Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Harvialla on kai myös varaa kasvattaa osinkoa jos ei haettaisi kasvua ostoilla.

Edit. Harvalla → Harvialla

5 tykkäystä

Juu siis…

Itseä ei myöskään salkun romahtaminen itsessään hermostuta. Sijoitan vain rahoja, jotka mulla on mahdollisuus hävitä. Tekee lajiin rentoutta ja riskin sietokykyä. Jotkut muut toki suorittaisi paremmin paineen alla. Itse rennolla otteella.

Pahintahan taantumassa ei ole menetetyt eurot vaan epävarma työtilanne. Onneksi olen kuin kissa, joka aina tipahtaa jaloilleen.

kuva

13 tykkäystä

Onko sulla lähdettä väitteelle että kissat pärjäävät normaalia paremmin epävarmassa työmarkkinassa?

7 tykkäystä

Voi kyllä! Löytyisi paljonkin.

Oman osaamisen kehittäminen on erittäin tärkeää huippuosaajillekin.

Muuntuvilla työmarkkinoilla pärjää parhaiten ne kisulit, jotka osaavat tippuessaan vaihtaa suuntaa ja mahtuvat sinne, mistä saavat vain päänsä puskettua läpi.

Lisätietoa löydät googlettamalla. :wink:

7 tykkäystä

Tuossa on kirotusvihre… arvaan, että pitäisi lukea “saamisen kehittäminen on erittäin tärkeää huippusalsaajillekin”.

(itseäni nauratti ajatus salsaavasta Ailista… perjantai… :wink: )

2 tykkäystä

Pahimmat harmitukset ovat itselläni kai takana, toki varma en ole, mutta tässä vajaa pari vuotta indeksi on vetänyt turpaan ja tänä vuonna indeksi taitaa mennä yli 30 pinnaa eellä. Salkku on sulanut huipusta, niin paljon alas, että sietokyky on kasvanut. Oletan, että vielä tullaan ihan kivasti alas eikä “hetkeen” nousta.

Tänä vuonna tuloni ovat kasvaneet pitkälti Inden tarjoaman upean sivutyön ansiosta ja paljolti myös sen ansiosta, että saan palkkatöissäkin tehdä ylitöitä enemmän kuin koskaan. Olen saanut ostettua ja tulen saamaan ostettua osakkeita entistä halvemmalla. Menoni ovat tosi pienet, niin palkankorotusten, sivutöiden ja ylitöiden ansiosta saan laitettua melkein tuplati enemmän rahaa sijoittamiseen kuin viime vuonna. Asuntolaina on maksettu muutaman vuoden sisään, joten rahaa jää vieläkin enemmän sijoittamiseen.

Tuoreena sijoittajalle tämän ei pitäisi lainausmerkeissä olla ollenkaan kamalaa, vaikka kyllä silti ottaa varmasti lähes kaikilla aivoon nämä laskut, kusetus_markkinat ja kriisit saatana.

Jos on sijoitusurallaan ehtinyt edes kokemaan mörnimismarkkinat, koronadipin, hurjat nousut ja kokee tätäkin aikaa, niin kyllä nämä ajat ovat tehneet ja tekevät meistä kestävämpiä sekä rautahermoisempia sijoittajia… henkinen puoli on yllättävän isossa roolissa tässä hommassa. Edelleen yllättävän vähän puhutaan sijoittamisen osalta henkisestä puolesta ja sijoittamispsykologiasta. Tämä on muuten hyvä ketju:

Edelleen olen sitä mieltä, jos sitkeästi jatkaa vuosia ja vuosia sijoittamista hajauttaen sekä jatkuvasti ainakin jonkin verran opiskelen, niin kaiken pitäisi pitkässä juoksussa mennä ainakin kohtalaisen hyvin. Suosittelen lukemaan ajatuksella @Pohjolan_Eka:n ylempänä olevan viestin.

Foorumilla onneksi ollaan kannustettu toisia, jaettua tietoa ja ehkä sen ansiosta monet ovat olleet luovuttamatta. En tiedä ketään sijoittajaa, joka katuisi sitä, että on sinnikkäästi vuodesta toiseen sijoittanut. Monet ovat kyllä katuneet sitä, että ovat lopettaneet sijoittamisen.

Vedin vähän mutkia suoriksi tätä kirjoittaen, mutta kai tästä pääpointit sai. Mukavaa viikonloppua kaikille! :slight_smile:

30 tykkäystä

Jännä kyllä tähän asti olen sietänyt laskun aivan hyvin ja tietysti kuvitellut että kestän lisälaskunkin. Mutta yhtälailla kun nousumarkkinassa oppii ostamaan dippiä laskumarkkinassa oppii myymään kaiken XD noh tosissaan en ole paniikkimyynyt vielä kaikkea ja nyt koitan etsiä ostokohteita rauhassa kun käteistäkin on. On vain kovin vaikeaa niellä olevansa lähes stereotyyppinen aloitteleva osakesijoittaja (ikää, sukupuolta, tulotasoa myöten) kun on pitänyt itseään fiksuna :slight_smile:

3 tykkäystä

Haha… Kiitos! Parannetaan kirotusviiheet ja verestetään salsa-askelia.

