Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Toi on niin tuttu tunne. Itekki lukenu stokkan ketjun kaikki viestit seuranna alotuksen jälkee ja oma ymmärrys on tasoa ”miks kattoo suositus, kun tossa on toi tavotehinta vieressä. Siitähän näkee suoraa paljo tulee tuottoa vuodessa.” Sit välil on tullu mielee kysymyksiä, mut ei oo kehdannu kysyä, kun muistaa mitä äiti sano mulle: ”säki menisit iha viisasta, kun olisit vaa hiljaa” :slight_smile:
No onneks suureen osaan kysymyksii on saanu vastauksen jo seuraavissa postauksissa.

3 tykkäystä

Kyllä Harvian ja Kamux tarinat ovat palautuneet maan pinnalle useammastakin syystä. Ja molempien yhtiöiden kurssit nojaa nyt fundaan, eikä tarinointiin. Nyt pörssissä on muut pahemmasta hypessä…

44 tykkäystä

Aikamoista jargonia taas. Ei se sitä ole. Täyssähköllä pärjää talvella oikein hyvin. Maksimirange voi pudota 100-150km kun mennään alle -10c⁰ lämpöihin mutta ~300km rangella pärjäilee oikein hyvin. Tämä kuuluisi autoketjuun mutta en osaa vastata sinne.

4 tykkäystä

Tuli sitten (itselleni)uuteen yhtiöön tutustuttua ja samalla muutama enakko"tieto" oikaistua. Ja pari naamapalmua koettua:

Norrhydro- “Eli tämä on se historiallinen raskaan veden valmistaja”. Ei, tämä ei ole Norsk Hydro. Ensimmäinen naamapalmu.

Liikkeenohjauksen edelläkävijä- “Okei elikkäs firman eli puulaakin eli liikkeen ohjausta, eli joku liikkeen-/ hallinto-/ toimintakonsultti tms.” No ei ihan. Toinen naamapalmu.

4 tykkäystä

Lämmin kiitos kauniista ja rohkaisevista sanoistanne @Kalakukko1, @_TeemuHinkula ja @Sijoittaja-alokas! Mukava, että olette niin ystävällisiä rohkaisijoita. :slight_smile: Se saa hyvälle mielelle.

Super-inspiroivaa olla mukana yhteisössä, jossa meitä yhdistää tavoite kehittyä kohti parempaa talousosaamista niin osakesijoittamisen saralla kuin laajemminkin. On ollut innostavaa havaita, että meitä on täällä hyvinkin erilaisista taustoista, ammateista ja erilaisilla elämänkokemuksilla. Arvostan suuresti mahdollisuutta oppia toinen toistemme näkökulmista ja kokemuksista. Yksi parhaista sijoituksista on ajankäyttö uuden oppimiseen. Siihen tämä yhteisö tarjoaa mielestäni runsaasti inspiraatiota.

Yhteisömme on hyvin ainutlaatuinen ja voimaannuttava. Täällä kohtaavat niin sijoittajat, yritysjohtajat kuin oman talousosaamisen kehittämisestä kiinnostuneetkin.
Arvioin, että yhteisöllämme on jo nyt, ja tulee yhä enenevästi olemaan merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan talousosaamisen kehittämisessä. Kollektiivisesti tämä yhteisö on hienosti ja selkeästi rakentamassa suomalaisten talousosaamista.

Suomen pankin talousosaamisen strategiaehdotukseen liittyvässä tiedotteessa sanotaan “parempi talousosaaminen tuottaa hyvinvointia paitsi ihmiselle itselleen, myös koko kansantalouteen.” [1]. Lämmin kiitos, kun te kanssafoorumilaiset olette kirjoituksillanne, lukemisella, talousasioiden opiskelulla, analyysillä ja viisailla talouspäätöksillä vahvistamassa kansantalouden hyvinvointia! :slight_smile:

Täällä yhteisössä on muuten vaikka kuinka monta ihmistä jota voisi huomioida ja kiittää. Tsempataan toisiamme, annetaan kiitosta ja rohkaistaan toinen toisiamme. :slight_smile: @lazyway:n rohkaisevin sanoin aloittama keskusteluketju “Kiitos Inderes-yhteisö huippuduunista!” on innostavaa luettavaa! Haastan sinua kirjoittamaan sinne rohkaisun sanoja kanssafoorumilaisille ja Inderesin loistavalle tiimille!

