Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Pitäisi varmaan kauhistella pörssiä tai miettiä, miksi USA kehottaa kansalaisiaan poistumaan Venäjältä.

Sen sijaan viimeisen tunnin aikana olen miettinyt mm. sitä, olisiko kukaan voinut ajatella Garry Kasparovin huijaavan etäohjattavalla tapilla hanurissaan vuonna 1985, kun hän järkytti shakkimaailmaa voittamalla silloisen suurmestarin Anatoly Karpovin. Siis jos sellaisia kauko-ohjattavia venäläisiä perseenpäristimiä olisi ollut silloin olemassa. Mielestäni ei.

Kusetus on lisääntynyt vuosikymmenestä toiseen sitä mukaa, kun mahdollisuuksia siihen on tullut lisää.

7 tykkäystä

Arvoisa kollega,

Useimpia varmasti kiinnostaa nuo myynti-ja lisäyspäätöksesi. Eli saisinko perustelut molemmille?
Innofactorin myynnin syynä oli varmasti Puolukkasovellus? :sunglasses:

EDIT:

Sippola-efekti :smiley:

11 tykkäystä

KAMUX keulii näin laskupäivänä!
image

6 tykkäystä

:clown_face:

2 tykkäystä

Hyvä kollega,

Koska liike on pieni (<3 % salkun pääomasta liikkuu), ja koska olo on aika :shit:, niin en kirjoittanut tuohon viestiin tarkempia perusteluja. Mutta perustelut tälle liikkeelle koostuvat kahdesta asiasta:

  • Innofactorin osuus salkusta oli kasvamassa lähes 10 %:iin, mikä on turhan suuri paino riskeihin nähden, makroympäristö huomioiden. Tasoitin siis painoa n. 7 %:iin salkusta.
  • Toisaalta: Kamuxin paino oli salkussa vielä turhan pieni Kamuxin houkuttelevuuteen nähden. Voisin sanoa, että Kamuxissa on yksinkertaisesti parempi riski-tuottosuhde tällä hetkellä verrattuna Innofactoriin, joka on myös hiukan eri profiilin yhtiö. Kamuxin riski-tuottosuhde on nykyisellä osakekurssilla sen verran hyvä, että se ansaitsee paikan salkun toiseksi suurimpana yhtiönä, 9,1 %:n painolla koko salkusta.
31 tykkäystä

Hans M. Niemann — Avoin tapaus

Kun Magnus Carlsen oli ennenkuulumattomasti lopettanut pelaamisensa Sinquefield Cupissa hävittyään kolmannella kierroksella Hans Niemannille ja internetin riehuessa Elon Muskia myöten erilaisten huijausteorioiden sekamelskassa, turnauksen pelaajien oli vaikeaa keskittyä itse peleihin. Armenialaissyntyinen, mutta nykyään Yhdysvaltoja edustava Levon Aronian sanoi erään myöhemmän kierroksen jälkeen, että kaikki hänen kollegansa ovat paranoidaalisia. Hän sanoi myös ymmärtävänsä nyt, mitä jo edesmennyt tanskalainen suurmestari Bent Larsen tarkoitti yli 50 vuotta sitten viitatessaan edelliseen yhtä korkean profiilin ei-terveydelliseen turnauskeskeytykseen Bobby Fischerin jätettyä leikin kesken Tunisian Soussen MM-ehdokasturnauksessa vuonna 1967. Larsenin mukaan oikein ketään ei sen jälkeen kiinnostanut enää voittaa turnausta.

