Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Naattia naattia!

Sijoittajien kuuma puheenaihe on nyt laukkaava inflaatio. Mistä se johtuu ja miten se vaikuttaa pörssiin? Salkunhoitaja Mika Heikkilä ja analyytikko Sauli Vilén keskustelevat.

-Aiheet videolla-

00:00 Aloitus: inflaatio
01:50 Mistä inflaatio johtuu
14:12 Miten inflaatio vaikuttaa yrityksiin
34:00 Korot ja arvostus
37:30 Vaihtoehtoja

15 tykkäystä

Alkuperäinen teksti oli pyydetyn palkankorotuksen prosentit versus inflaatio.

Suomen inflaatioprosentti maaliskuulta oli 5,8. 6 tonnin palkalla verotus on n. 40 % + eläkemaksut eli noin puolet lähtee netosta.

11,6 prossan korotus antaisi nettoa lisää n. 5,8 prosenttia, joka juuri kattaa inflaation :nerd_face:

1 tykkäys

Inflaatiota koskien oli aika mielenkiintoinen näkemys tänään julkistetussa kommentissa Michiganin yliopiston kuluttajaluottamus kysely yhteydessä. Kyse siis Richard Curtinin lyhyestä kommentoinnista koskien inflaatiota sekä miten FED vastaa siihen. Tätä peilataan 70-luvun tilanteeseen siten että silloinkin aluksi FED väitti pystyvänsä puuttumaan inflaatioon. Lopulta siinä meni yli 10 vuotta ennenkuin inflaatio tapettiin 10%koronnostoilla puolessa vuodessa ja tämä johti 10% työttyymyyteen.

Eli argumentti tuntuu olevan ettei inflaatio lopu ilman talouden isoa kyykkäystä?

Teksti löytyy tuolta: fetchdoc.php (umich.edu)

Niin ja tässäkin taas vanha tuttu mantra “this time is different” nostaa päätään.

Paremmin asiaa ymmärtävät pystyvät varmaan kommentoimaan tuota?

Syökö inflaatio sen osan tuloista, mikä ei mene kulutukseen? Vaan ohjautuu vaikka sijoituksiin.

Eli inflaatio ei konkretisoitusi koko palkan osaan,
jos kaikkea ei laiteta haisemaan kohonneisiin elinkustannuksiin. ?

Toki en saa palkkaa, enkä laita haisemaankaan kuin korkeintaan WCssä käydessäni😁

Et sikäli harhainen mietlmä…

En ymmärrä.

Nettopalkka vuodessa 6000e tuloilla:
6000e* 12*(1-0.39)=43920e

Nettopalkka vuodessa 6600e tuloilla:
6600e* 12*(1-0.401)=47440.8e

Eli eroa 3520.8e/v eli 293.4e/kk eli 600e palkankorotus oli tosiaankin ~300e palkankorotus. Ja 10 % korotus bruttopalkkaan oli 5 % korotus nettopalkkaan.

2 tykkäystä

Koska entinen tulotasosi ei ole brutto- vaan nettotulot niin ei ole mieltä verrata nettomääräistä korotusta vanhaan bruttopalkkaan.
Eli ennen tulot olivat 43920e ja nyt ne ovat 47440.8e tästä kun lasket 477440.8e / 43920e = 1.0801.

Eli 10% korotus bruttopalkkaan nosti 8% nettopalkkaa. Verrataan omenoita omenoihin. Se mikä tässä oli mielenkiintoista että nettopalkan suhteelliset korotukset ovat lähes identtisiä näinkin erillaisilla palkoilla.

Vielä selventääkseni pointtia. Jos kokonais menot nousee inflaation takia 8% niin tarvitset 10% palkankorotuksen.

18 tykkäystä

Kyllä sillä lienee hieman eroa lopputuloksen kannalta jos alus on pinnalla eikä meren pohjassa. Onko nämä pelkkiä veikkauksia ja mututuntumaa vai löytyykö jotain faktaa asiaan?

Kyllä Venäläiset äkkiä saavat “parsittua” sen takaisin kasaan :joy: Tosin lopputulos niillä Venäläisten hitsauksilla saattaa olla hieman heikomman puoleinen, tulee ensimmäinen yli metrin aalto niin siinä vaiheessa se löytyy sieltä meren pohjasta.

1 tykkäys

Iltalukemista foorumille COEUS:sin sijoittakirje. :relaxed::+1:

Coeus Invest GRIT Erikoissijoitusrahasto - Q1 2022 Sijoittajakirje.pdf (291,2 Kt)

39 tykkäystä

Hiihtoladuilta nykypäivään: “NATOon, perkele!”

34 tykkäystä

Hyvästi Ike. Nopeasti lähti sittenkin.

