Inderesin kahvihuone (Osa 5)

On niin pitkä aika kun luin tutkimuksen mikä käsitteli suuria yrityskauppoja maailmanlaajuisesti, hyvin harva toi odotetut hyödyt ja erittäin suurta osaa voi pitää epäonnistuneena.

5 tykkäystä

Oma sijoituskokemukseni ja opintojeni kautta tullut osaaminen on vielä rajattua.
Mutta samaan lopputulokseen päätyisin näkemänikin perusteella.

Osa pörssimme parhaista “voittajista” ja samalla pääoman allokoijista löytyy juurikin näiden pienien yritysostojen tekijöistä.

Mm: Boreo, Gofore, Talenom ovat onnistuneet näissä ja yrityksien omistajat ovat saaneet kiittää, kun kurssi on palkinnut kasvaneesta tuloksesta ja kasvaneilla kertoimilla pääoman allokoinnin onnistuessa.

Tässä onkin suuri ero kun vertaa kauppoja mm: Tiedon jatkuvaan kertaluontoisten erien viidakkoon.

8 tykkäystä

Olen nähnyt Spontelin, Sponsorin, Interpolatorin, Manconin Nobiscumin ja mitä niitä olikaan ja täytyy kyllä ihmetellä miksi “sarjayhdistelijät” ovat niinkin kovassa huudossa. Lama-aikaa korjaa sitten omansa, toki nousukaudella kaikki onnistuu.

4 tykkäystä

Ensi talven sähkönkulutukseen liittyen: Menin jo viime talven niin että sisälämpöila oli 17-19 astetta että harjoitusta on jo valmiiksi tähan kriisiin.
Tietenkin tämä nyt oli vain heitto eikä ole edes mahdollista välttämättä. Mutta siitä lähdetään omassa taloudessa että menot painetaan mahdollisimman alas, what ever it takes,

9 tykkäystä

En tunne noita kovin syvällisesti, mutta käsittääkseni nuo olivat melkoisia pääomien räiskijöitä, kovalla riskillä.

60-luvun konglomeraatit sokaisivat sijoittajat EPS-kasvullaan (sellainen menee herkästi läpi tänäänkin…).

Monia tämän päivän sarjayhdistelijöitä Constellationista ruotsalaisiin jätteihin kuten Lifco leimaa hajautettu päätöksentekomalli sekä kurinalainen keskittyminen sijoitetun pääoman tuottoon.

Insentiivit ovat silloin pikkaisen erilaiset, eikä ostot nojaa esim. synergioihin.

Kieltämättä nyt tuosta on tullut muotitermi ja en itse menisi esimerkiksi Sieviä tai Aspoa kutsumaan sarjayhdistelijöiksi vaikka ne powerpointeissa yrittävät sitä olla. :sweat_smile:

4 tykkäystä

“Globaalit pörssimarkkinat taitavat pysyä kiikkerinä. Kiinalaisen horoskoopin mukaan vuosi vaihtuu 22. tammikuuta 2023, ja silloin pupu pääsee pomppimaan. Historiallisesti jäniksen vuosi on ollut yksi parhaimmista pörssivuosista, kun taas nyt menossa oleva tiikerin vuosi on aina ollut heikommasta päästä.”

Pitääkö olla huolissaan, kun PYN Elite on alkanut käyttämään analyysissään apuna kiinalaisia horoskooppeja?

51 tykkäystä

Kyky orgaaniseen kasvuun on omassakin ajattelussa arvokkaampi elementti. En silti pidä ollenkaan huonona, jos yritys tekee sopivan paikan tullen sekä että.
Talenomilla kestäisi puoli ikuisuutta mennä Ruotsiin tai Espanjaan ilman “kasvuaihion” ostamista kohdemarkkinalta. Orgaaninen kasvu hyvin pienestä alusta olisi tuskien taival.
Konekin on globaali jätti, mutta ostelee pieniä huoltofirmoja sopivan paikan tullen. Huollon tiheämpi peitto, kun voi olla hyvin arvokasta.
(Asentaja ei istu auton ratissa enää 10 km seuraavalle keikalla, vaan vaikkapa 6,5 km. Varastot, toimistot yms. saa lähemmäs asiakasta, kun laitekantaa on enemmän jne.)

