Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Ehkä Inderes voisi tuottaa tämänkaltaisia visualisointeja suositusten osuvuudesta, @vuh on käytettävissä tähän hommaan :smiley: Tässä siis pienet pallurat ovat yksittäisten osakkeiden tuotto vuoden kuluttua suosituksesta (1=100%) ja isot pallurat portfolion tuotto jos kaikki nämä osakkeet olisivat olleet salkussa.
image
Tämän näkeminen saa ainakin itseni aiheellisen varovaiseksi osakepoimintaan N<100.

35 tykkäystä

Oma lyhyt katsaus aiheeseen: itselleni kesti kohtuu pitkään Inderesin analyysien parissa alkuun ymmärtää tuo tavoitehinta, suositus ja riski kenttä. Käytännössä uskon että se on monille uusille lukioille ja kasuaalimmille sijoittajille se ensimmäinen asia mihin kiinnittää huomiota. Vasta kun pääsin ensimmäisen raportin loppuun tajusin että riski ottaa kantaa liiketoiminnan riskisyyteen (en vieläkään ole 100% varma) eikä niinkään tavoitehintaan osumisen riskiin. Sinänsä ymmärrän, että kyseinen ajatus on tyhmä, mutta ensi alkuun ajatuksena oli se, että riski kertoisi kuinka paljon kyseisessä DCF arvonmäärityksessä 12kk on riskejä / oletuksia yms. Näin ollen kuvittelin sen kuvaavan osakkeen nykyisellä hinnalla riskisyyttä esim arvostuksen ja kasvuodotusten yms kautta. Eli itseäni tuo hämäsi alkuun ennen kuin ymmärsin sen funktion. Tosiaan jos katsoo vain tuon suositus boksin niin siitä jää mielikuva että vaikka QT:n kurssi on 100€ ja arvostukset pilvissä niin tavoitehinta on 120€ ja riski siitä että kurssi ei nouse tavoitehintaan tai jopa laskee on matala. Sitten vielä päälle Osta suositus.

7 tykkäystä

Sun pitää @Sijoittaja-alokas lukea tämä:
https://www.oaktreecapital.com/insights/memo/i-beg-to-differ

  • If you want to be above average, you have to depart from consensus behavior. You have to overweight some securities, asset classes, or markets and underweight others. In other words, you have to do something different.

  • The bottom line of the above is simple: You can’t hope to earn above average returns if you don’t place active bets, but if your active bets are wrong, your return will be below average.

Yli- ja alituoton tekeminen vaatii että sijoitat eri tavalla kuin muut. Ison negatiivisen tuoton perusteella sulla on tämä puoli todella vahvasti hanskassa eli nyt pitäis vaan oppia olemaan oikeassa niin sustahan tulee vielä ihan maailmanluokan sijoittaja :sunglasses:

54 tykkäystä

Minä taas olen ymmärtänyt että SA sijoittaa samalla tavalla kuin muut, mutta väärään aikaan.

5 tykkäystä

Jos on merkittävästi huonompi kuin satunnaisia osakepoimintoja tekevä sijoittaja, pitää vain kääntää päinvastaiseksi omat päätöksensä niin onkin merkittävästi parempi kuin satunnaisia osakepoimintoja tekevä sijoittaja. Eli jos onnistuu taidolla poimimaan ne huonot osakkeet, ostamalla päinvastaista voittaa indeksin jossa nämä ovat mukana. Ehkä @Sijoittaja-alokas omaakin todella hyvät taidot, pitää vain kääntää ajattelu päälaelleen ja aina tehdä päinvastoin kuin olisi ajatellut tekevänsä :sunglasses:

14 tykkäystä

Hienosti osasit tiivistää sijoittajan suruprosessin tässä viestissäsi @Warren_Fyffet . :+1:

Ai niin, tämähän taitaa muuten liittyä siihen Elisabeth Kübler-Rossin kehittämään teoriaan kuoleman kohtaamisen viidestä vaiheesta. Tuskin tämä teoria tai psykiatri olisi muuten tuttu, mutta suosikkisarjassani Frasier tätä asiaa käsiteltiin. :face_with_hand_over_mouth:

Se taisi olla Frasierin kuuden tuotantokauden avausjakso Good Grief. Frasier Crane jäi työttömäksi, kun radioasema KACL:n uudistuksessa tyyli vaihtui salsamusiikiksi.

Frasierin surutyö eteni viiden vaiheen kautta.
-Kieltämisvaiheessa Frasier haki töitä aamu-tv:stä ja aloitti säveltämään operettia.
-Vihavaiheessa Frasier hyökkäsi radioaseman työntekijöiden piknikillä pinjatan kimppuun raivon vallassa.
-Kaupankäyntivaiheessa hän halusi pitää parempaa huolta faneistaan ja järjesti kaikille 3 fanilleen fanitapaamisen.
-Masennusvaiheessa Frasier haki lohtua syömisestä ja alkoi lihomaan Monte Cristo-voileipiä syömällä.
-Lopulta kaikki purkautui, kun Frasier tajusi, ettei ole enää kuuluisa ja näin Frasier pääsi hyväksymisvaiheeseen. :joy:

Jäänyt jotenkin hyvin mieleen tämä jakso. Onhan tämä yksi tämän sarjan klassikkoja.

