Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Tässä on Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilän juttu teknojättien osakkeiden menosta vuonna 2022.

"Tutkimme, miten merkittävimmät entiset sijoittajien ykkössuosikit menestyivät vuonna 2022. Valitsimme osakkeet teknologia-, viestintä- ja harkinnanvarainen kulutus -sektoreilta. Merkittävimmät teknologiaosakkeet ovat:

  • Apple
  • Microsoft
  • Alphabet (Google)
  • Amazon
  • Visa
  • Tesla
  • Nvidia
  • Meta Platforms
  • Netflix"
2 tykkäystä

Tässä on varmasti ollut joku sananvapautta edistävä ajatus taustalla.

image

8 tykkäystä

Varmaan uhka tullee lappewn rannasta käsin

Se kun on historiallisesti hinnoiteltu tekkifirmaksi, koska itseajavat autot, robotaksi jne. tulevaisuuden toivot. Jos nuo toteutuvat, nykyinen arvostustaso on halpaa kuin makkara. Jos taas jäädään autofirmaksi autofirmojen joukkoon ja kasvu hidastuu, laskuvaraa on.

15 tykkäystä

Ekonomistin ajatuksia Teslasta verrattuna pariin muuhun teknologiayhtiöön. Mielestäni erinomaisia ajatuksia. Tesla on kieltämättä erinomainen sähköauto, luultavasti paras markkinoilla oleva tällä hetkellä, mutta siinä ei ole mitään sellaista, jota joku toinen autovalmistaja ei voisi myös tehdä.

In the case of Microsoft, the traditional story has been that businesses continued to buy the company’s software, even when it was panned by many people in the tech world, because it was what they were already set up to use: Products like Word and Excel may not have been great, but everyone within a given company and in others it did business with was set up to use them, had I.T. departments that knew how to deal with them and so on. These days, Microsoft has a better reputation than it used to, but as far as I can tell, its market strength still reflects comfort and corporate habit rather than a perception of excellence.

Apple’s story is different in the details — more about individual users than institutions, more about physical products than about software alone. And Apple was widely considered cool, which I don’t think Microsoft ever was. But at an economic level it’s similar. I can attest from experience that once you’re in the iPhone/iPad/MacBook ecosystem, you won’t give up on its convenience unless offered something a lot better.

The question is: Where are the powerful network externalities in the electric vehicle business?

Electric cars may well be the future of personal transportation. In fact, they had better be, since electrification of everything, powered by renewable energy, is the only plausible way to avoid climate catastrophe. But it’s hard to see what would give Tesla a long-term lock on the electric vehicle business.

Johtopäätös on väistämätön. Sähköauton ei ole pakko olla Tesla. Muitakin on saatavana ja lähivuosina niitä tulee jokaiseen makuun kauppakassista extreme sporttimalleihin.

But the lesson from Apple and Microsoft is that to be extremely profitable in the long run a tech company needs to establish a market position that holds up even when the time comes, as it always does, that people aren’t all that excited about its products.

In short, electric vehicle production just doesn’t look like a network externality business. Actually, you know what does? Twitter, a platform many of us still use because so many other people use it.

13 tykkäystä

Lähtee jo vähän kauaksi ketjun aiheesta, niin kokeillaas vastata toisaalle. Oma arvaukseni on, että Onnisen kolumni on puhtaasti klikkimielessä kirjoitettu. Kritiikki on rakennettu äärimmäisen hyökkäävään sävyyn paljon medianäkyvyyttä omaavia henkilöitä kohtaan ja kunhan kyseiset henkilöt mahdollisesti tähän tavalla tai toisella vastaavat, saa Onninen ihan hitokseen lisää lukijoita tälle “kritiikilleen”.

1 tykkäys

Kommentti palsta lemusi ainakin pahasti Venäjän trollleilta.

6 tykkäystä

Tiedät mitä tehdä, jos omistat jotain näistä osakkeista :slight_smile:

27 tykkäystä

Jos haluaa itselleen pahan mielen kannattaa lukea myös Onnisen aikaisempi kolumni.

12 tykkäystä

Minusta nämä OP:n toimialakatsaukset ovat ihan hyviä, noin viiden minuutin pätkiä. :slight_smile:

12 tykkäystä

On muuten todella kummallinen fiilis tämä YTD nollautuminen. Ihan selvästi huomaan fiiliksen olevan hivenen positiivisempi kun salkku on +3% ytd vaikka vuoden takaiseen on vuoden nettopalkka hävinnyt salkusta.

Ihmeellistä tämä psykologia :sweat_smile::clown_face:

63 tykkäystä

Positiivinen YTD? Absurdi ajatus.

