Inderesin kahvihuone (Osa 5)

-Lamassa käytettyjen markkina kasvaa ja uusien vähenee. Usein jopa halvempien käytettyjen hinnat nousee kun kysyntä kasvaa ja tarjonta pienenee, koska uusia ei myydä niin ei tule vaihdokkejakaan.

Käytettyjen autojen hinnat on olleet nousussa nyt 3v ajan yhtäjaksoisesti joka on harvinaista.
Näkyy siinä että käytettyjen hinnat on melko poskettomia, 14 vanhan vanha Toyota Corollan kunnossa olevana lähtöhinnat Nettiautossa alkaa 7000eurosta ja pyydetään jopa yli kymppitonnia. Kohta kannattaa alkaa tuomaan käytettynä ulkomailta maahan tuollaisia perusautoja Oktaviaa Golfia Corollaa yli 100 tkm ajettuina. Kymmenessä vuodessa autokannan keski-ikä on kasvanut lähes kahdella vuodella.

9/2020

10/2021

4/2022

7/2022

6 tykkäystä

Jep juuri noin.

Jos siis asenne on, että ainoa riski sijoittamisessa on pääoman pysyvä menetys. Silloin sietää kurssilaskun hyvissä firmoissa.

Jos firmoista maksaa alle niiden käyvän arvon ja hajauttaa riittävästi, pitäisi pääoman kumuloitua yli ajan kohtuullisen turvallisesti.

6 tykkäystä

Joo creditti kyseessä ja nyt on kortti suljettu. Täytyy huomenna vielä ottaa pankkiin yhteys.

3 tykkäystä

Vernerin muistan kuitenkin kirjoittaneen markkinoilta poissaolon suuremmaksi riskiksi kuin siellä pysymisen tai jotain tämän suuntaista. “Pysy osakemarkkinoilla, vaikka ajat olisivat huonot ja suojele silti samalla pääomaa”. Ei aivan helppoa, mutta harva osakesijoittaja mitään kummoista tuottoa osakemarkkinoilta saakaan.

7 tykkäystä

Maailma on muuttunut paljon heinäkuusta, korot, tulevat sähkölaskut jne. Ei heinäkuun käytettyjen autojen kysynnällä ole enää mitään tekemistä Kamuxin kurssin kanssa. Kurssi peilaa tuleville vuosille ja odotukset ovat tällä hetkellä masentavia.

2 tykkäystä

image

19 tykkäystä

Minäpä epäilen että tämä herra on kuunnellut ’markkinoiden musiikkia’ :+1: :man_dancing:

5 tykkäystä

Ois kyllä ollut erinomainen paikka kontrata tätä :joy: käytännössä samantien alkoi laskemaan :sweat_smile:

4 tykkäystä

No ainakin omalla kohdalla auton vaihto on siirtynyt tämän vuoden osalta hamaan tulevaisuuteen ns turhana lisä menoeränä. Jos viime vuonna jäi säästöön tonni kuussa nyt ei jää mtn kun pysty omiin hintoihin mitenkään kompensoimaan kovaa kulujen nousua asumisessa ja energiassa jne. Ja en usko että olen ainoa tässä tilanteessa

14 tykkäystä

Osto-/ myyntiketjusta:
“Huomenna pääsee taas ostamaan halvemmalla”

Tietäjät tietää ostopaikat. Itsellä ei o vielä kristallipallo saapunut. Ei ole kyllä tilattukaan :expressionless:

2 tykkäystä

Rahasäiliön väkipyssyn malli on jotenkin tuttu. :thinking:

1 tykkäys

@Sijoittaja-alokas onko haastattelusarja vain ovela salajuoni saada ilmaiseksi henkilökohtaista sijoitusneuvontaa? :thinking:

2 tykkäystä

Siskoltani veloitettiin viime vuonna vastaavasti vain 2,5 €. Pankkihenkilö selitti jotenkin näin. Tekevät jollain robotilla systemaattisesti tilinumeroita generoiden pieniä nostoja. Saavat näin tietää, onko tili olemassa, jos tulee rahaa ja koska nosto on pieni, niin uhri ei välttämättä huomaa sitä. Voivat sitten jossain vaiheessa nostaa enemmän.

7 tykkäystä

Itse asiassa tuossa piilee totuus :smiley: , haluan oppia itseäni viisaammilta ja tietävimmiltä uusia asioita, eli kyllä mä tuosta ilmaista neuvontaa ja tietoa saan.