Mukavia päiviä teille kaikille! Kiva, kun juuri sinä olet uniikki osa tätä ainutlaatuista ja voimaannuttavaa yhteisöä! :slight_smile:

[1] Visio: Suomalaisten talousosaaminen maailman parasta vuonna 2030 (suomenpankki.fi)

58 tykkäystä

No nyt SDP on tehnyt sen! Sdp onnistui muuttamaan velat tuloiksi. SDP:n mukaan siis valtiontalous on ylijäämäinen tänä vuonna. Todellisuudessa talous on arvioiden mukaan noin 7mrd€ alijäämäinen kuluvana vuonna. Tällaisella osaamisella Suomen taloutta hoidetaan.

84 tykkäystä
53 tykkäystä

Ylioppilas Mäkynen taisi nukkua onnensa ohi matematiikan tunneilla :grimacing:

14 tykkäystä

Nauraisin, jos tämä kalapuikko-matias ei olisi niin tärkeässä positiossa päättämässä asioista.

Tämä on oikeasti kauheaa.

77 tykkäystä

Ilmeisesti siinä ei kuitenkaan ollut laskettu velkoja mukaan. Toki harhaanjohtava alkuperäinen twiitti oli silti.

3 tykkäystä

Eli vähän kuin EBIT kyseessä :smile:

1 tykkäys

Eilen Louis Vuitton julkaisi mainoskuvan, jossa Messi ja Ronaldo pelaavat shakkia.

Kuva sai valtavaa suitsutusta ja miljoonia tykkäyksiä pelaajien Instagram-tileillä. Yleensä kun shakkia esitetään polulaarikulttuurissa, lauta on väärin tai asema laiton. Parhaassakin tapauksessa asema on luokattoman naiivi. Tässä tapauksessa Vuitton malttoi nähdä vähän vaivaa. Kyseessä on asema Magnus Carlsenin ja Hikaru Nakamuran välisestä turnauspelistä vuodelta 2017.

Ronaldon kuningas on siis tosiasiassa laudan ensimmäisellä rivillä. ”Lauta” näyttäisi jatkuvan siitä alaspäin, mutta se johtuu vain siitä, että kyseessä on ruudullinen matkalaukun kansi, jossa sattuu olemaan pystysuunnassa enemmän kuin kahdeksan ruuturiviä. Futislegendat ovat päättäneet, että lauta päättyy tuohon. Ronaldon asemassa olisin päänsäryn välttämiseksi peittänyt lautaan kuulumattomat haamurivit vaikka jollain vaatekappaleella.

Kuvassa Messi valmistautuu pelaamaan pelin viimeisen siirron, jolla hän shakkaa daamillaan Ronaldon kuningasta, ja pelaajat kättelevät tasapelin merkiksi, koska materiaaliylivoimastaan huolimatta valkea ei voi paeta shakkeja.

Messillä on kuitenkin mietteliäs ilme. Hän on pysähtynyt hetkeksi, mutta ei mieti enää nykyistä asemaa, vaan kelaa mielessään koko peliä. Miten Ronaldo sai laitettua kovaa painetta Sisilialaisen puolustuksen legendaarisessa Najdorfin muunnelmassa, miten Messin riskialtis strategia ja veitsenterällä tasapainoillut dynamiikan taju piti aseman juuri ja juuri tasapainossa. Miten hän lopulta ratsun uhraamalla pakotti tasapelin; looginen päätös vanhojen samuraiden ystävyysottelulle. Toisiaan kirittämällä heidän vuosia jatkunut kamppailunsa maailman parhaan pelaajan tittelistä muodostui varmasti lajin historian eeppisimmäksi. He olivat kaukana karussa muilta, aivan kuten shakin vastaava taistelupari Kasparov-Karpov 1980-luvulla. Olisi ollut kuvaavampaa valita tähän jokin asema heidän peleistään.

Sekä Messi että Ronaldo valmistautuvat lähes varmasti viimeiseen MM-turnaukseensa ja jahtaavat yhä ensimmäistä MM-pokaalia. Sääli että puitteet ovat niin irvokkaat.

124 tykkäystä

Onnittelut Qatarille :partying_face:

8 tykkäystä

Hyvää alkanutta maanantaita kahvihuone. Repostaan meidän kyselyn koskien kiinostavia yhtiöitä Ruotsissa, josta te olisitte kiinostuneita analyysiseurannan osalta.