Tuolloin 1967 24-vuotiasta Fischeriä pidettiin ykkössuosikkina MM-otteluun neuvostoliittolaista maailmanmestaria Tigran Petrosiania vastaan, mutta hän joutui vaikeuksiin turnausjärjestäjien kanssa merkillisen uskonlahkonsa velvoittavien monimutkaisten sapattisäädösten vuoksi. Saatuaan paljon siimaa ja muista eroavia pelipäiviä, Fischer keskeytti lopulta johdettuaan turnausta. Seuraavien 2,5 vuoden aikana hän ei pelannut huipputasolla lainkaan (ainoastaan peri heikompaa turnausta), ja hänen uumoiltiin lopettaneen kokonaan, mutta vuosina 1970-72 hän jyräsi kaikkien aikojen ylivoimaisimmalla esityksellä maailmanmestariksi, murskaten yksin Neuvostoliiton shakkikoneiston. Tämän jälkeen Fischer sekosi lopullisesti ja katosi 20:ksi vuodeksi, seuraten edellisen legendaarisen amerikkalaisen shakkineron Paul Morphyn jalanjälkiä. Morphy oli ylivoimaisesti maailman paras pelaaja 1850-luvun lopulla, mutta lopetti shakin vain 23-vuotiaana keskittyäkseen lakiopintoihinsa, joiden hän varakkaan perheen vesana katsoi arvovaltaisemmaksi toimeksi kuin pahaisen lautapelin pelaamisen. Opeteltuaan koko kotiosavaltionsa Louisianan lainsäädännön ulkoa Morphy ei kuitenkaan kyennyt toimimaan päivääkään lakimiehenä, vaan kuoli mielisairaana kylpyammeeseensa vain 47-vuotiaana.

Tiukkojen vaiheiden jälkeen Sinquefield Cupin voittajaksi kruunattiin lopulta Carlsenin manttelinperijäksi uumoiltu 19-vuotias teinitähti Arireza Firouzja. Iranilainen Firouzja joutui nuorena suurmestarina ongelmiin Iranin takapajuisen hallinnon kanssa, koska se ei salli kenenkään urheilijansa otella israelilaisia — vahvan shakkimaan edustajia — vastaan. Firouzja otti hatkat ja edustaa nykyään Ranskaa. Firouzja kohtasi Niemannin heti Carlsenin vetäytymisen jälkeen, ja totesi pelin jälkeen olleensa hämmentynyt monista Niemannin siirroista ja olleensa helpottunut selviydyttyään tasapeliin. Firouzjan ranking maailmassa on 4., parhaimmillaan hän oli jo kakkosena.

Niemann joutui Carlsenin luopumisen jälkeen käyttämään runsaasti aikaa kalistellessaan Twitterissä ja haastatteluissa verbaalisia sapeleita muun muassa striimaaja-legendan, maailmanlistan kutosen Hikaru Nakamuran kanssa, joka antoi vahvasti ymmärtää Niemannin huijanneen useasti edeltävien kahden vuoden aikana. Niemannin saldo lopun turnauksen aikana oli hänen rankingilleen suunnilleen istuva tai hieman alakanttiin oleva kaksi tappiota ja neljä tasapeliä.

Turnauksen jälkeen monet shakkiauktoriteetit Garri Kasparovia myöden vaativat Carlsenilta lausuntoa, jossa hän selkeästi kertoisi miksi vetäytyi, ja jos se liittyi Niemanniin, kertoisi millaiset perusteet hänellä oli epäillä tätä. Carlsen pysyi kuitenkin vaiti; hän ei edes somettanut mitään, täydellinen radiohiljaisuus. Kohu laantui hetkeksi, kunnes vuorossa oli seuraava turnaus, netin välityksellä pelattava FTX Crypto Cup, johon sekä Carlsen että Niemann oli kiinnitetty jo kauan ennen Sinquefield Cupin tapahtumia.

