Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Tämä miten Lepikkö esittelee todistusaineistona tuota oman salkkunsa tuottohistoriaa on kyllä säälittävää kirsikoiden poimimista. Ottaisi nyt herranjestas mukaan myös sen isomman TAPPIOLLISEN salkun, jossa poltteli hyväuskoisen sijoittajan rahoja satoja kiloja.

Jos mies esiintyy voitollisena treidaajana, voisi edes olla hiukan rehellisempi noista historiallisista tuotoista.

Minäkin voin perustaa 5 eri salkkua. Sijoittaa kaikki eri sektoreilla ja 3 vuoden päästä retostella parhaiten menestyneellä salkulla.

30 tykkäystä

Kyllähän tässä itse kunkin epäonnistumisia on nostettu esiin. Tosin oman twiitin tarkoituksena ei ollut nostaa kenenkään tietyn henkilön epäonnistumista esiin, siksi poistin siitä nimet.

Vuosi sitten keskustelua herätti sijoitusvalintojen lisäksi etenkin otsikkotason kommentti “Ei ole mitään järkeä sijoittaa Teslaan”. Ja “Jenkkiosakkeista hän kehottaa pysymään erossa”. Jos on valmis ottamaan noin selkeän kannan yhtiiön X sijoittamisesta, niin kai tällaiselle näkemykselle voi tehdä follow upin? Vai onko joku kirjoittamaton sääntö, että vain onnistumisia saa nostaa esiin?

@Pohjolan_Eka ainakin tykkää mehustella mun epäonnistumisilla.

Tosin tuossa haastattelussa puhun mun ainoan julkisen salkun sijoituksista/treideistä. Ihan ok menny. Hyppään kyllä pois treidistä, jos oon väärässä. Niin treidaaja toimii.

https://www.shareville.fi/jasenet/titaanien-taisto/portfolios/346572/yield

Uutisissa esillä ollut isompi salkku, siinä tuli tappioita vähän yli 20 % ja sitä ei enää ole.

Mulla on ollut yli 3 v tämä yksi ja sama esillä ollut salkku, jossa teen kauppaa. Siinä on aika monta sataa treidiä track recordia. Mistään muusta salkusta en tule enäää julkisesti puhumaan. Kaikki julkiset kommentit kaupoista liittyy tähän salkkuun.

31 tykkäystä

Vaikka nimi on sutattu, niin väitän että >95 % twiitin näkijöistä tietää kenestä puhutaan. Tällöin tuo suttaaminen ei muuta ajatusta oikein mitenkään. Jos haluaa kertoa asiansa ilman, että edes epäsuorasti viittaa noin suorasti kenenkään epäonnistumiseen, niin miksi ei vain voinut tehdä twiittiä jossa hehkuttaa Teslan (kurssi)performointia viimeisen vuoden ajalta? Nyt jää vaikutelma, että ihan tahalleen halusit kuitin jutun kommentoijalle antaa julkisesti.

Kyllä epäonnistumisiakin voi nostaa esille, etenkin jos noston sävy on aidosti rakentava. Teillä se ei sitä ollut ja on hyvin harmi jos ette tätä huomaa. Rakentava palaute on kehittymisessä hyvin tärkeää, mutta aina kun siihen palautteeseen liittyy toisen ilmiselvä (julkinen) epäonnistuminen, niin kyllä sitä viestin ilmiasua ja sensitiivisyyttä on syytä miettiä ennen kuin painaa “lähetä” -nappia.

@Pohjolan_Eka :n kuitin voi myös todeta perustellusti hieman ikäväksi, mutta tuossa kun ottaa kontekstin huomioon niin en pidä tuota lähellekään niin epäystävällisenä kuin tuota teidän alkuperäistä twiittiä. Ekan somekäyttäytymistä kun tuntee, niin hän kieltämättä on hieman räväkäs persoona ja saattaa välillä hieman provosoidakin muita, @Pohjolan_Eka tietää että en tarkoita tätä pahalla :wink:


Noin yleisesti toivon, että kun tykkäät näitä komeita kurssigraafeja laittaa esiin, niin toisit myös ne epäonnistuneetkin hetket avoimesti julki. Tuo on komea graafi ja hienosti osunut kyllä, mutta ilman sitä viime aikaista kohua valtaosa sijoittajista kuvittelisi että sinun sijoitukset on aina tuollaista tykitystä vaikka todellisuudessa lähimenneisyydessä realisoitui valtavat tappiot.