Tuota on tosi kiva tehdä, kun saa kysyä, mitä haluaa ja pääsee tutustumaan paremmin ihmiseen. Toki tuo on mulle tosi työlästä, koska haluan tehdä itse tuon alusta loppuun saakka ilman muiden apuja. Koetan panostaa todella paljon kysymyksiin ja taustaselvityksiin jne. Toki fiksummalta ja kätevämmältä tuo menisi paljon sujuvammin ja laadukkaammin, mutta haluan toisaalta itse tehdä ja oppia. :slight_smile:

7 tykkäystä

Ken tietää, tykkäsin ite tuotteesta ja kattelin sillon niin osake oli päälle 100d, ajattelin nyt että kyllä tosta 13d voi maun vuoksi maksaa.

2 tykkäystä

Mukava kun jaksat tehdä, kiva konsepti! Samoja neuvoja voimme me lukijatkin hyödyntää, eiköhän meillä saman fomottelun takia ole salkut turskalla yhdellä jos toisellakin. Tykkäsin myös personoiduista kysymyksistä, näin pääsee syvemmälle haastateltavan sielunelämään kuin että copypasteaisi kaikille saman ystäväkirjakysymyspatteriston. Odotan seuraavaa haastattelua mielenkiinnolla :slightly_smiling_face:

9 tykkäystä

Surkea firma, kasvu on surkeaa ja kassa palaa hirveää vauhtia.
Jos ei edes adjusted ebitdaa saada lähellekään breakevenia vaan sekin on miinuksella vajaa 50% nettoliikevaihdosta niin eihän tätä yhtiötä voi mitenkään kehua.
Samoja ongelmia hieman pienempänä Oatlylla jossa tarina on hieno, mutta ei sitä numerot tue.

Nykyisellä tahdilla kassa kestää kaksi kvartaalia ja vaihtoehdot sen jälkeen joko omistusten todella suuri dilutoituminen tai konkurssi. :sunglasses:

5 tykkäystä

Koko uutinen: https://www.is.fi/politiikka/art-2000009124027.html

Kaupunginvaltuutetun [ erityisopettaja Johanna Nuortevan (vihr) ] mukaan vaihtuvuus PD-alueiden kouluissa ei poikkea erityisesti muista alueista. PD viittaa Helsingin kaupungin omaan positiivisen diskriminaation eli myönteisen erityiskohtelun määrärahaan, jota myönnetään tiettyihin helsinkiläisiin peruskouluihin.

Mitä on tämä vihreiden “positiivinen” diskriminaatio? Oletan ainakin PD-alueiden olevan keskimääräistä maahanmuuttaja-valtaisempia. Tarkoittaako tämä, että syntyperän perusteella maksetaan enemmän rahaa oppilaan koulutukseen? Eikö YK:n ihmisoikeusjulistus sekä Suomen Perustuslaki kiellä asettamasta ihmisiä eri asemaan alkuperänsä puolesta?

Jos suomalaistaustaisen lapsen opetuksesta maksetaan 100 rahaa ja muuta alkuperää olevan lapsen koulutuksesta 110 rahaa, on kyseessä positiivista diskriminaatiota? Mutta jos asian kääntääkin ympäri, eli suomalaislapsen opetukseen käytetään 110 rahaa ja maahanmuuttajataustaisen 100 rahaa, niin kyseessä on perinteinen diskriminaatio eli syrjintä? Miten ketään voi muka syrjiä positiivisesti ilman jonkun muun negatiivista syrjimistä? Miksei tämä ole suomalaistaustaisen lapsen syrjimistä, koska hänen koulutukseensa panostetaan vähemmän rahaa hänen etnisen alkuperänsä takia?

Entä jos pitää tehdä leikkauksia ja Helsinki päättäisi leikata tuon kuvitteellisen +10% osuuden, palauttaen jokaisesta lapsesta maksetun summan 100 rahaan? Onko kyseessä syrjintää kun leikkaus kohdistuu vain yhteen ihmisryhmään?

Kaksi esimerkkiä:

  1. Onko suomalaistaustaisella oikeus vedota syrjintään, jos yritys palkkaa romanin tai maahanmuuttajan etnisyyden perusteella suomalaisen sijaan?

  2. Entä jos on kaksi identtistä hakijaa, joista toinen on hetero miespuolinen maahanmuuttaja ja toinen kantasuomalainen transhenkilö? Kumpaa tässä sopii syrjiä positiivisesti? Jos valitaan transhenkilö, niin onko maahanmuuttajaa syrjitty siksi, että on “vain” maahanmuuttaja, mutta (oletettavasti) suuremman vähemmistön edustaja?

