Työeläkkeen kertymä

Työnantaja-asiakkaat saavat asiakashyvityksen, joka on Varmalla suurempi kuin Ilmarisella, Suurin osa sijoitusttuotosta jää kuitenkin yhtiöön parantamaan sen vakavaraisuutta. Huonojakin aikoja on ollut ja niitä tulee tulevaisuudessakin.

2 tykkäystä

Tänä vuonna voi tulla kunnon korotus eläkekertymiin.

80 % siitä koostuu ansiotason kehityksestä. Toivottavasti Sari Sairaanhoitaja saa ne 20 %:n palkankorotukset.

20 % koostuu inflaatiosta, joten ei muuta kuin kunnon rallia vaan käyntiin. No, aikalailla nuo hinnat ovat olleet koilliseen menossa.

1 tykkäys

Eläkkeiden ns. taitettu indeksi on juuri päinvastoin kuin mitä kerroit. Hinnat nousevat, niin tästä kompensoidaan eläkeläisille 0.80 % ja kun palkat nousevat, niin eläkeläiset saavat +20 %.

3 tykkäystä

Euroalueen inflaatio nousi uuteen ennätykseen 7,5 prosenttiin – taustalla sota ja korona | Yle Uutiset

Tämä saattaakin olla niin että eläkkeet nousevat huimasti. Tosin nettona ostovoima putoaa kaikilla suomalaisilla.

Maksumuuri: Euroinflaatio jatkaa ennätyslukemissa ja leviää laajemmalle – Ekonomisti torppaa optimistisen kasvuennusteen: ”Vedetty pystymetsästä” | Kauppalehti

3 tykkäystä

Iloisten veronmaksajien maassa tapahtuu.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 5,3 prosenttia viime vuodesta | Yle Uutiset

Toki tämä on vähemmän kuin keskimäärin EU:ssa. Vähempää ei sen sijaan ole kotimaamme verotus. Jo keskituloisella eläkemaksut huomioiden, marginaali-veroprosentti asettuu liki 50 %:n paikkeille.

Jotta tuo inflaatio taittuisi palkankorotuksilla, vaaditaan n. 11 %:n korotuksia. Netoilla ne laskut maksetaan, ei brutolla :love_you_gesture:

23 tykkäystä

Tämä ei pidä paikkaansa ja voit tarkistaa tämän helposti millä tahansa verolaskurilla. Marginaalivero tarkoittaa kuinka paljon bruttokorotuksesta jää nettona käteen. Tätä pitää verrata aikaisempaan netto- eikä bruttopalkkaan.

Selitin tämän jo kerran aikaisemminkin kahvihuoneen puolella:

3 tykkäystä

Marginaalivero – Wikipedia

Marginaalivero on mielestäni se vero, joka kohdistuu ennalta ilmoitettuun rajatuloon. Kun saat esim. palkankorotuksen, niin veroprosentti toimii marginaaliveroprosentin mukaisesti.

Ennen näitä piti valita “verokorttiin”, A tai B.

Kyllä se säästöaste tässä ratkaisee… se paljonko ostovoimasta menetetään. Pienepalkkaisilla inflaatio vaikuttaa enemmän kuin suuripalkkaisilla. Jos 2000 brutto ja vaikka 1600 netto niin jos 1500 menee kuluihin niin täytyy korotukset olla inflaation verran tai enemmän.
Jotta ostovoima/ pärjääminen arjessa säilyy.

Jos liksa on 10t ja netto 6000e ja kulut 3000e/kk
Niin ei silloin tarvitse inflaation verran liksaa lisää jotta ostovoima säilyy. Tuskin kovin moni elää täysin kädestä suuhun.

Palkat kyllä aika hyvin heijastelee inflaatiota mutta mikä on oikeaa inflaatiota ja mikä väliaikaista? Kun inflaatio taittuu niin liksat ei kyllä silloin seuraa perässä. Harvoin liksaa lasketaan…

4 tykkäystä

Kaikki varmasti ymmärrämme marginaaliveron. Se kertoo vain lisätulojen veron suuruuden.

