Harvia-foorumi eli Haarumi - Kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä

Silloin kuin muut ovat pelokkaita pitää olla itse ahne. Etenkin jos pelaa pitkää peliä, joka ei ole riippuvainen lyhyen aikavälin heilunnasta ja tunnelmasta. Markkinoilla on tapa ekstrapoloida kehitystä kumpaankin suuntaan.

Mikäli Harvian tulevaisuuden näkymät ja siten osakkeen hinta heijastaisivat nyt erittäin positiivisia (lyhyen aikavälin) näkymiä, olisi tämä informaatio jo todennäköisesti osakkeen hinnassa. Tällöin ylituottojen mahdollisuus olisi hyvin pieni, kuten oli tilanne esimerkiksi 2021 loppupuolella.

Harvia on erittäin laadukas yhtiö monella kriteerillä katsottuna ja sillä on selvästi jokin kilpailuetu. Muuten tuollaiset taloudelliset ominaisuudet, kuten hyvin korkea kannattavuus, pääomantuotto ja kassavirtakonversio, eivät olisi mahdollisia. Eivätkä nämä ole vain Harviasta riippumattomia lyhyen aikavälin suhdannetrendejä, jos katsoo yhtiön performanssia pitkältä aikaväliltä. Esimerkiksi vuosina 2007-21 liikevoitto-% on ollut alhaisimmillaan 17.5% (2018) ja korkeimmillaan 26.4% (2021). Eli konsistentti ja korkea kannattavuus.

Sen sijaan viime vuosien poikkeuksellisen nopea orgaaninen kasvu on ollut selvästi markkinoiden ja yhtiön pitkänaikavälin kasvua nopeampaa. Tätä on tukenut vahvasti ‘suhdanneboomi’, vaikka on toki myös monia merkkejä siitä, että saunomisen suosio on aidosti kasvussa. Tähän poikkeukselliseen kysyntään johto on jatkuvasti (rehellisesti) viitannut aikaistetun kysynnän muodossa. Tosin Harvia on myös selvästi voittanut markkinaosuuksia, joka on terve osoitus kilpailukyvystä, etenkin kun yhtiön kannattavuus on kehittynyt samalla hyvin positiivisesti. Huolimatta useista yrityskaupoista ja kasvuinvestoinneista. On erittäin arvokasta pitkällä aikavälillä, että tämä kasvua tukeva kapasiteetti on nyt pitkälti paikallaan eikä siihen jouduta investoimaan yhtä paljon korkean inflaation ympäristössä. Olettaen, että globaali sauna- ja spa markkina jatkaa normalisoitua kasvua (n. 5% p.a) pitkällä aikavälillä, vaikka lyhyellä aikavälillä voisi tulla takapakkia.

Monet ovat myös säikähtäneet pahasti Q2 ennakkotietoja. Mielestäni 19% liikevoittotaso on vahva tässä ympäristössä, vaikka se on toki raju pudotus edellisen vuoden tasoilta (selvästi yli normalisoidun tavoitetason). Liikevaihto laski orgaanisesti 9.0%, mutta on hyvä huomioida, että viime vuoden Q2 liikevaihto sisälsi 2.6 MEUR liikevaihdon Venäjältä. Tämä oikaistuna orgaanisen liikevaihdon lasku on huomattavasti pienempi. Ja hyvä kysymys on, että paljonko tästä laskusta johtuu (i) yhtiön kilpailukyvyn tai markkinan pitkänaikavälin näkymän heikenemisesta vs (ii) lyhyen aikavälin laajasta makroepävarmuudesta, joka osuu moniin yhtiöihin.

65 tykkäystä

Pitää myös huomioida, että raaka-aineiden hinnan nousun takia tehdyt hintojen korotukset ovat arvioni mukaan 9%, eli 4,5 miljoonan luokkaa verrattuna vuoden takaiseen.

Liikevaihto laski orgaanisesti myös huomioiden Venäjä.

