Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Nollainformaatiovertaistukipostaus: Sama tilanne itselläkin, tarkkaa turskan määrää en tiedä kun osakkeella tullut veivailtua vuosien varrella, mutta ei suoraan sanoen kiinnosta kyl yhtään sitä lähteä nyt selvittämäänkään :smiley: Marraskuussa onneksi tuli pistettyä lihoiksi aika iso Hyzon-siivu kun piti rahoittaa uusi PC. Tuolloin tuntui vähän pahalta, nyt aika hyvältä.

Vakavammin, Hyzonin suhteen olin tavallaan valmis ottamaan turpaan sillai, että firma vaan ei onnistu tavoitteissaan ja rekat eivät mene kaupaksi. Toki kyse riskisijoituksesta, mutta mielestäni firman teknologiassa ja mahdollisuuksissa oli kuitenkin itselle riittävät perusteet olla mukana. Nyt aika vaikea arvioida yhtään mitään firman elinkelpoisuudesta. Matto on vedetty pahasti alta, enkä oikein usko että firman viestintästrategiaa perustelee mikään muu kuin se, että asiat ovat pahasti solmussa. Vaikea luottaa johdon ammattitaitoon tällaisen jälkeen - ja vaikka se vähän pahaa tekeekin myöntää, niin itselle luottamus Craigiin (okei, sen liituraitapuvun olisi pitänyt olla aika selkeä red flag!) ollut yksi selkeä syy minkä takia tullut pysyttyä matkassa. No, olihan Elizabeth Holmeskin vakuuttava. Toivottavasti ei saman kokoluokan vedätyksestä kyse.

Ihan liian isolla panoksella mukana, vituttaa pahasti, mutta toisaalta onneksi vaikutus omaan elämään aika minimaalinen. Ehkä pitää ottaa screenshot nordnet-sovelluksen avausnäkymästä ennen jenkkipörssin avausta ja katsoa vaan sit sitä vastaisuudessa kun tekee mieli tarkastella salkun kehitystä. Ignorance is bliss.

11 tykkäystä

Eilen illalla menin hyvillä mielin nukkumaan kun katsoin, että olin päässyt hyzonilla takaisin vihreälle puolelle. Tänään ensimmäisellä kahvitauolla kun luin uutisia meinasin tukehtua kahviin. Voisin sanoa muutaman ilkeän sanan, mutta taidanpa mennä jatkamaan töitä.

26 tykkäystä

vähän samaan suuntaan meni.

Eilen kyttäsin Hyzonin kurssia erityisellä tarkkuudella, kun oltiin mielestäni sellaisissa kohdissa josta teknisesti lähdetään ylös tai alas, mietin että myyn heti jos näyttää lähtevän alas. Vihreelle päädyttiin ja tyytyväisin mielin nukkumaan.

No tarina muuttuikin sitten sen jälkeen, eikä TA:lla olekaan enää merkitystä, nyt tietää suunnan ilman sitäkin.

8 tykkäystä

Tässä oma nollainformaatiovertaistukipostaukseni: Muistan, kun reilu vuosi sitten tulin foorumille ensimmäistä kertaa aloittelevana sijoittajana. Ensimmäinen ketju missä vierailin kertoi Decarbonitization Plus Acquisition Corp spacista, joka oli yhdistymässä vetyrekoilla maailmaa valtaavan yrityksen kanssa. En tiennyt mistään mitään joten unelma oli minulle helppo myydä ja aloitin ostot $9 paikkeilta. Maailmanvaltauksen tie onkin toistaiseksi ollut hyvin kuoppainen ja kaikkea yllättävää on tullut eteen (shorttirapsat yms), mutta aina foorumia lukiessa pahat ajatukset sai muutettua hyväksi. Markkinat ovat väärässä ja foorumi tietää paremmin jne. Absoluuttiset tappiot eivät ole kovin pahat, mutta prosentuaalisesti kuitenkin jotain 50% tappiolla. Olen useamman kerran miettinyt position viemistä saunan taakse, mutta tänään sen varmaankin teen. Luotto yritykseen mennyt täysin.

Noh, ei kuitenkaan ihan hukkaan mennyt tämäkään seikkailu. Sijoittajana olen kehittynyt erittäin paljon, ja ehkä juuri Hyzon on opettanut eniten. Katson yrityksiä nyt paljon kriittisemmin, luen analyysejä, luen osavuosikatsauksia, luen sijoituskirjoja ja olen koittanut foorumillakin aktivoitua hieman. Joka päivä yritän oppia jotain uutta sijoittamisesta.

