Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Näihin tavoitehintoihin ja suosituksiin voisin sanoa sen verran, että ne vaikuttavat aloittaviin sijoittajiin varmaan eniten. Vuosi sitten markkinoille tullessani katselin innoissani inderesin sivuilta osakkeita joissa oli suurin ero kurssin ja tavoitehinnan välillä. Aloittelijat eivät osaa laskea omia analyysejä yhtiöistä, he seuraavat erittäin tarkkaan suosituksia. Kokeneemmat osaa laskea jo itsekin jolloin he osaavat kriittisemmin seurata tavoitehintoja. En nyt sano, että aloittelijoita tässä kustaan linssiin, mutta heidän suuntaan on varmaan suurin vaikutus näissä tavoitehinnoissa.

27 tykkäystä

Miksi sijoitussuosituksia ei kannata ikinä antaa kaverille?

Jos ne menee pieleen, se on sinun syy ja typeryyttäsi.
Jos ne onnistuu kiittää ostaja niistä itseään ja omaa älykkyyttään.

20 tykkäystä

Aika vaikea sitä raporttia on tiivistää johonkin yhtiön perussivulle kokonaan. Ja Indereskin varmaan tietää kysynnän ja tarjonnan lain. Ensimmäisenä annetaan se tieto, mikä ihmisiä eniten kiinnostaa. Ei siinä varmaan mahdottomia paina taustalla oleva ajatus siitä, että haluttaisiin ihmisten lukevan se analyysi kokonaan ja ajatuksella ja varmaan vielä jonkun muunkin tekemä analyysi aiheesta. Ja antaahan tuo kuitenkin heti sen tiedon, että mitä mieltä Inderes on keskipitkällä (tai lyhyellä) välillä yhtiön tilasta.

Olettaisin, että niistäkin jotka lukee analyysin vain harva lukee koko analyysiä, minkä takia ne pääpointit on siinä alussa. Jos minä pohdin yhtiöön x sijoittamista, niin en välttämättä halua lukea heti ensimmäisenä 30 sivun analyysiä, vaan haluan alkuun nopeamman yleiskuvan yhtiöstä, jos sieltä löytyykin heti tietoja, jotka selittävät arvostuksesta jotain, mitä ei ole itse ymmärtänyt. Sitten vasta tämän jälkeen, jos yhtiö näyttää vielä kiinnostavalta näen järkevänä tutustua yhtiöön tarkemmin. Ei vain riitä aika tutkimaan kaikkia potentiaalisia ostokohteita riittävän tarkasti, joten karsintaa pitää tehdä vähemmillä tiedoilla. Ongelma lie vasta, jos yhtiöön sijoittaa analyysiin pohjaten, kun ei ole raporttia kokonaan lukenut ja sisäistänyt (tai jos jo omistaa, niin myynti- ja myymättäjättämispäätökset).

Noista tiedoista ja tiivistyksistä on varmasti hyötyä, mutta niiden pohjalta ei ehkä sitä ostopäätöstä kannattaisi juuri tehdä.

Tämä on hyvä huomio. Jatkan hieman edellistä piruiluani, koska nostit niin hyvän pointin esiin.

Inderesin sivuilla osakevertailussa osakkeet voi lajitella Potentiaalin (nykykurssin ero tavoitehintaan) mukaan. Mielestäni niin kauan, kun tällainen työkalu on käytössä (ja vieläpä prioriteettipaikalla taulukossa) tavoitehintojen pitäisi olla aina ajantasalla ja niillä pitäisi olla merkitystä.

Niinpä on käsittämätöntä, että tavoitehinta voi kerralla tippua 42 eurosta 27 euroon yhdessä yössä. Analyytikot ovat varmasti kiireisiä ja markkinaympäristö on ihan killeri. Lieventäviä asianhaaroja on niin että heikompia hirvittää.

Mutta pointti on, että tavoitehinnalla joko on väliä tai ei ole. Jos sillä on väliä (kuten voi raporteista ja potentiaali-kategoriasta päätellä) niin se pitää ottaa vakavasti ja sitä pitää päivittää.

Selvennys: minun pointtini ei siis ole se, että tavoitehinnat pitäisi poistaa. On kuitenkin älyllisen epärehellistä samaan aikaan:

  • laittaa tavoitehinnat piikkipaikalle raporteissa ja yhtiösivuilla
  • nostaa esiin analyytikoiden voittamia palkintoja, jotka perustuvat tavoitehintoihin ja suosituksiin
  • päivittää tavoitehintaa verkkaisesti ja kerralla puolittaa se
  • sanoa, ettei tavoitehinnalla ole oikein mitään merkitystä

Jos tavoitehinnoilla ei ole oikein merkitystä, ei ole analyytikoiden voittamilla palkinnoillakaan. Tässä asiassa ei voi ajella kaksilla rattailla sen mukaan, missä markkina menee.

50 tykkäystä

Aahhh tämä ikuinen targettivääntö … mmmm

22 tykkäystä

Tää keskustelu ois varmaan hyvä käydä tässä toisessa ketjussa. Jätän tämän mun yhden viestin taas tähän samalla :smiley:

9 tykkäystä

Meet @DayTraderXL, demigod of TA.

