Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Itse suhteellisen keskituloisena aikoinaan käytin vuosia ja vuosia tämän rajapyykin saavuttamiseen, markkinat kun silloin eivät tuottaneet oikein mitään. Noissa summissa homma kieltämättä alkaa muuttua, salkun tuotot alkavat elää omaa elämäänsä. Prosentin nousu tarkoittaa tonnia, mikä on iso raha verrattuna omaan kuukausisäästämiseen ja arkeen. Toimii toki molempiin suuntiin. Mutta salkun koon kasvaessa se alkaa ikäänkuin elämään omaa elämäänsä.

34 tykkäystä

Biden kertoo suorana tapaamisestaan Xi Jinpingin kanssa. Katsotaan mitä herrat ovat saaneet sovittua. Biden pitää tiedotustilaisuuden Xin tapaamisen jälkeen

1 tykkäys

Heitetään nyt vaikka tänne, eli nyt kun Venäjällä alkaa (vihdoin) korttitalo romahtamaan ja taistelevat sisäisesti vallasta (ainakin median mukaan), niin hypoteettisesti, mikä pörssiyhtiö hyötyisi tällä hetkellä eniten sodan loppumisesta? Olisiko se jopa Fortum jos saisi pitää Venäjän laitoksensa :sweat_smile:

2 tykkäystä

Saattaa hyvin olla syynä päivän rallatteluun.

Paljon on kiinni siitä miten korttitalo romahtaa kaiketi?

Jos tuo romahdus johtaa sisäiseen kaaokseen tai jopa sisällisotaan (edellinen kesti viisi vuotta), tällä tuskin olisi hyvää vaikutusta mihinkään venäjällä toimivaan yritykseen?

Jos taas valta vaihtuu jollain tavalla kontrolloidusti, tarkoittanee se nykyisten valtarakenteiden säilymistä, joka taasen tekee hankalaksi yhteistyön venäjän kanssa jatkossakaan.

Toki tuo vallanvaihto venäjällä luultavasti tarkoittaisi sodan loppumista Ukrainassa (näinhän kävi edeliselläkin kerralla, eli muualla sotiminen loppui). Ja tämä voisi toki tarkoittaa myös positiivista kehitystä kotimaisille pörssiyhtiöille. Luulisin tässä olevan monenlaisia hyötyjä molempiin suuntiin (siis vienti/tuonti tuotteiden, palveluiden ja resurssien osalta).

1 tykkäys

Kannattaa muistaa että ylitöillekkin on maksimi mitä saa tehdä, mm:

Työaikalain 18 §:n perusteella lähtökohtana on se, että työntekijän työaika ylityö mukaan lukien ei saa ylittää keskimäärin 48:aa tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjakson aikana.

Ylityötä saa teettää enintään 138 tuntia neljän kuukauden ajanjakson aikana. Työehtosopimuksissa voi olla laista poikkeavia määräyksiä tämän tarkastelujakson pituudesta. Kalenterivuoden aikana ylityötä saa teettää enintään 250 tuntia.

Jos ylityön enimmäismäärä 250 tuntia alkaa täyttyä ja työnantajalla olisi tarve teettää vielä ylityötä, voidaan työpaikalla tehdä paikallinen sopimus lisäylityön tekemisestä. Lisäylityön enimmäismäärä on 80 tuntia kalenterivuodessa. Ylityötä saa siis teettää enintään 330 tuntia vuodessa.

Toki porsaanreikiä varmasti löytyy.

Tämähän käsittääkseni koskee vain työnantajalla X tehtyä ylityötä, mutta työpaikassa Y tai B tehdyt työt eivät vaikuta tähän. Eli vaikka työpaikassa X olisi tehnyt “maksimit”, voi tehdä kyllä muualla. Tämähän muilla työnantajilla tehty työ ei kirjaimellisesti tietystikään ole ylityötä.

Tuo 250h enimmäismäärä ei ole enää voimassa työaikalain uudistuksen myötä, vaan nykyään keskimääräinen viikkotyöaika voi olla maksimissaan 48h. Käytännössä siis enimmäismäärä on 330h.

