Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Kyllä kai niitä vähän sähköä kuluttavia prossuja ym. tehdään edelleen. Vaikka ytimiä ja kellotajuutta onkin tullut lisää sitten takavuosien niin ei se välttämättä tarkoita, että energian kulutus olisi samassa suhteessa kasvanut. Tekniikan kehittyessä ja puolijohteiden valmistusprosessien mennessä pienempiin mittaluokkiin myös komponenttien energiatehokkuus parantuu.

Edit: typo

2 tykkäystä

Sähkön pörssihinnan kuvaaja viimeiseltä kuukaudelta näyttää niin villiltä, etten voinut vastustaa kiusausta piirtää kuvaajan pohjalta “lineaarista ennustetta” tammikuun loppuun :joy:

Sähkön pörssihinta 26.7. - 26.8. (sahko.tk):
image

Ja kuvaajan pohjalta tehty “lineaarinen ennuste” 26.1.2023 asti:

Eli tammikuussa sähkön hinta tulee olemaan yli 2,5 €/kWh :scream: :joy:

Ja jos joku väittää, että tämä on väärä tapa ennustaa sähkön hintaa, niin eikös tämä ole ollut ihan suosittu tapa piensijoittajien keskuudessa arvioida osakkeiden tulevaa kurssikehitystä. Katsotaan vain mikä memestonksi nousee nopeimmin ja ekstrapoloidaan mennyttä kehitystä x kuukautta eteenpäin. Mikä voisi mennä pieleen? :slight_smile:

34 tykkäystä

Macbookille myös ääni täältä. Akunkesto hyvä, kevyt, säilyttää arvoansa paremmin kuin verrokit vahvan brändin ja lojaalien kuluttajien vuoksi.

Tosin arvonalenema ei välttämättä ole ekana mielessä kun käyttöön tulee :disguised_face:

7 tykkäystä

Ihminen on aina ollut hyvä säästämään Ja tuhlaamaan saman aikaisesti esim. Saunaa ei raaskita lämmittää kun sähkön hinta on korkealla ja Harvian osakekurssi kiitää kohti uusia syvyyksiä mutta kuntosalille ajetaan autolla, Vaikka polkupyörällä saisi samalla hyvän alkulämmittelyn. Mietin tuota Harvian tapausta siinä mielessä että jossain vaiheessa ihmiset alkavat turtua korkeaan energian hintaan ja alkavat lämmittämään saunoja niin kuin aina ennenkin.

8 tykkäystä

Tämänpäiväinen Harvia-ostokseni perustuu aika pitkälti siihen, että sentimentti sen suhteen on niin karhuinen. Tulta ja tulikiveä on tulossa, saunominen vähintään vähenee, jos ei lopu kokonaan.

Voi olla huono peruste ostaa, mutta ainakin tiedän että ajoitukseni on tänään parempi kuin muutama kuukausi ja pari kymppiä sitten kun ostin edellisen kerran :joy:

3 tykkäystä

Olen samaa mieltä kaikesta, mitä sanot.

Se on kyllä hyvä, että selvästi suurin osa arvostaa kuitenkin hyvää karhuilua, toki kaikki eivät siitä tykkää, mutta niinhän se on aina. Perusteltua ja hyvin argumentoitua karhuviestiä arvostetaan, vaikka toki se voi saada myös ihan ansaittua vasta-argumentointiakin.

Ekan Hyzon-ketjun karhuviesti sai runsaasti arvostusta:

Ekan viestin aikoihin Hyzonin kurssi oli yli kuudessa dollarissa ja tällä hetkellä se pyörii päälle kahdessa, ihan vain sivuhuomiona. Plugista myin aikanani aika ison osan pois huippujen tienoilla, koska jotkut analyyttisesti onneksi karhuilivat yhtiöketjussa mm. Verneri. :slight_smile:

P.S. Muistetaan, että ostin itse Hyzonia 16 dollarissa ja myin alle kolmessa - varoitteluista huolimatta myin kovin myöhään.