62 tykkäystä

Moi Jukka!

Vannon että piikittelen kyllä ihan tasapuolisesti kaikkia, enkä ole nostanut sinua mihinkään tikun nokkaan.
Vaikka pidän myös itse noita Mähkän Hesarin suosituksia äärimmäisen vastuuttomina ja epäonnistuneina, niin jos alkaa huutelemaan muiden epäonnistuneista suosituksista, niin kyllä silloin pitää myös itse osata ottaa vastaan jos joku muistuttelee niistä omista pieleen menneistä suosituksista :cowboy_hat_face:

103 tykkäystä

Ei hätää, mä kyllä otan vastaan kaiken mitä tulee.

Twiitin nähneistä 130 000 henkilöstä >95 % ei varmasti tiedä mistä vuosi sitten ilmeestyneestä artikkelista on kyse.

Siis suosittelet nostamaan esiin vain onnistumisen (Teslan hyvä kurssikehitys), follow up “Ei kannata sijoittaa Teslaan” on asiaton?

Kuten aiemmin kommentoin, mulla on yksi ja ainoa julkinen salkku, jonka graafeja postaan. En cherry pickaa minkään muun salkun huonoja tai hyviä hetkiä.

13 tykkäystä

Tämä on hyvä muistutus siitä, että vuosi sitten oltiin kutakuinkin kaikki erilaisilla fiiliksillä. Sinä myös.
Ikuinen vappu jne.

Kai ne kaikki muutkin sijoittajat saa vaihtaa vuoden aikana mielipidettä. Ei pelkästään treidaajat. Tämän otannan perusteella hankala löytää teistä eroja vuoden takaisissa fiiliksissä.

Suurin osa vuoden takaisista sijoituksista on mennyt vihkoon.

Paitsi Stokka

17 tykkäystä

Nyt popparit esille, hyvää settii tulossa. Kiitos

4 tykkäystä

Aletaan hieman erkaantumaan ehkä politiikasta, mutta kaippa tämä jotenkin tulevaisuuden päätöksentekoon liittyy. Laitan silti kaffehuoneelle. (Jatkoa politiikkanurkkaukseen)

Päivätyöni on puuhastella (ja välillä opettaakkin…) 12-16 vuotiaita nuoria.

Monen esiintuoma, “nuoriso on rappiolla” - fraasi tosiaan periytyy sukupolvelta toiselle. Aivan samalla tavalla, kun nuorena -92 syntyneelle -93 syntyneet olivat aivan älyttömiä vässyköitä!

Jotta asiaan saa vähän pihviä, muutama ajatus miten tämä nykynuorten “rappio” näkyy, ja mikä kenties on paremmin, kuin “meidän” nuoruudessa:

Huonoa:

  • Ruutuaika teineillä on aivan tajuton. Harva jaksoi -90 luvulla pelata matopeliä 12h päivässä näyttöä tihrustaen, mutta nykyään 10h+ ruutuaika ei ole edes mikään juttu. Tämä ei kokemukseni mukaan ole uuden opettelua intterweebin ihmeellisestä maailmasta, vaan nimenomaan sitä impulssimetsästystä TikTokista / Snapchatista.
  • Valtaosa kohtaamistani teineistä on puhelinriippuvaisia. Pahasti.
  • Tiedonhaku- ja medialukutaidot netistä on vanhemmillakin peruskoululaisilla parhaimmillaankin* tyydyttävällä tasolla. Se oma lempskari TikTokkaaja ei valehtelisi tästä aiheesta, ja varmasti hän myös tietää siitä kaiken!
  • Työmoraali on osalla uskomattoman heikkoa. Tai ylipäänsä motivaatio tehdä mitään. Pelkkä kouluun asti pääseminen on nykyään monelle todella tuskaista, josta tullaan näkemään rumaa tilastoa tulevaisuudessa. “Väliinputoajia” tulee.