Day Late, a Cryptocoin Short

Korona mullisti shakkimaailman suhtautumisen nettipelaamiseen. Ennen sitä kaikki huippupelaajat toki lätkivät netissä paljon pikashakkia jossa yksi peli kestää parista minuutista kymmeneen, ja nettisaitit saattoivat järjestää turnauksia ammattilaisillekin, mutta niitä pidettiin aina huomattavasti liveshakkia kevyempinä tapahtumina, joissa mahdolliset rahapalkinnot olivat useimmiten pienehköjä. Kun korona lopetti kaiken liveshakin maaliskuussa 2020, Carlsen toimi nopeasti ja organisoi ison netissä pelattavan turnaussarjan maailman kärkipelaajille. Tämä oli nyt vakavinta tarjolla olevaa huipputason shakkia. Eräs nettishakin erityispiirre säilyi: sitä ei koskaan pelata shakin kuninkuusstandardina pidettävillä pitkillä miettimisajoilla, joissa pelaajalla voi olla vaikka kolme tuntia aikaa siirtoihinsa. Netissä maksimi on luokkaa 25 minuuttia kaikkiin siirtoihin, mitä kutsutaan nopeaksi shakiksi. Tämä valikoitui uuden, ison rahan nettiajan standardiksi. Toki tasaisia otteluita ratkottiin myös pika-ajoilla, jolloin pelaajalla saattoi olla alle 5 minuuttia koko peliin.

Samalla kun Carlsenin turnaussarja osoittautui menestykseksi, sekä shakinpeluun suosio netissä että suosittujen pelaajien striimausluvut Twitchissä räjähtivät, ei vain koronan vuoksi, vaan myös yhdeksi Netflixin suosituimmaksi sarjaksi nousseen The Queen’s Gambitin myötä. Itse Kasparov toimi tiiviisti neuvonantajana sarjassa, varmistaen että kerrankin shakkia esitetään televisiossa (melkein) oikein. Kun myös tarina päihderiippuvuudesta kärsivästä, lapsena orvoksi jääneestä shakkinero Beth Harmonista oli vahva, toteutus laadukas ja näyttelijäsuoritukset onnistuneita, shakin pariin ajautui paljon uteliaita TV-katselijoita.

Carlsen voitti lopulta vuoden 2020 turnaussarjan loppuottelussa Nakamuran huiman trillerin jälkeen, ja sarjan menestyksen siivittämänä se paisui vain isommaksi seuraavana vuonna, jolloin Carlsen jälleen voitti sarjan. Tänä vuonna on tietenkin jo täysin palattu normaaleihin turnauksiin, mutta nettisarja porskuttaa edelleen $1,6 miljoonan kokonaispalkintopotilla. Viime vuodesta lähtien sitä on pelattu hybridimallina niin, että osa turnauksista pelataan edelleen pelaajien kodeista käsin, osa taas normaalien turnausten tapaan pelihuoneistoissa, joissa pelaajat istuvat istuvat kuitenkin ruutujensa äärellä. Viime ja tänä vuonna iso finaaliturnaus pelataan juuri näin, viime vuonna Oslossa ”Play Magnus Studiossa”. Carlsenin menestyksen myötä Norjassa televisoidaan Carlsenin turnauksia suorana tuntien mittaisissa lähetyksissä, ja Carlsen on noussut maan suurimmaksi urheilutähdeksi ohi kärkihiihtäjien.

Huijaamisen estäminen kotoa pelattavissa turnauksissa on luonnollisesti heppoista. Pelaajien tulee webcamin lisäksi laittaa pari muuta kameraa näyttämään koko huone. Tämä ei tietenkään estä esimerkiksi syvällä korvakäytävässä olevan laitteen käyttöä. Lisäksi pelien laatua ja mahdollisia epäinhimillisiä poikkeavuuksia analysoidaan tietokoneella. Lopulta pohjalla on kuitenkin luottamus siihen, ettei kannuksensa lähishakissa ansainneet ammattilaiset riskeeraa koko uraansa huijaamalla tietokoneen avulla. Shakin historiassa kukaan todellinen huippupelaaja ei ole koskaan jäänyt kiinni huijaamisesta.