14 tykkäystä

Sehä on vain inhimillistä että kun menee hyvin niin se houkuttelee yli-innostumaan kaikesta ja porukalla onnistutaan ja juhlitaan. Positiivinen huomio kerää kannatusta ja mielenkiinnosta moni tulee mukaan “hypettämään”.

Vertauksena vaikka Suomen jääkiekkomenestys: Melkeinpä ketään ei kiinnostanu ennen 90-luvun puoliväliä jääkiekko. Mutta taivas varjele että olikin ykköslaji heti kun maailmanmestaruus tuli. Nyt monelle Suomen jääkiekko alkoi vuodesta 95, mutta todellisuudessa Suomi kamppaili mitalisijoista jo ennen sitä hyvän tovin. “Läheltä piti” -turnauksia ei vaan muistella jälkikäteen.

Voittajien vaunuun on helppo hypätä, mutta sitten jos menee vähän huonommin niin sitten mielenkiinto siirtyy muihin asioihin. Tykätään sanoa että amerikkalaiset on tälläisiä, mutta kyllä se vaan taitaa kaikilla olla sisään asennettu toimintamalli.

Ai niin ja yksi vertailu vielä:

Kun firmalla/joukkueella menee hyvin, niin “meneepä meillä hyvin”. Mutta kun huonosti niin helposti kuulee “Ei se firma/joukkue vaan osaa, taas meni häviämään”.

Winning is for winners, losing is for someone else than me. (Kylläpä kaikki kuulostaa hienolta kun kääntää ajatuksen vaan englanninkielelle…)

6 tykkäystä

Täällä suunnitteilla talon myynti, prosessi edennyt jo pitkälle ja menee lehteen parin viikon päästä.

Kyseessä siis talo eli kiinteistö, joissa myyjän “vastuu” 5 vuotta. Onko joku viisas keksinyt hyvän tavan suojautua siltä, että uusi omistaja löytäisi talosta jotain virhettä jonka pohjalta joutuisi korvaamaan/riitelemään kaupan jälkeen.

Jos jotain helpottaa niin myyntihinta välittäjän mukaan noin 150k, ja velkaa asunnosta itsellä 70k.

PS. Kuntokartoitus tehty ja korjaukset sen mukaan tehty

No nyt tuli se viimeinen tuomiopäivän viesti ja paniikkihoardaaminen alkaa (taas). :grin:

15 tykkäystä
32 tykkäystä

Paniikkiholdaus on salkussa ja paniikkihoardaaminen on aloitettu ajoissa (tai ostettu halvalla ja paljon). :upside_down_face:

21 tykkäystä

Vaikea kysymys:
Asuntokaupassa, jossa kaupan kohteena on kiinteistöllä sijaitseva omakotitalo, on lain (maakaari 540/1995) mukaan ostajalla oikeus hinnan alennukseen salaisista ja piilevistä virheistä. Vuokratontilla sijaitseva talokauppaa säätelee ns. irtaimen kauppa. Omakotitalokaupoista käydään vuosittain noin pari sataa riitaoikeudenkäyntejä. Tämän lisäksi arviolta muutama sata riitaa, jotka sovitaan ennen oikeudenkäyntiä. Pääsääntöisesti riidoissa on kysymys salaisen ja piilevän virheen tulkinnasta. Onko virhe (jossakin rakenteessa vaurio) olemassa kaupantekohetkellä ja mikä on sen merkitys talon kauppahintaan tai asumiseen?
Rakenneavauksetkaan ennen kauppaa eivät välttämättä riitä myyjän turvaksi, jos vaurioitunutta rakennetta tutkitaan todennäköisistä vauriokohdasta mikrobinäytteenotolla ja suoritetaan Valviran asumisterveysohjeen yms testit.
…Eli kyseessä on piilevä tai salainen virhe kaupantekohetkellä. Mikrobivauriot esim. alapohjassa ovat juuri näitä salaisia virheitä, joita tavallisilla kuntoarvioilla tai kuntotarkastuksilla ilman kunnollisia laajoja kuntotutkimuksia (rakennetta avaavia) on mahdotonta havaita. Ongelma vaan on että jokaisesta yli 20 vuotta vanhasta rakennuksesta löytyy kyllä haitallisia mikrobeja jostakin alaohjauspuun alta kun vain halua niitä löytää riittää. Rakennuksen myyminen purkukuntoisena varmaan ainut turvallinen ratkaisu.