Katsoin eilen illalla kurssia ja ajattelin että voisin treidiposition myydä. Olin kuitenkin jo peiton alla joten ajattelin että myyn vasta tänään. Aamulla herään ja huomaan kun aftermarketissa -35% ja kaikki treidin tuotot syöty :face_with_symbols_over_mouth:

21 tykkäystä

Tässä artikkelissa on tuotu esille Vernerin toivomaa osakkeiden hinnan laskua, että me netto-ostajat päästäisiin käsiksi varallisuuseriin (osakkeet) järkihinnoin.

Työn ja talouden tutkimuslaitoksen Laboren johtaja Mika Malirannalla on kuitenkin parempi idea: nostetaan veroja ja keksitään uusia veroja! Taas haluttaisiin herättää henkiin asuntotulovero.

Suomessa asumistukea saa noin 400 000 ruokakuntaa. Asumistukea maksetaan vuodessa yli 2 miljardia euroa. (lähde esim https://www.kela.fi/asumistukien-kustannukset-kasvavat-nopeasti)

Eli ymmärtääkseni logiikka menee näin:

  1. Maksa tuloista maailman korkeimpia veroja ja yritä säästää niistä osa asunnon ostamista varten
  2. Ota asuntolaina ja sitoudu velkavankeuteen jopa kymmeniksi vuosiksi
  3. Käytä kertaalleen verotetut tulot ja pankin rahat kuluttamisen tai sijoittamisen sijaan asuntoon, jolloin otat valtavan riskin ja sidot pääomat yhteen kohteeseen yhdessä paikassa. Tässä kohtaa saa maksaa kauppahinnassa myös varainsiirtoveron.
  4. Maksa kaikki asumiseen ja kulumiseen liittyvät kulut ja verot mm kiinteistön kunnossapito, remontit, kiinteistön vakuutus, mahdollinen tonttivuokra, kiinteistövero. Asumiseen liittyvissä kuluissa on luonnollisesti myös omat veronsa; remonteista saa kotitalousvähennystä, mutta esimerkiksi sähkönsiirtovero on nykyään melkoinen kuluerä monella.
  5. Kaikki kuluma ja tekniikan vanhentuminen luonnollisesti vähentää asunnon potentiaalista jälleenmyyntiarvoa. Myös asunnon sijainti (ennakoidusti tai yllättävästi) esim muuttotappioalueella saattaa vähentää jälleenmyyntiarvoa suuresti tai tehdä jälleenmyynnistä jopa mahdottoman.
  6. Omistusasumista on historiallisesti kyllä tuettu A) asuntolainan korkokulujen vähennysoikeudella, mutta tätä on laskettu jo lähes nollaan B) oman asunnon myyntivoiton verottomuudella ← tämä on kyllä mielenkiintoinen kohta ja yllättäen kroonisesti alijäämäisessä Suomessa tästä ei juurikaan puhuta :thinking:

Jos joku nyt kuitenkin on valmis sitomaan jopa useita satoja tuhansia euroja omaan kotiin, niin tästä pitäisi “palkita” asuntotuloverolla! Kyseessä on siis täysin laskennallinen “tulo”, jota pitäisi maksaa vaikkei saa euroakaan kassavirtaa.

Suomen työllisyysaste on ATH (Tilastokeskus - Työvoimatutkimus) ja valtion budjetti 6,9 miljardia alijäämäinen (Budjetti 2022). Mitäs luulette jos kiinteistöveron päälle saataisiin vielä asuntotulovero, niin tultaisiinko niitä tulevaisuudessa vuorotellen nostamaan vai laskemaan? :thinking:

19 tykkäystä

Näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, vaikka olisi jo 1:1 kerroista onnistunut. Mahdollisia toteutumia kun on aika paljon.

1 tykkäys

Itse taisin ostaa fuusion jälkeen, ajatellen että “se on pudonnut 19$ tasoilta jo tuonne 16$, nyt on iskun paikka kun Nikola taisi keulia parhaimmillaan yli 60$” :grimacing:

Että sellaista syvällistä analyysia silloin

16 tykkäystä

Ja silti työttömien määrä Euroopan korkeimpia.

7 tykkäystä

  • Toivon että tästä selvitään säikähdyksellä
  • Toivon että mahdollisimman moni ostaa vähempiriskisiä yrityksiä jatkossa, joissa ei ole vastaavia tulenpunaisia varotusmerkkejä
  • Toivon kaikille foorumilaisille menestystä
47 tykkäystä

Mikä mahdollisuus on, että hyzon ei ole itse tehnyt mitään virhettä? Kyseiseen toimintaa kuuluu kuitenkin yrityksiä vähän sieltä täältä niin onko nyt jonkun muun hommat kussut ja hyzon joutuu näitä selvittämään ja yrittämään pääsemään takaisiin jaloilleen pienen käsien pesun jälkeen?