18 tykkäystä

Kyllä liikevaihto laski orgaanisesti myös huomioiden Venäjä. Arvaukseni on, että 3-5% lasku ilman Venäjän vaikutusta.

Hyvä huomio, että merkittävä osa kasvusta on varmasti korkeamman keskihinnan takia eikä tuotteiden volyymikasvua. Osa tästä on puhtaita hinnankorotuksia ja osa myyntimix muutosta, kuten enemmän kokonaisvaltaisten saunaratkaisuiden myyntiä. Näiden keskihinta on huomattavasti korkeampi kuin pelkkien kiukaiden ja komponenttien. Myös myyntikate on alhaisempi, mutta ilmeisesti yhä hyvin kilpailukykyisellä tasolla.

Korkeampaan hinnoitteluun perustuva kasvu on positiivista siinä mielessä, että se on osoitus Harvia hinnoitteluvoimasta. Lisäksi se osoittaa sen, että Harvia ei vain tavoittele (volyymi)kasvua kannattavuuden kustannuksella.

Olen itse luottavainen, että globaalin sauna- ja spa-markkinan volyymit kasvavat pitkällä aikavälillä (5+ vuotta), joka on linjassa Harvian pitkänaikavälin tavoitteiden kanssa. Ja volyymeja tukee myös suuri korvauskysyntä, joka on historiallisesti ollut >50% markkinasta. Vaikea kuvitella, että tämä katoaisi täysin, vaikka uusien kiukaiden myynti laskisi selvästi lyhyellä aikavälillä.

22 tykkäystä

Niin ja ainahan on se mahdollisuus että Harvia ostaa lisää, no Harviaa. Eli ei ne omien ostotkaan poissuljettu vaihtoehto ole, mikäli hallituksella on näkemys että kurssilasku on liioiteltua. Turhan usein firmat tuppaavat ajoittamaan omien lappujen ostot juuri väärin niihin hetkiin kun kurssi on huipussaan ja himmailevat ostoja kurssien laskiessa.

Alla kuvaajassa näkee kuinka takaisinostot kävivät indeksitasolla kuumimmillaan kohti 2008 kurssihuippuja ja loppuivat romahduksen tullen kuin seinään kurssien laskiessa. Sama ilmiö toistuu 2018 notkahduksessa ja selkeästi koronakeväänä 2020, pohjilla ostot lakkaavat mutta kurssien raketoidessa 2021 loppua kohden takaisinostotkin kiihtyvät. Jos laadukas firma ei ole ongelmissa kyseisten kriisien aikana, niin mielestäni nämä tilaisuudet tulisi pystyä hyödyntämään.

EOS loppuostos rahoitettiin kokonaan lainalla, vaikka kassassa pitäisi jonkinlainen potti käteistä edelleen muhia, rahoille siis uskotaan löytyvän parempaa käyttöä muualta. Jos muuta parempaa ostettavaa ei löydy, niin nyt voisi olla saumat tehdä niitä omien ostoja ja antaa kurssillekkin pientä tukea. Ainakin itse henkilökohtaisesti näkisin nykykurssin olevan suhteellisen houkuttelevalla tasolla. Valitettavasti sisäpiirin kauppojen perusteella Harvian sisäpiiri ei jaa tätä samaa näkemystä minun kanssa ja siksi epäilenkin takaisinostojen todennäköisyyttä.

32 tykkäystä

Luulen että suuri(n?) vaikutus on korkotaso;

Kotitaloudet varmasti lykkäävät investointeja koti-infraan jos ja kun on näkyvissä asuntolainakorkojen nousua, varsinkin kun aikamoisia uhkakuvia vielä Q2:lla maalattiin 3-6% euriboreista.

Samalla yritykset ovat tehneet sulkujen aikana remonttinsa ja nyt kun inflaatio, työvoimakustannukset sekä korkotaso nousussa, pienentää investointibuduja kummasti.

Eli onhan tässä pirullinen fiilis siitä että suht kokeneena sijoittajana kaikki tämä olisi viime syksynä ollut nähtävissä, mutten uskonut että se iskee niin kovaa Harviaan kuin niihin kasvulappuihin joista irtaannuin.

