Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Hyvää reissua @Jorelyytikko . Kävin itsekin “valohoidossa” tavoitteena jättää kaikki ressiä tuovat asiat hetkeksi kylmään pohjolaan. Mutta…

Moni asia näyttää erilaiselta pörssejä seuraavan silmin :grin:

106 tykkäystä

Olen pitkään miettinyt tätä osakkeiden fanituksesta ja vihaamisesta.

Sanotaan, että uskon intohimoisesti Heiskasen Mutteriin. Muut ovat netissä sitä mieltä, että yhtiölle pitäisi antaa P/E:ksi 10, kun taas minun mielestäni P/E 30 on vielä hyvä ostopaikka. Hyppisin onnesta, koska muut sijoittajat eivät arvosta yhtiötä ja voin ostaa sitä halvemmalla.

En ymmärrä sitä, että ihmiset laittavat tunteet peliin jonkun yhtiön puolesta. Etenkään sitä, jos osa identiteettiä on vihata Heiskasen Mutteria.

Oman kannatuksen voi näyttää ostamalla tai jättämällä ostamatta. Shortatakin voi.

Kryptoissa meuhkaamisen ymmärtää. Niissä omat tuotot ovat täysin riippuvaisia siitä, että uutta rahaa saadaan houkuteltua lisää.

Heiskasen Mutteri taas myy rautaa vaikka siitä kirjoitettaisiin täällä mitä💪

Jos taas tämä olisi Rautakauppafoorumi, niin olisi ymmärrettävää tapella siitä, mistä saa parhaan tavaran.

34 tykkäystä

Ja jenkit kääntyi jo plussalle. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita kyllä riittää.

11 tykkäystä

Huikeaa että täältäkin shakittelijoita löytyy. Itse pelannut tuhansia pelejä Ruy Lopez-höntsää, en tiedä eloista tai seloista, aloitin, Ehkä 3 vuotiaana, En passant 4vee, En muuten ihmelapsena/kauhukakarana. Jonkun pelin olen joskus voittanutkin.

1 tykkäys

Itse olen viime päivinä miettinyt, kuinka paljon sijoittajat antavat painoarvoa osakekurssille, kun miettivät oliko sijoitus hyvä vai ei ja mitä pitäisi sijoitukselle seuraavaksi tehdä. Jos sijoittaja ostaa yrityksen AB:n osakkeita 20 eurolla ja viikon päästä tämän yhtiön osakkeilla käydään kauppaa 15 eurolla, sijoittaja kokee äkkiä tehneensä huonon sijoituksen. Tämä on ajatuksena järjetöntä koska eihän hän voi vaikuttaa siihen, mitä joku toinen on valmis maksamaan kyseisestä osakkeesta tulevaisuudessa.

Välillä kuulee jonkun fiksun sanovan, että kun ostaa yhdenkin osakkeen, pitäisi tehdä ajatusleikki että ostaa koko yrityksen. Tämä viittaa kaiketi ajatukseen, että sijoittaja ei tuijottaisi osakkeen nimellistä hintaa tai edes osakekohtaisia kertoimia, vaan miettisi yrityksen markkina-arvoa tai yritysarvoa. Mielestäni ajatusleikki on hieno koska se muistuttaa tavallaan sijoittamisen realiteeteista useammallakin tavalla. Miksi ostat edes yhden osakkeen, jos et suostuisi ostamaan koko yritystä?

Kuvitellaan että sinulla on 250 miljoonaa euroa ja päätät ostaa Harvian osakekannan itsellesi. Siinä kohtaa yhtiö häviää pörssistä eikä sillä enää käydä kauppaa. Et enää näkisi niitä -5% muutoksia taulussa, vaan tulet saamaan sijoituksen kylmästi tulevaisuuden kassavirroista. Näinhän se todellisuudessa menee, sijoituksesi perustuu kassavirtoihin eikä siihen, mitä joku toinen on valmis osakkeesta maksamaan. Jos joku olisi ostanut Harvian osakkeita itselleen vaikka 40 eurolla eikä ole sen jälkeen seurannut osakkeen hinnan kehitystä vaan pitäisi vain huolen, että yritys jauhaa tasaista kassavirtaa hyvällä pääoman tuotolla, hän ei luultavasti katuisi sijoitustaan. Sen sijaan voisin veikata, että 99% sijoittajista jotka ovat ostaneet Harviaa 40 eurolla ja ovat tietoisia osakkeen nykyisestä hinnasta, pitävät sijoitusta epäonnistuneena, koska nyt positio on -66% miinuksella. Jännä.