7 tykkäystä

Tämä on hieno markkina. Juha Kinnusen sanoin, enemmän tai vähemmän kaikki on persiillään.

Ohjeistukset päin prinkkalaa
Analyysi menee vihkoon
Tavoitehinnat mitä sattuu
Suosituksia ei edes kannata vilkaista
Inflaatio laukkaa
Korot nousee
Kriisejä siellä ja täällä, Euroopassa soditaan
Oman salkun YTD aivan totaalisen kuralla
Sammakkokuvat nostattaa tunteita
Ja niin edelleen

Koko markkinoista en osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta kyllä yksittäisissä yhtiöissä ollaan jo valuttu mukavan pessimistisille tasoille.

Nyt on ihan kivaa ostella osakkeita. :slight_smile:

62 tykkäystä

Sen lisäksi että Oatly tuottaa markkinoiden parhaat tuotteet, first mover advantage ja hyvästi kasvava markkina (TAM) niin myös some game on täyttä timanttia.

https://www.instagram.com/p/CcF4lzFKldz/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Ps. Tsekkaa kuvateksti.

5 tykkäystä

Kuvassa Verneri tämän (kasvuyhtiöiden?) karhumarkkinan päättyessä.

1 tykkäys

Käväisihän allekin tuon tason tänään:

image

1 tykkäys

Jos kurssi vähän varpaita kostuttaa TA-taikaviivan alla niin ei sitä lasketa. Vain jos se sinne jää niin sitten on merkitystä.

1 tykkäys

Siis mitä tuosta pitäisi ajatella? Tukitaso oli 7e:ssa. Jos se pitää niin lähdetään nousuun ja jos sen läpi mennään niin lasketaan? Tänään meni alle seiskan, joten seuraavan tukitason kanssa sama homma? Jos mennään alle niin sitten mennään ja jos se pitää niin se pitää? Jotenkin vaikea “luottaa” tekniseen analyysiin ja tukitason pitämiseen pettymysten kierteessä. Jos loppuvuodesta tulee uus negari niin sitten löytyy taas uudet tukitasot, jotka pitävät tai eivät pidä.

5 tykkäystä

Inderes voisi lanseerata jokaiselle seurannassa olevalle yhtiölle maksullisen dynaamisen tavoitehintasivun johon analyytikko voi päivittää jokaisesta rasahduksesta vaikka 172 kertaa päivässä tavoitehinta päivityksen itse määrittelemälleen ajanjaksolle.

3,99€/kk tai 40€/v

Myyntiä riittää varmasti koska harvaa kiinnostaa turhanpäiväiset asiat kuten yhtiön liiketoiminta yms. :smiley:

Se on tavoitehinta joka ratkaisee ainakin suurimmalla osalla. :smiling_face_with_tear:

5 tykkäystä

TA ei lupaa mitään, se vaan yrittää arvuutella skenaarioita miten kurssi voi kehittyä. Eli tässä tilanteessa tiedettiin että myyntipainetta on (eilisen ninja-negarin jäljiltä) ja arvaus on että tämä tukitaso 6,56 voisi tarjota paikan jossa ostajia taas löytyisi. Ja näin on toistaiseksi ollut. Jos myyjät ajavat ostajien yli ja painutaan sen alle pysyvämmin, sitten taas on seuraava potentiaalinen tuki selvästi alempana. Siitä voi sitten olla montaa mieltä millä perusteella nämä tasot määrittyvät ja mikä on todennäköisyys mihin suunnanmuutos osuu, mutta se logiikka näissä on että koska moni muukin markkinalla toimiva seuraa samoja “sääntöjä” niin usein tahtoo ainakin väliaikainen pohja löytyä näiltä maagisilta tasoilta.

TA toimii koska moni uskoo että TA toimii. Muuten tässä ei ole mitään oikeastaan…

Ainoa kiinteä tukitaso jonka alle ei voida mennä on “0”. Kaikki sen yläpuolella ovat vain todennäköisiä välietappeja :smiley:

Samasta syystä myös kurssi voi välillä “retkahtaa” pahemmin - jos spekuloijia tukitason ympärillä on paljon ja kaikki ovat laittaneet veivilleen stopparin hieman tukitason alle niin jos se pettää niin sitten yhtäkkiä tulee kuorma-autolla lappua laitaan veivaajilta ja näin yllättäen voi tulla isompikin liikahdus alaspäin.

10 tykkäystä

Eihän tuo ollut yhtään ilkeää vaan tosi hyvä palaute!

Haluan sen verran tarkentaa, etten sanonut etteikö niillä olisi väliä: ne saa vaan tolkuttomasti huomiota!

Mutta, kritiikkisi on todella osuvaa sen suhteen että palvelussa sekä raporteissa ne on esillä suorastaan paraatipaikoilla.

