Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Kaipa se meni normaaliin kulutukseen. Onhan tämä osakemarkkina ollut aivan ennenkuulumaton villitys koronan alusta lähtien. Sijoittajien määrät lisääntyneet aivan valtavasti. @Verneri_Pulkkinen varmaan osaa arvioida kuinka paljon lisää käyttäjiä esim tänne foorumille tuli 2019 vs 2021. Riittääkö tuplaantuminen?

Helppo raha houkuttelee, vaikea raha karkottaa. Karkaamista odotellessa.

4 tykkäystä

Taisi tuo Wolttikin mennä pilkkahintaan :thinking:

17 tykkäystä

Joo, pidemmän aikavälin pohja, josta haetaan vauhtia uuteen pitkäaikaisempaan nousuun voi olla toki alempana, mutta lyhyemmällä aikavälillä rekyylin todennäköisyys kasvaa päivä päivältä.

Monesti myös juuri se hetki kun kaikkialla näkyy vain negatiivista on juuri se hetki kun lähdetäänkin itse asiassa toiseen suuntaan.

1 tykkäys

Hyvä kysymys. Se jääköön kyselyssä kunkin oman harkinnan varaan. Itse ajattelin tässä sijoituskirjaksi sellaiset kirjat, jotka ovat selkeästi sijoituskirjoja ja kirjakauppa/kirjasto ne sellaisiksi luokittelisi. Sitten jos miettii asian niin, että sijoitusaiheisia kirjoja ovat kaikki kirjat, jotka ovat muovanneet ajattelua ja tietämystä sijoittamisen kannalta johonkin suuntaan, tulee hyppy tusinakerhosta suoraan “yli 50” luokkaan.

:face_with_hand_over_mouth:

30 tykkäystä

Aika näyttää oliko kupla, mutta mielestäni EVO:n kertoimet ei missään vaiheessa ole olleet kuplassa. EVO on aivan tajuttoman laadukas firma joka kasvaa edelleen monsterivauhtia. EVO:N P/E on tälläkin hetkellä joku 24 viime vuoden tuloksella, tämän vuoden tuloksella tulee olemana jotain indeksien keskitasoa. PEG on reippaasti alle 1.

Jos Evo:n kertoimet venyi jossain vaiheessa tyyliin PEG 2x tasolle (06/2021 P/E huippu 90x ja PEG vajaa 2x), niin ei tuo nyt vielä kovin kuplahinnoittelu ole.

EDIT: En mä näe EVO:n mielestäni halvalle hinnalle mitään muuta syytä kuin hyljeksitty toimiala ja siten esim. useiden rahastojen tavoittamattomissa. EVO:n P/E on tällä hetkellä muuten 2019 alkuvuoden tasolla, vaikka markkinahinta on tyyliin 8x siitä. Näitä firmoja kutsutaan “compoundereiksi” :wink:

EDIT2: Ja ihmisten psykologiaa jonkun verran ymmärtävänä (ainakin kuvittelen): uhkapelaaminen ei tule vähenemään globaalisti, pikemminkin päinvastoin.

37 tykkäystä

Muistan lukeneeni tutkimuksen jossa käsiteltiin uhkapelaamista lama/taantuma aikoina ja lopputulos oli uhkapelaamisen kasvu mitä ankeammalta maailma näytti.

Tämä siis ihan aivolohkon peräseinästä, tulkitsee kukin miten haluaa.

18 tykkäystä

Tuosta olisi kiva nähdä jotain aivolohkon peräseinää vankempaa pohjaa. Näin voisi olla, mutta kun ostovoima vähenee sillä kuvittelisi olevan käänteinen vaikutus. Ehkä peliongelmaisten määrä voisi lisääntyä? Olisko siis jotain tutkimusta tai dataa? :sweat_smile:

2 tykkäystä

Minä yritän etsiä tämän vkl aikana.

2 tykkäystä

Tämä EVOn kutsuminen kuplahinnoitteluksi on kyllä itselle todellinen mysteeri. En löydä pörssistä halvempaa lappua kun suhteutan hinnan kasvu% ja bisneksen vallihautaan.

Pitää muistaa, että tässä on firma joka on kasvanut jo ties miten monta vuotta jokikinen kvartaali!

Edit: tavallaan en ole edes huolissani tästä hinnoitteluun liittyvästä dilemmasta. Säilyköön alennuskorissa. Odotan ensi vuosilta messevää, alati kasvavaa osinkovirtaa.

5 tykkäystä

Tällä viikolla otetussa kuvassa Sanna ja Magdalena lähtivät heti Natoon Boris Johnsonin myötä. He lohduttavat toisiaan eivätkä koskaan enää pelkää.

(Luen tätä jatkuvasti lapselle kun toivoo Nyytin joka ilta, tuli mieleen Johnsonin soutuveneestä).

