Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Jos haluat karhuskenaarion niin niitäkin voi maalailla. AI jyrää niin vahvasti että hirveä määrä jengiä joutuu kortistoon kertaheitolla, tuhoten kulutuskysynnän vahvasti ja sen päälle uusin ChatGPT-10 muuttuu Skynetiksi ja ottaa Internetin hallintaansa ja sopan täydellinen siivoaminen vie vuosikausia ja talous taantuu kivikaudelle kun siivousoperaation ajaksi koko internet ajetaan fyysisesti alas moneksi viikoksi.

:bear:

2 tykkäystä

Härkä skenaario. AI keksii printterin mikä ei aiheuta inflaatioa.

11 tykkäystä

Jään odottamaan miksi tämä kaikki on Nordean Antti Saaren mielestä itse asiassa positiivista osakkeille.

12 tykkäystä

Näin keksii GPT4, kun pyysin. Minulla ei ole ymmärrystä asiasta sen vertaa, että osaisin sanoa, onko tässä mitään järkeä.


One possible method for a central bank to “print money” without causing inflation is through Quantitative Easing with Inflation-Target Investments (QEITI). This policy instrument involves the central bank purchasing long-term, inflation-sensitive assets to increase the money supply while keeping inflation in check.

1. Identify inflation-sensitive assets
2. Implement Quantitative Easing (QE) with a focus on these assets
3. Monitor the inflation impact
4. Adjust the asset-purchase portfolio accordingly

Step 1: Identify inflation-sensitive assets

These are long-term financial assets that are impacted by inflation rates or are directly linked to the real economy’s performance. Examples of such assets include:

  • Inflation-indexed bonds or treasury inflation-protected securities (TIPS)
  • Real estate investment trusts (REITs)
  • Commodities or commodity-based funds
  • Infrastructure investment funds

Step 2: Implement Quantitative Easing (QE) with a focus on these assets

Instead of purchasing regular government bonds or other fixed-income securities, the central bank focuses its QE policy on the inflation-sensitive assets identified in Step 1. By injecting money into the economy through the purchase of these assets, the central bank can increase the money supply without directly causing an increase in price levels.

Step 3: Monitor the inflation impact

The central bank continually monitors inflation indicators, such as the Consumer Price Index (CPI) and core inflation rate, to assess the impact of QEITI on inflation. This helps ensure that the policy instrument does not inadvertently contribute to inflationary pressures.

Step 4: Adjust the asset-purchase portfolio accordingly

If monitoring shows a risk of higher inflation, the central bank can reduce its asset purchases or shift its focus to assets that are less affected by inflation. Conversely, if the inflation risk seems low, the central bank can increase its purchases of inflation-sensitive assets to boost the economy further.

By using QEITI, the central bank can effectively “print money” to stimulate the economy while mitigating the risk of inflation. This policy instrument, however, requires careful monitoring and calibration to ensure its effectiveness and maintain price stability.


TL;DR: A central bank can “print money” without causing inflation using Quantitative Easing with Inflation-Target Investments (QEITI). This method involves purchasing inflation-sensitive assets, such as inflation-indexed bonds or commodity-based funds, instead of regular bonds. By continually monitoring inflation indicators and adjusting the asset-purchase portfolio, the central bank can stimulate the economy while keeping inflation in check.

4 tykkäystä

Kuulostaa järkevältä mutta ei ole mitään pätevyyttä arvioida tekstin sisältöä. @Marianne_Palmu onko tuo QEITI edes oikea termi? Googlella en löytänyt.

5 tykkäystä

Tehtaan tuotteilla voinee tämän ongelman ratkaista. Lainaa vain armeijalta muutaman putken ja…

Ai ei? “Laitonta”? “Vaarallista”? Mutta se on TikTok, eikös kaikki keinot ole silloin sallittuja? :stuck_out_tongue:

1 tykkäys

Muuten realistinen skenaario, mutta valitettavasti tuossa on sellainen soppa jota ei “siivota”, siis ollenkaan. Sori negailu, mutta todellisuus on joskus karuakin ihmeellisempää.

