Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Tämä on erittäin hyvä huomautus (myös hyvä täydennys, @terva_xyz ) ja pätee erityisesti talvikuukausina. Näin kesäaikaan ja yli ~10 asteen lämpötiloissa mainittu hukkalämpö on käytännössä riesa, nostamassa turhaan sisälämpötilaa ja lisäten tarvetta jäähdyttää ILPin kautta.

Tarkoitus on lämmittää yhä enemmän polttamalla puuta ja korvata sähkön osuutta wanhan kansan metodeilla. Joten omalta osaltani mainittu säästötapa on säästöä. Mutta tilanteet vaihtevat, eikä yksi konsti sovi toisen lämmitysratkaisuihin 1-1-suhteella.

3 tykkäystä

Yksi asia mistä on yllättävän vähän puhetta on vapaa-ajan asuntojen talvilämmitys. Hirveä määrä asuntoja tarpeettoman kovilla lämmöillä vuoden kuivimpina aikoina. Ei asunnon tarvitse olla pelkkää hirttä, jotta siinä voisi olla vaikkapa kuivanapitolämmitys päällä.

Jos on putket niin selvittää mikä on sulanapitokaapeli ja opettelee tyhjentämään varaajan/putket. Ei iso homma

11 tykkäystä

Jos ei osta Ranskalaista niin todennäköisesti saa hitusen nopeammin. Vaikkapa Toshibalta Japanista. Ei silti, kyllä siinä monta vuotta menisi silti, Putinista todennäköisesti aika jättää (ainakin vallankahvasta) ennen kuin uusi voimala olisi linjoilla.

3 tykkäystä

Onko lukuja heittää minkä verran putosi kulutus?

1 tykkäys

Miten olette osaltanne varautuneet tulevaan talveen a) oman taloutenne turvaamiseksi b) sijoitustenne turvaamiseksi/kasvattamiseksi?

3 tykkäystä

Bullish! Oksennusämpäri mainittu! Äh, pörssi on kiinni, ei pääse painamaan ostonappia… :frowning_face:

6 tykkäystä

Takka hohkaamaan ja viimeisenä keinona naapurista ryöstämään vessapaperia

1 tykkäys

Todella pahalta, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä.

Mitä enemmän energiakriisistä lueskelee sitä synkemmän kuvan tulevasta syksystä ja talvesta saa. Useimmissa Euroopan maissa kotitalouksien energiaan käytettävät menot ovat ainakin tuplaantuneet. Monet kotitaloudet joutunevat todellisiin ongelmiin koska tuollaisiin lisämenoihin ei ole yksinkertaisesti varaa. Samalla palveluiden ja erilaisten hyödykkeiden kysyntä kutistuu kun edes perustarpeisiin ei tahdo olla varaa.

Olisiko paikallaan perustaa Energiakriisi-säie?

Edellisiin kysymyksiin vastaten:
a) ei aiheuta toimenpiteitä, elän vaatimattomasti joten pahimmillaan ylijäämäni pienentyy
b) pitäisi jaksaa seuloa tämän hässäkän voittajat ja allokoida niihin

9 tykkäystä

Unohda pörssi ja tee niin paljon ylitöitä kuin pystyt ja kerää nyt sitä vararahastoa talven varalle. Jos onnistuu omalla kohdalla, olisi varmaan toimivin ratkaisu. Kulutus jo minimoitu, einesten sijaan kotona syödään tästä eteenpäin itse tehtyä ruokaa peruna/riisi ja halpaa lihaa. Samoin harrastukseen liittyvä rahankäyttö laitettu jo kokonaan tauolle. Kerrostaloasujana kuluja ei voi pienentää ja autoa ei ole käytössä kun ilmankin pärjää.

Jos ensi keväänä on ylimääräistä rahaa jäljellä, katsotaan ostopaikkoja pörssissä silloin seuraavan kerran.

11 tykkäystä

Saapa nähdä joko ilmojen kylmentyessä Euroopan päättäjät alkavat lähestyä Ukrainaa puheilla että pitäisi alkaa myöntymään neuvotteluihin Venäjän kanssa jotta saadaan jonkinlaista rauhaa aikaiseksi ja energiakriisi lakaistua maton alle.