4 tykkäystä

Tämä Herrasmies Kanerva jäi mieleen lähinnä lööpeistä, kun Thaimaan rantatuoleissa tuli luettua lööppejä. Teki paljon muutakin, mutta tehokkaasti 10v takaiset asiat yhdistyy silti. Noh, olipahan terve hetero Mies. Nuori kyllä oli, toisaalta taas muistuttaa, että tehkää muutakin kuin sijoittakaa rahoja eläkkeelle / lapsen lapsille. Eläkää -itse-.

5 tykkäystä

Tässä iltaan pieni kevennys, sisältää silti hyödyllistä tietoa makrotaloudesta ja peak inflation “meemistä”.

1 tykkäys

Onko kellään aikaa mitata Saulin ja Mikan puheaikoja? Olinko ainoa, jonka mielestä Mika oli äänessa ehkä 20% ajasta.

Joka tapauksessa hyvää settiä!

4 tykkäystä

Oletat siis että ennen korotusta brutto=netto???

Minulle Ilkka Kanerva jää mieleen ennen muuta hänen rohkeasta ja omatoimisesta otteestaan Viron patsaskiistassa keväällä 2007. Suomihan oli tuolloin melko suomettunut maa, jonka ulkopoliittiseen doktriiniin kuului olla kritisoimatta Venäjää ikinä mistään, vaikka se oli jo useamman vuoden mennyt hirveään suuntaan. (Edellisenä vuonna oli hirveä skandaali kun Heidi Hautala uskalsi mainita asiasta Eduskunnan juhlaistunnossa.) Kun Tallinnan pronssisoturista puhkesi diplomaattinen selkkaus Viron ja Venäjän välille, pääministeri Vanhanen kiirehti heti Halosen tukemana lausumaan, että ulkovaltojen ei pitäisi mitenkään puuttua asiaan.

Tilanteen kääntyessä vaaralliseksi ulkoministeri Kanerva keneltäkään Suomessa kysymättä otti yhteyttä EU:n silloisen puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeriin Steinmeieriin. Kanerva myöhemmin:

”Sanoin, että jos EU ei kykene pientä Venäjän kämmenen alla olevaa jäsenmaataan Viroa nyt puolustamaan, niin sitten sillä ei ole juurikaan virkaa. Pyysin, että Steinmeierin esikunta alkaisi heti valmistella EU:n yhteistä kantaa ja tukea Virolle.”

Heti tuolloin keväällä -07 Kanerva kommentoi Ylelle:

”Viro pitää pienenä EU:n jäsenmaana ottaa sen solidaarisuuden piiriin, joka on EU:n kattava ajatus. EU:n on aihetta toimia rauhoittaakseen tätä ylikiehunutta tilannetta.”

Siitä se lähti, hitaasti mutta kuitenkin, aika jolloin Suomen valtiojohdon oli mahdollista puhua ulkopolitiikasta suoraankin ja asettua tukemaan Venäjän painostamia maita. Tuohon asti Suomen suhtautuminen Viroon oli ollut monesti melko kylmäkiskoista ja vähättelevää. Myöhemmin samana vuonna tuli puolustusministeri Häkämiehen kuuluisa Venäjä-puhe, joka oli tietenkin skandaali silloin. Kanerva oli jossain määrin tienraivaajana, ja myöhemminkin arvostin hänen ulkopoliittista kommentointiaan. Nämä, yhdessä historiallisen pitkän parlamenttiuran kanssa, hänestä jää todella pitkällä aikajänteellä historiaan.

78 tykkäystä

Mulle Kanerva oli ns. yhteistyömies, samaa sarjaa Tuomiojan kanssa. Ei se kuolema siitä parempaa tee.

2 tykkäystä

Tämä show:n aloituskuva kun lävähti eilen tubessa silmien eteen, niin ohitin sen oikeastaan edes lukematta mitä siinä luki, koska luulin että se on joku 90luvun alun talkshow jonka joku on nyt ladannut tubeen.
Joku talousohjelma joka olisi tullut telkkarista seuraavaksi “Karpolla on asiaa” jälkeen.

On meinaan hieman 90luvun fiilis tuossa kuvassa, värimaailmassa, kuvanlaadussa, fontissa ja sopii se otsikkokin sinne :speak_no_evil:

No ihan uutta settiä se näyttää kuitenkin olevan niin täytyy kuunnella :slight_smile:

2 tykkäystä

Jos nyt kerran suomenkielinen löytyi jo täältä niin laitetaan myös englanninkielinen :slightly_smiling_face:

Coeus Invest GRIT AIF - Q1 2022 Investor Letter.pdf (282,9 Kt)

26 tykkäystä

Zyskowicz oli etulinjassa tuota suuntausta vastaan mutta hän silti katsoo kokonaisuutta siten että aito kunnioitus Kanervaa kohtaan lopulta jää päällimmäiseksi.

8 tykkäystä