Oli miten oli, odotettu saunan jäähdyttely tässä on käynnissä, ja näillä näkymin itse odotan piristymisen alkamista (huom alkamista) vasta n. vuoden päästä. Eli ensi syksynä päästäisiin solidimpaan kasvuun Harvian osalta.

Mutuilen että pohjat nähtäisiin siis 6kk sisällä, tai sitten vaan mörnintää tässä kahdenkympin molemmin puolin. Voi olla että kurssi sitten H1-23 aikana alkaa virkoamaan etupeltoon jos on mitään merkkejä yleisestä makron stabiloitumisesta, erityisesti korkojen osalta varmaan tarvitaan jonkin asteinen iloinen yllätys, esim että euriborit jäisivät 1-2% tasoille ja jenkeissä inflaatio taittuu ja korot voidaan lukita neutraaleille tasoille alle 3%:iin.

Talouskasvun osaltahan nyt ei näyttäisi ihan kauhealta, touch wood.

19 tykkäystä

Edellä hieno summaus tilanteesta ja hyvää itse kritiikkiä. Itse en omista Harviaa, hyppäsin hetkeksi kyytiin 30 paremmalla puolella Inderesin heppujen ostojen perässä, mutta luovuin positiosta aika nopeaan, hyvä niin.

Syy miksi tulin Harvia ketjua lukemaan oli tunnelmien aistiminen. Harvian arvostus on laskenut ja alkaa olemaan huokutteleva. Haluan tässä kirjoittaa muistiin omat ajatukseni itselle opiksi ja samalla muille. Sijoittamisessa ihmisen epäonnistumisen käsittely on hyvin samanlainen kuin esimerkkinä omaisen menettämisessä.

  1. Kieltäminen

Et voi uskoa, että tämä tapahtuu sinulle. Ajattelet, että se on vain painajaisunta, ja että sinun on vain herättävä tajutaksesi, että kaikki onkin hyvin. Epäusko ja kieltäminen kulkevat käsi kädessä tässä vaiheessa.

  1. Syyllisen etsiminen

Tässä vaiheessa koet vihan tunteita tai syyllistät sitä henkilöä tai tahoa kohtaan, joka on “vastuussa” tilanteesta. Jos et pääse yli tästä vaiheesta, keräät kaunaa ja vihaa.

  1. Masennus

Tässä surun vaiheessa koet hyvin voimakkaita tunteita ja tiedostat menetyksesi suuruuden.

  1. Viha

Kun tiedostat, että et voi tehdä mitään palauttaaksesi sen mitä olet menettänyt tai korjataksesi ihmissuhteesi, saatat tuntea vihaa ja turhautumista. Saatat myös ärsyyntyä muista ihmisistä, jotka eivät edes liity suoraan tilanteeseen.

  1. Hyväksyminen

Sanoisin masennuksen ja vihan olevan parhaita ostopaikkoja. Silloin tehdään “hölmöjä liikkuja”. Ensimmäistä on vaikea tunnistaa jälkimmäinen näkyy palstalla. Artisti on selvästi hyväksynyt asian. Minusta vaikuttaa, että moni vielä kieltää asian.

Hyppään sitten psykologian maailmasta vähän muualle. Warren Buffett kulunut slogan sijoittaminen on yksinkertaista, mutta vaikeaa. Itselläni tsekkilistalla kysymys paraneeko tulos? Jos paranee niin miksi? Yksinkertaisuudessa ostopäätöstä tehdessä vastaus pitää olla kyllä ja syy pitää tulla nopeasti muutamalla sanalla. Harvian kohdalla vastaus on ei parane ja vastaus sauna markkinalla on vastatuulta energian hinnan komponenttien ja inflaation vuoksi. Ei siis ole oikea aika ostaa Harviaa vaan odotella niitä ensimmäisiä vihreitä versoja tai positiivisia merkkejä.