No niitä semmosia hommia mistä ei nallelle hiiskuta :wink:

En nyt ole varma tulkitsenko tätä one lineria oikein, mutta viestistä välittyy että ennen “tehtiin oikeita töitä” ja pärjättiinhän sitä silloinkin?

Suomessa on paljon työttömiä, korkea rakenteellinen työttömyys, työvoima liikuu heikosti työn perässä, työn ja työvoiman kohtaamisessa on isoja ongelmia, ansiotyötä verotetaan korkeasti ja byrokratian takia työn vastaanotto on pahimmillaan jopa kannattamatonta.

Se ei silti tarkoita etteikö myös sosiaaliturvalle olisi tarvetta. Hieman historiallista kontekstia:

" nälkävuosien aikana kuoli kahdeksan prosenttia [Suomen väestöstä]"

“Kerjääminen oli 1900-luvun alkupuolella osalle suomalaisista ainoa toimeentulon muoto.”
“Vuosisadan alussa nykyaikainen sosiaalihuolto oli vielä lapsenkengissään. Ensimmäiseen ohjelmaan haastateltu nainen joutui kiertämään kerjuupussin kanssa jo 7-vuotiaana isän sairastuttua.”

“Suomi näki 1900-luvulla usein nälkää. Sodat ja pulat johtivat kuolemiin.”
“Nälkä kosketti erityisesti kaupunkiväestöä, sillä maaseudulla oltiin omavaraisempia kuin kaupungeissa. Kaupungeissa oli työttömyyttä ja paljon suurilapsisia perheitä.”
“puolet maaseudun väestöstä kärsi aliravitsemuksesta. Pula alkoi helpottaa vasta 1950-luvun puolivälissä”

Vastauksena kysymykseen “Mitä jengi duunasi ennen työttömyysturvaa”; mitä vain pystyi? Jos työtä ei ollut, niin salametsästystä, salakuljetusta, varkauksia, ryöstöjä ja kerjäämistä? :thinking:

17 tykkäystä

Toistan itseäni, mutta jos joku haluaa tätä avata niin olen otettu.

Ihmiskunta on merkittävästi isommin velkaantunut kuin aikaisemmin. Asuntolainat ovat myös suurempia. En tiedä tarkkaa vertailua mitä tällä hetkellä 1-2% ohjauskorko tarkoitaisi ns. männä vuosina, mutta jos perheellä on vaikka 300t€ asuntolainaa ja vuositasolla lätkäistään 6000€ lisää maksuja samalla kun energian, ruuan ja käyttötavaroiden hinnat nousevat myös, niin kyllähän tuo alkaa kulutusta hillitsemään. Pari viikkoa takaperin nähtiin historiallisen alhaiset kuluttajaluottamuslukemat.

10 tykkäystä

Minä en voi kommentoida kun menit osoitamaan kysymyksesi viisaammille.

6 tykkäystä

Hymähdin:

Edit. Mä odotan millon saadaan tällainen toimari Vernerin haastatteluun. En malta odottaa @Sijoittaja-alokas meemejä Vernerin ilmeestä aen jälkeen.

Ps. Jos itsemurhat on herkkä aihe niin älä katso videota.

19 tykkäystä

Okei eli kulutuksen hillitsemistä, deflaatiota saadaan nykyisin helpommin aikaiseksi kuin ennen ja tähän riittää pienet koronnostot. Taisin ymmärtää :point_up_2:

1 tykkäys

Kysymys ei ole pelkistä koroista. Likviditeettiä heikentää sekin, ettei rahaa enää lainata jokaiselle pyytäjälle, vaan vakuusvaatimuksia, kovenantteja jne. tiukennetaan. 1980-luvulla kävi päinvastoin; rahamarkkinoiden vapauttaminen lisäsi valtavavsti lainanantoa vaikka korot nousivatkin. Rahaa riitti lainattavaksi kaiken maailman Tikuilla ja Takuille.

Toisekseen, energian hinnan nousu johtaa lähes varmaan taantumaan ja hillitsee kysyntää. Lisäksi koronapandemian ja sodan jäljiltä hallituksilla alkaa olla paukut vähissä tukea kysyntää, vaikka haluja olisikin. Tässä tosin pelkään olevani väärässä, mutta aika näyttää…

Niin mutta eikö likviditeettiä ole tyylin eniten ikinä koska vastikaan oli erittäin löysä rahapolitiikka?

Nojoo, en siis halua vängätä vaan haastaa lähinnä tätä että nykyisin riittäisi 1-2% korot 9-10% inflaatioon.

On. Mutta jos suunta on kiristyvä, niin polttoainetta jatkuvasti kallistuville hinnoille ei riitä. Kuten muistaakseni @jps jo muistutti, inflaatio mittaa edeltävien 12 kuukauden muutosta.

1 tykkäys