Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Indeksimies lapioi kuoppaan rahaa ilman huolta huomisesta. Kyllä se joskus täyttyy :grin:

Myönnän, että olen silti kaihoisasti vilkuillut muutamia osakkeita, kuten esimerkiksi Harviaa. Rajoitetullakin kysynnällä tehokkaasti rullaava tuotanto, korkea pääoman tuotto ja hyvä johto ei tunnu ihan surkealta yhdistelmältä. Samalla ymmärränkin senkin, että onhan sille syynsä että tämäkin katosi Evli Suomi pienyhtiöiden top 10 omistusten joukosta jo kauan ennen kovaa kurssilaskua.

Mikähän vaihe tässä sijoittamisessa on “ymmärrän kuinka vähän ymmärrän enkä omaa mitää varsinaista kilpailuetua markkinoilla” :thinking:

22 tykkäystä

Noh, hinnanmuutokset koostuvat aina jostain komponentista. On vain mielenkiintoista, että medialla on tapana nostaa esille, että eihän tilanne näytä niin kehnolta, kun poistetaan tarkastelusta ruoka/energia/jne. Siis ne kaksi asiaa, joita ehdottomasti tarvitsee selviytymiseen. Volatiileja hinnanmuutoksia toki on, mutta ei se poista raaka-aineiden tarvetta. Tai hieman kärjistävänä esimerkkinä kukaan tuskin sanoisi “osakesalkkuni on plussalla tältä vuodelta, kunhan ei lasketa niitä paria osaketta, jotka tippuivat vain 50%, eli ihan hyvin meni vuosi.” :thinking:

1 tykkäys

Joo, tarkoituksena ei ollut vähätellä lukua, vaan todeta pikemminkin että “energian hinta raketoi, joten se nostaa noita tuottajahintoja tunteella”.

2 tykkäystä

Meitsikin törmäsi tähän muka-älykköön aikanaan Twititterissä #sijoittaminen hashtagillä ja kuten aiemmissa vastauksissa on jo todettu, pitkästyttävän oloinen kaveri ja aika huuhaata sisältö oli (imo) enkä kauaa tuhlannut arvotonta aikaani häneen.

On hieman eri asia kirjoittaa nettifoorumille nopeasti lyhyt kommentti, kuin kirjoittaa lehtiartikkeli… Lisäksi noista ajoista on jo melkein 20 vuotta. Nin, ja täällä ei ole sitä toimitussihteeriä pistämässä bumerangina takaisin jos hutiloi liikaa. Vai oletko ottamassa tätä duunia? :slight_smile:

Lupaan että viesteistäni löytyy tulevaisuudessakin typoja, kielioppi- ja välimerkkivirheitä ja muuta mukavaa, enkä lähde jokaista oikolukemaan ennen lähetystä, ainakaan ennen kuin siitä maksetaan rahallinen korvaus.

72 tykkäystä

Se on kyllä karman laki, että viestissä, jossa kritisoidaan toisen kielioppia tai kirjoitusvirheitä, on tuhottomasti enemmän virheitä kuin siinä viestissä, jota kritisoidaan :smiley:

Täällä foorumilla on muuten hieno ketju asiaan liittyen:

Siellä ihmiset kysyvät neuvoja ja antavat vinkkejä hyvässä hengessä.

32 tykkäystä

Olet suhteellisen uusi käyttäjä foorumilla ainakin tuolla nimimerkillä, ihan vaan vinkiksi, että tuollainen jonkun helposti jopa hiukan hyökkääväksi kokema tyyli ei oikein ole sitä foorumin kahvihuoneen parasta sisällöntuottamista. Aina voi muotoilla hieman tyylikkäämmin asiansa.

29 tykkäystä

Voisiko joku Saka fani perustaa sille oman ketjun kun ei kohta jaksa lukea sitä Kamuxin dissaamista ja Sakan hehkutusta ilman mitään konkreettista lisäinfoa ketjuun?
Turhaan tukkii ketjua, asialliset vertailu ovat toki Ok :+1:.

Ei kai se ole muiden vika jos on ostanut Kamuxia liian korkealla hinnalla tai on yksi tuttu jolla on Kamuxista huonoja kokemuksia eikä edes ymmärrä autoalasta mitään, anteeksi!

