Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Valitsisit oikeasti kaikista tavoista globaalilla skaalalla ruoan? Ei enemmän vastuuta ja kuria yrityksille, jotka tuhoavat jätteillään ympäristöä? Ei valtioillekkaan, joiden paskat pumpataan meriin? Eihän äskettäin ammuttu kuin yksi kaasuputki vain tuossa lähistöllä business mielessä.

Laitumienkaan koolla ei sinänsä oikein ole väliä tässä vertailussa, koska vertaat ulkomailla isomman lihateollisuuden luona nähtäviä laitumia. Tietenkin pienestä 5 miljoonan ihmisen Suomesta lähtiessä koot kasvavat. Se ei silti poista sitä, että lihateollisuus on todella pieni osuus päästöistä, ja juuri se paikka mistä ei pitäisi nipistää kauheasti. Väliä on enemmän niiden hiilinielujen uudestaan kasvattamisella, koska puu on uusiutuva materiaali jota hakataan jatkuvasti käyttöön ympäri maailmaa. Tärkeää olisi sen paikan/ympäristön ylläpito, mitä monet firmat eivät välitä paskaakaan.

Sitten voidaan taas katsoa kuinka hyviä ne lihattomat tuotteet ovat luonnolle. Kun haet Beyond burgerin tavallisen sijaan, niin et todennäköisesti kauheasti vaikutusta asioihin tee, koska tilalle tulee vastaavaa tai joskus pahempaa toimintaa. On teolliset kasviöljyt ja todella prosessoidut kasvisproteiinit (usein herne). Ainesosat näihin useisiin kasvistuotteisiin on massaviljelty, kuten soija, maissi ja taas herneet. Massiiviset jyvä/viljafarmit, kasviöljyplantaasit tappaa/häiritsee monen muun eläimen elinympäristöä, käyttävät vettä, koneistot kuluttavat polttoainetta ja kemikaaleja levitetään viikosta toiseen. Tietty osaa näistä lihattomien vaihtoehtojen ainesosista käytetään myös esim. rehussa, mutta isoin osa on sellaisia, mitä emme voi ihmisinä käyttää omaan ketjuumme. Näitä lihattomien ainesosia joudutaan myös tuomaan paljon esimerkiksi Indonesiasta. Tämäkin nyt vielä kasvanut enemmän Ukrainan tilanteen vuoksi. Kemikaaleja/muuta paskaa näistä on kehittyvissä maissa päätynyt juomavesiinkin välinpitämättömyyden takia. Jotkut kasvituotteiden ainekset vievät kyllä vähemmän tilaa kuin lihateollisuuden, mutta sekin on vain osassa. Näissä beyond burgereissa ja muissa vastaavissa on myös paljon väriaineita ja muita, joten kehottaisin lukemaan aina hieman takakantta (kuten yleensä kaikessa kannattaakin).

En voi myöskään kommentoida henkilökohtaisiin tuntemuksiin ravinnon vaihtuessa. Itsellä ei ole koskaan ollut sellaisia ongelmia korkean lihansyönnin kanssa, mitä jotkut ovat saaneet. Hienoa vain jos on ravinnon muuttaminen auttanut.

Enkä ala liikaa demonisoimaan kasvisvaihtoehtoja, koska ei minua myöskään päivän päätteeksi kiinnosta mitä ihmiset ostavat. Eikä ne kaikki ole huonoja. Kannattaa kuitenkin miettiä miten tuotteen loppumuoto on siihen päätynyt. Omasta mielestäni kehityskohteita ilmastoon/ympäristöön liittyen löytyy paljon parempiakin, kun se mitä kotitalouden lautasella on. Näissäkin asioissa nähdään jotenkin kumman paljon syytöstä juuri siihen kotitalouteen, ja vähän luulen ettei ole sattumaa. Aika pienillä mätkyillä maailman paskojat ovat päässeet ja touhu sen kun vain jatkuu.

On myöskin huonoa lihateollisuutta jota ei pitäisi avustaa. Sen takia voi hieman miettiä missä syö ja kaupassa katsoa lihan kotimaan. Tietää vähän kuinka fiksusti hommaa on hoidettu ja mitä pistoksia karja saanut kankkuun.

3 tykkäystä

Hyvää huomenta Kahvihuone! Postasin Inderesin omaan ketjuun kyselyn, mutta jaan sen myös tänne, jotta saisimme mahdollisimman paljon vastaajia. Kiitos @_TeemuHinkula :lle markkinatutkimuksen kehoittamisesta. Pyrimme hyödyntämään kyselyn dataa mahdollisimman monipuolisesti!