10 tykkäystä

Alkaa kynnet loppua kesken amk-valintakokeen tuloksia odotellessa :grimacing:
Pistetäänpäs koko foorumin voimin sormet ristiin että paikka koulusta napsahtaa ja pääsen tammikuussa aloittamaan uuden alan opiskelut :crossed_fingers:

101 tykkäystä

Väittäisin että kun otetaan rahaa vastaan ei-muuten-sijoitusneuvonnasta niin taidetaan olla laittomilla vesillä, mutta viranomaisilla todennäköisesti kiirettä kampaviinereiden kanssa, ei tällaisia kryptoihmeellisyyksiä jakseta tutkia.

2 tykkäystä

En tiedä, miten soteuudistus vaikuttaa päälliköiden määrään.

Mutta kun tässä olen sattuneesta syystä joutunut tutustumaan erään keskikokoisen kaupungin vanhustenhuoltoon, niin vihaksi pistää. Sairaalassa oli osastoilla nurkat täynnä hoitajia, joista vuosien keskiarvona sekä viralliseen vierailuaikaan että milloin tahansa muulloin käydessä 80-90% hiplasi tietokonetta siinä omassa isossa huoneessaan, eikä tehnyt mitään näkyvää vanhusten hoitamiseksi. Joka kerta. Vuosia. Ja sitten jos joutui käymään kaupunginsairaalassa ajanvarauksella tai akuutissa akuutimmin, niin poikkeuksetta oli aivan järjettömät jonot. Hoitajia ja lääkäreitä oli siis aivan liian vähän siellä, missä olisi tarvittu. Joka kerta. Vaan kerran lääkäriaika oli varattu poikkeuksellisesti kaupunginsairaalan uuteen siipeen. Siellä taas oli koko käytävä täynnä kynsiään tylsistyneenä viilaavia alkoholistihoitajia, joilla koko sinä aikana, kun olimme odottamassa lääkäriaikaa, oli tasan yksi alkoholisti hoidettavana.

Jokseenkin runsaan asiakaskokemuksen perusteella siis väitän, että ei ole olemassakaan mitään hoitajapulaa tai lääkäripulaa, vaikka sellaisesta julkisuudessa kovasti huudellaan. Vika on täysin järjettömästi hoidetussa töiden organisoinnissa. En tiedä, miten tästä käytännössä saataisiin joku järkevä ratkaisu aikaan, koska poliitikot sotkeutuvat omine intohimoineen ihan kaikkeen, mitä joku ammattilainen yrittää esittää. Yksi vaihtoehto kuitenkin voisi olla, että annettaisiin potkut joka ikiselle nykyiselle johtajalle, ja palkattaisiin tilalle muutama tuotantotekniikan diplomi-insinööri diktaattorin valtuuksin.

25 tykkäystä

En tosissanikaan tiedä miten tämä liittyi sijoittamiseen tai mihinkään. No, McDonalds on pörssiyhtiö. Ja on tämä ilmastoasia ollut pöydällä nyt hetken aikaa.

61 tykkäystä

Tänään kuulimme uudesta päätöksestä MacGregorin suhteen.

Muistelin, että tässä on tapahtunut käänteitä ennenkin. Kun kaivelin vähän tietoja, löytyikin aika kiinnostava yrityshistoria.

Nykyisen MacGregorin taustalta löytyy myös mielenkiintoinen suomalainen yhtiö Oy Navire Ab. Yhtiön historia näyttää olevan täynnä käänteitä, kilpailua ja yrityskauppoja.

Turun Sanomat kirjoitti 2004 lyhyesti MacGregorin historiasta. MacGregor ja piikkiöläisen Rainer Sjöströmin perustama Navire Oy kilpailivat vuosia toisiaan vastaan maailman suurimman lastiluukkujen valmistajan tittelistä.