Miten ylläolevassa ei muka syrjitä yliedustettuun ryhmään kuuluva työntekijää yksilönä, jos hänet jätetään ulkopuolelle etnisyyden, seksuaalisen suuntautumisen ym. takia? Voiko näitä vähemmistö-ominaisuuksia asettaa johonkin järjestykseen?

Mitä jos Suomeen muuttaisi 6 miljoonaa ihmistä Brasiliasta? Onko brasilialaisen hakijan suosiminen perusteltua vai ei, koska etniset suomalaiset ovat etuoikeutettuja, vaikkakin määrällinen vähemmistö?

Pohdin nimenomaan ketä voi syrjiä laillisesti, ja kenen syrjintä on laitonta. Tämä ei sitten ole mikään maahanmuuttoöyhötys, joten ei myöskään käännetä sitä siihen. Olisi mielenkiintoista kuulla jonkun lainoppineen näkemys, jos foorumilla sellainen sattuu aikaansa viettämään. Muutkin perustellut näkemykset ehdottoman tervetulleita!

EDIT: Parantaako tämänkaltainen toiminta oikeasti näiden väestönryhmien asemaa vai voisiko olla, että muodostuisi entistä vahvemmin me vs ne jakolinja. Yhtenä esimerkkinä voisi ottaa huhun, jonka mukaan maahanmuuttajat kiilaisivat kantasuomalaisten ohi asuntojonoissa.

Hankala asia kun yhdenvertaisuusvaltuutettukin puhuu itsensä pussiin:

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tarkentaa, että positiivinen erityiskohtelu ei sisällä yksilöön kohdistuvaa syrjintää, sillä syrjintä kohdistuu korkeintaan toiseen ryhmään

…yhdenvertaisvaltuutettu esittää seuraavat viisi tapausesimerkkiä:

Valitaan tehtävään kahdesta ansiokkuudeltaan tasaveroisesta hakijasta aliedustettuun ryhmään kuuluva hakija

Omasta mielestä näin tulkinnanvaraisia lakeja ei kyllä pitäisi päästä läpi. Vähän vaikuttaa, että minun maanantai-illan puolihuolimaton pohdintani sisältää enemmän näkökulmia kuin näin tärkeä ja Perustuslakiin pohjautuva laki vaatii.

22 tykkäystä

En selitä kysymyksen syitä, eikä niitä kai olekaan. Tämmöinen aivopieru kysely nyt kuitenkin syystä X

Kun näen foorumilla kyselyn, niin vastaatko vaikka et tiedä asiasta mitään?

  • Vastaan aina jokaiseen kyselyyn vaikka ei edes löydy sopivaa vastausvaihtoehtoa
  • vastaan vain jos aidosti on mielipide kysyttävään aiheeseen ja löytyy sopiva vaihtoehto
  • halusin vain klikata, ihan sama mitä kysyttiin

0 äänestäjää

1 tykkäys

Wikipediasta lainattua ( Positiivinen syrjintä – Wikipedia ) positiiviseen diskriminaatioon liittyen:

Lain perustelumuistio (HE 309/1993) antaa tietyin ehdoin oikeuden poiketa tästä muodollisesta tasa-arvosta “tosiasiallisen tasa-arvon” eli lopputuloksen tasa-arvon hyväksi. Muistio käyttää siitä nimitystä “positiivinen erityiskohtelu”.[22]

Pykälä ei toisaalta kieltäisi kaikenlaista erontekoa ihmisten välillä, vaikka erottelu perustuisi syrjintäsäännöksessä nimenomaan mainittuun syyhyn. Olennaista on, voidaanko erottelu perustella perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävällä tavalla… Säännös ei estäisi tosiasiallisen tasa-arvon turvaamiseksi tarpeellista positiivista erityiskohtelua eli tietyn ryhmän (esimerkiksi naiset, lapset, vähemmistöt) asemaa ja olosuhteita parantavia toimia

Todellisuudessa lienee niin, että huonommilla alueilla peruskoulun toteuttaminen on kalliimpaa kuin paremmilla. Tarvitaan enemmän henkilökuntaa, henkilökunta saikuttaa enemmän ja koulun omaisuus kärsii enemmän vahinkoja. Tähän on tavalla tai toisella ne rahat löydyttävä.