21 tykkäystä

Sama kokemus. Eikä mielestäni tuo ajattelu ole edes kovin tyhmää vaan aika looginen jatkumo siihen, että nuo mittarit ovat samassa taulukossa. Miksi et siis ajattelisi, että riski liittyy tavoitehintaan ja suositukseen?

Siksi ehdotin Vernerille, että muutaman virkkeen lukuohje taulukon yhteyteen ei ehkä olisi haitaksi - eikä sen toteuttaminenkaan varmaan vaatisi paljon. Tuskin se ainakaan ketään haittaisi ja kukaan mieltään pahoittaisi. :thinking:

Aika helposti näihin mittareihin (th, suositus, riski) kohdistuvat kehitysideat otetaan pettymyksen purkamisena siihen, että joku osake on laskenut. Olisi tärkeää erottaa nämä, muuten rakentava keskustelu menee mahdottomaksi. Nousevassa pörssissä noita mittareita “mitataan” eri tavalla kuin laskevassa pörssissä, joten erilaisina aikoina tulee vähän erilaista palautetta. Eikä aina tarvitse tehdä radikaaleja muutoksia, vaan voi parantaa asioita myös hiomalla pieniä juttuja ja tekemällä asioista ymmärrettävämpiä. Kehitys pysähtyy siinä vaiheessa, kun ollaan niin tyytyväisiä, että ei ole enää mitään opittavaa tai parannettavaa. :slight_smile:

4 tykkäystä

Danske bank. Ensimmäinen opintolaina nostettu 1/2017, ja nyt uusi opintolaina samoilla ehdoilla kuin vanhakin.

IMG_20220717_141614

2 tykkäystä

Tämä liittyy juuri tuohon ja omastani puuttuu tuo kaupankäynti vaiheena. En oikein osannut sopivaa esimerkkiä palsta elämästä keksiä. Tämä on itselläni tullut vastaan työelämässä koulutuksessa, jossa kerrottiin saman toistuvan työelämässä. Esimerkkinä investointi proejtkin mennessä vihkoon, nämä käy tunnetasolla läpi. Koulutksen oppi oli, että syyllisen etsimisvaiheen kaunaan ja vihaan ei pidä juuttua ja masennus ja viha kannattaa yrittää mennä mahdollisimman nopeasti läpi. Itse tunnistin niiden olevan erinomaisia ohjeita sijoittamisessa. Ilmainen vihje: Kun syytät toista sijoituksesi epäonnistumisesta, paina myynti nappia, kaikki pois, nuku yön yli ja mieti tilannetta seuraavana nukuttuasi yön yli uudestaan. Vieläkö se Harvia tai joku muu on niin hyvä sijoitus. Mieti myös laskeeko se edelleen ja miksi. Itselleni oli suuri heureka, kun alan aamulla miettimään mikä on oikeasti mielestäni sen hetken paras sijoitus. Se, että on joskus ostanut lappua ei tee lapusta hyvää sijoitusta. Se huono peruste ostaa. Luolamiehen aivomme tekee meille tepposia aika tasaiseen.

6 tykkäystä

Vai olisiko siitä, että negatiivinen viitekorko syö marginaalia?

Mun lainassa oli sama tilanne. Nyt pari kk sitten tilanne muuttui ja pitää taas maksaa korkoa opintolainastakin.

2 tykkäystä

Tuli mieleen kasvuyhtiöistä että olisi mielenkiintoista nähdä dataa siitä kuinka monet yhtiöt suhteessa muihin listattuihin yhtiöihin ovat kyenneet pitämään pisimpään yllä kovaa kasvuvauhtia, esimerkiksi vuosittaista 20% liikevaihdon kasvua. Käsittääkseni vuosikymmenenkin verran annualisoitu 20% liikevaihdon kasvu on ollut suhteellisen haastavaa monelle yhtiölle, Revenio taitaa kuulua tähän porukkaan joka siihen on pystynyt. Esimerkiksi Helsingin pörssin kovimmat kasvajat historian saatossa tai voi olla vaikka jenkeistäkin, siellä noita kovia kasvajia löytyykin enemmän. Tai sitten olisi mielenkiintoista nähdä kuinka pitkään jotkut yhtiöt ovat kyenneet ylläpitämään vaikka 30, 40 tai jopa 50% annualisoitua liikevaihdon kasvua. Jos mahdollista niin voisi huomioida sellaiset yhtiöt tässä datassa jossa kasvu on ollut myös kannattavaa pidemmän päälle. Ping @Verneri_Pulkkinen jos on aiheista pulaa vartteihin tai jaksat kaivaa muuten jostain ja postailla vaikka tänne foorumille :slightly_smiling_face:

10 tykkäystä

Olisi mielenkiintoista kieltämättä tämmöinen data. Täytyy tosin muistaa, ettei liikevaihdon kasvu ole aina omistaja-arvoa luovaa, niin kuin viittasitkin että myös kannattavasta kasvusta olisi kiva saada dataa. Toisaalta tuloksenkaan kasvu ei ole aina arvoa luovaa, jos kasvun rahoittamiseksi osakekantaa liudennetaan anneilla, otetaan yltiöpäistä tai korkeakorkoista velkaa tms. Ehkä mielenkiintoisin data voisi olla liikevaihdon kasvu ottaen huomioon sijoitetun pääoman tuoton, tai sitten jopa pelkästään tarkastella, kuinka moni yhtiö on saanut pidettyä sijoitetun pääoman tuoton jollain tietyllä tasolla.

4 tykkäystä

Tuo taitaa olla kokonaiskorko (euribor + marginaali), eikö vain? Itsellä korontarkistuspäivä elokuun lopussa ja pääsee maksamaan taas rahasta. Tällä hetkellä koroksi määräytymässä n. 1.4% kun euriborin päälle länttää 0.5% marginaalin joka taitaa olla sama kaikille lainan nostajille.

1 tykkäys

Älkää vetäkö hernettä nenään, kun pyysin ylläpitoa siirtämään tuon @Pohjolan_Eka aloittaman ansiokkaan keskustelun Inderesin analyyseista “Inderes - yhtiö kuuluu kaikille” -ketjusta “Inderesin analyysit”-ketjuun. Jotenkin mielestäni sopisi paremmin sinne, näyttää eilinen Inderesin tulosjulkistuskin jääneen alkuperäisessä ketjussa sivuosaan. Ylläpidolla ja kirjoittajilla voi olla eriävä mielipide ehdotuksestani🙂
Toki voi ajatella myös niin, että Ekan loppupäätelmä/ehdotus yhteisön ottamisesta vahvemmin mukaan analyysiin kuuluu juurikin ketjuun, joka käsittelee Inderes-yhteisöä ja yritystä!?

Nimimerkki “Ei ollut taas parempaakaan tekemistä”

8 tykkäystä

Kiitos! Minua vaivasi tuo sijainti koko ajan kirjoittaessa (etenkin toisen viestin kohdalla), mutta jotenkaan en saanut itseäni vastaamaan tuossa toisessa ketjussa :roll_eyes:

3 tykkäystä

Toivon ettei kiina tässä mitään typerää aloita.
Jos oon oikein ymmärtänyt niin Taiwan tuottaa puolijohde komponenteista 80-90%
Tosin kiina on vielä tuonti öljyn ja kaasun varassa, sitä tosin saa Venäjältä nyt paljon/halvalla jostain kumman syystä.

Saas nährä. Toivottavasti Taiwan ei näihin reeneihin osallistu tietämättään.

3 tykkäystä

Ilmoitusvelvollisiin sisäpiiriläisiin kuuluvat tyypillisesti johtoryhmä ja hallitus sekä heidän läheisensä.

Voivat silti sikäli kuulua sisäpiiriin, että heidän kaupankäyntinsä voi olla rajoitettua jos ovat mukana jossain sisäpiirihankkeissa (esim. iso yrityskauppa), tai heillä on pääsy konsolidoituun konsernin taloustietoon.

En usko, että 2017 on saanut opintolainaa missä negatiivinen viitekorko syö marginaalia, mutta en ihan varmaksi voi sanoa. Ainakaan asuntolainoissa ei ole tuohon aikaan saanut. Täytyy tarkistaa kun kerkeää.

Yleisellä tasolla kannattaa ottaa jenkkiyhtiöiden ennusteet ison suolan kanssa :salt: . Tuppaa lähes järkiään aina “ylittämään” odotukset, oli yhtiö kuin yhtiö :man_shrugging: @Verneri_Pulkkinen näyttelee aina varteissa niitä hienoja “80% yhtiöistä ylittänyt odotukset” - graafeja blummalta.

3 tykkäystä

Olen vain väärinymmärretty nero. :sunglasses:

Kukaan ei puhu Biohitistä, paitsi tänään ja sitähän mulla salkussa on.

image

Olen erbo eli erilainen boomeri ja siksi löydän tällaisia helmiä. :sunglasses:

EDIT:

Olen guru, joten ostin tätä muistaakseni jo vuonna 2018, joten en ole vielä päässyt voitolle sen kanssa. :smiley:

68 tykkäystä