Navire Oy:n tarinaa ei tuossakaan Turun Sanomien jutussa kovin paljoa kerrottu. Navire tuntuu kuitenkin olleen vahva tekijä omana aikanaan ja kansainvälinen vientiyhtiö.

Sjöström perusti yhtiön vuonna 1956. 1970-luku näyttää olleen Naviren kulta-aikaa. Vuonna 1971 Navire Oy palkittiin Tasavallan presidentin vientipalkinnolla. 1975 käynnistyi Naviren oman telakan toiminta Naantalissa (Luonnonmaan telakka). Noihin aikoihin Rauma-Repola ja Navire toimittivat yhdessä ensimmäisen Suomessa rakennetun öljynporauslautan ranskalaiselle yhtiölle.

1980-luvun alussa Navire ajautui vaikeuksiin ja pilkottiin. KONE sai Naviren suunnittelu- ja huoltotoiminnan. KONEen omistuksessa tapahtui myös monia yritysjärjestelyjä.

1983 KONEen omistama Navire ja MacGregor & Company yhdistyvät → syntyi KONEen omistama yhtiö MacGregor-Navire
1993 KONE myi MacGregor-Naviren Incentive-yhtiölle
2004 KONE Cargotec osti MacGREGOR International AB:n

KONE tiedotti 2. joulukuuta 2004 ostavansa MacGREGOR International AB:n. Myyjinä ruotsalaiset Industri Kapital ja Gambro AB ja velaton kauppahinta on noin 186 miljoonaa euroa. KONEen jakautui kahdeksi yhtiöksi 1. kesäkuuta 2005 ja MacGregor tuli osaksi Cargotec-konsernia

KONEen ostotiedotteessa todettiin:

"MacGREGOR täydentää erinomaisesti nykyisiä kontin- ja kuormankäsittelyliiketoimintojamme, Kalmaria ja Hiabia. Näiden liiketoimintojen yhdistäminen samaan konserniin luo selkeitä mahdollisuuksia synergiaeduille”.

Synergiat lastinkäsittelylaitteiden ja HIAB:in ja Kalmarin kanssa taisivat jäädä pieniksi.
Toisaalta sai KONE MacGregor-kaupassa omistukseensa myös MacGregorin laivahissiliiketoiminnan, joka siirrettiin osaksi KONEen hissiliiketoimintaa. Mutta se taisi olla aika pieni palanen.

Cargotecin omistusaikana MacGregor on tehnyt myös aika monta yritysostoa reilun 15 vuoden aikana. Ehkä haettu lisää synergioita. :man_shrugging:

  • ostokohteita olivat muun muassa All Set Marine Lashing, Hydramarine AS, Plimsoll, Hatlap Group, Interschaft Maritime Systems AG, Flintstone Technology, Rapp Marine Group, TTS Group
20 tykkäystä

Sepe pamautti neljän tonnin paremmalle puolelle. :rocket::santa: Ketään ei kiinnostanut täällä.

Mie en jaksa

3o7abBAEIlO4kWucQ8

50 tykkäystä

Sama juttu mulla. Tosin ei mennyt mulla ihan nappiin valintakoe niin olen aika varma, etten pääse sisään. Se vähän lievittää jännitystä.

Mitä alaa hait opiskelemaan? Mulla todennäköisesti suunnitelmissa siirtyminen IT-alalle kyberturva puolelle. Jos vaikka pääsisi vähän paremmille ansioille tulevaisuudessa niin pääsisi kauhomaan enemmän osakkeita kuukausittain🙂

3 tykkäystä

Ouluun ja lahteen insinööri linjalle tietojenkäsitelyä ja ouluun, helsinkiin ja mikkeliin tradenomi linjalle tietojenkäsittelyä.
Koodarin ammatti haaveena.

Englannin osio oli minulla ainoa mikä jätti hieman epäilevän fiiliksen, mielestäni turhan hankalia sivistyssanoja piti tietää.
Vastasin kyllä kaikkiin kohtiin luullakseni tietäen oikean vastauksen mutta katsotaan kuinka sen kanssa käy :sweat_smile:

4 tykkäystä

Mikä tuon sarjakuvan pointti on?

