Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Hyvä kysymys, EVOhan on vallan kannattava ja vikkelästi kasvava yhtiö: vapaa kassavirta on melkein 60 % liikevaihdosta vaikka yhtiö investoi edelleen rankasti kasvuun.

En ole silti innostunut uhkapeliyhtiöistä: ne eivät kontribuoi kovin positiivisesti yhteiskuntaan. :smiley: Tämä on siis henk.koht. asenteeni, mutta henkilökohtaisia ovat myös valintani mitä salkkuun pääsee sisään.

EVO alkaa olemaan myös melkoinen möhkäle jo toimialallaan. Yhtiö näyttää tavallaan edulliselta (P/E 19x 2023e), mutta pidemmän aikavälin kehitys on minulle kysymysmerkki: kiristyvä regulaatio niin vanhoilla kuin etenkin uusilla markkinoilla joissa yhtiötä ei vielä reguloiida? Entä kilpailu? Vaatisi aikaa selvittää näitä kysymyksiä.

Toimiala kun ei ole lempparini, niin ajankäyttö EVOlta voisi tuntua työltä.

Lisäys: yhtiön markkina-arvo 20 miljardia euroa eli sen luulisi olevan aika tehokkaasti hinnoiteltu. Toisaalta paras argumentti tätä argumenttia vastaan on kaikkien edessä paistattelevat MAGMAt joita hinnoiteltiin vuosia finanssikriisin jälkeen päin mäntyä. :smiley:

59 tykkäystä

Helsingin pörssiä seuratessa olo on viime aikoina ollut kuin pikkulapsella valtavassa karkkikaupassa. Paljon herkkuja tarjolla, vähän viikkorahaa käytettävissä.

Tuntuu että laatuakin alkaa saamaan kohtuu hintaan. Nyt vain pitäisi malttaa nykyisten ostosuunnitelmien kanssa ja ei lähtä keulimaan. Viime vuosien laskut ovat korjautuneet aina niin nopeasti, että alitajuisesti tuntuu kuin “nyt on ostettava, että ehtii vielä saada tähän hintaan”. Varsinkin koronadipissä en ehtinyt tehdä juurikaan ostoja, ehkä siitä jäänyt päälle tämä virheajatus…

Pysytellään siis suunnitelmissa ja jatketaan rauhakselleen omistusosuuksien kasvattamista :grin: :finland:

20 tykkäystä

Täälläkin on ollut puhetta naisten sijoittamisesta, tässä vielä artikkeli asiasta liittyen sodan aiheuttamaan laskuun.
https://viisasraha.fi/Sijoittaminen/Naiset-säikähtivät-sodan-aiheuttamia-pörssilaskuja-vähemmän-kuin-miehet

5 tykkäystä

Rick and Morty -portfolio. :sweat_smile:

46 tykkäystä

Oliko sattumaa vai tietoinen ratkaisu myydä Orthexit pois ennen toimarin roastia? :thinking:
(Oletan, että roastia ei ole vielä kuvattu)

Aloin jo vakavasti harkitsemaan Kamuxin lisäämistä, mutta tämä kuva kieltämättä hieman syö motivaatiota kyseistä operaatiota kohtaan. :no_mouth:

3 tykkäystä

ROASTit on livenä, eli ei olla kuvattu! :smiley:

Mietin niin, että haluan katkaista tappiot ja katsoa yhtiötä hetken sivusta. Jos myisin heti ROASTin jälkeen se voisi näyttää hassummalta. :smiley:

Nyt varmaan käy niin että Alex on taas todella vakuuttava ja sitten kadun ROASTin jälkeen myyntejä. :smiley: Kuuluu lajiin.

17 tykkäystä

Olennaista on varmaan hahmottaa, että kryptot pärjäsivät hyvin niin kauan kuin keskuspankit pumppasivat jatkuvasti lisää rahaa markkinoille ja ylimääräinen raha etsi spekulaatiokohteita. Nyt kun ilmaista rahaa ei olekaan enää samalla tavalla tarjolla, niin voidaan nähdä ilmiö käänteisesti. Salkkuun kryptot eivät oikein tuo hajautusetua, koska ne korreloivat niin vahvasti Nasdaqin kanssa. Käytännössä se on bull-sertifikaatti Nasdaqiin jonkinlaisella vivulla.

7 tykkäystä

Puhutaanko muuten missään enää firettämisestä?

FIRE 2021 financial independence, retire early

FIRE 2022 poltetaan salkku random hypelapuilla

86 tykkäystä

Toi on 20 millin nakkikiska. Lynchille millin betsi nyt tuskin tuntuu kamalasti lompakossa…

Kaveri tietää, mistä saa hyvät Nordic-tipsit. Toivottavasti sana kiirii kongressissa tänä historiallisena päivänä :v:

Tarttiskin kilauttaa ja kysyä, kenen vehkeitä ne UAP:t oikein oli siellä east coastilla.

41 tykkäystä

Myös laatuyhtiöihin panostava EQT -strategia on menestynyt varsin huonosti. Onko meemisijoittamisen aika lopullisesti ohi? :sob:

image

18 tykkäystä

Hyviä stonksvihjeitä Verneri, tuo RICK on nopealla vilkaisulla ihan pätevän oloinen yhtiö.

Parit slidedeckit vilkaistunani tässähän on vähän compounderin aineksia.