Mitä tässä halusin korjata on ajatusvääristymä jossa verrataan nettokorotuksen suuruutta bruttotuloihin vaikka pitäisi verrata nettotuloihin kun puhutaan inflaatiosta.

6 tykkäystä

Hallitus aikoo muuttaa yrittäjien eläkelakeja ensi vuoden alusta siten, että jatkossa yel:in minimillä kikkailu loppuu. Yel-maksut sidottaisiin alakohtaisesti palkansaajien mediaaniansioon, mikä tarkoittanee useimmilla yrittäjillä huomattavaa eläkemaksujen nousua.

Mielenkiintoista nähdä mitä vaikutuksia tällä tulee olemaan, jos menee läpi sellaisenaan. Veikkaisin, että ainakin moni köyhyysrajalla kitkuttava yksinyrittäjä lopettaa toiminnan, kun ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa eläkemaksuja. Aloittaville yrittäjille voivat korkeat yel-maksut olla liian suuri pelote ja yritys jää perustamatta.

12 tykkäystä

Hyvä uudistus. Ei sekään ole oikein että näitä veroilla maksellaan kun muut on maksanut työllään.

5 tykkäystä

Minusta enimmäkseen huono noista maintuista syistä. Lisäksi moni yrittäjä on pystynyt sijoittamaan rahojaan paremmin tuottoisasti kuin eläkemaksuja maksamalla.

Onhan tuossa jotain hyvääkin pointtia, mutta taitaa valtiolla olla ihan muu motivaatio kuin ajatella yrittäjien parasta.

T3r00, kyllä se yrittäminenkin työtä, melko usein jopa rankempaa ja stressaavampaa kuin palkkatöissä oleminen, ei niitä siis kannata kadehtia, on sen verran siitä näkemystä. Toki omia valintoja.
Kyllä ne Työtä tekevätkin “nauttivat” sosiaalietuuksista jne…

19 tykkäystä

Niin. Kyse ei ole kateellisuudesta vaan verorahojen käytöstö ja siitä että moni joutuu vanhuusköyhyyteen, joka olisi vältettävissä.

7 tykkäystä

Onko yrittäjissä enemmän vanhuus köyhiä suhteessa muihin? Minä en tiedä, onko sinulla siitä jotain tilastoa?

Isäni oli yrittäjä lähes koko ikänsä ja eläke oli n. 1100€ kun maksoi vain minimiä. Isälleni ei kylläkään kertynyt juuri varallisuuttakaan, mutta en kuitenkaan pitänyt häntä vanhuusköyhänä.

Nykyajan nuorilla/ihmisillä on aivan erilaiset mahdollisuudet kasvattaa varallisuutta muutenkin kuin maksamalla isompaa eläkettä.
Vertaan sitä yrittäjänä toimivaan vanhimpaan poikaani.

2 tykkäystä

En mä nyt lähde tähän suomi24 keskusteluun mukaan. kuten sanottu hyvä uudistus ja perusteet löytyy tuosta hallituksen esityksestä

3 tykkäystä

Olen sitä mieltä, että sekä yrittäjien että palkallisten tulisi maksaa tuloistaan samaa tyel:iä ja sen mukaan sitten myös eläkettä maksettaisiin. Tällöin kenenkään ei pitäisi olla kateellinen mihinkään suuntaan.

2 tykkäystä

Hyvä uudistus, kun yrittäminen muuttuu entistä(kin) kannattamattomammaksi tässä maassa ja nyt on parempi mieli maksaa palkansaajana noita naurettavan korkeita työeläkemaksuja, kun tietää, että jatkossa yrittäjätkin köyhtyvät joka kuukausi palkansaajien tavoin tätä eläke-farssia rahoittaessaan. Ei korjata kaikkien osalta tätä ongelmaa ja katsota suoraan edessämme seisovia lukuja jotka kertovat, että nykyinen eläkejärjestelmä on aivan naurettava pyramidihuijaus joka köyhdyttää työssäkäyviä ihmisiä koko työuransa ajan, joka vitun kuukausi, vaan levitetään tämä mankeli koskemaan myös entistä laajempaa ihmisjoukkoa (yrittäjät). :slightly_smiling_face:

Ps. Ennen kuin lässytys alkaa niin tee itsellesi palvelus seuraavalla yksinkertaisella ajatusharjoituksella: Pysähdy ajattelemaan, kuinka paljon sinä ja työnantajasi ovat laittaneet, laittavat ja tulevat laittamaan euroja nykyiseen eläkejärjestelmään eläkemaksujen muodossa koko työurasi ajalta. Siis maksuja, joiden pohjimmainen tarkoitus tulisi olla sinun vanhuudenajan taloudellisen aseman turvaaminen.

Sen jälkeen voit ajatella, minkälaiseksi tuo rahasumma muodostuisi, jos se olisi vaihtoehtoisesti saanut jauhaa työurasi ajan pörssissä korkoa korolle -ilmiötä, ilman että kukaan vetää siitä summasta välistä, normaalilla pörssin 5-7% p.a tuotto-odotuksella. Joka kuukausi ~25% enemmän rahaa sijoittamiseen. Newsflash: Suomalaista keskipalkkaa tienaavalle näiden vaihtoehtojen rahasummien välinen erotus aiheuttaa itkua ja vihaa järjestelmää kohtaan. Yhtään keskipalkkaa suurempaa palkkaa tienaavan tekee mieli tunkea hammastikkuja kynsien alle huomatessaan, kuinka paljon varakkaampi hänen tulisi olla eläkkeelle jäädessään. Erot lasketaan sadoissa tuhansissa / miljoonissa. Mutta hei, näin on aina ollut joten hymyillään, tehdään töitä ja mennään eteenpäin. Mikään ei muutu!

Muuallakin maailmassa on paskoja ja kalliita eläkejärjestelmiä. Tiedän sen. Ei paljoa lohduta. Ei ole pakko hölmöillä jos muut hölmöilevät.

31 tykkäystä

Esityksessä ehdotetaan kuitenkin täsmennettäväksi yrittäjän eläkelain sääntelyä työtulon määrittämisessä käytettävistä tiedoista, jotta työtulon arviointi käytännössä olisi eri eläkelaitoksissa nykyistä yhdenmukaisempaa. Työtulon vahvistettaessa käytettävä palkka tai korvaus määräytyisi yksityisen sektorin kyseisen toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkan perusteella. Tämän lisäksi eläkelaitos ottaisi huomioon muut yrittäjän työpanoksen määrää, yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot.

Millähän keinoilla yrittäjän ammattitaitoa sitten arvioidaan?

Ja kannattavan siivousfirman yrittäjä maksaa yellin sen mukaan, mitä pienituloinen siivoojaa tienaa?

Kukaan ei maksa tyel:iä teknisesti itselleen vaan nykyisille eläkkeensaajille. Mikäli poliittisella päätöksellä muutettaisiin niin, että kukin käyttää tyel 7,15% miten lystää eläkettään ajatellen, olisi valtiossamme aikamoinem kaaos…ihan jo sen takia, että osa polttaisi näpit rahoja sijoitellessaan, osa ei sijoittaisi ja osa saisi huikeita voittoja. Edellämainitun takia riskiä on rajattu myös eläkerahastoissa.

3 tykkäystä

Ajatusleikkinä palkkaduunari joka ravintolapäälikkö. Sanotaan että palkka ylitöineen 36000 vuodessa. Työnantaja maksaa vielä tohon päälle Tyelit noin 8000 euroa vuodessa.

Sitten ravintoloitisja - varmaan toi ravintolapäälikön toimeenkuva sopii siihen aika hyvin.

Vuonna x ravintolalle menee huonosti ja ravintoloitsija pystyy maksaa itselleen ainoastaan 20000 euroa palkkaa - josta 8000 yel:iin ja 12000 sitten palkkaa.

Ei näytä yrittäminen suomessa valoisalta

9 tykkäystä