Edeltävien kahden vuoden aikana rakettimaisesti shakkieliittiin noussut Hans Niemann teki ensiesiintymisensä Carlsenin Tourilla tämän vuoden heinäkuussa Miamissa pelihuoneistossa järjestetyssä osakilpailussa. Tuossa turnauksessa kahdeksan pelaajaa pelasivat kaikki kaikkia vastaan neljän nopean pelin ottelun. Niemann hävisi kaikki ottelunsa, mutta kykeni voittamaan joitakin yksittäisiä pelejä. Carlsenille hän hävisi 3-1. Niemann herätti jonkin verran huomioita erikoisella käyttäytymisellään haastatteluissa, mutta Carlsenilla ei vielä tuolloin vaikuttanut olevan mitään epäilyksiä häntä kohtaan.

Kun seuraava, Sinquefield Cupin jälkeen kodeista käsin pelattava Carlsen-tourin turnaus oli alkamassa, jännitys oli huipussaan, koska Carlsen ja Niemann olivat jälleen mukana. Nyt 16 pelaajaa pelaisivat kaikki kaikkia vastaan yhden nopean pelin, jonka jälkeen kahdeksan parasta etenisivät pleijareihin, joissa voittaja ratkottaisiin neljän pelin otteluilla. Toisena pelipäivänä oli vuorossa kierrokset 5-8, joukossa Niemann-Carlsen. Tätä oli odotettu. Niemann avaa sotilaansiirrolla, Carlsen vastaa joustavalla ratsunsiirrolla joka johtaa ns. Intialaisiin puolustuksiin. Hienoa, Carlsen suostuu pelaamaan! Niemann jatkaa aseman pääsiirrolla… ja Carlsen luovuttaa, sulkien nopeasti kameransa. Maailmanmestari hävisi aloittamansa pelin tahallaan, jälleen ennenkuulumatonta. Oslon studio oli shokissa, Carlsenin maanmies ja entinen harjoitusvastustaja Jon Ludvig Hammer vaati hänelle sanktioita. Kremlin taskussa oleva maailman shakkiliitto FIDE:n venäläinen presidentti Arkadi Dvorkovich ilmaisi verhotusti tyytymättömyytensä Carlsenin toimintaan. Fiden käyttämä tilastotieteen proffa oli skannaillut koko Niemannin uran, eikä nähnyt syytä epäilyyn. Yhteen ääneen Carlsenilta vaadittiin selvitystä. Hän pysyi vaiti.

Pari päivää myöhemmin Carlsen suostui lopulta lyhyeen haastatteluun. Hän ei edelleenkään syyttänyt suoraan Niemannia, vaan totesi olevansa ”vaikuttunut Niemannin peleistä, ja uskovansa että hänen mentorinsa Maxim Dlugy on tehnyt hienoa työtä”. Niemannia valmentava venäläinen, Yhdysvaltoihin emigroitunut 56-vuotias suurmestari Dlugy on tiettävästi jäänyt netissä kiinni huijaamisesta rahaturnauksessa.

Carlsen jyräsi tahallaan häviämisestä huolimatta ylivoimaiseen voittoon sekä alkusarjassa että pleijareissa. Niemann sijoittui runkosarjassa mahtavasti kolmanneksi, mutta putosi puolivälierissä.

Saint Louis: Behind the scenes

Crypto Cupin jälkeen Carlsenin kaksi edellistä MM-otteluvastustajaa, Putinin hyökkäyssodan tuominnut venäläinen Ian ”Nepo” Nepomniachi (MM-ottelija 2021) ja amerikkalainen Fabiano Caruana (ottelija 2018) halusivat avata kulissien takaisia tapahtumia ennen Sinquefield Cupia. Kuultuaan Niemannin viime hetken lisäyksestä turnaukseen Nepo oli heti huolissaan ja pyysi tuloksetta turnausjärjestäjää nostamaan turvallisuusprotokollaa. Nepon mukaan huippupelaajien keskuudessa on pitkin vuotta ollut keskustelua Niemannin poikkeuksellisesta noususta maailmanlistalla. Nepon ensitörmäys Niemanniin oli ollut Chesscomissa, jossa he olivat pelanneet paljon pikapelejä. Nepo oli ollut kummissaan joistakin peleistä, joissa hänelle täysin tuntematon teini oli pelannut top 10 -tason shakkia. Nepo oli tämän jälkeen alkanut ihmetellä Niemannin kovin systemaattista nousua liveshakin maailmanlistalla.