Suomeksi kuvailtunahan tuo on tissibaarikonsolidaattori. Ala yhdistettynä pätevään pääoman allokointiin vois olla yllättävän hyvä yhdistelmä (oletan, että moisia klubeja saa varsin kohtuu hinnoin osteltua, ja toisaalta omaa osaketta pääsee ostamaan varmaan myös sopuhintaan mitätöitäväksi):

Siinäpä jollekin kiinnostuneelle johtolankoja tutkimukselle…

16 tykkäystä

Tässä vinkki makromallin rakentajille mustien joutsenten kera. Näinhän tässä ehkä kävi :joy:

35 tykkäystä

Hyvä yritys eilen, mutta sun pitää kyllä tehdä rutkasti enemmän töitä jos haluat kammeta tämän junan raiteiltaan :bullettrain_front: :sunglasses:

image

35 tykkäystä

Niin se aika rientää. Viime keväänä oli ajatus hakea jatko-opintoihin YAMK:iin, mutta päätin laittaa loton vetämään KTM-hakuun yliopistoon. En tullut valituksi, mutta nälkä kasvoi syödessä, joten suoritin muutaman kurssin taloustieteen aineopintoja avoimen puolella ja laitoin tänä keväänä uuden haun vetämään yliopistoon.

Riippumatta haun tuloksesta, olen työn ohessa tehtyyn urakkaan tyytyväinen. En ole käynyt lukiota, suorittanut kandiopintoja enkä ole ylipäätään lukijatyyppiä, joten halusin katsoa, onko yliopisto ollenkaan mun juttu. Mutta kannatti haastaa itsensä, sillä tuo oli mielenkiintoista ja vähintään lisäsi henkistä pääomaa. Joskus pitää taputtaa itseään hieman olalle, ja mulle se hetki on nyt :muscle:

97 tykkäystä

Olen itsekin perehtynyt tähän kioskiin, ja on kyllä todettava johdon ymmärtävän arvonluonnin päälle oikeinkin hyvin. Tuo strippiklubien roll-up-strategia on nerokas, koska a) RICK on isoin toimija alalla ja pystyy konsolidoimaan siksi tehokkaammin, b) suuri osa klubien operaattoreista ovat eläkeikäisiä ja haluavat siksi myydä, ja c) uusia klubeja ei voi pystyttää ilman lisenssejä, joita ei kaikissa osavaltioissa jaeta enää enempää. RICK pyrkii yhdistämään tuohon vielä yhden kohdan, sillä d) se ostaa tyypillisesti myös klubin kiinteistön kauppojen yhteydessä ja tukee siten kannattavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Jos tuota strategiaa kykenee jatkamaan pitkään ja myyjiä riittää, niin saattaapi löytyä mukavasti vallihautaa muutaman vuoden päästä - alalla, johon hullukaan ei tulisi kilpailemaan isolla rahalla. Eikä tuo Bombshells-ketjukaan varmasti hullumpi bisnes olisi, joskin kilpailu on ihan älytöntä ja paljon asioita pitää mennä oikein, jotta siitä tulisi iso menestys. Nykyisellään se on kuitenkin jo ihan mukavan kannattava, eli hyvä kasvuaihio on kyseessä. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin juuri tuohon panostetaankin eniten voimavaroja lähivuosina.

Kääntöpuolella tässä kolikossa on sitten anti-ESG-leima, joka tarkoittaa että firmaa kierretään kaukaa rahoituslaitoksissa. Ja koska se sekä hankaloittaa lainansaantia että painaa osakkeen arvostuskertoimia, niin kasvuambitioiden rahoitus menee ongelmalliseksi molemmilla puolilla. Toimari on tästä puhunutkin avoimesti sijoittajille Twitterissä. Kyllä, luit oikein.

Yhtiö on päättänyt ottaa linjakseen sen, että kun ei instikoita kiinnosta, niin firman nimeä tuodaan esille vaikka väkisin yksityissijoittajille, ja bisnesasioista keskustellaan avoimesti Twitterin välityksellä. Ja välillä vähän muustakin.

Rohkea ja äärimmäisen kontroversiaali strategia, mutta mahdollisesti myös win-win. Jos onnistuu, niin arvostuskertoimet voivat nousta ja omaa osaketta voi käyttää kauppatavarana. Jos epäonnistuu, niin saa ostaa ihan huolella roskakoriin mennyttä osaketta pois markkinoilta. :grin: Mielenkiintoista seurata, onko tämmöinen “radikaali avoimuus” tie menestykseen. Ainakin ollaan rehellisesti erilaisia oman tien kulkijoita, mitä sopii arvostaa.

13 tykkäystä

Syöksylaskijoita kaikki tyynni?

Ehkä YTD on pakkasella, mutta mitäpä uponneista kustannuksista. Tärkeintä on pitää katse eteenpäin. Siihen sopii samalta bändiltä vuoden 1980 tunnelmissa paremmin toinen biisi Reippaina Käymme Rekkain Alle. Levyn nimikin kuvastaa aikaamme. Was einmal war, wird wieder sein.

Kelpaa myös Hyzon-sijoittajille!

5 tykkäystä

Tuollaiseen tissibaarien Boreoon voisi sijoittaa tulisten yhtiökokousten lisäksi jo sen takia, että vuosikertomukset ovat luultavasti ihanan selkolukuisia kaiken vastuullisuusraportoinnin puuttuessa. Tai mistäs sitä tietää, ehkä nekin ovat täynnä hehkutusta miten tanssitangot ovat päästöhyvitettyä bambusellua ja henkilöstöpolitiikalla on reilun ihmiskaupan laatusertifikaatti.

8 tykkäystä

Juuri tämä virheajattelu on maksanut itselle jo jonkin verran kun lähdin viime loppusyksystä ostelemaan reilummin, kun pitkästä aikaa sai alennuksella. Nyt koitan ostella tasaisemmin kuukausittain.

Ítse kuulun tuohon viiden kirjan porukkaan, mutta olen lukenut sijoittamisesta satoja artikkeleita netistä, netistä saa paljon tietoa ja vieläpä ajankohtaista.

3 tykkäystä