Tässä muutama linkki josta yhtiöihin pääsee tutustumaan:
Nasdaq Stockholm päälista: https://www.nasdaqomxnordic.com/shares/listed-companies/stockholm
Nasdaq First North (SEK-valuutalla treidaavat listattu Ruotsiin): https://www.nasdaqomxnordic.com/osakkeet/listayhtiot/first-north
Spotlight (SEK-valuutalla treidaavat listattu Ruotsiin): https://spotlightstockmarket.com/en/market-overview/share-prices/
Nordic Growth Market: Shares

Kiitos vastauksestasi jo valmiiksi! Toisinaan analyysiseurannan aloitukselle on myös ollut valtava apu, jos sijoittajat ovat laittaneet suoraan yhtiölle toiveen analyysiseurannasta :slightly_smiling_face:

Kyselyyn pääsee tästä linkistä: Microsoft Forms

10 tykkäystä

Twitterissä on menossa “laadukas” energiakeskustelu.

Kurkatkaa vaikka ton twiitin vastauksia jos haluatte lukea kunnon öyhötystä. Oikea vastauskin on joukossa ja ansainnut 0 likeä. Väärillä vastauksille joista eniten tarjottu Suomen Vihreä puolue menee paljon paremmin. Miten ihmeessä Suomen Vihreät on saaneet aikaiseksi dieselin hinnannousun ihan Jenkeissä asti?

Tässä toinen. Kaveri laskee sähkön kustannukset agregaatilla 30snt/kwh liian alhaiseksi. Kommenteista kaivamalla löytyy selitys. Ne on laskettu löpön hinnalla joka oli korona dipissä :face_with_spiral_eyes: . Syyttää luonnolisesti taas Suomen Vihreää puoluetta. Profiilissa kertoo olevansa manageri teollisuudessa. Jos suoltaa tollasta tuubaa niin kantsisi vetää nimimerkillä.

24 tykkäystä

Hyvää maanantaita kaikille.Törmäsin tällaiseen videoon ja ajattelin jakaa sen tänne kaikille nähtäväksi. Tämä on tehty Yhdysvalloissa aksentista päätellen, sekä siitä, kuinka video etenee. Suomessa tämä sama toistuisi luultavasti vähemmän kärjistettynä ja erot eivät olisi noin suuria, mutta niitä silti olisi.

Suosittelen katsomaan loppuun saakka. Se on ajatuksia herättävä ja sen 3 minuutin arvoinen jokaisen päivään. :slight_smile:

23 tykkäystä

Twitterin algoritmit osaavat jotenkin saostaa molempien päiden äärilaidat kommentoimaan. Niinkin neutraalissa aiheessa, kuin neljäs koronarokotekierros, kommenttikentissä puolet vastauksista on rokotedenialisteja ja toinen puoli salaliittoilevia lockdown-intoilijoita. Usein ei yhtään neutraalia kommenttia. Varmasti suurin osa twitterin käyttäjistäkin on perusfiksuja ihmisiä, mutta ymmärtävät olla kommentoimatta. Itse seuraan vain kourallista asiantuntijoita ja blokkaan kaikki, jotka twiittaavat tai tykkäävät mistään muusta kuin laadukkaasta sijoituskeskustelusta (Mikaelin pitsatwiitit hyväksyn :face_with_monocle:).

2 tykkäystä

Mikä on sinusta ”oikea” vastaus tuohon? Kompleksi asia jossa on syitä ja syiden syitä.

2 tykkäystä

Tämä on muuten kaiken kaikkiaan aika mielenkiintoinen ilmiö. Ihmiset kokevat omaavansa jonkinlaisen luonnollisen oikeuden alhaisiin energianhintoihin, ihan vain koska hinnat ovat olleet alhaalla jo pidemmän aikaa. Kun tilanne muuttuu ja hinnat nousevat, ei osata olla kiitollisia kaikesta siitä hyvästä mitä on ansiottomasti saatu, vaan aletaan välittömästi etsimään syyllisiä rangaistavaksi. Ihmisten raivo näyttää suuntautuvan erityisesti niihin, joiden koetaan hyötyvän muuttuneesta tilanteesta ja varsinkin energiayhtiöitä halutaan rangaista merkittävillä lisäveroilla, entisestään pahentaen tilannetta. Ilmiselvin ratkaisu eli merkittävät yritystuet investointeihin, ei tule missään nimessä kyseeseen, koska silloinhan “autettaisiin pahiksia”. Ihminen onkin sinänsä varsin typerä eläin, mutta kaikkien meidän onneksi meille on kehittynyt sivistysvaltioita, jotka pyrkivät silottamaan yksilöiden ohikiitävät tunteet ja pitämään huolen että lopulta nämä aiheutetut vahingot ovat vain väliaikaisia.

47 tykkäystä