Caruana kertoi, että edeltävän vuoden aikana häneltä on useasti kysytty, mitä hän ajattelee Niemannista, onko tämä kenties huijari. Caruana oli viitannut kintaalla asiaan, mitään näyttöä ei vaikuttanut olevan. Caruana mainitsi myös, että Carlsen oli ollut hyvin hermostunut juuri ennen turnauksen alkua ja miettinyt vetäytymistä. Caruana ei ollut varma, miksi Carlsenin suhtautuminen Niemanniin oli muuttunut niin paljon heinäkuun Miami-turnauksesta, jolloin hänellä ei vaikuttanut olevan mitään ongelmaa tämän suhteen.

Ex on the Beach Miami

Tässä kohtaa kuvaan astuu maailmanlistan seiska, hollantilainen Anish Giri, jonka juuret ovat Nepalissa ja Venäjällä. Kuutta kieltä sujuvasti puhuva Giri on maailman johtavia avausteoreetikoita ja ehkäpä huippupelaajista nokkelin ja teräväkielisin Twitter-kirjoittaja. Hänellä on aina ollut hyvin jännitteinen suhde Carlseniin, ja miehet ovat takavuosina olleet lukuisissa sanasodissa ja vittuiluväännöissä Twitterissä. Girin shakkimuisti on sanalla sanoen ilmiömäinen.

Giri oli pelannut heinäkuussa Miamissa, jossa järjestäjät halusivat myös kuvata promomateriaalia tulevia kilpailuja varten. Tähän haluttiin luonnollisesti Carlsen, minkä lisäksi mukaan pyydettiin Giri, puolalainen Jan-Krzysztof Duda sekä USA:n edustajana — Hans Niemann. Kuvattuaan vähän kaupungilla ryhmä siirtyi biitsille, jossa kuvausryhmä halusi ensin Girin ja Dudan olevan pelaavinaan vähän shakkia. Peliä ei edes pelattu loppuun kun ryhmä jo halusi Carlsenin ja Niemannin pelaamaan. Niemann otti valkeat, ja he pelasivatkin nopeaan tahtiin täysin tosissaan kaksi kokonaista peliä. Sivulta seurannut Giri kertoi viime viikolla ensi kertaa noista peleistä: hän muistaa ne edelleen ulkoa. Carlsen oli pyörittänyt Niemannin molemmissa peleissä mustilla nopeasti solmuun, vaikka hän pelasi toisessa pelissä täysin epäkorrektin avauksen jo valmiiksi altavastaajan eli mustan puolelta.

Tuon promon jälkeen Carlsen lensi Norjaan, ja palattuaan Yhdysvaltoihin kaikki oli toisin. Olivatko biitsipelit Carlsenille kimmoke tutkia Niemannia tarkemmin? Mitä hän sai selville? Chesscom osti viime kesänä näyttävästi Carlsenin sivuston keulakuvaksi, ja sillä on tietysti paljon dataa, jonka pohjalta se bännäsi Niemannin. Saiko Carlsen tähän liittyen jotain sisäpiiritietoa?

