Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Katselin youtubesta Nordec Groupin esittelyä ja huomasin, että uudella inden videolla heti kommentteja…

Tunteeko kukaan hyvää serfitioitua TV-asiantuntijaa, joka olisi valmis hallinnoimaan salaussalkkua?

Seems legit

23 tykkäystä

On myös kulunut juttu sanoa että leikata voi vaikka kuinka paljon, kunhan ei leikata niistä hyvinvointiyhteiskunnan palveluista, joita itse käyttää. Väitätkö oikeasti että budjetissa on miljarditolkulla hyödyttömiä menoja, jotka vois helposti napsia pois? Jos näin, miksi sitä ei ole vielä tehty?

4 tykkäystä

Vaalien takia luultavasti. Pitää kyllä asennoitua siihen ettei tulevaisuudessa välttämättä olekkaan niin kivaa kuin menneisyydessä.

Mitkä ovat ne asiat joita käytän ja joista en ole valmis leikkaamaan? Pitäisi olla helppo sanoa, kerran esitit väitteen noin varmasti. Toki tuossa aiemmin jo osan mainitsin.

Ja kyllä, väitän että budjetissa on miljarditolkulla löysää. Miksi ei ole tehty? Kyvyttömät johtajat.

Liberan varjobudjetin voi tarkastaa alkuun leikkauksien osalta. Toki vanha, jossa ei ole mukana viimeisimpiä kriisejä, mutta antaa suuntaa.

10 tykkäystä

Juu, GBX = 1 pence, ja 100 GBX = 1 punta

100 GBX / 1 punta = 1,17 € tällä hetkellä.

8 tykkäystä

Ei viitti nexstim ketjua spämmiä, mutta on näitä ainakin yksi nähty Tecnotreen toimesta aikaisemmin.
Olisihan näitä kiva nähdä enemmänkin ja Citycon, Uponor, Tallink ja Olvi vaan kättä taskuun niin saadaan teidätkin taas takaisin Inderesin seurantaan. :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Ei pelkästään hyödyttömiä vaan aktiivisesti haitallisia. Ja niitä ei ole poistettu koska ne menevät korruptioon, eli poliitikkojen ja näiden lähipiirien taskuihin.

27 tykkäystä

Jos haluat yhden ison esimerkin - maakunnat. Yksi lisäkerros byrokratiaa ei säästä mitään, mutta toi kepulle lisää poliittisia virkoja maaseudulla. Harjoitus tullee maksamaan miljardeja ja hyvinvointi tuskin lisääntyy.

23 tykkäystä

40 tykkäystä

Nexstim on itseasiassa neljäs paluumuuttaja! Aiemmat ovat olleet Soprano, Tecnotree ja QPR :slightly_smiling_face:

Sellainen sivuhuomio, että noista mainitsemistasi yhtiöistä vain Tallink oli meidän asiakas :passenger_ship:

15 tykkäystä

Tämä on hyvä pointti Verneriltä. Joisskin pisneeteissä käyttöpääoma voi vaihdella todella paljon. Tässä esimerkkinä käsittelyyn otettu Expedia.

Nopealla vilkaisulla Expedian EV/FCF olisi muikea 7.23, tai käänteinen FCF/EV lupaa 13,83% tuottoa.

MIelenkiintoista on kuitenkin huomata, että Expedian vapaa kassavirta oli Q1/2022 itse asiassa suurempi kuin sen myyntituotot. Expedian liiketoiminnassa tämä on vallan mahdollista, koska se mm. kierrättää vuokraajille menossa olevia rahoja oman taseensa kautta.

Näin kertoo EXPE:n Q1 tiedote: Consolidated free cash flow totaled $2.8 billion, an increase of $0.8 billion, compared to the prior year, primarily due to an increase in cash provided by operating activities related to changes in working capital and an improvement in Adjusted EBITDA. … Restricted cash and cash equivalents, which primarily consist of traveler deposits for Vrbo bookings, was $2.6 billion at March 31, 2022 compared to $1.7 billion at December 31, 2021.

Miten noin poukkoilevaa kassavirtaa voi arvioida? Yksi tapa ainakin voisi olla laskea liukuvaa keskiarvoa kvartaaleiden yli. Tässä tapauksessa Expedian FCF/share näyttää elpyvän mukavasti koronasta ja tarjoilee EV/FCF lukua 21, tai käänteistä FCF/EV tuottoa 5%. Kuulostaa jo realistisemmalta?

4 tykkäystä

Ainakin takavuosina oli tietyissä piireissä hyvin suosittu argumentti että pakolaisia ei saisi ottaa Suomeen vaan heitä on autettava heidän omissa maissaan.

Suomi on maailman huippua säähän liittyvän teknologian saralla (mm. eräs pörssiyhtiö) ja jos pystytään tällä tavoin epäsuorasti auttamaan paikallisia maajusseja saamaan tulevaisuudessa parempia satoja että nälänhätä vähenee ja köyhien maajussien elintaso nousee niin todennäköisesti se vähentää myös paikallisten paineita lähteä pakolaisiksi.

