Inderesin kahvihuone (Osa 5)

CO2 kylmäaineena toimisi ainakin ruotsalaisessa saunassa.

“Spirit of löyly” eikö olut olisi parempaa; pirtusta tulee tosi kova pääkipu jos/kun herää.

Kaikkea uskomatontahan sitä onnistutaan tekemään, vaikka itsestä tuntuukin että satoja asteita celsiusta olisi lämpöpumpulla mahdotonta tehdä. Tekniikka kuitenkin perustuu kylmäaineen kaasuuntumiseen ja lauhtumiseen.

Kyllä, olethan yksi opetuslapsistani, kuten myös mm. @SijoitusSeppo, @Pohjolan_Eka ja @timontti on. Vähän, kun Gosse, Kinnunen, Viljakainen ja kumppanit vähän oppivat alaa, niin pääsevät myös mun opetuslapsikseni.

On tää kyl hieno! :fire:
image
Ehkä viel joskus… :wink:

7 tykkäystä

Mahtavaa, kun toimitusjohtajakin jalkautuu Inden kahvihuoneeseen meidän muiden pulliaisten joukkoon! :smiling_face_with_three_hearts:

16 tykkäystä

Ah, kuinka ihanaa kun talvi taas tulee… :grin:

28 tykkäystä

@JHeiskanen , ehkä bongasit tämän Alokkaan kultaisen kosketuksen ensimmäisenä, mutta sallinet että huomautan, että nopeat syövät hitaat ja olen jo värvännyt Alokkaan omaksi salkunhoitajakseni :grin:

12 tykkäystä

Pörssit diskonttaavat kolmannen maailmansodan alkamista.

7 tykkäystä

Puolan hallituksen tiedottaja kertoi kuitenkin Twitterissä, että Puolan pääministeri oli kutsunut kiireesti koolle turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan.

7 tykkäystä

Ei kauaa tainnu jenkkipörssiä ohjukset kiinnostaa… inflation or get the f*ck out

23 tykkäystä

Syvästi toivon, että tämä on totuus

21 tykkäystä

Pois lukien alan yritykset

2 tykkäystä

Niin kyllähen se varmaan lämmittää mukavasti omistaa arvokkaita osakkeita, kun ydinpommi tippuu päälle :slight_smile:

8 tykkäystä

Ray Dalion jutut ovat mielestäni pidempään kaivanneet kriittistä tarkastelua. Häntä nostetaan esiin siellä ja täällä ja monet hänen firman tuottamat tutkimukset esimerkiksi velkasykleistä ovat yleisellä tasolla hyödyllisiä. Mutta hänen isot syklit ja puheet Kiinan noususta kuulostavat lähinnä diletantti historioitsijan horinoilta.

Yksi Dalion teesi on isot historialliset syklit, missä imperiumit nousee ja tuhoutuu. Onneksi Money Macro uhrautui lukemaan hänen eepoksen ja videolla avataan hyvin Dalion argumentoinnin ja datan heikkouksia.

M&M huomauttaa yksinkertaisesti, että Dalion pointit miksi USA on ”laskeva” (mitä se tarkoittaakaan?) imperiumi pätee myös Kiinaan Dalion omin kriteerein mutta hän yksinkertaisesti unohtaa mainita sen kirjassaan. :joy: Dalion mielestä esim. velkaantuminen on heikkoutta mutta Kiinahan on myös umpivelkainen. Tai poliittinen eripuraisuus on heikkoutta, mutta Kiina in diktatuuri missä sorretaan vastustavia mielipiteitä. Hooaah.

Historia ja käsittääkseni myös ekonomisti piireissä isojen syklien piirtelyyn suhtaudutaan nykyään kriittisesti, koska ne eivät ole kovin tieteellisiä ja on vaikea verrata tämän päivän yhteiskuntaa edes muutamien kymmenien vuosien päähän olleisiin. Ne oli muotia joskus kauan aikaa sitten mutta elää edelleen sitkeästi mielikuvissa ja tubevideoissa.

Isoissa vertailuissa sorrutaan herkästi anakronismiin. Esim. tämän päivän dollarin kaltaista globaalia reservivaluuttaa ei ole koskaan ollut, mutta se ei estä Daliota nostamasta puntaa ja ties mitä Meksikon hopeaa samaan rooliin.

:face_with_peeking_eye:

58 tykkäystä

Tähän voisi vielä lisätä seuraavat pointit mitä usein näkee Kiina-fanittajilta:

  1. Paljon työikäistä koulutettua porukkaa → tämä on totta, mutta samaan aikaan Kiinalla on väestörakenteensa kanssa yksi maailman massiivisimmista ongelmista. Kuvan keskellä olevat palkit kun liikkuvat ylemmäksi niin siinä joutuvat alempien rivien väestö miettimään miten pitkiä päiviä pitää tehdä, jotta eläkeläiset saavat päivittäisen leipänsä.

image

  1. Kiinalla on paljon luonnonvaroja → on totta, että Kiinalla on monia harvinaisia metalleja. Kiinan talous on kuitenkin täysin riippuvainen öljystä. Öljy kuljetetaan Adeninlahdelta ja Omaninlahdelta Malakansalmen kautta Kiinaan. Nämä kaikki 3 solmukohtaa ovat paikkoja, jotka jenkit voisi halutessaan sulkea. Kiinalta puuttuu suuri Blue Water laivasto, jolla se voisi turva öljyintressinsä.
8 tykkäystä

Onhan ydinsota Manhattan projektin synnystä lähtien laskettuna (onneksi) koskettanut huomattavasti useampaa ihmistä talouteen vaikuttavana tekijänä kuin konkreettisena maailmanloppuna.