Samaan aikaan Hikaru Nakamura — Carlsenin ”frenemy” hänkin — luotasi Twitch-armeijoineen netin matemaattis-tilastotieteellisten shakinpelaajien analyysejä Niemannin kahdesta viime vuodesta. Eräs huomionarvoinen seikka oli, että Niemannin turnaukset jakautuivat suunnilleen puoliksi live- ja tavallisilla laudoilla pelattaviin turnauksiin. Kovia turnauksia pelataan elektronisilla laudoilla, jotka tunnistavat jokaisen nappulan niiden pohjissa olevista sensoreista ja välittävät siirrot heti internetiin. Kävi ilmi, että Niemannin suoritukset olivat järjestelmällisesti kovemmat tällaisissa liveturnauksissa kuin normaaleilla laudoilla pelattavissa turnauksissa, joissa siirrot lähetetään nettiin vasta pelien jälkeen.

Muitakin erikoisuuksia löytyi. Shakinpelaajien tarkkuutta voidaan mitata sen mukaan, kuinka paljolti heidän valitsemansa siirrot vastaavat modernin, tehokkaan tietokoneen löytämiä parhaita siirtoja. Huippupelaajille tyypillinen luku on jonkin verran yli 60%. Carlsen yltää 70 prosenttiin, Kasparov pikkuisen alle. Ollessaan jumalamoodissa vuonna 1971 Fischer ylsi 72 prosenttiin, mitä voi pitää käsittämättömänä ottaen huomioon, kuinka paljon shakkiymmärrys on sittemmin kehittynyt. Fischer pelasi transsissa ja tavoitti shakin syvimpiä virtauksia voittaessaan 20 peliä peräkkäin maailman huippuja vastaan ilman ainuttakaan tasapeliä välissä. Noustuaan maailmanmestariksi joustaan liiaksi venyttänyt Fischer kuitenkin romahti psyykkisesti vain kolmekymppisenä eikä kyennyt enää pelaamaan.

Niemannilta löytyi viiden turnauksen putki, jolloin hän pelasi tarkemmin kuin Fischer 1971. Niemannilta löytyi myös pelejä, jotka olivat tarkempia kuin mikään Fischerin urallaan pelaama peli.

The Statement

Toissa päivänä Carlsen julkaisi tiedotteen, jossa hän suoraan syytti Niemannia huijaamisesta paitsi viime aikoina, myös spesifisti heidän pelissään Sinquefield Cupissa. Carlsen vahvisti Caruanan kertoman, että hän oli lähellä vetäytyä jo ennen turnausta. Tiedotteessaan Carlsen kertoi, että heidän välisessään pelissä Niemann ei vaikuttanut olevan pelin kriittisillä hetkillä lähellekään äärimmilleen keskittynyt. Olemus oli hyvin poikkeava.

Carlsenhan on pelannut elämänsä aikana tuhansia ammattilaispelejä kun nopeillakin ajoilla pelatut lasketaan. Näiden aikana oppii näkemään ja aistimaan hyvinkin tarkasti vastustajan tunnetiloja pelin eri vaiheissa. Välillä peli on seesteisessä vaiheessa ja pelaajat analysoivat pieniä nyansseja melko matalalla sykkeellä. Toisinaan tulee kriittinen asema, jossa tulee tehdä pitkälle tulevaisuuteen asemaa määrittävä ratkaisu; Tehdäkö aggressiivinen ja riskialtis uhraus dynaamisten tekijöiden vuoksi? Vai hakea sittenkin vaihtoja tavoitteena myöhemmin edullinen loppupeli? Näinä hetkinä pelaajat ovat äärimmäisen keskittymisen tilassa, puskien nerokkaita shakkiaivojaan äärimmilleen yrittäen evaluoida jotain hypoteettista asemaa, joka jossain variantissa voi olla kahdeksan siirtoparin jälkeen laudalla. Varianttien määrä voi olla potentiaalisesti melkeinpä rajaton, ja silti kärkipelaajat kykenevät pelaamaan paremmin kuin IBM:n 90-luvun lopulla isoon konehuoneeseen rakentama hirviö Deep Blue, joka laski sata miljoonaa siirtoa sekunnissa mutta oli silti shakkitaidoiltaan heikompi kuin Kasparov, joka tosin hävisi paranoidaalisuutensa takia jälkimmäisen kahdesta ottelusta; Kasparov epäili, että ihmiset auttavat Deep Blueta kesken pelien!