55 tykkäystä

Viestin loppuosaan liittyen:
Komponenttien hinnat ovat nyt yleisesti hyväksytty syntipukki. Metallien hinnat ovat kuitenkin laskeneet ja suunta on alasäin. Rahtien hinat ovat laskeneet ja suunta on alaspäin eli globaaaalin logistiikka-ahdistuksen pitäisi helpottaa. Yhdessä nämä tarkoittavat, että komponenttipulan pitäisi helpottaa ja osien hintojenkin nousun pitäisi myös taittua .

Kuluttajien luottamus on pohjalla (HS tänään), tarkoittaako se että kulutuskysyntä edelleen vaan laskee vai että the only way is up?

En tiedä, jälkiviisaudella selitetään menneitä tuloksia, kuten Q2 tänä vuonna - tulevaisuuden ennustaminen taas on vaikeaa…

16 tykkäystä

Tuossa hyviä pointteja ja vastaan, kun minulle viesti tullut jälleen yhden menestyneen sijoittajan viisauksilla. Peter Lynch sanoi, että odota näyttöjä oletuksellesi, mihinkään ei ole kiire. Eli nyt sinun pitää odotella seuraavan kvartaaliraporttiin ja todeta sieltä, että materiaalikustannukset on pienentyneen ja komponentti pulaa ei enää ole. Voi olla, että kurssi kääyntynyt nousuun, mutta onko kurssi seuraavassa raporttissa 60€, mitä olet mieltä? Vai pidätkö todennäköisempänä kurssi nykytasollaan tai alempana. Anna prosentit noille, mitä uskot. Jos Harvia kasvaa ja juna menee niinkuin täällä uskotaan kyytiin ehtii. Sitä ennen saattaa tulla tulosvaroitus uudestaan.

14 tykkäystä

Peter Lynchia myös lainatakseni: “Osakkeet eivät tiedä, että omistat niitä.”

Tähän surun vaiheisiin viitaten. En kyllä koe minkäänlaista vihaa tai turhautuneisuutta Harviaa, saatikka sen johtoa kohtaan. (Markkinoinnissa heillä tosin on vielä paljon opeteltavaa. :smiley: ) Maailma on vaan tänään hyvin hyvin erilainen, mitä se oli vuosi sitten ja toivon jokaisella solullani, että parempaan päin ollaan menossa.

13 tykkäystä

Itse ajattelen näin että hyppään kyytiin juuri nyt koska tätä saa yhtä halvalla kuin 2019. Tulos on kolminkertaistunut siitä ja yritysostoja on tehty, niin Mahtavat mahdollisuudet ovat maailmanlaajuisesti että jos tähän ei uskalla hypätä kyytiin juuri nyt kun samassa paketissa on tarjolla osinko/kasvua. Jos uskoo yhtiön tulevaisuuteen niin juuri silloin kun on kaikkein surkeimmat lyhyen ajan näkymät kannattaa hypätä sisään.

32 tykkäystä

Peräpeiliin tuijottaminen ei ole kovin hyödyllistä. Osakkeen arvo muodostuu tulevaisuuden kassavirroista. Harvian kohdalla on myös maksettu kasvusta, ja jos/kun kasvu hyytyisi saunamarkkinoiden yleiselle tasolle, ja samaan aikaan inflaatio(diskonttokorko) nousee, on osakkeen kurssinkin laskettava. Jokaisella on tietysti henkilökohtainen tuottovaatimus ja turvamarginaali.

7 tykkäystä

Osaatko perustella muutamalla sanalla miksi Harvian tulos kasvaa lähitulevaisuudessa?

Sisäpiiri on myynyt viime ajat. Miksi sisäpiiri myy, jos tilanne parantuu?

Luetteni viimeisimpiä tiedoitteita itse tulin siihen johtopäätökseen, että Harvian myynti kasvaa, mutta high end pään paremman katteen tuotteet eivät mene kaupaksi, jonka seurauksena tulos laskee. Mikä kääntää suunnan?