73 tykkäystä

Trip down memory lane ja katsaus foorumin tykätyimpiin viesteihin. Aika tarkkaan vuoden takaa löytyy nimittäin foorumin historian tykätyin kommentti (huimat 668 tykkäystä)

:drum: :drum: :drum:

Ja kyseessä on tietysti Haarumiketju ja Saapasjalkakissan Q3/2021 tulosspekulaatiot.

Hauskaa on se, että myös foorumin historian toisiksi tykätyin kommentti löytyy samasta ketjusta myös lokakuulta (617 tykkäystä) kun ex-inderes Petri Kajaani hehkutti Haarumiketjua.

Saapasjalkakissan viestin aikaan kurssi heilui 47€:ssa ja Petrin kommentin aikaan 52€:ssa.

Those were the days. Saa nähdä päästäänkö tällaisiin tykkäysmääriin enää ihan lähivuosien aikana.

63 tykkäystä

Tässä tulee ehkä just esiin ero osakkeeseen sijoittamisessa ja yhtiöön sijoittamisessa.

4 tykkäystä

Maailman selvästi vahvin kansallinen turnaus, USAn mestaruusturnaus, alkoi tunti sitten. (Samassa salissa myös naisten turnaus.) kaksinkertainen testaus ilmeisesti vähän erityyppisillä laitteilla.

Hans Niemann is in the building.

16 tykkäystä

Ehkä tuollaiset tykkäysmäärät saan, kun kerron myyväni Harviat, Kamuxit ja QT:t. :thinking:

14 tykkäystä

Lainaa hakiessa on paljonki väliä, paljonko muut on valmiita maksamaan tulevaisuuden kassavirroista. Ja ainahan se on mukava saada isompi summa “kassavirtojen jälkimarkkinalta” kuin pienempi summa.

Kiitos :blush: Ei jumalauta :rofl::rofl:Nyt ne pörssi-aivot narikkaan… Näitä signaaleja ei kai pääse karkuun :thinking:

Tuohon yhteyteen voi vielä mainita, että Verneri on kirjoittanut 6700 viestiä, joukossa monia loisteliaita yhtiö- ja makroanalyysejä ja mitä kaikkea muuta. Suosituin viesti on lyhyt toteamus, että Harvialle voidaan järjestää tuloslive. Moni asia kielii siitä että Haarumi, ja erityisesti vuoden 2021 Haarumi, on täysin poikkeuksellinen ketju tämän foorumin historiassa.

40 tykkäystä

Kiitos nostosta. :sparkling_heart:

Olihan tuo aikaa, kun yhteisöllisyys oli aivan huipussaan ja tulokset yllättivät aina positiivisesti.

Harviasta saatiin ainakin saunakansan osake ja näkyvyys oli silloin ja on myös edelleen huipussaan.

Ajat ovat nyt vaikeita. Kukaan ei tuolloin pystynyt ennustamaan sotaa, energiakriisiä ja korkojen nousua.

Harvia on laadukas, tasaisesti yli 70 vuotta tulosta tehnyt yritys. Voi olla, että ajat ovat joskus vielä kirkkaammat ja näitä nykyisiä arvostuksia ihmetellään taas…

75 tykkäystä

Olen monesti koittanut miettiä omia virheitäni, ja joistakin kirjoittanut myös Sijoitusvirheisiin. Mahdollisia virheitä pohdittaessa on mielestäni vaarallista kuitata asioita liikaa olosuhteiden piikkiin.

Sotaa ei tosiaan viime vuonna aavisteltu. Väittäisin silti, että Harvia oli viime vuonna ihan silloisilla tiedoilla voimakkaasti kuplautunut, ja siitä kyllä puhuttiin jo silloin. Niinkin erilaiset sijoitusprofiilit omaavat Jukat kuin Lepikkö ja Oksaharju pohdiskelivat pitkin vuotta, että Harvian markkinaympäristö vaikuttaa poikkeuksellisen hyvältä juuri nyt, ja on vaarallista maksaa tällaisista tuloksista jotain P/E 30.

Haarumilla hype oli selvästi kovempaa kuin missään muussa ketjussa. Oksaharjun kiuaskommentteihin ei suhtauduttu kovin rakentavasti. Ketjussa tehtiin valtavasti töitä jokaisen Harviasta tai sen somenäkyvyydestä saatavan tiedonmurun selvittämiseen ja analysointiin, mutta harvemmin koitettiin miettiä, miltä tilanne näyttää kun markkina koronan jälkeen joskus normalisoituu. Harvia itse mainitsi usein aikaistetun kysynnän, mutta Haarumilla siitä tuntui muodostuvan miltei kirosana. Veljeni koetti jossain vaiheessa vähän haarukoida normaalin ympäristön Harviaa, mutta vastaanotto oli aika tyly. Tähän tosin varmasti vaikutti sekin, että hän liioitellen koko ajan korosti, kuinka vähän tietää Harviasta, ja se ymmärrettävästi ärsytti. Kovimman hypen aikana Haarumilla ei ollut karhuilua juurikaan, siinä joutui melkoiseen mehiläispesään.