Seuraavaksi alkaa shakkimaailman nykyisen ykkösmaan USA:n mestaruusturnaus. Mukana kolme top 10 -pelaajaa sekä tietenkin Hans Niemann. Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu. Jos Niemann huijaa, mikä se menetelmä voi lähishakissa olla? Onko hänellä todella anaalimorsetukset käynnissä Maxim Dlugyn kanssa? Onko Saint Louisissa järjestäjillä seuraavaksi kumihanskat kädessä? Voidaanko pelejä enää välittää nettiin reaaliaikaisesti tai edes 15 minuutin viiveellä, kuten Carlsenin lähdön jälkeen tehtiin?

Mysteeri jatkuu.

167 tykkäystä

Foorumin pisin (asiallinen) viesti? :smiley:

37 tykkäystä

Kuukausiraportointi toimii osalle, osalle ei.

Kvartaaliennusteista oli juuri tuo tutkimus, että se ei luo arvoa. :slight_smile:

Asiaa voi miettiä myös niin päin, miten paljon yhtiölle jää liikkumavaraa ja miten ohjeistus vaikuttaa ajatteluun. Lykätäänkö tärkeitä investointeja EPSin optimoimiseksi tarkkaan ennusteesen? Se voi herkästi valua siihen.

Lisäys: Berkshire Hathaway on ehkä kärkevin esimerkki. Yhtiö ei ohjeista. Yhtiö ei kommunikoi analyytikoiden kanssa. Yhtiö pitää sen sijaan kerran vuodessa massiivisen kokouksen, missä on tuntien kyselysessio johdon kanssa. Sijoittajat eivät ole olleet kovin ilottomia yhtiön kanssa ja kyllä kait analyytikotkin ihan kohtuullisesit yhtiötä seuraavat. :smiley: Ei välttämättä toimi pienemmälle firmalle, mutta hyvä esimerkki miten ohjeistaminen yms. tuollainen on mestarinkin mielestä suhteellisen turhaa. Sen sijaan Berkshiren partnereilta kysytään luottamusta johtoon, joka allokoi pääomia rauhassa.

Lisäys 2: Gofore on hyvä esimerkki Suomessa vuorostaan yhtiöstä, jolla on läpinäkyvä kuukausiraportointi, ei ohjeistusta mutta pitkän aikavälin tavoitteet.

Huom. tutkimuksen lisäksi nämä pohdinnat reflektoivat omaa makuani. :slight_smile:

13 tykkäystä

Kun maailmassa ja pörssissä eletään hulluja aikoja, niin tänään oli hyvä päivä käydä ilahduttamassa itseään Hulluilla Päivillä kuten jokaisen kunnollisen mallisammakon kuuluukin. Mukava oli huomata, että väkeä riitti oikein mukavasti keskustan tavatalossa. Varsinkin kun vertasi kilpailijan Sokoksen 3+1 päiviin, joilla kävin myös vierailulla. Sielläkin riitti kyllä kosmetiikka-osastolla kuhinaa, mutta miesten vaateosastolla oli suorastaan niin vähän porukkaa, ettei olisi voinut uskoa kyseessä olevan alennuspäivät.

Sokos on ollut jo vuosia voitollinen. Olen ihmeissäni, mikäli Stockan Retail ei tänä vuonna saa voitollista vuotta aikaiseksi. Helsingin tavaratalosta se ei jää ainakaan kiinni.

7 tykkäystä

eiköhän stadin stokkan tavaratalo ole ainut, joka on suomessa voitollinen. (vahva mutu)

Olet aikamoinen kynämestari, näistä kirjoituksista pitäisi antaa sulle jonkin kirjallisuuspalkinto! :sunglasses:

Olen kyllä aiemminkin ihaillut kirjoituksia; kirjoitustaitoa ja sivistystä riitää.