@Sijoittaja-alokas olisiko mahollista, että haastattelisit itteäs tohon sun ikiomaa ketjuun? Oot kyllä niin huikee tyyppi, että luulen monen muunkin haluavan tietää susta lisää.
Teet niin paljo hyvää ihmisille, että jos haluut päästä vielä korkeemmalle tasolle, niin sun pitäs varmaa ratkasta ruoka- tai ilmastokriisi yksin.

42 tykkäystä

Kiitos todella ystävällisistä sanoista! :smiling_face: Ja mukava kuulla, että olet kiinnostunut kuulemaan musta lisää. :slight_smile: Voin harkita asiaa, mutta sitä ennen haluaisin haastatella valtavasti muita ihmisiä. Joku muukin ehdotti mulle samaa privaviestissä, mutta tämä toteutunee myöhemmin ehkä jollain tavalla.

Haluaisin kovin ratkaista erilaisia ongelmia kaikkien ihmisten hyväksi, kun vain pystyiski… :slightly_frowning_face:

18 tykkäystä

Tämä IPO-analyysi + listautuvan toimitusjohtajan foorumivastine on mielestäni ollut sijoittajan kannalta ihan mieletön win-win -tilanne.

Jäin miettimään, että tulevaisuuden listautumisissa olisi hienoa jos IPO-analyyseihin saataisiin säännönmukaisemminkin tällaisia vastineita. Mielestäni näissä aloitteellinen voisi olla joko IPO-analyysin kirjoittaja (ping ainakin @Karo_Hamalainen & @Omavaraisuushaaste ) tai Inderes-yhteisö.

Tässä nimenomaisessa tapauksessa @Henri_Neuvonen vastasi Karon analyysiin foorumilla ja tämä antoi kaikille sijoittajille mahdollisuuden paitsi seurata keskustelua reaaliajassa, myös osallistua siihen esimerkiksi tarkentavilla kysymyksillä. Listautujien toimitusjohtajat ovat vähitellen hakeutumassa enemmän ja enemmän yksityissijoittajien kysymysten äärelle, mutta toistaiseksi tällaista merkittävää aktiivisuutta on Henrin lisäksi nähty Wittedin @Harri_Sieppi `ltä ja ehkäpä parilta muulta.

Uskallan kuitenkin väittää, että koska IPO-analyysejä luetaan ja jaetaan paljon, ja piensijoittajien rooli ainakin pk-listautumisissa on merkittävä, olisi etenkin kriittisten IPO-analyysien avoimesta kommentoinnista ihan aidosti hyötyä todella monelle muullekin listautuvalle yritykselle.

En tiedä miten tätä kulttuuria voisi kokonaisvaltaisesti edistää, mutta varmasti pieniä muutoksia voi saada aikaan jo sillä, että aktiiviset yhteisöläiset ovat yhteydessä listautuvien yritysten johtoon/IR:ään. Inderes tietysti listautujien sparraajana ja mahdollisena neuvonantajana voi myös foorumiaktiivisuuteen kannustaa. Nyt tästä sijoittajaviestinnän muodosta alkaa olla jo elävän elämän referenssejäkin.

Uskon, että Henrille ja Harrillekin on ollut helpompaa, että vastaukset samoihin kysymyksiin skaalautuvat foorumilla heti kaikkien nähtävllle, eikä niihin tarvitse vastata yksittäin sähköpostitse tai puhelimitse. Tämä myös kannustaisi avoimempaan, läpinäkyvämpään ja rehellisempään sijoittajaviestintään, joka lienee lähes aina hyödyksi sekä yritykselle että sijoittajille.

40 tykkäystä

Alla olevasta linkistä pääsee seuraamaan, mitä Kauppalehti-lavalla tapahtuu. Mukana menossa mm. Lamor, Sampo (@Mirko_Sampo_IR), Norrhydro, UPM, @Rauli_Juva, @Olli_Koponen, Netum, Verkkokauppa, Fodelia, @Sauli_Vilen jne.

Kaikille sijoittamisesta kiinnostuneille suunnattu SijoittajaMessut järjestetään keskiviikkona 16.11. Helsingin Messukeskuksessa. Päivän esityksiä voi seurata niin paikan päällä Messukeskuksessa kuin inderesTV:n välityksellä. Tallenteet esityksistä ilmestyvät myöhemmin myös inderesTV:seen. Tiedot kaikista esityksistä ja tarkemman messuohjelman löydät täältä.

(SijoittajaMessut 2022 - Kauppalehti).

6 tykkäystä

Mitä tekisit, jos painiura jostain syystä päättyisi?

”Olen sitäkin miettinyt. Minua kiinnostaa bisnes ja yrittäminen, mutta myös valmentaminen. Minulla on siihen paljon pääomaa, jota haluaisin hyödyntää. Pidän itseäni analyyttisenä ja sosiaalisena urheilijana”, Kuosmanen sanoo.

Sijoittamisen Kuosmanen kertoo aloittaneensa jo nuorena. Loukkaantumisen aikana hän hankki asunnon Rajakylästä Vantaalta Porvoonväylän ja Helsingin rajan välissä.

Pyöriiköhän Elias täällä meidän keskuudessa. Toivottavasti ei ole salkku ihan yhtä turskalla kuin minulla ja Alokkaalla.

11 tykkäystä