Petri Kajaani yritti vielä syksyllä 2020 vähän jarrutella hypeä. Keväällä 2021 hän ei tuntunut enää kykenevän vastustamaan yhteisön yhä rajumpaa bullipainetta. Suositus pysyi kurssin yläpuolella, no matter what.

Verneri kävi välillä heittämässä kylmää vettä Vetykuplafirmoihin, Haarumiin hänkään ei uskaltautunut.

En missään nimessä halua lällätellä tai jälkiviisastella Harvian laskulle. Kuten sanottu, minulla on myös voimakkaasti viime vuodesta laskeneita osakkeita. Olisi mielestäni kuitenkin hyvä joskus puhua, miten Haarumista päästettiin syntymään sellainen hypejuna kuin se oli. Miksi siihen ei puututtu enemmän? Miksi sille ei annettu enemmän tervehdyttävän aggressiivista karhusiedätyshoitoa? Olisi mahdoton kuvitella, että vaikka Teslasta olisi saanut tällä foorumilla syntyä sellainen hype vuonna 2020, kun se moninkertaistui.

Mikään tästä ei tietenkään poista sitä, että Saapasjalkakissalla on loistava ymmärrys ja analysointikyky Harviaan liittyen. Petri Kajaani taas on Indeltä lähdettyään lisännyt Harviaa useaan otteeseen, eikä myynyt kertaakaan. Hän ei siis mitenkään hyötynyt siitä, että Harvian kurssi hänen näkemystensä vuoksi saattoi nousta hieman korkeammalle kuin olisi noussut ilman häntä. Puhtaat paperit.

102 tykkäystä

Siellä alkaa Venäjälläkin olla ilmeisesti paikat täynnä turskaa, oikein muille jakaa :thinking:

21 tykkäystä

Ihan mielettömästi auttanu hankalaan syksyyn osakkeitten puolesta kun on ollu harrastuksissa kiinni enemmän.

Huomaa että helppo se on omaa mieltä huijata ajattelemaan jotain muuta ku tippuvia kursseja. Ei ole ongelmia laskumarkkinassa ku ei ehdi paniikkimyymään. :sweat_smile:

8 tykkäystä

Olen aloittelija ja olen seurannut tätä hommaa vasta hyvin vähän aikaa - oikeastaan vain tämän karhuillun ollessa kaverimme. Tämä Kale-possun kirjoitus herätti kuitenkin muutamia kysymyksiä:

Mikä voima tätä mainittua hypeilyä ajoi? Ja miksi soraääniä ei uskallettu sanoa tai ne ammuttiin alas?

Tästä Kale-possun kirjoituksesta syntyy mielikuva jostain diktatuurista, jossa oppositio hiljennetään. Ja analyytikkojen olen ajatellut olevan juurikin se vapaa lehdistö, joka vahtii vallan kahvassa olijoita ja antaa kriittistä ja oikeaa tietoa kansalle. Ja kyseenalaistaa asioita.

Mutta tulkintani Kale-possun kirjoituksesta ja analyytikon tehtävistä voi hyvin olla väärä. Täytynee alkaa selata Harvian ketjua ihan oppimismielessä.

3 tykkäystä

Ja se piti kirjoittamani vielä, että on aina helppo katsoa asioita takapeilistä. En halua aiheuttaa mitään hämmennystä enkä huonoa oloa kenelläkään.

1 tykkäys

Olihan toi naurettavaa aikaa ja näkyy sitä samaa edelleenkin, se on vaan hyvä tapa hiljentää hypettäjät ku omaisuus sulaa, sitten siitäkin jaksetaan valittaa vaikka ihan omaa tyhmyyttä se on ollu seurata massaa.

Suomalaiset jotenki tykkää vaan olla kateellisia ja köyhiä

Toisen ihmisen epäonni on aina surullinen asia.

Pitäisin hypeilmiötä inhimillisenä ja siksi kiinnostavana. Siitä voi oppia.

Aina jos jotakuta nostetaan jalustalle ja “palvotaan”, pitäisi hälytyskellojen soida. Kuka tällaista tekee ja miksi?

Aina jos iso joukko ihmisiä puhuu jonkin puolesta ja kritiikkiin suhtaudutaan nuivasti, pitäisi hälytyskellojen soida. Kenen etua ajetaan ja miksi?

En tiedä, onko tällaista tapahtunut, puhun vain yleisesti. Minusta joukon mukana meneminen on hyvin inhimillinen piirre ja siksi kriittiset äänet ovat niin tärkeä osa toimivaa yhteisöä.

5 tykkäystä