Laajennumme Ruotsissa ja kuulisimme mielellämme yhteisömme toiveita kiinnostavista yhtiöistä. Mille Ruotsiin listatuille yhtiölle toivoisit Inderesin analyysiseurantaa? Voit kertoa tässä kyselyssä 10 sinua eniten kiinnostavaa yhtiötä. Yhtiöiden nimiä löytyy seuraavilta listoilta:

Nasdaq Stockholm päälista: https://www.nasdaqomxnordic.com/shares/listed-companies/stockholm
Nasdaq First North (SEK-valuutalla treidaavat listattu Ruotsiin): https://www.nasdaqomxnordic.com/osakkeet/listayhtiot/first-north
Spotlight (SEK-valuutalla treidaavat listattu Ruotsiin): https://spotlightstockmarket.com/en/market-overview/share-prices/
Nordic Growth Market: Shares

Kiitos vastauksestasi jo valmiiksi! Toisinaan analyysiseurannan aloitukselle on myös ollut valtava apu, jos sijoittajat ovat laittaneet suoraan yhtiölle toiveen analyysiseurannasta :slightly_smiling_face:

Kyselyyn pääsee tästä linkistä: Microsoft Forms

30 tykkäystä

Ktyllähän tää nanocappi jos joku pitäisi ensimmäisten joukossa saada ihan vain kulttimaineen takia.

41 tykkäystä

Cdon, K-Fast, Fortnox, Upsales ainakin

2 tykkäystä

PEAB, Skanska, SSAB jne… isosti myös Suomessa vaikuttavia yhtiöitä.
Telia taitaa ollakin jo…

2 tykkäystä

Tuohon tekisi mieli ehdottaa montaakin yhtiötä, mutta mietin vain, että Ruotsissa pienehköillä kasvuteknoyhtiöillä on usein seuranta jo RedEye:ltä, joten lieneeköhän useillakaan turskaa tekevillä varaa/intoa hankkia toista seurantaa ensimmäisen päälle :face_with_peeking_eye:. Vaikka jos pitäisi sijoittajana valita RedEyen tai Inden analyysin väliltä, niin päätös olisi kyllä melko helppo. Sentään hieman pienemmät ovat Inderesin analyytikoiden kiikarien suurennukset :sweat_smile: :rofl:. No kai niitä yhtiötä riittää muualtakin kuin teknosektorilta toivottavaksi.

4 tykkäystä

Se on tuo ennustaminen vähän kuin geologia, siinä joudutaan aika paljon tekemään oletuksia sen tiedon perusteella mitä on saatavilla.

Alfa Lavalin lisäisin toiveiden tynnyriin.

3 tykkäystä

Klikatkaa siis tuota linkkiä Aaron viestin lopussa älkääkä tänne niitä kirjoittako :sweat_smile:

40 tykkäystä

Niin niin.

Mutta olisi se (Yhtiö X) kyllä kiva saada… :melting_face:

1 tykkäys

Kävin vastailemassa, mutta totuus lienee, että lukisin mieluummin analyysiä yhtiöistä, joita en edes oikein tiedä vielä, joten vaikea sanoa. Nyt aika helposti tulee mieleen electroluxit, Evot ja Ericssonit, kun ne tietää, mutta niistä nyt löytäisi analyysiä muutenkin, jos ei olisi laiska, kun englanti kuitenkin taittuu riittävän hyvin. Enemmän arvoa lie pienempien yhtiöiden analyysissä, mutta sellaisista ruotsalaisista analyysiä löytyy lähinnä ruotsiksi, niin en ole itse lähtenyt edes penkomaan.

Inderesin suurin arvo Suomessakin on ehkä muualla kuin Nokian tai UPM:n analysoinnissa.

12 tykkäystä

Sitten voidaan taas katsoa kuinka hyviä ne lihattomat tuotteet ovat luonnolle. Kun haet Beyond burgerin tavallisen sijaan, niin et todennäköisesti kauheasti vaikutusta asioihin tee, koska tilalle tulee vastaavaa tai joskus pahempaa toimintaa. On teolliset kasviöljyt ja todella prosessoidut kasvisproteiinit (usein herne). Ainesosat näihin useisiin kasvistuotteisiin on massaviljelty, kuten soija, maissi ja taas herneet. Massiiviset jyvä/viljafarmit, kasviöljyplantaasit tappaa/häiritsee monen muun eläimen elinympäristöä, käyttävät vettä, koneistot kuluttavat polttoainetta ja kemikaaleja levitetään viikosta toiseen.

Näiden ilmastovaikutukset ovat murto-osa verrattuna lihateollisuuteen. Kuljetuksesta aiheutuvat päästöt ovat niin ikään häviävän pieni osa kokonaisuutta. “Prosessointia” puolestaan tapahtuu samalla tavalla liha- ja kasvikunnan tuotteissa; se ei automaattisesti tee ruoasta hyvää tai huonoa.