Done!

6 tykkäystä

Minkä verran porukka on vielä seurannut CNN fear / greed -indikaattoria? Sehän oli täällä paljon esillä viime vuonna.

Ja se toimi hienosti vuoden 2021 dipeissä. “Extreme fear” oli muutaman kerran ja markkina heti sitten pomppasi?

Karhuisa sentimentti on ehdottomasti ostajan kaveri mutta on hyvä pohtia miten mikäkin mittari on kalibroitu.

8 tykkäystä

Kesäkuun ralliin lähdettäessä sentimentti meinasi mennä extreme fearistakin vielä enemmän tonttiin, kunnes alettiin rallatella ylöspäin. Nyt ollaan vasta luisumassa kohti extreme fearia.

8 tykkäystä

Nokia palstalla maininta"paha saa palkkansa".

Kuinkahan usein ko. palkassa on enemmän nollia perässä, kuin siinä hyvän palkassa :person_shrugging:

2 tykkäystä

Täälläkin kontataan -Nasdaqin kanssa yhtä matkaa :face_with_peeking_eye:
Tähän päivään asti yritin puolustaa laskuja lisäostoilla, nyt oli lopetettava kun olisi pitänyt mennä vivutuksen puolelle (kassa tyhjä). katsellaan nyt kuinka punertaa ja naatitaan naatitaan :grin:
Ehkä teen viimeisen hyökkäyksen kohtuullista velkavipua apuna käyttäen siinä vaiheessa, kun tältä tasolta ollaan tultu alas lisää -20+ % (?)

2 tykkäystä

Ajatellaan positiivisesti. Kun pörssi tältä vuodelta sulkeutuu 30.12 18:30 uudenvuoden aatonaattona niin voidaan järjestää foorumin porukalla ytd% bileet. Mitä suurempi miinus sitä suurempi alennusprosentti. Tällä hetkellä minulla -48.5%.
Pitäisi vain löytää tarpeeksi hullu pubin pitäjä näihin pitoihin.

38 tykkäystä

Nykyään voi ihastella elämiseen tehtyjä erinomaisia arvosijoituksia:

Dysonin lattiatuuletin, lähes käyttämätön
Taidetta seinillä, inflaationkestävää
Astiakaapissa karhuvapaata Marimekkoa
Vihkisormus, miltei bondin korvike
Fiskarsin Hardface, tulen- ja fedinkestävä
Kissapuu, puhki kulutettu/second hand, ns. tupakantumppiostos
Gillette-partavaahto, ydinsodan ja Powellin kestävä arvosijoitus
Leuanvetotanko, erinomainen osinkomylly

Ja kirsikkana kakun päällä: ASP-tili, koskematon :face_with_monocle:

13 tykkäystä

Muistetaan sitten hyvä hajautus. :smile:

29 tykkäystä

Taas on digitit vaihtuneet :sweat_smile: Jokohan kohta 12,x€? :face_with_peeking_eye:

1 tykkäys

Tekisi kyllä mieli sovitella ostohousuja jalkaan, mutta se vaatisi salkun kokonaisarvon näkemistä, niin taitaa jäädä ainakin näin viikonlopun kynnyksellä tekemättä :face_with_peeking_eye:

3 tykkäystä

kuva
Onneksi tänään tuli palkka ja laitoin tonnin setelin kasvamaan korkoa korolle.

72 tykkäystä

Tein ja kirjasin 5vuotta strategiani jonka mukaan jäin odottamaan povattua romahdusta noin 50% osakepainolla, kun se romahdus tuli Koronassa niin ostin Korona kuopasta kaikilla säästöillä ‘All in’ tilanteeseen, sen jälkeen tasaisesti palkasta noin 500€ - 800€ kuukaudessa tähän saakka. Olen noudattanut tuota järkevää pitkäjänteistä strategiaa tinkimättömästi nyt 5 vuoden ajan.

Nyt salkku juuri ja juuri plussalla, indeksille hävinneenä, koska Korona ostot on palanneet lähes kaikki samoille tasoilleen, ja myöhemmät ostot on reilulla miinuksella.

Työaikaa mennyt kaikkinensa tähän hommaan yli tuhat tuntia, lukenut monta kirjaa satoja videoita yms opiskelua.

Eli hyvin onnistunut ajoitus isolla ostoilla romahduksen pohjilta ja pitkäjänteinen strategiansa tinkimätön noudattaminen tasaisilla ostoilla ilman myyntejä, on ehdottomasti täysin väärä strategia sijoittamisessa.

Ja kaikkein suurin virhe minkä sijoittaja voi urallaan tehdä on sijoittamisen aloittaminen!, kannattaa muistaa kertoa kaikille tuttaville jotka aloittamista miettii.

16 tykkäystä

Pakko se on myöntää että vaimo teki minua paremmat sijoitukset ostamalla Artekin lamppuja osakkeiden sijasta. Hinnat tuplanneet kymmenessä vuodessa. Komeasti nousee joka vuosi riippumatta onko se inflaatio nyt lähempänä nollaa vai kahtakymppiä.:sunglasses:

16 tykkäystä