3 tykkäystä

No kukin oli oma tarinansa, mutta yhdistävä tekijä oli kova vivutus ja sitten korot nousivat samalla kun omistusten, usein noteerattujen omistusten arvot suli. No, onneksi nyt ollaan viisampia…

4 tykkäystä

Reissutyön takia samoilla linjoilla. Sähkösopimuskin meni umpeen sunnuntaina. Näky olevan sopparissa, että määräaikaisen päätyttyä, sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana palveluntarjoajan ehdoilla. Vaihtoehto jatkaa oli 24kk määräaikainen spot hinnalla…kiitos ei :joy: halvempaa pysyä pois kotoota… eli säästö-ohjelma täälläkin jo päällä :sunglasses:

4 tykkäystä

Itsekin aloitin harjoitukset jo keväällä. Sähkön hinta on noussut, mutta oma sähkölasku on pysynyt ennallaan, kun kulutuksesta on noin neljännes pois (vs. viime vuosi). Tästä on hyvä jatkaa ensi talveen. Jos kaikki teemme samoin, on meillä kaikilla helpompaa. Tarpeeksi monen avulla säästämisellä voi olla selkeästi positiivinen vaikutus vaikkapa työpaikkojen säilymiseen Suomessa.

Jokainen meistä voi auttaa tässä savotassa kantamalla kortensa kekoon, se on täysin varmaa. :pray:

11 tykkäystä

Tulee mieleen analogia lamasta puhumisesta. Siitä ei saanut puhua esim. 90 luvun alkupuolella, koska pelätiin että siitä tulee itseään toteuttava profetia.

Nyt tämä sähköhintakeskustelua ajaa samaan, mutta tieto lisää tuskaa, ei voi mitään. Osa kuluttajista on nyt todella varovaisia, tosi iso osa yhtä holtittomia kuin ennen.

Sievistä en menisi takuuseen. Alkanut mennä siihen suuntaan ainakin KH-koneet tehnyt yritysostoja, samoin Logistikas, NRG-group ja HTJ ja kaikki aika lyhyen ajan sisään. Varmasti myös joko Indoorin tulevalla kassavirralla joko rahoitetaan uusia yritysostoja tai sitten paremman ajan koittaessa listataan ja sen jälkeen tehdään täydennysostojen sijaan ostoja uusille toimialoille?

Onhan tässä muutamassa vuodessa jotain tapahtunut. Ostettu Logistikas+Piccolo Packing, KH-koneiden osuuden nosto+ Törnels+S-rental Ab, Indoor lunasti franchising sotkamyymälät, Ostettu HTJ+Infrap, NRG (Vema+Saurus)+ Sala Brand.
Varmasti olisi lisääkin shoppailtu mutta yksi joka vei pääomia oli KH-koneiden omistuksen huomattava lisäys.
Kai silläkin on vähän merkitystä ostetaanko jotain nakkikiskoja ja pidetään itseään sarjayhdistelijänä mutta kun ostetaan “isoja” yrityksiä niin enää ei voikkaan kutsua itseään edes yhdistelijäksi:)

1 tykkäys

Yksityisasioita. :slight_smile: Talo on kuitenkin aika iso mutta myös yhtä piharakennusta pidetään plussan puolella vuodet läpeensä.

Ettei sielä vaan oisi mitään bisneksiä :shushing_face:

5 tykkäystä

Miten olisi KONE?

Lainaus KONEen historiasivuilta:

“KONEen läpimurto kansainvälisille markkinoille tapahtui vuonna 1968, kun yhtiö osti ASEAn hissiliiketoiminnan. Tämä ruotsalainen liiketoimintayksikkö, jolla oli myös norjalaisia ja tanskalaisia tytäryhtiöitä, oli suurempi kuin KONE. Yhdellä harppauksella KONE muuttui vähäistä vientitoimintaa harjoittavasta epävarmasta yhden markkinan yhtiöstä Pohjois-Euroopan markkinajohtajaksi. Yrityskaupat eivät loppuneet tähän. Kuudessa vuodessa KONE muuntautui lähes pelkästään kotimaassaan toimivasta yhtiöstä kansainväliseksi yhtiöksi, jolla oli tuotantoa, myyntiä ja huoltotoimintaa yhdeksässä maassa.”

