Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Mistä tiedät etteivät pidä? Moni lähtee yhtiöanalyysiin negan kautta. Jos yrittää vain keksiä hyviä syitä ostaa voi ajautua helpommin harhapoluille.

4 tykkäystä

Hyvin pitkälti kyllä, vaikka ei se ihan täysin sama asia ole. Painotus on kyllä hyvin samankaltainen kuin SP500 on. Näillä sun rahamäärillä varmasti tuo on hyvä vaihtoehto, mutta jos välttämättä haluat tuohon ETF lähteä, niin toinen vaihtoehto olisi esimerkiksi kerätä 3kk välein summa kasaan ja sijoittaa se sitten Nordnetin kk-päivänä 2,5e kuluna tuohon SP500 ETF-tuotteeseen.

4 tykkäystä

Tai sijoitat jotain muuta kautta kuin Nordnetistä. Eri välittäjät sopivat erilaisille rahasummille ja säästötyyleille. Esim Degiro tarjoaa pitkän listan täysin välityskuluttomia etf:iä ja kulujenkin kanssa saattaa tulla halvemmaksi. Kannattaa vertailla palveluntarjoajien hinnastoja ja etf-säästämiseen liittyviä erityistarjouksia. Pienillä pääomilla isot kulut syövät ikävän paljon tuotosta.

5 tykkäystä

Joo ihan totta ja ehdottoman hyvä maininta! Itse tykkään noissa ostoissa saada merkintäkulutkin mahd. alas ja usein se on vähintään sen 1 %, joten tuollein esimerkkissäni “kikkailemalla” voi saada painettua merkintäkulut hyvinkin alas.

3 tykkäystä

Elon Musk sai suoran vastauksen Ukrainan Saksan suurlähettiläältä.

Ja Viron ex-presidentti tiivistää jälleen monen aatokset pariin lauseeseen.

image

60 tykkäystä

Tämä sijoitusvirheessäni ollut lainaus ei ehtinyt vanhenemaan kuin kaksi päivää ja tänään salkku nousi yhdessä päivässä n. 4% eli pitäisiköhän jo sitä alkaa keventelemään tähän megarekyyliin :smiley:
Jos koko lokakuu hakataan tällaisia päiviä niin sitähän on YTD jo plussalla :wink:

Oikeastaan rahaa enemmän itseäni houkuttelisi se ajatus, että jos olisi tuolla kirjoituksella onnistunut @Sijoittaja-alokas maisesti ennustamaan karhumarkkinan pohjat :smiley: :

No, vitsit vitsinä. Aika ylimyytyinähän tässä alettiin joka puolella olemaan syyskuun kovan laskun jälkeen joten pieni rekyyli oli odotettavissa, mutta mukava nyt saada edes pientä hengähdystä.

37 tykkäystä

Vihdoin twiitti, johon me (melkein) kaikki voimme samaistua. Päiväni ei tunnu enää ollenkaan niin raskaalta. :grin:

76 tykkäystä

Teslasta poistuneena aikaisemmin jo ennen splittiä, ajattelin että palaan takaisin myöhemmin hiljakselleen.

Nyt toimitusjohtajan mielipiteet Ukrainan tilanteesta on tappanut tehokkaasti tämän sijoitussuunnitelman. En halua sijoittaa yhtiöön, jonka toimitusjohtajaan en luota.

Ei mulla muuta tähän väliin… Hei

18 tykkäystä

Jouduin tänään rikkomaan yhtä kiveen hakatuimpaa talouden hallinnan lakiani: Älä lainaa rahaa kavereille, tai sukulaisille.

Nyt jo syö miestä pitkä maksuaika, jonka annoin, mutta ei vain osaa olla auttamatta, kun toisilla tiukkaa. Huoh.

Miten on foorumi: Lainaatko rahaa kavereille tai sukulaisille?

  • En ikinä.
  • Lainaan, mutta inhoan sitä.
  • Lainaan. Miksi en?

0 äänestäjää

3 tykkäystä

Lainaan itse vain sellaisille joiden tiedän pitävän takaisinmaksua itsestäänselvyytenä ja maksamattomuutta häpeällisenä asiana. Ei ole toistaiseksi koskaan tullut luottotappioita.

29 tykkäystä

Minulla ei ole mitään syytä epäillä takaisinmaksua - oikeastaan luotan tähän 100%, että raha minulle palautuu.

Se mikä inhottaa, on tämä raha pois tuottamasta minulle mitään. Plus inhottaa kajota omaan puskuriin, jota on työllä ja vaivalla kerännyt. Nyt sen jakaa myös muille, jotka eivät ole samaa tajunneet tehdä, vaikka kenties mahdollisuus olisi ollut.

7 tykkäystä

Investor Profile Generator BSF (1).xlsm (274,5 Kt)

Hei kaikki,

Olen ryhmäni kanssa tekemässä kurssityötä Aalto-yliopiston Behavioral and Sustainable Finance kurssille. Ohessa on Excel-työkalu, jolla pyrimme mittaamaan henkilöiden riskiaversiota “risk aversion” ja muutamia kognitiivisia vinoumia (cognitive biases). Arvostaisimme erittäin paljon, jos lukijat voisivat vastata kyselyyn ja lähettää meille työkalusta saadun koodin kyselyn linkistä. Aikaa menee noin 5-10min ja kysely on täysin anonyymi. Kyselyyn vastattuasi saat itsellesi suuntaa-antavan sijoittajaprofiilin, jota voit hyödyntää tulevaisuudessa. Toivottavasti mahdollisimman moni vastaa :slight_smile:.