9 tykkäystä


Saataisikohan joskus vielä sellaista politiikkaa jossa ei yritetä pönkittää vain sitä omaa kautta, tehtäisiin jatkuvaa työtä yhteisen hyvän puolesta ja pitkän tähtäimen päätöksiä ilman sitä hetkittäistä positiivista näkyvyyttä äänestäjien kalastukseen.

38 tykkäystä

Ei varmaan kauaa, tappioita on tehtävä ja ostin pienen määrän Tesla minifuuturi longia. Ihan vain koska Pauli Fiilismies Äyräs myi kaikki pois. Oikeasti pohja löytyy vasta kun Cathie Wood myy kaikki teslat imo.

3 tykkäystä

Kiitos jaosta. Halusin ja sain pahan mielen.

9 tykkäystä

Tässä on vähän samaa asiaa, mistä jotkut kirjoittelivat ja linkittivät. Ei maksumuuria.

TIISTAINA kerrottu uutinen norjalaisyritys Blastr Green Steelin jättimäisestä terästehdashankkeesta Inkoossa kirvoitti nopeasti myös kriittisiä ääniä.

Muun muassa S-pankin sijoitusjohtaja Mika Leskinen arvioi Twitterissä hankkeen toteutumisen todennäköisyydeksi ehkä kymmenen prosenttia.

3 tykkäystä

Tämän hetken Kamux keskustelusta tulee taas mieleen kuinka paljon erilaisia ja keskenään ristiriitaisia yhden lauseen viisauksia sijoittamiseen liittyy. Kukin voi niistä poimia mieleisensä ja oikeuttaa sillä toimintansa. Nämä ajatukset nyt heräsivät etenkin Kamux keissistä, josta sentimentti on muuttunut todella jyrkästi, mutta koskee toki muitakin yhtiöitä.

“Don’t pull your flowers and water your weeds.” - tällä olisit voinut perustella ostot, kun Kamux oli hyvässä nousussa 15 eurossa. Ja sitten voit perustella samalla lauseella myynnit 4,5 eurossa.

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful” - tähän tukeutuva saattoi myydä 15 eurossa ja ostella nyt 4,5 eurossa.

Esim. Qt:n huidellessa yli 100€ muistan olleen aika yleinen argumentti kuinka kotimaiset sijoittajat aina luopuvat kunnon multibaggereistä liian aikaisin ja parhaat timantit valuvat ulkomaalaisomistukseen. Eli ei ole kärsivällisyyttä holdata. Ja näinä aikoina sitten varoitellaan, ettei pidä rakastua osakkeisiin ja holdata, vaan suosiolla myydä, jos tilanne näyttää heikolta.

Putoavaan puukkoon ei pidä tarttua, mutta pitää ostaa halvalla.

Pitää vain “buy & hold”, mutta muistathan, että myyminen on myös todella tärkeää.

Aina löytyy joku yleisenä viisautena pidetty lainaus, jolla itseään pettävä voi perustella päätöksiään.

Onneksi olen pääosin indeksisijoittaja :sweat_smile:

96 tykkäystä

Tästä minun pitää kiittää P1, että pelotteli minut myymään QT osakkeet päälle 100€ kurssilla. Tarjoan kyllä kahvit ja pullat jos joskus satutaan tapaamaan irl.

25 tykkäystä

Voisiko joku selittää kuin heikkolahjaiselle viisivuotiaalle, miten ilmalämpöpumpun hyötysuhde voi olla yli 1? Kaikki tietävät että näin on, mutta miten entropia ei lisäänny? Jos vähennetään entropiaa 2 kwh edestä siirtämällä se määrä lämpöä haluttuun paikkaan ja tästä maksetaan maailmankaikkeudelle 1 kwh arvosta epäjärjestystä, kun atomit halkeavat tai tuulenvire sotketaan sörsseliksi laittamalla propelli sen eteen, niin miten tämä ei ole huijaamista?

Toisekseen jos ILP:in hyötysuhde on 2 ja sähkö maksaa 23 snt/kwh niin lämpö maksaa tällöin 11,5 snt/kwh eli saman verran kuin kaukolämpö. Mistä kohkaus?

2 tykkäystä

En tiedä viisivuotiaasta (tosin en myöskään tiedä kuinka paljon keskiverto viisivuotias tietää entropiasta yhtään mitään), mutta kenties asiaa auttaa kun ajattelee mistä se lämpö oikeastaan tulee. Eli ei sillä sähköllä luoda lämpöä, vaan siirretään lämpöä paikasta toiseen. Eli ulkoa sisälle tai päinvastoin. Kompressoiminen vain edesauttaa sitä lämpöä siirtymään kylmästä lämpimämpään (eli ulkolämpötila laskee (äärimmäisen vähän, koska tilavuus suuri) ja sisälämpötila nousee tuon pumpun avulla.

11 tykkäystä