Valitsisit oikeasti kaikista tavoista globaalilla skaalalla ruoan? Ei enemmän vastuuta ja kuria yrityksille, jotka tuhoavat jätteillään ympäristöä? Ei valtioillekkaan, joiden paskat pumpataan meriin? Eihän äskettäin ammuttu kuin yksi kaasuputki vain tuossa lähistöllä business mielessä.
Laitumienkaan koolla ei sinänsä oikein ole väliä tässä vertailussa, koska vertaat ulkomailla isomman lihateollisuuden luona nähtäviä laitumia. Tietenkin pienestä 5 miljoonan ihmisen Suomesta lähtiessä koot kasvavat. Se ei silti poista sitä, että lihateollisuus on todella pieni osuus päästöistä, ja juuri se paikka mistä ei pitäisi nipistää kauheasti. Väliä on enemmän niiden hiilinielujen uudestaan kasvattamisella, koska puu on uusiutuva materiaali jota hakataan jatkuvasti käyttöön ympäri maailmaa. Tärkeää olisi sen paikan/ympäristön ylläpito, mitä monet firmat eivät välitä paskaakaan.
Sitten voidaan taas katsoa kuinka hyviä ne lihattomat tuotteet ovat luonnolle. Kun haet Beyond burgerin tavallisen sijaan, niin et todennäköisesti kauheasti vaikutusta asioihin tee, koska tilalle tulee vastaavaa tai joskus pahempaa toimintaa. On teolliset kasviöljyt ja todella prosessoidut kasvisproteiinit (usein herne). Ainesosat näihin useisiin kasvistuotteisiin on massaviljelty, kuten soija, maissi ja taas herneet. Massiiviset jyvä/viljafarmit, kasviöljyplantaasit tappaa/häiritsee monen muun eläimen elinympäristöä, käyttävät vettä, koneistot kuluttavat polttoainetta ja kemikaaleja levitetään viikosta toiseen. Tietty osaa näistä lihattomien vaihtoehtojen ainesosista käytetään myös esim. rehussa, mutta isoin osa on sellaisia, mitä emme voi ihmisinä käyttää omaan ketjuumme. Näitä lihattomien ainesosia joudutaan myös tuomaan paljon esimerkiksi Indonesiasta. Tämäkin nyt vielä kasvanut enemmän Ukrainan tilanteen vuoksi. Kemikaaleja/muuta paskaa näistä on kehittyvissä maissa päätynyt juomavesiinkin välinpitämättömyyden takia. Jotkut kasvituotteiden ainekset vievät kyllä vähemmän tilaa kuin lihateollisuuden, mutta sekin on vain osassa. Näissä beyond burgereissa ja muissa vastaavissa on myös paljon väriaineita ja muita, joten kehottaisin lukemaan aina hieman takakantta (kuten yleensä kaikessa kannattaakin).
En voi myöskään kommentoida henkilökohtaisiin tuntemuksiin ravinnon vaihtuessa. Itsellä ei ole koskaan ollut sellaisia ongelmia korkean lihansyönnin kanssa, mitä jotkut ovat saaneet. Hienoa vain jos on ravinnon muuttaminen auttanut.
Enkä ala liikaa demonisoimaan kasvisvaihtoehtoja, koska ei minua myöskään päivän päätteeksi kiinnosta mitä ihmiset ostavat. Eikä ne kaikki ole huonoja. Kannattaa kuitenkin miettiä miten tuotteen loppumuoto on siihen päätynyt. Omasta mielestäni kehityskohteita ilmastoon/ympäristöön liittyen löytyy paljon parempiakin, kun se mitä kotitalouden lautasella on. Näissäkin asioissa nähdään jotenkin kumman paljon syytöstä juuri siihen kotitalouteen, ja vähän luulen ettei ole sattumaa. Aika pienillä mätkyillä maailman paskojat ovat päässeet ja touhu sen kun vain jatkuu.
On myöskin huonoa lihateollisuutta jota ei pitäisi avustaa. Sen takia voi hieman miettiä missä syö ja kaupassa katsoa lihan kotimaan. Tietää vähän kuinka fiksusti hommaa on hoidettu ja mitä pistoksia karja saanut kankkuun.