Inderesin kahvihuone (Osa 4)

En oikein ole samaa mieltä Vernerin kanssa siinä, että P/E ei toimi. Hyvä osa työkalupakkia.
Ja kuka käskee katsoa P/Etä snapshottina. Itse ainakin yritän katsoa P/E:tä käyttäessä useita eri aikapisteitä. Jos tänään ostaisin Talenomia ostaisin samalla tämän vuoden PE 36.5:lla ja ensi vuoden 30.8:lla jne…

image

Seuraava argumentti sitten on että ensi vuosi “on vain ennuste”.
Kaikki sijoittamisessa on aina liikkuvaa maalia ja jotain lukuja on käytettävä laskelmissa ja paras onkin scenarioida eri mahdollisuuksia (kuten Mauri tekikin alkup. kuvassaan) sekä arvioida kuinka vahvasti uskoo niiden toteutumiseen.

P/E on aika hyvä - keep it simple työväline minusta. Eihän sen ympärille tietenkään koko casea rakenneta ja jokaista casea ei tarvitse samoin eväin purkaa.

15 tykkäystä

Kyllä se toimii osana muita numeroita, mutta usein sen käyttö menee vain yhdentekeväksi multippeleiden roiskaisuksi ilman että yritetään syvemmin ymmärtää yhtiön kannattavuutta ja kasvua. :slight_smile:

Toki kaikkia tunnuslukuja saa kaikki käyttää miten itse haluaa, halusin vain varoittaa näistä multippeleiden herkästä harhaanjohtavuudesta.

Sama ongelma pätee siis tietenkin kaikkiin muihinkin P/E:n lisäksi: P/B:t, P/FCF, EV/EBIT… jne.

9 tykkäystä

Nyt, kun tunnusluvuista puhutaan, niin heitetääs yksi kysymys: olet joskus kehunut ROICia. @Pohjolan_Eka ja esimerkiksi Heikki Keskiväli ovat kehuneet EV/FCF:ia. Olisiko nämä “eliittitunnusluvut” mahdollista saada myös Inderesin taulukoihin?

29 tykkäystä

En tiedä onko ROIC, EV/FCF jne. sen sofistikoituneempia työkaluja, mutta kyllä ne ainakin omasta mielestä jotain hieman olennaisempaa onnistuvat vangitsemaan. Näiden avulla ei ehkä tule niin herkästi astuneeksi arvoansoihin. Toisaalta laatuansatkin vaanivat joka nurkan takana, joka hetki jossain jonkun yhtiön kilpailuetu murenee huomaamatta, ROIC laskee petollisen hitaasti kuin lehmän häntä ja huomaat aivan liian myöhään yhtiön tuhonneen investoinneillaan ja kasvullaan omistaja-arvoa jo muutaman vuoden!

Vaikka sitä oppii sujuvasti tsekkailemaan sijoitetun pääoman tuottoa, kassavirtapohjaisia arvostuksia jne. ollaan kuitenkin pohjimmiltaan taas ihan saman perinteisen ongelman äärellä: mitä ne ovat tulevaisuudessa; kuinka kestävällä tasolla nykyinen ROIC on, kuinka ison osan kassavirrasta yhtiö voi uudelleen allokoida arvoa luoden? Nämä voi sitten lyödä monimutkaiseen tai vähemmän monimutkaiseen DCF-malliin tai tehdä karvalakkimallin laskuharjoitteita nenäliinaan. Jälkimmäisen voi tehdä EPS:llä ja P/E -kertoimellakin, mutta kyllä aina tuloksen laatua pitäisi sitä ennen hieman tonkia.

16 tykkäystä

Rahaa tulee, kuin Tokmannin ämpäristä kaatamalla. :grin:

(Joku on vaan tainnut ampua haulikolla ämpäristä pohjan säpäleiksi. :sweat_smile:)

2 tykkäystä

Konkurssiuhka on vain yksi skenaario muiden mukana… onhan mahdollisuuksia parempaankin lopputulemaan mutta kieltämättä tuo kassatilanne pitää saada paremmaksi ennen sitä. Kuten sanoin, viestiäni ei ollut tarkoitus suositukseksi kenellekään vaan nostin omat näkemykseni ja laskelmani esille.