1 tykkäys

Aivan loistava kirja, vielä jonkin verran lukematta.

Heikin turvallisessa kyydissä on kiva käydä pelottavat tuloslaskelmat, taseet ja kassavirtalaskelmat läpi.

Kansantajuiset esimerkit sisältävät mm. asunnon ostamista kun pöydällä on x määrä rahaa ja mingvaasi jotka kuuluvat kauppaan :smile:

Toki mukaan lasketaan myös asuntokohtainen yhtiövelka ja sitten ev/ebit onkin jo selvillä :ok_hand:

Heikki on myös ripotellut teokseen tiukkoja pähkinöitä. ’Kuinka Seadrillin viimein kävi? Jätämme Seadrillin lopullisen kohtalon sietämättömäksi mysteeriksi, jonka ääreen palaamme luvussa konkurssiyhtiöt’.

5/5

@Heikki_Keskivali toivottavasti tägäsin oikein @Sijoittaja-alokas ?

33 tykkäystä

Sain ajatuksia hieman em. viesteistä, joista olen kaapannut vain osan ja klikkaamalla lainauksista nekin pystyy lukemaan kokonaan.

Ehdottomasti olen keskivertoa huonompi sijoittaja eri mittareilla mitattuna, mutta haluan aina miettiä hyviäkin asioita ja puolia, joita minulla on.

  • Minulla on vielä kymmeniä ja kymmeniä sijoitusvuosia jäljellä, tämän lisäksi mun omat ajatukset ja tavoitteeni ovat hyvin kaukana tulevaisuudessa, vaikka YTD-sekoilujutuistani voisi toista päätellä. :smiley:
  • Teen paljon omasta tahdostani työtunteja ja minulla on korkea säästämisaste eli noin 80% (asuntolainan lasken säästämiseksi). Pidän työnteosta ja säästämisestä. Voin laittaa aika paljon rahaa sijoittamiseen.
  • Velattomasta omaisuudestani 75 prosenttia on kiinni kämpässäni, joka arvo on noussut kohtalaisen hyvin vuodesta toiseen.
  • Sijoittaminen on itselleni viihdettä ja tavoitteenani on vain vaurastua, en tarvitse enemmän rahaa tai materiaa.
  • En osaa ajoittaa (en kyl sijoittaakaan :upside_down_face:), joten laitan säännöllisesti rahaa sijoituksiin ja harvemmin mulla on kovin isoa käteiskassaa. En ikinä ja koskaan huomaa mitään oikein hyviä paikkoja ostaa, jos osun ostamaan oikeassa kohtaa, niin se on lähes poikkeuksetta tuuria.

En usko ainakaan omalla kohdallani huonoon tuuriin, kun on vuosia sijoittanut ja tehnyt kymmeniä sekä kymmeniä päätöksiä, niin ajan ja toistojen myötä tuurin osuus on pieni. Toki sijoittamisessa on aina vähän tuuria, mutta noin yleisesti ottaen pitkässä juoksussa se on itestä kii pääosin.

Tätä ei pidä ymmärtää väärin, mutta luotan aina, että pitkässä juoksussa sijoittajat voittavat ja maailma menee eteenpäin. Se, mihin en ainakaan vielä luota, niin on minä itse. Luottamusta sijoitustaitoihini voin vaan lisätä opiskelemalla ja yrittämällä - vielä edelleen on ihan perusasioissa paljon opittavaa.

Nykyisillä tiedoillani olisin varmasti ostanut silti Harviaa, Kamuxia ja Orthexia korkeilla hinnoilla sekä pitänytkin niitä pitkin laskettelua salkussani, mutta ehkä vetykokeilut ja muut vastaavat olisivat jääneet pois, eli jotain olen kai oppinut. Uskon, että en tee mitään todella isoja älyttömyyksiä, vaikka älyttömyyksiä tulen vielä tekemään. :slight_smile:

Uskon, että muutamia vuosia päälle nelikymppisenä mulla on 0,5 miljoonan omaisuus ja joskus päälle viiskymppisenä miljoonan. Erityisen varakasta musta ei tule, mutta haluan nauttia matkasta ja yrittää parhaani… tehdä niin kuin itestä tuntuu hyvältä. Ja jos kumppanin löydän ja varsinkin, jos saan muksuja, ni sijoittamisen merkitys elämästä vähenee radikaalisti. Erilaisten ikävien tai muuten isojen juttujen takia aina tajuaa, että ei se sijoittaminen niiiin tärkeää ole, vaikka tätä en aina valitettavasti muistakaan.