3 tykkäystä

-Ei auta mitään ellei hintakin ole vastaavalla tasolla, eli talon hinta täytyy olla vain muutama tonni päälle tontin käyvät arvon.

2 tykkäystä

Kiitoksia kattavasta mielipiteestä. Hyvin samoja ajatuksia ja selkeästi tietoa mitä itsekin kaivellut. Talo todettu hyvä kuntoiseksi, mutta piilevän virheen/vaurion mahdollisuus on aina kun myydään vanhaa. Nyt olikin ajatuksena, että laitanko tuosta summasta X määrän viideksi vuodeksi syrjään vai löytyykö parempia ehdotuksia varautua tilanteeseen.

Ja talo sijaitsee vuokratontilla.

2 tykkäystä

Ei riitä. 1500 E/kk riittää, jos hinta pysyy 30 snt/kWh tietämissä, koska se voi kuitenkin olla paljon tätä enemmän hinta voi mennä siitä vielä moninkertaiseksi. Periaatteessahan mitään kattoa ei ole.

Harkitsen diesel-genaraattorin hankintaa. Tulee halvemmaksi … ei siinä tosin oikeasti riitä tehot koko taloon mutta pystyypähän pitämään tärkeimmät päällä.

2 tykkäystä

Näihän se menee. Valitettavaa toki, kun Suomeen on luotu hysteria kosteus- ja mikrobivaurioista, kun toisaalta Suomessa on vähiten kosteusvaurioita koko Euroopassa… Sanan “home” mainitseminen saa ihmisissä aikaan jo psykososiaalisia oireita.

7 tykkäystä

Onhan näihin olemassa myös vakuutusyhtiöillä jotain piilovirhevakuutuksia, mutta niidenkin ehdoista kannattaa olla hyvin tarkkana.

1 tykkäys

Tämä tavallaan kuuluisi Tesla-ketjuun, mutta on niin kahvihuonekamaa, että laitan tänne.

On jollain tapaa vaikea ymmärtää, että millä energialla jotkut jaksavat tilittää ko. ketjussa Teslan umpisurkeista suorituksista ja täysin röyhkeistä huijauksista jne. Valitettavan usein kinastelu menee vielä molemmin puolin snadisti henkilökohtaisuuksiin (eli tunteisiin).

Omasta mielestä esimerkiksi Microsoftin tuotteet on niin karmeita käyttää, että ne pitäisi lailla kieltää, mutta en silti ole vielä jaksanut raahautua Mikkisoftaa käsitteleville foorumeille sitä dumaamaan. Johtuen täysin siitä, että en sitä käytä enkä omista.

Yritän vain ymmärtää logiikkaa ja tarkoitusperiä, mutta toistaiseksi en ole täysin onnistunut.

6 tykkäystä

Veikkaisin että se energia tuotetaan vihan kautta. Ihan vaa villi veikkaus.

Haters gonna hate. Jokainen tyylillään.

3 tykkäystä

Pitäisi kehittää tapa jolla muuttaa nettifoorumien loputon viha sähköenergiaksi niin Putinin juonet loppuis siihen…

Foorumipostaus vaatii genraattoriin liitetyn kuntopyörän polkemista X minuuttia että saa vihapostaukset pihalle? :thinking:

11 tykkäystä