Toivotaan, että jatkossa löydät parempia kohteita ja saat hyvää tuottoa muista sijoituksista :+1:

Jos yhtään lohduttaa niin ZignSecin kanssa kaikki sijoittajat taitaa olla aika pahasti turskalla, että et ole tuskan kanssa varmasti yksin. Ainoat, jotka tuosta firmasta ovat rahallisesti hyötyneet taitaa olla ex WebShield -omistajat…

5 tykkäystä

Juu ei kannata tunnotuskia ottaa minun myyntipäätöksestäni! :slightly_smiling_face: Jokainen vastatkoon sijoituspäätöksistään itse. Olen tässä muutenkin tasapainotellut myymisen/holdaamisen välillä, joten viestisi herättämien ajatuksien pohjalta oma kamelinselkäni katkesi lopullisesti.

2 tykkäystä

Jos tarkoitat mekaanisia stop losseja, niin ne ovat mielestäni siinä mielessä vaarallisia, että saattaa tulla joku yksittäinen uutinen, joka heiluttaa kurssia hetkellisesti rajustikin (kuten vaikka jonkun ankkuriomistajan iso myynti). Itse sijoitustarinaan sillä ei välttämättä ole kuitenkaan vaikutusta. Itse yritän kuitenkin vähä pidemmässä mittakaavassa sijoituksia miettiä.

Nämä viestit voi ylläpito siirtää varmaan johonkin parempaan ketjuun, kiitos.

2 tykkäystä

Moi @III21 ja @Shorttaaja

III21, toiveesi on toteutettu. Siirsin viestinne Ostin ja myin -ketjusta tänne, viestinne on jatkoa tuolle yllä olevalle “lainatulle” tekstille. :slight_smile:

Hauskaa viikonloppua teille ja muillekin! :partying_face:

EDIT minuutteja myöhemmin: ja tuossa alimmassa III21:n vastauksessa oli vastattu myös tähän:

4 tykkäystä

Ehkä tuossa ylhäällä tarkoitettiin, että siirretään pois tästä ketjusta, eikä tänne lisää kun menee varsin sekaiseksi

Moi!

Se viesti ei ollut tässä ketjussa (missä pyydettiin siirtoa), se oli tuolla Ostin ja myin -ketjussa. :slight_smile:

Eli siirsin kaikki nuo viestit hänen pyynnöstään, mutta siirtojen ongelma joskus on, että tulevat automaattisesti tiettyyn järjestykseen.

2 tykkäystä

Ei ole mitään syytä pahoitella. On päinvastoin loistavaa, että keskustelunavaus synnyttää keskustelua ja poikii kommentteja, niin sitä enemmän aina porukalla opitaan. Ehkä ajatuksenani oli juurikin samansuuntaisesti hahmotella, miten pienetkin EPS- tai hintamuutokset kääntävät arvostuskuvan, ja miten vaikeaa on tällaisessa markkinatilanteessa tehdä skenaarioita yhden arvostusluvun perusteella. Jos minulta kysytään, niin olisi ihan täysin mahdollista, että sekä hinta että EPS ovat vuoden päätteeksi sellaiset, etteivät ne edes sovi tuohon aika laajaan taulukkoon.

Nyt jälkikäteen katsottuna tuo edullinen/neutraali/kallis-lisäys oli tietysti harhaanjohtava. Sen alkuperäinen ajatus oli kuvata, että värikoodaamalla voi tehdä itselleen havainnollistavan luokittelun, jolla voi sitten itselleen luokitella tietyt kertoimet esim. edulliseksi, neutraaliksi tai kalliiksi (olisivat voineet yhtä hyvin olla nimiltään tumman vihreä / vihreä / vaalean vihreä). Minun karvalakkiesimerkissä ne oli nuo <15, 15-20 ja >20, mutta nuo oli täysin hattuheittoja ja rehellisesti sanottuna minulla ei ole mitään perusteltua näkemystä siitä, mikä olisi Harvialle tällä hetkellä perusteltu arvostustaso pelkällä P/E:llä.

Viesti olisi toiminut ehkä paremmin ilman nimettyä firmaa, kun tarkoituksena oli tuo skenaarioiden monimuotoisuuden havainnollistaminen ja P/E-skenaarioiden visualisointi.

Edit:

Oikaisin hieman tuota epäonnistunutta ensimmäistä viestiäni ja koitin kuvata aiemman viestin tarkoituksen paremmin pienellä twiittiketjulla:

https://twitter.com/Salkku_Mauri/status/1530192106857299974?s=20&t=xWNS4mIOTuYg27KUMBuvOw

10 tykkäystä

Eikös stoplossien ongelma ole se, että siinä vaiheessa kun sitä “tarvii”, niin kurssi on jo sukeltanut merten syvyyksiin? Eli esim. rankka tulosvaroitus pörssin aukiolon ulkopuolella → aamulla kurssi sukeltaa vaikkapa -40 % heti kärkeen, niin se esimerkiksi -10 % stoploss ei auta yhtään :smiley:

4 tykkäystä

Juuri näin saattaa käydä. En itse käytä mekaanisia stop losseja niin sekin vielä hidastaa prosesseja. Näkisin että stop lossit toimii tosi hyvin siinä vaiheessa kun kurssi vaan valuu ja valuu.