15 tykkäystä

20 tykkäystä

Saako udella millä marginaaliveroasteella? Itse olen tuossa 60% sweet spotissa ja koen senkin olevan kohtuuttoman suuri enkä olisi missään tilanteessa valmis korottamaan veroja. Yksin asuvana näillä tuloilla ei hirveästi juhlita, eikä perus indeksikorotuksista (joita ei nyt 3 vuoteen edes tule) jää mitään merkittävää käteen.

4 tykkäystä

Niinpä. Hyvinvointialueiden perustaminen ei helpota resurssipulaa missään, siinä ei tavoitella digitalisaatiota tai sopeutumista mihinkään megatrendiin, eikä se vaikuta terveydenhuollon prosesseihin.

On mielenkiintoista verrata Sote-uudistuksen ja hyvinvointialueiden perustamisen strategiaa tähän Inderes TV:ssä näytettyyn Terveystalon strategiaan.

Sote-alueiden pystyyn saaminen kestänee helposti kymmenen vuotta, eikä niillä edes tavoitella mitään muuta kuin Terveystalon askelta 1: skaalaetu. Asia, jonka Terveystalo on jo saavuttanut. Siitä eteenpäin hyvinvointialueilla ei ole minkäänlaista strategiaa. Koko muutos on tehty vain valtapoliittisista syistä. Valta on poliitikoilla, joilta kuitenkin puuttuu ammattitaito terveyspalveluiden suhteen.

Capture

5 tykkäystä

Kiinnostava video osakkeiden tuotto-odotuksista.

1 tykkäys

On se outoa, että kun 250 hallintoa yhdistetään noin 15 hallinnoksi, puhutaan vain uuden rakenteen kustannuksista, muttei huomioida, että niiden 250 hallinnon lakkauttaminen tuo säästöt moninkertaisesti.

2 tykkäystä

Tässä on erittäin maukas karkkipussi (en ehtinyt kuvata täytenä) nimeltään Sisu Tuima. Normaalisti olen Fazerin suklaiden ystävä, mutta tämä vei kielen mennessään ja olenkin nauttinut jo muutaman pussillisen tätä uutuutta.

Tästä makuelämyksestä innostuneena aloin tietysti tutkimaan Sisun historiaa Wikipediasta. Muistan hatarasti 90-luvun Sisu-jääkiekkokortit. Keräilin silloin kortteja, joten pitänee käydä tutkimassa vanhoista varastoista löytyisikö joku siisti erikoiskortti niiltä ajoilta.

Sijoittajana kiinnosti tietysti heti, että mikä firma tätä tekee. Sisua voisi äkkiseltään luulla suomalaiseksi. Sellainen se olikin vuodesta 1928 lähtien yli 70 vuotta. Vuonna 1999 omistus siirtyi Hollantiin. Vuonna 2013 ruotsalainen Cloetta otti homman haltuun ja pussin kyljessä komeileekin heidän logonsa.

Tästä päästäänkin asiaan. Cloetta- hakusanalla ei löydy foorumilta juuri mitään. Avanzan uutisvirrasta löysin lähipäiviltä paljon johtoportaan pienehköjä ostoja sekä ison omistajan lisäyksen, jolla heidän omistus ylitti 30%:n rajapyykin. Cloetta on ilmoittanut perustavansa 2,5 miljardin tehtaan Hollantiin. Tästä ei markkina tykännyt ollenkaan, mutta sen jälkeen tuli noita johdon ostoja.

Teknisesti osake ei näytä kovin kummoiselta, paitsi Monthly-tasolla kurssi majailee EMA200- käyrän pinnassa. Se on toiminut tässä 10v aikana muutaman kerran tukena eikä sen alle olla pahemmin menty.

Cloetta osti Candykingin vuonna 2017. Candyking on ollut myös Fazerin omistuksessa 10 vuotta. Irtokarkkibisneksen povataan lähtevän uuteen nousuun koronan jäljiltä. Liikevaihto ei ole juurikaan noussut tässä lähivuosien aikana. Tähän asti firma on tehnyt melko tasaista tulosta. Nyt tulee vielä kustannusten nousu hankaloittamaan tilannetta.

Onko kukaan muu tutkinut tätä ollenkaan? En tule todennäköisesti vielä näillä eväillä (=muutaman Sisu Tuiman otannalla) ostamaan tätä omaan salkkuun, mutta näin sitä lähtee sattumalta pienimuotoinen tutkimusmatkailu makeisten maailmaan. @Warren_Fyffet Myit tätä joskus aikoinaan, onko mitään mietteitä nykypäivän tilanteesta?

30 tykkäystä

Tuli tuossa näitä eri ketjuja lukiessa mieleen kuinka moni on taitava moittimaan nykyisen ja menneiden hallitusten toimia,silti oma osakesalkku vankasti miinuksella.Virheitä tulee niin hallituksella kuin sijoittajalla,jälkeenpäin on hyvä sanoa kuinka toimia.Millään en jaksa uskoa että kukaan poliitikko haluaisi tieten tahtoen toimia vasten valtion ja ihmisten etua.Edesmenneellä appiukollani oli tapana sanoa että päätöksiä pitää pystyä tekemään vaikka sitten vääriä.

39 tykkäystä