Hyvää:

  • Nuoret elävät, ja unelmoivat, heidän näköisestä elämästä. Moni ei välttämättä ikinä halua tehdä “raskaita” töitä, vaan elää helppoa, leppoista elämää, tulkoon elanto sitten OnlyFansista tai jostain muusta “kyseenalaisesta työstä”.
  • Nuoret verkostoituu nopeammin, kuin omassa nuoruudessani. Uusiin luokkatovereihin tutustutaan jo ennen koulun alkua somen kautta, ja koko kaupunki tietää toisensa, ainakin sometilien nimimerkeiltä.
  • “Art of not giving a f***” on sangen näkyvä ominaisuus monelle nuorelle. Tässä lienee niin hyvää, kuin huonoakin :smiley:

TLDR: Nuorissa on tulevaisuus, kyllä niistä ihan kelpo kansalaisia vielä tulee. Uskon, että isoimmista shokeista, kuten raha ei sada taivaalta kun selvitään, elämä näyttää myös tälle ikäluokalle parhaat puolensa :slight_smile:

50 tykkäystä

Jos olisin tehnyt tuottoa 20+%, siitä tuskin olisi saatu niin paljon iloa, kun siitä että hävisin samat prosentit :sunglasses:

Ja kuten juuri sanoin, en tule julkisesti kommentoimaan minkän muun salkun kehitystä, oli siellä miljoona voittoja tai tappioita.

Voit ottaa mun ainoan julkisen salkun seurantaan täältä: Shareville

20 tykkäystä

Ei ole tarkoitus vähätellä, mutta tämä taitaa olla Titaanien taiston Nordnetin “mainos-salkku”, jonka koko oli luokkaa 10 000 euroa. Siihen sitten lukuisat ilmaiset listautumisilla, niin pienen salkun prosentuaaliset tuotot nousee kivasti. Titaanien taistossa ja Traders clubissa mainitaan kaupallinen yhteistyö. Oletan myös, ettei tuosta yhteistyösalkusta juurikaan välityspalkkioita olla maksettu? Toki erinomainen suoritus ja korjaa ihmeessä, jos olen väärässä.

4 tykkäystä

En ole näin sanonut enkä noin kyllä missään viitannutkaan. Jos sinun pointti oli tuoda esiin Teslan menestys, niin koko viittaus oli täysin turha. Jos taas sinun pointti oli kritisoida tätä vuoden takaista kommenttia, niin sen olisi pystynyt tekemään tyylikkäästikin. Tätä asiaa voi olla vaikeaa kirjoittaa auki, mutta on valtavasti eroa että MITEN asian esität. Nyt ulosasu on juurikin tällainen “naljaileva”.

Joo tämä on nyt varmasti jatkon kannalta hyvä ratkaisu ja selkeäkin :+1: Aluksihan sinä kyllä päivittelit tuon isommankin salkun tuottoja, sitten kommentoit että harvennat päivitysväliä mutta lopetitkin sen päivittämisen kokonaan - ja nyt jälkikäteen tuli tietoon että salkulla meni todella huonosti joten ymmärrät varmaan miksi tämä spekulaatiota aiheuttaa ulospäin :slight_smile: Mutta en halua tähän mennä, ei mulla oo mitään syytä tuosta asiasta enää puida eikä sulla tietysti oo mitään velvollisuutta tai tarvettakaan mun mielestä asiaa kommentoida :+1:


Saako muuten @Jukka_Lepikko kysyä, että paljonko tuossa Nordnetin salkussa sulla on kaupankäyntikulut, etenkin jenkkimarkkinoille?

31 tykkäystä

En halua dissata kenenkään muun salkun kokoa tai performanssia tms mutta kyllä minullakin särähti että nostit Mähkän tikun nokkaan, ja kyllä ne jotka vähänkään seuraavat tiesivät ketä tarkoitit vaikka nimi piiloitettu. Eli sait tässä kyllä Ekalta ihan aiheellisesti vittuilua osaksesi.

Ehkä kaikki oppivat tästä casesta jotain. Paitsi Eka, se on vähän hassu sillai.

42 tykkäystä

Toivoisin kyllä muiltakin keskusteluun osallistuneista kunnioittavempaa sävyä @Jukka_Lepikko kohtaan. Selvästi tämä asia monia puhututtaa, joten hyvä muistaa kunnioittava käytös molemmin puolin.

66 tykkäystä

Oli virhe alunperin ottaa se isompi salkku julkiseksi. Nyt tästä viisastuneena vain yksi julkinen salkku.

Näyttäisi viimeisimmän USA kaupan kulut olleet 6,10 USD. Se on joku Active Trader -hinnoittelun luokka.

Se on mainossalkku ja siitä nimenomaisesta syystä julkinen. Salkun koko on nyt vähän yli 20k.

Active Trader -hinnoittelun mukaan 2 eur suomikaupat ja 6,10 USD jenkkikaupat. Ihan normaalit kaupankäyntikulut siis.