Itse en koe minkäälaista ilmastoahdistusta ja syön reilusti lihaa.

Rant on.
Lähinnä minua ärsyttää kun yksinkertaisista faktapohjaisista asioista liikkuu molempiin suuntiin niin paljon harhaluuloja.

Esimerkiksi kuljetuksen osuus ruoan hiilijalanjäljestä on kokonaisuudessaan alle 10%. On siis usein ekologisempaa tuottaa siellä missä aurinko paistaa kun koittaa kituttaa Suomessa vaikka siinä välissä olisi tuhansien kilometrien laivarahti.
Lähiruoka on lähinnä mainostusta mutta omavaraisuus on toisaalta kyllä hyvä.

Luomu ei ole ekologisempaa tai terveellisempää ainakaan jos vaatii tutkittua tietoa.

Myöskään pakkausten osuus ei ole kuin noin 1%. Muovipakkausta jos ei heitä luontoon niin se on vain ekologinen asia koska vähentää pilaantumisesta johtuvaa hävikkiä.

Isot kokonaisuudet hukkuvat lillukanvarsiin ja äänessä yleensä vain hipit tai juntit.

Firmat keskittyvät vain viherpesuun koska asiakkaat eivät osaa muuta vaatia.
Rant off

52 tykkäystä

Mut jos meitä muita vaan kiinnostaa kryptot ja meemit enemmän? :man_shrugging:
Meme GIFs | Tenor
Tai molemmat yhtä aikaa?

12 tykkäystä

Ei nyt viitsi hehkutella intraday-huippuja. Meemit esiin vasta jos sulkee yli 4000.

2 tykkäystä

Ei kannata lannistua vaikka ei sattuisi pääsemään läpi. Uutta matoa koukkuun ja uusi yritys, mutta kannattaa toki välissä tehdä jotain järkevää

Älkää ottako allekirjoittaneesta mallia. Tietenkään sitä ei vielä tänä päivänäkään oikein tiedä mitä haluaa isona tehdä, mutta on ikävää jumiutua hommiin jotka ei lopulta oikein innosta. Tietenkin olisi tuota älliä saanut olla enemmän ja panostaa oikeisiin oppiaineisiin, mutta kun ei oikein kotoa saanut mallia, OPOt olivat lähinnä vitsi ja silloin vuosikymmeniä sitten ei sitä tietoakaan niin osannut hakea niin tätä tämä on. Vähän jäi sellainen olo, että mikäli ei itse osannut kysyä oikeita kysymyksiä niin jäi ilman apua. Itseä toki saa syyttää, mutta hirveitä paineita asetetaan nuorille tätä nykyä ammatinvalinnan suhteen. Teininä pitäisi tietää mihin panostaa ja varsinkaan pojat eivät keskimäärin ole vielä kovin kypsiä tuossa iässä mieleltään

Eipä se koskaan liian myöhäistä tietenkään ole yrittää jotain muuta ruveta tekemään, mutta on noissa nykyisissä hommissa joustavuuden puolesta plussansa. Palkkaa ei tule kummoisesti, mutta salkku on jo jonkin kokoinen niin ei tarvitse työllä niin paljoa stressata itseään. Ei kait sitä koskaan liian myöhäistä kait ole, mutta keski-iän lähestyessä ikäsyrjintä alkaa olla totista totta nollasta lähtevälle, vaikka kuinka olisi työvoimapula. Tietty noita lapsiakin tuossa pyörii niin pitäisi perhettä elättää ja yrittää olla jättämättä eukolle kaikkia hommia mikäli yrittäisi yhdistää työn/opiskelun

Tulipas sekava teksti. Aina tuo asia välillä harmittaa, mutta elämässä on tusina tärkeämpääkin asiaa kuin mitä satut tekemään

19 tykkäystä

Kato nyt, sait puhuttua sen alas. Myönnä pois…se oli hetken kivaa :sweat_smile:

8 tykkäystä