Moni ihminen ei kykene tunnustamaan tosiasioita, vaan tarttuu kaikkiin mahdollisiin oljenkorsiin, jotta nykyinen elämäntapa voisi jatkua. Se on ihan ymmärrettävää ja kuuluu ihmisen psykologiaan.

Ruoka on ilmastopäästöjen kannalta tärkeä ihan siitäkin syystä, että siihen voi vaikuttaa jokapäiväisillä valinnoilla. Kämpän lämmitykseen, joka on etenkin Suomessa leijonanosa päästöistä, on vähän hankalampi vaikuttaa. Toki osalla mahdollista sekin.

22 tykkäystä

Eiköhän sitä eniten ihteäkin kiinnosta pienet potentiaaliset kasvu/aliarvostetut yhtiöt. Isommista löytyy dataa englanniksikin. Niitä vaan sukkana silmien eteen niin että silmät menee kieroon.

Ruotsalaiset kaivosfirmatkin kiehtoo, kun Suomessakin taitavat kaivella enemmän ja vähemmän. Ollaanko siellä Lithium-hommia suunnittelemassa? Pohjois-Pohjanmaallekin mahdollisesti ilmestymässä Northgoldin kaivoksia ehkä parikin kappaletta (oliko molemmat kultakaivoksia) Haapajärvelle ja Haapavedelle ja lähinnä paikallislehdestä osunu silmään.

Paljon, paljon, paljon firmoja varmasti.

Valoe kakkoset voi jättää välistä.

1 tykkäys

Nyt se on sitten käsitelty hovioikeutta myöten. Alkoholia voi tilata ulkomailta kimpassa, kunhan tilaaja ei ota palkkiota tekemästään työstä, niin kyseessä ei ole alkoholin laiton myynti. :+1:

ps. Olisi kiva, jos en olisi kesällä inflaation ja energian hinnan vuoksi alkanut syömään enemmän puuroa, lisännyt polkupyörän käyttöä ja vähentänyt alkoholin kulutusta, joten tämä(kin) tilaisuus menee ihan hukkaan… :confused:

8 tykkäystä

Tässä on Ilkka Sinervän tekemä juttu, jossa puhutaan mm. suomalaisten pörssiyhtiöiden lähitulevaisuudesta. Jutussa on lainattu Hannu Angervuota ja kirjoitettu mm. konepajoista että metsäyhtiöistä. :slightly_smiling_face:

Helsingin pörssin tuloshuipun tekijöiksi voi nostaa teräsyhtiöt SSAB:n ja Outokummun sekä metsäteollisuus eli Metsä-Boardin, Stora Enson ja UPM-Kymmenen. Nokia sijoittuu keskikastiin.

"Kisaa voi luonnehtia tasaväkiseksi suomalaisten ja ulkomaisten yhtiöiden kesken globaalisti.

Esimerkiksi Valmetin ja sen itävaltalaisen kilpailijan Andritz Pulp and Paperin tilauskanta oli molemmilla yhtiöillä sama eli noin 4,7 miljardia euroa syyskuun lopussa.

Konecranesin tilauskanta ylitti kolme miljardia euroa syyskuun lopussa. Ja amerikkalaisen kilpailijan Columbus McKinnonin tilauskanta on liikkunut noin 350 miljoonan euron molemmin puolin."

1 tykkäys

Testasin tehdä kyselyn koska kiinnostaa minkä kokoisia salkkuja porukoilla on dipin jäljiltä. Ja olisihan se innostavaa nähdä jos noita suuriakin salkkuja löytyisi jokunen.

Kiitoksia etukäteen jo kaikille jotka viitsivät vastata. Muutamalla sadalla vastauksella saa varmasti jo kohtuu realistisen jakauman.

  • 1-10000€
  • 10000-50000€
  • 50000-100000€
  • 100000-200000€
  • 200000-500000€
  • 500000-1000000€
  • 1000000-5000000€
  • 5000000-1000000€
  • Yli 10m

0 äänestäjää

1 tykkäys

Salkku osakkeisiin tarkoitetun käteiskassan kanssa vai ilman?

1 tykkäys

No nyt! Olen ostellut läpi kesän ja syksyn näitä laskevia rahastoja / kursseja. Nyt on jo 3/4 plussalle. Ai että :slight_smile:

53 tykkäystä

Vastaan kassa ja salkku yht itse, sillä se tarkoittaa sijoitusvarallisuuttani.

1 tykkäys

Näkyykö tuossa, että kuka äänestänyt mitä? Joku rahamies käynyt jo nappaamassa piikkipaikan :grin:

1 tykkäys