Kai se niin on, että jos sitkeästi sijoittamisessa yrittää luovuttamatta ja antaa ajan kulua, niin on varmaan hyvin todennäköistä, että hyvin käy. :slightly_smiling_face:

36 tykkäystä

Tottahan toki, joskin monta muuttujaa samaan aikaan mukana, niin vaikea yksilöidä yhden tekijän vaikutusta.

Ensimmäisen vuoden kulutus taisi olla jossain 22 000 kWh tuntumassa, joskin silloin suuren osan vuodesta talossa asui edellinen omistaja. Heti muutettuamme säädin kaikki lämmitykset hieman järkevämmäksi (huonekohtainen kattolämmitys, lattialämmitys ja kattolämmitys suhteessa ilmalämpöpumppua). Tällä tippui kulutus jo jonnekin 20 000 kWh tuntumaan, vaikka asukasluku nousi omistajavaihdoksen myötä kahdesta neljään.

2019 hajosi talon ainoa ilmalämpöpumppu, jonka seurauksena ostin molempiin kerroksiin kunnon ilpit. Tämän myötä alakerran lämpötila nousi useammalla asteella talviaikaan. Ennen alakerrassa oli vain lattialämmitys ja se jaksoi nostaa lämmön talvella ehkä 18 asteeseen jos sinnekään. Alakerrassa vain harraste-, säilytys- ja leikkitilaa, joten silläkin kyllä pärjäsi. Lattialämmityksen (sähköinen) säädin pienelle, mutten pois. Samana syksynä vaihdoin myös hetivalmiin kiukaan puukiukaaseen.

Talosta löytyy myös varaava takka, jonka lämmitys on itse asiassa vuosien saatossa vähentynyt ja sitä lämmitän nyt keskimäärin joka toinen tai kolmas päivä selvillä pakkaskeleillä.

Vuoden 2021 kulutus oli vajaa 15 000 kWh ja tänä vuonna on mennyt vielä vähemmän. Päädytään ehkä jonnekin 14 000 kWh tuntumaan jos loppuvuosi ei ole erityisen kylmä. Ja tuostakin olisi varaa vielä hieman optimoida jos säätäisi huonekohtaisia katto- ja lattialämmityksiä pienemmälle tiettyinä kellonaikoina.

Sanoisin, että suurin säästö tuli alakerran ilmalämpöpumpusta, kun sai lattialämmityksen pienemmälle, sekä hetivalmiin kiukaan pois vaihtamisesta.

9 tykkäystä

Apua tarvitsisin! Pahoittelut, ettei tämä liity mitenkään sijoittamiseen;

Olen alkanut vahvasti epäilemään tuntemani hlön AMK-koulutusta, jonka hän väittää omaavan.Onko forumilla ketään, joka tietäisi, pystynkö selvittämään tietyn hlön AMK tutkinnon (onko sitä vai ei?)? Sos.- ja terv. alalla pystyy näkemään onko tutkintoa, pystyykö muilla aloilla?

Kiitos ja anteeksi!

Katsoitko Theseuksesta, että löytyykö oppari sieltä nimellä haettuna? Kaikkia töitä ei ilmeisesti tuonne tallenneta, mutta suurin osa kaiketi.

3 tykkäystä

Jos ei löydy Theseuksesta, niin soitto ko. AMK:n kirjastoon.

2 tykkäystä

Pitää muistaa, että salaisia opinnäytetöitä ei löydy AMK:n kirjastosta.

Opinnäytetyö on julkisuuslain puitteissa julkinen asiakirja eikä sitä voi kokonaisuudessaan salata. Liitteitä voi luonnollisesti poistaa. Mutta sitten on käytäntö…

3 tykkäystä

Onko minkä alan tutkinto?

Liikunnanohjaaja. @Polakki ja @Harmaakarhu Theseuksesta ei löydy hänen nimellään mitään. Mistäköhän asti niitä sinne on laiteltu, eli mitkä vanhimmat Theseuksessa?