Ja vielä linkki:

18 tykkäystä

Täälä kävi onni ajoituksessa asuntomarkkinoilla. 2 rakennuksen kompleksi vaihtuu syyskuun alussa hulppeaan rivaripätkään kunnallisella kaukolämmöllä, jonka kulu vastikkeessa sisällä… Toki voi siinä vastikkeessa korotuspainetta vähän olla lähiaikoina. Ennakoin sähkön kulutuksen kuitenkin tippuvan nykyisen majoituksen 17000kwh/v noin 3000kwh vuoteen. Riippuu toki miten paljon kotimainen Mondex Tahko jauhaa löylyä, mutta siihen voi sentään itse vaikuttaa :sweat_smile:

2 tykkäystä

Markkinahintainen sähkö maksoi tiistai-iltana kello 20 lähes 93 senttiä kilowattitunnilta. Hinta on todella korkea. Tällä vuosikymmenellä sähkö on maksanut yksittäisen tunnin aikana ainoastaan 10 kertaa tiistai-iltaa enemmän. Korkeimmillaan tiistaiaamuna 7. joulukuuta 2021 sähkö maksoi yli 1,2 euroa kilowattitunnilta.

Nyt on varmaan sitten Suomenkin vuoro näiden hinnankorotusten kanssa. :thinking:

Kaikki liittyy nykyiseen globaaliin tilanteeseen. Arvelisin, että jos Putin ei pysty mitään merkittävää voittoa saavuttamaan Ukrainassa, niin sitten ne pyrkivät raahaamaan tuon konfliktin ja energiakriisin ainakin talveen saakka, jotta nämä energiaongelmat alkaisivat rapauttamaan liittouman yhtenäisyyttä. Vaikea nähdä mitään helppoja ratkaisuja tähän kovin pian.

3 tykkäystä

Asiantuntijat neuvovat: Sijoittaja, näin vältät kurjan pörssivuoden harhat ja psykologiset ansat

Näin Kauppalehti otsikoi tänään tilaajille olevassa jutussa, jossa ruotsalaispsykologi Niklas Laninge ja sijoitusstrategi Lippo Suominen nevovat mm. seuraavasti:

Kannattaa vältellä jokapäiväisiä markkinauutisia ja sitä kautta välttyä rakentamasta itselleen stressiä. Voimakas stressi heikentää päätöksentekoa. Riittää, että omia säästöjä käy tarkastamassa kerran vuodessa tai puolivuosittain.

ja edelleen:

”Sitten voi tehdä kalenteriin itselleen tunnin varauksia ehkä kerran tai kaksi vuodessa, jolloin käy läpi sijoituksia ja kuukausisäästämistä. Silloin voi pohtia, miten paljon haluaa jatkossa säästää tai mihin. Mutta kauheasti paljon enempää ei minusta oikein tarvitse tehdä.”

:joy::joy::joy:

34 tykkäystä

Uskon vilpittömästi että tuollainen lähestymistapa toimisi monelle tälläkin foorumilla paremmin kuin joka päiväinen tai jopa tuntinen salkun vahtaaminen. Mitä kauemmin tätä harrastusta jatkaa niin sitä huomaa että on merkityksellisempää suodattaa tietoa kuin pyrkiä ahnehtimaan sitä valtavia määriä. Vaatii vahvaa psyykettä pysyä omassa strategiassa silloin kun ajatuksiaan huomaamattaan täyttää lyhyen aikavälin ideoilla.

Kuinka moni tunnistaa seuraavan käyttäytymismallin: Teet hirveät määrät kauppaa. Joskus jopa useita per päivä. Saat foorumilta signaaleita ja innostut osakkeista. Käytät valtavan määrän aikaa lukiessasi foorumia ja erilaisia keskusteluryhmiä. Tästä huolimatta salkku on täynnä turskaa tai olet suurella työllä onnistunut juuri ja juuri pysymään plussan puolella.

Jos tunnistat itsesi yllä olevasta kuvauksesta, olisi ehkä aika pohtia omaa strategiaa.

80 tykkäystä

Entäs silloin kun tunnistaa itsensä tästä?

Teet verrattain vähän kauppaa, luokkaa 1 per kuukausi, joista suurin osa palkasta lisäilyä entisten päälle. Saat foorumilta ja muista medioista signaaleja, innostut, luet paljon ja päivittäin. Teet mielestäsi vain perusteltuja ja harkittuja liikkeitä. Tästä huolimatta salkku on täynnä turskaa tai olet suurella työllä onnistunut juuri ja juuri pysymään plussan puolella. :smiley:

edit:typoja

42 tykkäystä