30 tykkäystä

@MoneyWalker:in kuvassa näkyy hyvin miten RSI divergenssi ennakoi pohjat, mutta ongelma on että kyseisiä signaaleja tuli finanssikriisissä jo huomattavasti ennen pohjia, jolloin ne ennustavat kuolleen kissan pomppuja.

Tällä hetkellä S&P500:ssa on myös näkyvissä RSI divergenssi, se voi ennakoida väliaikaista pomppua tai lopullista käännöstä ylöspäin, tai sitten ei kumpaakaan…

Edit: Jos noudatetaan finanssikriisin kaavaa, niin todelliset rytinät on vasta edessäpäin…

8 tykkäystä

Juu ja kun EVO:lla on teknologista vallihautaa alalla, joka ei ole mikään taantuva:

Nää vois kyllä melkeen mennä jo yhtiöketjuun, jääkööt tämä tähän ainakin omalta osaltani.

10 tykkäystä

Nyt voisi kuvitella Michael Saylorilla alkaa hiukan hikikarpaloa pukkaamaan otsalle. Olisiko ollut niin, että 21 000 taalan kohdalla mister margin alkaa soittelemaan ja alkaa bitcoja mennä lihoiksi. Saattaa olla, että Microstrategyllä on kovat paikat edessä tänä vuonna.

4 tykkäystä

Tarkennuksena siis että 21 000 taalan kohdalla täytyy alkaa tavaraa jo myymään. Totaalituho on sitten tuolla alempana.

5 tykkäystä

Wolt on kaikesta huolimatta tappiollinen pulju. Milloinkohan homma muuttuu kannattavaksi? Lisäksi kilpailu tulee lisääntymään huomattavasti, koska vähittäiskaupat alkavat itse toimittamaan yhä enemmissä määrin tuotteita.

Pelkästään ruokaa toimittamalla toi homma ei toimi.

1 tykkäys

Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5524821/

Happamia sanoi kettu Evon osakkeista. Ihan mielenkiintoista luettavaa. Tutkimukset varmaan tehty ennen online casinon tulemista.

5 tykkäystä

Finassikriisissä vuoden 2008 alun kuolleen kissan pomppukin +15% on hyvä esimerkki näiden signaalien toimivuudesta. Ovat huomattavasti usemmin oikeassa kuin väärässä. Tänä vuonna SP500 teki jo 24.2.2022 alkaen kuolleen kisan pompun +13%. Näissäkin pompuissa joku pystyy tekemään voittoa.

Kesken tämän päivän en näe RSI-divergenssiä 1D-kynttilöillä enkä 1W-kynttilöillä.

2 tykkäystä

Tuli tehtyä hieman lisäilyjä tänään salkkuun ja samaan aikaan perattua omistuksia ja tuottoja tältä ja viime vuodelta läpi.

Ajan henkeä kuvaa melko hyvin se, että hymähdin itsekseni todetessani Lifeline SPAC:in yhdeksi ”parhaimmaksi” sijoitukseksi tältä vuodelta. Sen kanssa on viime kuukausina hävinnyt vähinten sijoituspääomaa. Varsinainen arvonsäilyttäjä ettenkö sanoisi. Eikös Bitcoinin tai NFT:n pitänyt olla se uuden ajan arvonsäilyttäjä markkinaturbulenssissa… :sweat_smile:

2 tykkäystä

Tuolla on havainnollinen interaktiivinen graafi. Tämän hetken keskustelu painottuu aika paljon arvostuskertoimiin omissa korvissani. Eli ikään kuin hintaan enemmän ja tavaran oletetaan olevan sinällään kuranttia.

Omassa strategiassa on sijoittaa puolet käteisestä sillä ennusteella, etteivät tulokset paljon putoa (siis kymmeniä prosentteja). Toisella puolikkaalla istun käsien päällä kunnes olen nähnyt 3-4 kvartaalin tulokset, en ennusteet. Sitten jatkotoimenpiteet sen puolikkaan osalta. (ei sijoitusneuvo :slightly_smiling_face:)

Tuosta graafista (kun ottaa 30 y ikkunan helpoin nähdä) on jännä havainto miten teknokuplassa toipumisvaiheessa indeksi tippui vielä kuukausikaupalla vaikka EPS oli ollut jo vakaassa nousussa.

Kun teknokuplassa EPS putosi reilu 50% niin uskonko, että silloisen S&P500 koneen tuloksentekokyky oli jotenkin olennaisesti höttöisemmällä pohjalla kuin nykyinen. Tai että maailmassa oli (vähemmän) EDIT: enemmän uhkia ja liikkuvia osia. En usko. En siis tiedä, mutta en usko ellei muuta todisteta. Miksi sama EPS lasku ei toistuisi 30-50% mittakaavassa?

Varmaan voi olla jotain mitä en maallikona näe tai ymmärrä tästä asiasta. Siksikin puolet tuohon positiivisempaan skenaarioon.

2 tykkäystä