Kysely täytyy valitettavasti tehdä tietokoneella (ei mobiililaitteella), jotta kysely toimii kunnolla.

Kiitos suuresti,

Antti ja muu tiimi

7 tykkäystä

Kyllä jos joku oikeasti sitä tarvitsee niin miksi ei. Kyllä jos joku sitä oikeasti tarvii niin kyllä ne on myös valmiita maksamaan sen jossain vaiheessa takaisin jollain tavalla. Järki tottakai mukana hommassa.

5 tykkäystä

Lainaamiseen liittyen oma kantani:

  1. Perheelle alle tonnilla ehdottomasti ja yli tonnin luokissa sitten saa apua ihan selvittämään asiaa/joutuu myös selittämään ennen senttiäkään, koska kaikilla on hyvin asiat/fiksua väkeä rahan kanssa, niin olisi jo jokin oudompi asia menossa.

  2. Kavereille en lainaa 99.99% tapauksissa. Ainoat on, että kortti ei vaikka toimisi yhtäkkiä kaupassa, niin voin kyllä maksaa ja hän laittaa verkkopankista takaisin. Olen ottanut linjan jo asiaan etukäteen, että sitten jos joku kyselisi, niin pysyn siinnä. Lainaan kyllä rahan siten, että teemme ihan pitävän sopimuksen takaisinmaksun maksupäivistä, ”sakoista” maksamattomissa tapauksissa, mahdollisista takaajista yms. Tämä on ihan vain sen takia, että jos hän ei maksaisi, niin kaveruus olisi jo muutenkin kustu, niin ei ainakaan tulisi itselle taloudellisesti hallaa, ja voisin lakiteitse jotenkin saada sitten joskus takaisin. Tämäkin olisi oikeasti vain silloin, kun olisi joku kunnollinen syy lainan otolle.

Takauksia en kyllä ikinä lähde tekemään kenellekkään ja vältän sitä kautta aika monen surullisen tapauksen mahdolliset kohtalot.

2 tykkäystä

Tässä on Inderesin analyysikoulun ensimmäinen kirjoitus, jonka ovat kirjoittaneet @Petri_Gostowski ja @Matias_Arola. Tämä analyysikoulu tulee varmasti monille tarpeeseen. Haluan lainata tekstin alkuosasta pari kappaletta muistutukseksi itselle ja muille. :slight_smile:

Inderes aloittaa yhtiön X seurannan Y euron tavoitehinnalla ja Z-suosituksella." Näin tiivistetään tyypillisesti uuden yhtiön seurannan aloitus ja sen taustalla oleva useita kymmeniä tunteja vaatinut analyysityö, kun aloitamme uuden yhtiön seurannan. Suositus ja tavoitehinta ovat analyysissä kuitenkin vain kirsikkana kakun päällä ja perusteellinen yhtiöanalyysi vaatii taakseen valtavan määrän taustatyötä.

Suositus ja tavoitehinta ovat vain yksi johtopäätös tai lopputulema tehdystä analyysistä, joka on voinut tulla vääriin johtopäätöksiin tai perustua oletuksiin, jotka eivät toteudu tulevaisuudessa. Siksi valistuneen sijoittajan tulisikin mielestämme arvioida suosituksen ja tavoitehinnan taustaoletuksia ja arvioida, onko hän näistä samaa mieltä ja haluaako hän kantaa analyysissä tehtyihin oletuksiin ja ennusteisiin liittyviä riskejä.

3 tykkäystä

Tässä tapauksessa saat hyvän mielen että autat kaveria hädässä. Nyt on ilmassa paljon asioita miksi ihmisillä voi olla rahahuolia täysin heistä riippumattomista syistä.
Ikävintä lainaamisessa on jos rahariidat sotkevat ennestään hyvät välit tai toinen jollain tavalla olettaa että olet velvoitettu hänelle lainaamaan.

Lisäksi hyvällä säkällä pörssit on 20% alempana kun saat rahat takaisin.

12 tykkäystä

Eli vähän niinkuin jäitä polttelisi :comet: :snowflake:

Mielenkiintoinen video tuli vastaan yt:ssa, ja täälläkin joskus jotkut taisivat leikkiä tuolla tekoälyä käyttävällä ”taidegeneraattorilla”/puhua asiasta.

5 tykkäystä

Useamman kerran lainannut ja vähänkin isommasta summasta on tehty velkakirja. Olen myös lainannut kapakassa ventovieraalle, ja niin vain oli aamulla tilillä sama summa. Parista kyselijästä on päässyt eroon lainaamalla pikkusumman, jonka takaisin maksu on uuden lainan edellytys. Kympillä parilla vastenmielisestä tyypistä eroon - se oli jopa tavoite.
Aikoinaan jouduin lainailemaan itsekin… huomasin, että helpoiten vipin antaa se, jolla on vähiten. Ehkä sellainen ymmärtää rahattoman tilanteen. Joitakin pulasta auttaneita on ollut tilaisuus muistaa jälkeenpäinkin eri tavoin.

21 tykkäystä

Indeksisijoittajan matkassa: Sijoitukset tarkastelussa: Handelsbanken USA indeksi Täältä löytyy hyvä kuvaus tuosta indeksistä. Kyse on S&P500 ESGistä, aseet ja päihteet ja Teslat ja Amazonit puuttuu normi sepeen verrattuna.

3 tykkäystä