Tarkoitukseni ei ole kiusata ja itse tässä vain puntaroin asioita ja haastan omaa mielipidettäni. Mielestäni ei ole vielä oikea aika sijoittaa Harviaan. Haluan ajoittaa, joka saattaa olla typerää. Epäilen, että high end tuotteiden myynti on edelleen vaikeaa ja myynnin kasvattaminen voi olla vaikeaa nykysillä kuluttaja kysynnällä ja energian hinnoilla.

10 tykkäystä

Niin eikö Teemu ja Kullero Harvia ole sisäpiiriläisiä, kun heidän myyntejään ei ole ilmoitettu erikseen?
Ainakin tämä Teemu on tehtävässä, missä firman sykkeen tunnistaa.

Viitaan aikaisempaan postaukseen:

Harvia kurssi nyt heiluu, mutta itse ajettelisin, ettei iso kuva ole mihinkään muuttunut.
Kasvussa on hitaampia ja nopeampia vaiheita.

10 tykkäystä

Pidän Harviaa erittäin laadukkaana yhtiönä, mutta nyt on kyllä tulossa paljon vastatuulta lyhyellä aikavälillä. Tässä joutuu jokainen arvioimaan kuinka kauas on valmis katsomaan. Saksa on ollut Harvialle merkittävä markkina-alue ja yhä todennäköisemmältä näyttävä energiakriisi kaasun hinnan vuoksi tulee puristamaan siellä kuluttajien lompakoiden nyörit vielä tämän hetkistäkin tiukemmalle.

Iso kuva Spa ja Sauna -markkinan kasvusta on vielä omissa kirjoissa ennallaan.

15 tykkäystä
20 tykkäystä

Sisäpiiri on myynyt mutta on eri asia myydä 30e kuin 20e. Harvialla oli mahtava kasvu päällä ennen kuin Ukrainan sota ja kohonnut inflaatio alkoivat painaa laajasti lähes kaikkia kasvuyhtiöitä. Kuluttajaluottamus ja raaka-aineiden hinnat kun palautuvat väistämättä ennen pitkää niin uskon että Harvia markkinajohtajana on hyvissä asemissa. Täytyy vain uskoa siihen että saunomisesta tulee maailmanlaajuinen trendi missä Harvia on ykkös paikalla tarjoamassa tuotteita. Voit helposti olla minua viisaampi kun maltat vielä katsoa tilannetta mihin se kehittyy. Voihan aivan hyvin olla että osuuksia saa jo huomenna taas huomattavasti halvemmalla, kuka tietää.

11 tykkäystä

Kun yhtiö kasvaa nopeasti yritysostojen avulla, on yhtiön omistajilla syytä varovaisuuteen. Faktahan lienee, tai ainakin oma mutuni, että useimmat yritysostot eivät tuo lisäarvoa ostajalle ainakaan niin paljoa kuin on tavoiteltu. Synergiaedut usein yliarvioidaan tai ainakaan ne eivät usein toteudu niin nopeasti kuin tavoiteltu. Myyjä tuntee aina myytävän kohteen ostajaa paremmin ja eihän kukaan yhtiötä myy halvalla jos sillä näkymät ovat hyvät.

Harvia arvioi listautumisesitteessään markkinan kasvavan vuodessa 4-5 %. Harvian keskimääräinen vuotuinen kasvu oli vuosina 2015-2017 ollut 14 %. Epäilen, että tässä Capman onnistui boostaamaan kasvua pörssilistautumista varten. Harva yhtiö kuitenkaan pystyy 14 % keskimääräiseen vuosittaiseen kasvuun kannattavasti.