10 tykkäystä

Lokakuussa pohjat? :face_with_peeking_eye:

26 tykkäystä

En kyllä yllättyisi vaikka ennätyspitkän nousun jälkeen olisi vähän pidempi alamäkikin :slight_smile:

8 tykkäystä

Sinänsä tämä nykykäytäntö sopii hyvin minulle, että firmat eivät pidä omistajia informoituna ja huomaavat sitten joskus vuoden lopussa että ennusteet ovat olleet täysin pielessä. Markkinat tuntuvat kovin usein yllättyvän jopa itsestäänselvästä tiedosta, jonka vuoksi näissä tarjoutuu monenlaista pelipaikkaa aktiiviselle sijoittajalle.

Usein ongelma on mielestäni kuitenkin juuri päinvastainen, sillä Suomessa on monenlaista yhtiötä missä mennään täysin suuromistajien tahtikepin mukaisesti eikä sijoittajille haluta kertoa mitään ylimääräistä. Suomessa on vielä kaiken lisäksi hyvin löysät sisäpiirilait, joita käytetään surutta hyväksi, koska kiinni on lähes mahdotonta jäädä.

Reilumpaa olisi jos sijoittajilla olisi mahdollisimman hyvä ja todenmukainen näkymä yhtiön tämän hetken ja lähitulevaisuuden liiketoimintaan. Tunnustan tuon ilmiön että avoimuus voi joskus johtaa liian lyhytnäköiseen toimintaan ja heikompaan päätöksentekoon, mutta meillä on jo ”kädestä suuhun” -pörssi täynnä huonoja osinkoa maksavia yhtiöitä, jotka eivät investoi kasvuun tai omistaja-arvon maksimoimiseen. Mitä meillä oikein on menetettävää sillä että lisäämme sijoittajien tietoisuutta yhtiöiden liiketoiminnasta? Tämähän taitaa olla lähellä Inderesin arvojakin :thinking:

11 tykkäystä
16 tykkäystä

Aina kun nuorison alkoholinkäyttö huolettaa, kannattaa poiketa esimerkiksi alihankintamessuilla missä näkee eläkeiän kynnyksellä olevia yritysjohtajia kännissä keskellä päivää :roll_eyes:

Ei ole ihan tätä päivää, että edustat firmaa samassa kunnossa kuin lähikapakan vakioasiakkaat.

21 tykkäystä

Ostan tämän. Jos vaikka pohjat oli tässä, niin netto-ostajalla tilastollisesti kuukausi liki ilmaista katseluaikaa kädet taskussa ja jouluunkin asti vain 4.99 eiku 4.6%.

Toivottavasti tämä teksti ei ollut pelkästään kahvihuoneelle kirjoitettu. :smiley:

12 tykkäystä

Aina välillä pompahtaa tietoon firmoja joista ei ole ollut mitään tietoa, että löytyvät listautuneena. Tänään tuli RL vastaan. Olen pitänyt vaatteista jo pitkään, vaikkakin nykyään jättilogot, osan tuotteiden laadun huonontaminen ja vanhojen ”vintage” tuotteiden kopiouusinnat on vähän pilannut merkkiä. Ostan ehkä mieluummin jatkossakin paidan osakkeen sijasta.

1 tykkäys

Ville Ranta twiittasi saaneensa poliisilta kutsun kuulusteluihin. Syy: Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Mahtoiko olla kyse karhumarkkinan pehmentämistä sijoittajista?

Niin, kyllähän tämä onneton tekele “Persaukisen miljonäärin suru” aikanaan minuakin otti päähän, mutta en sentään niin sydämistynyt, että poliisille olisin kannellut.

Kuka se oli!? Nyt rehellisesti käsi pystyyn.

4 tykkäystä