Välillä on mietitty, pitäisikö ne olla melkein kuin lapsilukon takana… Mutta, ehkäpä ne on silti helpompi olla jossain näkyvillä. :smiley:

Vaikka ne laittaisi mihin ja minkälaisten varoituskolmioiden taakse (lue ensin analyysi niin ymmärrät miksi suositus on mitä on…), niin se ei estä ihmisiä tekemästä vain niiden pohjalta sijoituspäätöksiä. Tämä on ikuinen kommunikaatiohaaste. Ellei niistä luovuttaisi tietysti kokonaan. :slight_smile:

Pitkässä juoksussahan, siis vuosien jänteellä kuten näitä pitäisi miettiä, Inderesihän kehittyy hissukseen informaatiopalveluksi.

Tässä mielessähän voisi visioida myös (tämä ihan siis oma heitto tällaista ei ole puhuttu) tulevaisuutta, missä Inderes olisi kuin yksityissijoittajien edullinen/ilmainen (yhtiöt maksaa) “Bloomberg” jossa analyytikot laativat ennusteita, skenaarioita yms. ovat kuin high-end journalisteja, mutta he eivät ottaisi näkemystä.

31 tykkäystä

Itse parin tutun aloittelevaa osakesijoittamisuraa puolipakolla seuranneena voin sanoa että tämä on osa oppimiskäyrää. Kumpikin innostuneena selaillut kaiken maailman analyytikkosuosituksia (myös Inderesin) ja alussa oikeastaan ainoa asia mitä ynnäilivät oli että mistä löytyy isoin ero analyytikkosuosituksen ja nykyisen hinnan väliltä. Yrittänyt olen varovaisesti sanoa että osa noista suosituksista voi olla pahasti vanhentuneita ja näin perustua ihan eri tietoihin kuin nykyinen markkinahinta, mutta sekään ei silti tahdo auttaa…

Liikaa en viitsi sekaantua koska perusongelma on se että jos suosittelen jotain toimenpidettä ja siitä tulee turskaa niin tuttu voi olla ex-tuttu melko nopeasti, mutta jäänyt vähän sellainen fiilis että untuvikkosijoittajan on pakko ottaa omaan tauluun tappioita jonkin verran ennen kuin ymmärrys kehittyy sen suhteen mitä osakenalyysistä ja tavoitehinnasta voi kostua, ja näin sen tavoitehinnan tuijottaminen ja vertailu kurssiin sitten jossain vaiheessa viimein asettuu oikealle painoarvolle (ja opitaan katsomaan myös sitä kuinka vanha tuo tavoitehinta on…)

Tästä seuraava “skill level” on sitten yrittää arvioida milloin pieleen mennyt sijoitus pitää pistää lihoiksi ja etsiä uusia seikkailuja ja milloin pitkäjänteisempi katsontakanta on tarpeen. Tämäkin vaatii todennäköisesti “uhrilahjan” markkinoille tyyliin “ostin huipulla, myin pitkän vatuloimisen jälkeen pohjilla juuri ennen kuin kurssi toipui ylämäkeen”-vedon… :sweat_smile:

Oikotietä ei näiden suhteen taida olla vaikka Inde tekisi kuinka monta videota… vasta jos sattuu omaan leukaan niin sitten alkaa vähitellen ymmärrys kasvaa. Vähän kuin se pikkulapsi, hellan levy ja näpit…

26 tykkäystä

Totta turiset. Mietin vaan, että tekninen analyysi on vähän turhankin usein “oikeassa”. Jos joku tukitaso pitää niin voidaan sanoa, että siinä oli selvä tukitaso ja kurssi otti siitä nätisti tukea. Jos se pettää niin onpahan sanottu, että siinä oli tukitaso, mutta myyntipaine oli niin kova, että läpi mentiin. Ja sitten näitä tasoja on vielä monessa kohtaa, joten aina ponnahdetaan jostain tukitasosta ja joku tukitaso pettää. Vaikea siis pysyä perässä, että onko tukitason pitäminen ostopaikka vai pitääkö myydä äkkiä ennen kuin tämäkin tukitaso lopulta pettää.

Jotenkin helpompi vaan ajatella näissä negareissa (varsinkin jos on vähänkään hämärää toimintaa näkyvissä), että nyt menee päin persettä ja sama malli jatkuu, joten laput laitaan ja laadukkaampaa tilalle. :smiley:

4 tykkäystä

2023 testivuosi ilman tavoitehintoja ja suosituksia? :wink:

4 tykkäystä

Tavoitehintoihin voisi päästä vaikka niin että ensin avautuu harmaa sivu jossa on ruudukko lukuja yhdestä sataan (tai mikä nyt onkaan seurannassa olevien yhtiöiden määrä). Sitten pitää hakuun kirjoittaa, minkä firman tavoitehinnan haluaa. Kone kertoo minkä ruudun alta se löytyy. Siellä on kuitenkin ensin kuva sohvalla apeana makaavasta piensijoittajasta ja teksti: ”Tavoitehintojen tuijottelu voi heikentää sijoitusmenestystä.” Vasta kun siihen klikkaa ok, näkee sen.

23 tykkäystä