Minua on harmittanut, että missasin aikanaan Harvian listautumisen. Viimeiset pari vuotta olen sitten kuolannut yhtiötä, mutta pitänyt sitä jatkuvasti aivan liian kalliina. Mutta vieläkään en oikein uskalla lähteä kaupoille, sillä kun paperille olen erilaisia skenaarioita laskenut niin en saa 20 euron kurssitasoa perusteltua itselleni ostopaikaksi. Voihan se olla, että nuo yritysostot ja niiden lisäarvot toteutuvat odotusten mukaisesti ja missaan hyvän ostopaikan, mutta sitten jatkossakin seuraan Harviaa saunan ulkopuolelta :slight_smile:

22 tykkäystä

Ensi talvena sähkön hinta saattaa olla siirtomaksuineen ja veroineen ~50 snt/kWh (40 snt energian hinta + 9 snt siirto + 2 snt vero) Suomessa sekä muissa pohjoismaissa. Jos yhden saunomiskerran kulutus on keskimäärin 8-12 kWh, tarkoittaisi se silloin noin 4-6 € laskua saunomista kohden. Aiempina vuosina sähkön hinta siirtoineen ja veroineen on ollut 15-20 snt/kWh (5-10 snt siirto + 9 snt siirto + 2 snt vero). Tämä on siis prosentuaalisesti kova nosto, mutta yhden saunomiskerran kustannus nousee karkeasti arvioiden 2 € → 5 € ensi talvelle. Absoluuttisesti tarkasteltuna tämä ei siis olekaan niin kovin suuri nosto.

Ensi keväänä (Q2’23) sähkön hinnan on odotettu tulevan roimasti alaspäin. Toki otanta on nyt vain pohjoismaiden energian hintakehityksestä. Melko iso osa saunoista ja saunojista sjaitsee täällä pohjolassa kuitenkin.

Lähinnä kysymyksenä/ajatuksena, kun täällä foorumilla on paljon karhuiltu Harviasta ja yhtenä yleisenä perusteltuna käytetty kallista energian hintaa. Mietin siis, että kuinka paljon tuo sähköenergian hinnan kallistuminen todellisuudessa mahtaa vaikuttaa ihmisten saunomistottumuksiin, jos ja kun vaikutus saunomisen kustannuksiin on todellisuudessa luokkaa pari euroa kalliimpi. Tuskin myöskään sähkön (väliaikainen?) kallistuminen vaikuttaa ihmisten investointipäätöksiin, jos uutta saunaa tai kiuasta kaivataan. Harvian lähiajan tuloskehityksen kannalta kysymys taitaa olla enemmänkin siitä, että onko voimakkaan inflaation ja nousevien korkojen vuoksi varaa/tahtotilaa investoida saunaan tai kiukaaseen juuri nyt vai siirretäänkö hankintaa.

Itse uskon, että investointipäätöksiä tullaan toistaiseksi lykkäämään, joka tulee näkymään myös Harvian liikevaihdossa ja katteessa, kun varastot ovat täynnä. Uskon, että lyhyellä aikavälillä kurssissa siis vielä painettta alaspäin, mutta luotan pidemmän aikavälin näkymien kirkastumiseen.

Täältä pääsee katsomaan pohjoismaiden sähkön systeemihintojen futuurit Nasdaq Commoditiesista:

image

Niille jotka ihmettelevät mitä luvut tarkoittaa, niin kun jakaa nuo luvut kymmenellä niin saa snt/kWh hinnan. Futuurit siis ennakoivat keskimäärin noin 30-40 snt/kWh ensi talvelle pohjoismaihin. Nämä voi tästä toki vielä nousta, pari viikkoa sitten kun katsoin niin olivat jossain 25 snt/kWh hujakoilla.

12 tykkäystä

Näistä futuureista ollut juttua foorumilla, ja tais olla niin että näihin futuuri hintoihin piti lisätä vielä joku lisähinta, että saatiin suomi hinta.
Sekä siitäkin oli puhetta että markkina on niin sekaisin ettei tämä futuurimarkkina toimi oikein.

3 tykkäystä

Tämä on kyllä yläkanttiin. Olen seurannut toteutunutta kulutusta tuntitasolla, ja siitä näkee että meillä yksi saunomiskerta kuluttaa noin 4 kWh. Toki meillä on pieni sauna (3 hengeä mahtuu mukavasti), mutta niin on monella muullakin.

8 tykkäystä