Vikan vuoden ajalta näyttäisi olevan 418 salkkutapahtumaa. Ihan pari prosenttia (hiha-arvio) tuotoista selittyy 1v ajalta listautumisanneista.

kuva

47 tykkäystä

Ylläpito on samaa mieltä. :cowboy_hat_face:

Olemme moniosaajia, joten jos jotkut kaipaavat ilosanomaa pikkujouluihin niin…

EDIT: Inderes hakee vähän lisää skaalautuvuutta tai jotain vastaavaa. Yhteydenotot voi ohjata Foorumin ylläpitotiimille. :policeman: :policeman: :policeman: :policeman: :policeman:

57 tykkäystä

Oho! Inden house bandin Moks onkin hauska ja hyvä biisi. :star_struck:

3 tykkäystä

On taas pakko kehua ja kiittää -

tällä kertaa @Sijoittaja-alokas ta :yellow_heart:

Osaat taitavasti paimentaa ja ohjata foorumia - asiallisesti, mutta pilke silmäkulmassa. Sinua onneksi aika ajoin kehutaankin, mutta mielestäni ansaitset kiitosta jälleen kerran :pray:

Olet vapaa-ajallasi alkanut koostaa foorumin ohjeita yhteen paikkaan, omaksi viestiketjukseen

Ohjeet ovat juuri sitä, mitä itsekin aloittaessani kaipasin!

Voisiko tästä ohje-ketjusta ja foorumin säännöistä vinkata automaattisella tervetulo-viestillä kaikille, jotka ensimmäistä kertaa ovat kirjoittaneet foorumille, vaikkapa priva-viestillä? Samassa viestissä voisi olla myös muutama sana foorumin toisia kirjoittajia kunnioittavasta kirjoittamiskulttuurista ja ehkäpä liputuskäytännöistä foorumipoliiseineen :blush:

42 tykkäystä

Kiitos paljon @Pyoratar! :smiling_face_with_three_hearts:

On todella mukava saada palautetta ja kiitos myös perusteluista. :pray:

Kiitos, sain sinulta hyviä ideoita tuon työstämiseen ja niistä oli apua. :slight_smile:

Ohjeita työstetään ja hiotaan vielä hiljalleen, mutta voisihan noita ohjeita jotenkin paremmin vinkata sekä tarjota eri tavoin jo nyt! Kaikki antamasi ideat ovat hyviä, kopioin viestisi ideat tuonne meidän Foorumin ylläpitotiimille, koska ne ovat sellaisenaan mainioita.

Toisia kirjoittajia kunnioittavasta kirjoittamiskulttuurista voisi varsinkin kertoa vielä selkeämmin esim. tuollaisessa automaattisessa tervetuloa-viestissä. Välillä hyvien ideoiden toteuttamisessa voi mennä vähän aikaa erilaisista syistä, mutta kyllä nuo sinun ideasi varsin toteuttamiskelpoisia on.

On entistä mukavampi jatkaa sunnuntai-iltaa viestisi johdosta. :smiling_face:

17 tykkäystä

Tuli mieleen Teslan & Harvian yms osakekurssien lyhyen aikavälin tuotoista mieleen, että kaikkihan tietää että keskipitkä ja pitkä aikaväli ratkaisee. Muistan inderespodista kuulleeni joskus: Hyvä osakesalkku voi performoida huonosti lyhyellä aikavälillä ja huono salkku hyvin. Aika näyttää…

Tässä tullaan mielestäni siihen, että on todella vaarallista ikinä missään julkisesti kehua tai suositella jotain osaketta, koska lukijat voivat pistää rahansa silloin kiinni ja mr. markkina voi heilutella sitten sitä niin paljon että mahaan sattuu, pää osuu mastoon ja jäljelle jää vain katkeruus “huonosta vinkistä”. Vaikka todellisuudessa keissi voi olla vielä hyvä, kunhan tietää missä on kiinni ja osaa alentaa keskihinta yms.

Buy high sell low :smiley: paras meemi sitaatti ikinä

21 tykkäystä

Case esimerkki tuli mieleen: HS Artikkeli Jens Kyllösestä, kehui Smart Eye, menin heti googlettelemaan ja tein ostopäätöksen 15minuutissa.

Ei tarvi varmaan arvata miten sille possalle kävi :rofl:

Jens saattoi ostaa sitä 80 kympillä ja myydä 200, minä menin tuolla buy high sell low taktiikalla. Onneksi myin ajoissa ja tappiot jäi vähäiseksi, kun selveni myös se että en tiennyt hevonpersausta mitä koko yritys edes tekee.

26 tykkäystä