On kuin Muppet showssa ne äijät siellä parvella :sweat_smile:

3 tykkäystä

Käyhän tsekkaamassa Savosolarin ketju ja “Sinisen Planeetan” ja hänen iloisten lisätilien mystiikkaa… :smiley:

Edes puolella intohimolla jos Savosolarin toimarit ois tehny duunia niin jollain kvartaalilla ei välti ois tehtykkään miljoonatappioita.

2 tykkäystä

Ketju on seurannassa, I get your message :wink:.

1 tykkäys

Aika klassinen taas. Kamuxin pahimpaan kilpailijaan Suomessa vertaaminen tuo pahanmielen ja se pitää tietenkin piilottaa johonkin omaan ketjuun. :joy:

Eipä oikeastaan, mutta se että Sakalla menee hyvin (tai huonosti) ei ole Kamuxin ketjussa hirveän relevanttia. Jos haluaa Kamuxia analysoida ja käyttää Sakaa verrokkina niin siitä vaan, mutta viesti toisensa perään aiheesta “hitto että Kamux on paska lafka, koska kasvoi vähemmän kuin Saka” puuduttaa nopeasti. Lisäksi niin kauan kunnes Saka on pörssiyhtiö ja julkaisee vertailukelpoiset taloudelliset tiedot, pelkkä liikevaihto ei vielä kerro tarpeeksi.

9 tykkäystä

Pakko avautua hivenen.

Yleisesti jääny vähä harmittamaan että pari viime viikkoa tullu itekki oltua normaalia myrkyllisempi ja kärkkäämpi omissa viesteissä - eikä oikeastaan mitään oikeasti järkevää syytä moiseen ole ollut. Siitä pahoittelut, tarkotuksella tai vahingossakaan halua kuumentaa toistenkaan tunteita. Kaikilla oikeus mielipiteisiinsä toki (mutta siltikään ei tarvitse olla mulkku).

Nyt lähtee asenneprojekti liikkeelle että voi sitä yrittää ymmärtää ensin kokonaisuutta ennenkuin näppäilee näppäimistöä ja painaa pahamaineista entteriä.

Note to self:

  1. Selvitä mistä oikeasti puhutaan ja mikä voi olla viestintuojan sävyn taustalla
  2. Jos menee tunteisiin hyvässä tai pahassa, mikä voisi siihen olla perimmäinen syy (itsetutkiskelu on se vaikein ja palkitsevin laji)
  3. Opi lisää
  4. Harkitse ensimmäisen kerran mielipiteen luomista
  5. Jos vieläkin tunteikkaana, siirry vaiheeseen yksi takaisin lähtöruudun kautta
  6. Toteuta tai jätä toteuttamatta

Tulee tilaukseen muutenkin kun osakemarkkinatkin antanee sitä ihteään vielä luultavasti monta kvartaalia ja käyttää samaa ajatusrunkoa eritoten myynneissä. Koittaa ettei liian tunteikkaana kahtele tippuvia käppyröitä ja metsästää vaan tilaisuuksia mihin laittelee roposia seuraavana (allin Hyzoniin ja Modulightiin, eiku).

Virheitä tehdään ja niistä opitaan.

34 tykkäystä

@Soppakattila86 Kamuxin ja Sakan vertailu ei liene relevanttia, koska firmoilla on eri tavoitteet. Saka laittaa kaikki panokset kasvuun Suomessa kun taas Kamux panostaa täysillä Euroopassa laajentumiseen.

Tuota ketjua on ilo lukea varsinkin silloin kun joku viilaa pilkkua, mutta on itse väärässä. :smiley:

2 tykkäystä

Niin käy vielä aika usein - varsinkin minulle! Ketju on hyvä opettaja ja on bonus, jos joku saa vähän vahingoniloa siinä sivussa :smiley:

4 tykkäystä

Tuo on sinun mielipide. Joku muu voi olla eri mieltä. Menee aika vaikeaksi vertailut, jos ne pitää olla yks yhteen 100%.

1 tykkäys

Tällaisia ketjuja tukee yleensä tämäntyyppiset henkilöt:

image

:smiley:

Ja ei siinä mitään, kunhan korjaillaan hyvässä hengessä ja asiallisesti.