Piensijoittajalla on aika pienet mahikset taistella noita hurjia kertapudotuksia vastaan, koska ei voi kovin useasti käydä kauppaa markkinoiden ollessa kiinni vs smart money. Kai niitäkin palveluita on missä yksityissijoittajakin voi käydä kauppaa markkinoiden ollessa kiinni, mutta en ole perehtynyt.

Itse en ole juurikaan kassavirta-juttuihin perehtynyt (tähän EV/FCF liittyen), mutta osaako esim. @Verneri_Pulkkinen @Pohjolan_Eka @Crazy_Train tai @Mauri avata millä tavalla tästä saa jotain irti?

Kassavirrat kun tuppaa heilumaan vuodesta toiseen häränpyllyn lailla - toisilla toimialoilla ja yhtiöillä toki enemmän kuin toisilla.

Eli onko jotain tiettyjä toimialoja missä tämä toimii, käytättekö vaikka 5 vuoden keskiarvoja tai oikaisetteko vaikka käyttöpääoman muutoksilla tai “uusista investoinneista” tms.?

Vielä kuvana esim. meidän tylsän tasaisen Sammon (mahdollisesti virheelliset) vapaat kassavirrat, mitä yksittäisen vuoden kassavirrat kertovat?

5 tykkäystä

Kiitos tästä docista. Eli erittäin kiinnostavaa luettavaa!

Tämä kuvaaja voi olla myös ajankohtainen näinä aikoina kun pääoman kustannukset nousevat.

2 tykkäystä

@Timo_Huhtamaki

Meltwaterissa halt päällä? Onko jostain tullut jotain uusia uutisia. En tässä työpäivän aikaan ole kerennyt tonkia interwebsiä.

Vai meneekö norjan pörssi aikaisemmin kiinni? :no_good_man:t2:

Nordnetin puolelta poimittu:

Perjantai 27.5.
Suljettu: Tanska
Auki: Muut markkinat ovat auki tavalliseen tapaan.

Oslon pörssi kiinni mennyt ja huutokauppa menossa. Meltwateriin kannattaa tutustua erittäin vakavasti, sillä ovat asemoituneet erittäin hyvin ja suurten asiakkaiden (Premium Segment) retentio on erinomainen, mitä markkina ei todellakaan ymmärrä. Nuo asiakkaat ovat globaaleja yhtiöitä, joissa Meltwaterin työkalu on käytössä eri maaorganisaatioissa ja konsernifunktioissa, mikä tarkoittaa, että kynnys vaihtaa on erittäin korkea. Omalla firmallanikin käytössä, markkinan paras tuote. Tuotestrategiassaan panostavat myös perinteisen mediaseurannan lisäksi sosiaalisen median seurantaan ja siihen liittyviin AI-softiin, mihin liittyen ovat tehneet täydentäviä yritysostoja.

Käynnissä myös 50 miljoonan dollarin omien osto-ohjelma, jolla saavat yrityskauppoihin vauhtia (loppuu toukokuun lopussa). Bonuksena vielä se, että liikevaihdosta iso osa dollareissa ja pääkonttori San Franciscossa, ja listaus Oslossa, jolloin tippunut pohjoimaiden teknojen mukana tonttiin. Toimari John Box muuten väläytti jenkkilän rinnakkaislistausta Capital Markets Day -esityksen Q&A-osiossa viime vuoden lopulla. Sama kaveri lisännyt omistustaan myös useaan otteeseen, samoin moni hallituksen jäsen. Myös pääomasijoittaja merkittävänä omistajana ajamassa kasvua, eli aktiivista omistajuutta.

Lue CMD-esitykset ja painota huomiota retentioihin ja panostukseen isoihin asiakkaisiin ja Social -tuotteeseen. Siellä se arvo minusta on. Tämä on niche-firma, josta tuulipukusijoittaja ei ymmärrä hälkäsen pölähtämää, mutta se joka ymmärtää… :wink:

9 tykkäystä

Inderesin hallituksen puheenjohtaja sai minulle paremman fiiliksen, meidän ost-tileillä on ollut vissiin aika yhteneväinen matka. :smiling_face_with_three_hearts:

59 tykkäystä