38 tykkäystä

Vielä kun osaisi tulkita milloin käyttää mitäkin noista Buffetin kymmenistä ohjeista.
Itselle tulee tämä useimmiten mieleen. :grin:

Vakavasti puhuttuna huomiosi on hyvä ja tarpeellinen. Sijoituksen epäonnistumisen myöntäminen on monesti tuskaisen vaikeaa. Tuskaista on tietysti pohjiin osuvat myynnit ja sen jälkeen nousevan kurssin seuraaminenkin.
Myönnän auliisti että Hyzon on riskisijoitus. Kenenkään ei pitäisi sijoittaa siihen enempää kuin on valmis häviämään. Ja tässä tapauksessa tarkoitan sitä ihan kirjaimellisesti. Itse olen valmis häviämään sen 3% salkusta mikä siinä itsellä on kiinni.
Pelkkä dippi ei tietysti ole koskaan hyvä syy ostaa lisää. Sen on varmasti moni muukin saanut tänä vuonna oppia. Toisaalta uskon että onnistuessaan Hyzonin potentiaali on valtava.
Jokaisen vain täytyy pitää mielessä riskit ja muistaa että sijoituspäätökset tehdään aina aivan itse.

23 tykkäystä

Opin lukemaan ja kirjoittamaan myöhempään kuin “muut”, lisäksi äidinkielestäni olen saanut aina paljon huomautuksia, mutta ihan syystäkin esimerkiksi äikän kirjoituksista ekalla kerralla kirjoitin improbaturin ja seuraavalla yrityksellä sitten jopa been. Kirjoitusteni sisältö oli huono ja niissä oli aina paljon kirjoitusvirheitä.

Kirjoitan nykyään omasta mielestäni ihan tyydyttävää tekstiä, mutta vieläkin teen erilaisia virheitä joista useat itsekin huomaan jälkeenpäin ja teksteissäni on kieltämättä myös häiritseviä elementtejä. Tänne kirjoittaessa käytän jonkin verran aikaa, koska tiedän, että palstalla on valtavasti ihmisiä, niin siksi yritän parhaani. Toisaalta muiden juttujen ohella ei voi loputtomasti tarkistella sekä varmistella omia kirjoituksiaan, muutenhan näihin menisi ikuisuus.

Mua nykyäänkin ystävällisesti välillä neuvotaan, miten voisin kirjoittaa paremmin ja se on ihan jees, koska ne viestit ovat olleet asiallisia eikä vähätteleviä jne. Se tietysti harmittaisi mikäli jatkuvasti tulisi huomautuksia kirjoitusasusta, kun sitä kuitenkin yrittää parhaansa. :slight_smile:

Jos toista haluaa ohjeistaa kirjoitusvirheistä tai muista, niin voi laittaa asiallisen privaviestin. Itsekin tein kirjoitusvirheen tuossa jokin aika sitten ja yksi onneksi huomasi sen, sillä asian merkitys muuttui hieman sen virheeni takia. Jos viesti on laitettu muutama tunti sitten ja virheen takia asian merkitys muuttuu, niin voihan sen julkisestikin toiseen virheen oikaista, koska jotkut ovat lukeneet jo sen alkuperäisen viestin, eivätkä sitä enää välttämättä huomaa, jos sitä on muokattu.

Ymmärrän ihmisiä, jolla on vaikeuksia äidinkielen kanssa, koska Itselläni on ongelmia ylivilkkauden kanssa (vaikuttaa kirjoittamiseen itselläni ainakin) ja muutenkin kirjoittaminen ei ole koskaan ollut vahvuuteni, joten vieläkin koen haasteita kirjoittamisen kansa sekä tulee tosi hassuja virheitä. Tiedän teräviä ihmisiä, joilla on vaikeuksia kirjoittaa, joten ei kannata tuomita toisia kirjoitusvirheiden takia jo senkään takia, että virheiden takana saattaa olla paljon erilaisia syitä, joita en jaksa lähteä luottelemaan.

Mielestäni täällä Foorumilla pidetään hyvin käytöstavoista kiinni eikä loppujen lopuksi viestien valtavaan määrään nähden huonoa käytöstä kauheasti näe. Suurin osa kirjoituksillaan yrittää parhaansa tietäen, että lukijoita on runsaasti, joten pienistä merkityksettömistä asioista huomauttelu on osin mielestäni turhaa.

Hyvin me vedetään, mutta ei pidetä nykyistä tilannetta itsestään selvänä, vaan voimme kehittyä yhteisönä vielä tästäkin pidemmälle! :sunglasses:

39 tykkäystä