Kaiken voi rakentaa uudestaan puhtaalta pöydältä. Jokainen vanhaan internettiin yhdistetty laite jonka AI otti haltuunsa vasaroidaan e-romuksi (ainakin tallennusmedian osalta) ja kasataan uusi rinnakkainen verkko. Mutta joo, parempi olisi pitää huoli ettei AI lähde lapasesta. Tämän hetken tuotoksilla hyvin teoreettinen uhka, mutta paras pitää kartalla ettei käy hassusti.

Luonnollisesti kustannukset olisivat huikeat ja osuma maailmantaloudelle olisi sellainen että koronakuoppa näyttää heppoiselta pieneltä dipiltä.

1 tykkäys

@Hammaskeiju GPT osannee generoida lähdeviittauksia tuohon, jos siltä vain kysyy.

1 tykkäys

Enpä ole minäkään QEITistä koskaan kuullut. Itselläni ei ihan käy järkeen, kuinka juuri nämä instrumentit onnistuvat täysin sivuuttamaan inflaatioriskit.

15 tykkäystä

Taitaa ottaa Nordea huomenna -15% tauluun, kun Purra just mainitsi mahdollisen tulevan pankkikriisin. Oivoi.

4 tykkäystä

Voisitko laittaa kylkeen vielä lähteen tähän, kiitos.

Pääministeritentissä mainitsi. Mtv3:lla menossa.

E: puheenjohtajatentistä puhun tietenkin.

1 tykkäys

Hieno podi @Rauli_Juva ja @Erkki_Vesola , vastasittekin huonosti muotoiltuun kysymykseeni, jossa hain nimenomaan sitä miten aiemmat velkojat suhtautuvat hybrideihin, eli ilmeisesti nettopositiivisesti, kun muut tuovat rahaa huonommalla senioriteetilla.

Hyvä detalji oli myös tuo että hybridin korot voidaan tarpeentullen jättää maksettavaksi myöhemmässä ajankohdassa.

2 tykkäystä

Tuo ei ole minusta millään muotoa realismia, koska vaatisi:

  • uhka pitäisi tunnistaa ajoissa, mikä on tosi vaikea juttu… emme pysty huomaamaan ajoissa edes vuosien hitaita liikkeitä taloudessa (lol), saati sitten exponentiaalisesti kehittyvän vieraan älyn 4D shakkia joka voi pyrkiä olemaan piilossa vuosia, leikkiä tyhmää, pelata ihmiskuntaa itseään vastaan, jne.
  • koko ihmiskunnan pitäisi päättää toimia jostain kumman syystä yhtäkkiä yhteistuumin ja epäitsekkäästi luopuen käytännössä kaikesta teknologiasta… näen täysin mahdottomana tämän skenaarion, sori siitä :smiley:
  • internetin sulkeminen on luultavasti täysin turhaa jos joku on jo karussa, pitäisi sulkea myös kaikki paikalliset verkot, kaikki hallitusten salaiset labrat, jne. joka ei vain tapahdu
  • juuri nyt kaikki varoitukset kaikuvat kuuroille korville etkä koskaan tiedä milloin oli se viimeinen hetki - hyvin mahdollista että se meni jo, ihmisluonne on vain sellainen että haluamme sulkea silmät ikäviltä asioilta mahdollisimman pitkään (foliohattuleimaaminen on tästä hyvä esimerkki, tästäkin postauksesta saan taas sellaisen, kiitos vaan)

Summa summarum: omasta mielestäni on selvää, että siinä vaiheessa kun vieras äly on karannut, niin se on varmuudella game over ennemmin tai myöhemmin. Vähän samaan tapaan kuin oli game over kisa maapallon hallinnasta kun ensimmäisen apinalajin kehitys ylitti tietyn kriittisen pisteen. Aikaskaala on näissä todennäköisesti kuitenkin erilainen.

6 tykkäystä

Pelon leipominen on mahtavaa.

Jos asia x ei tapahdukkaan, niin pääset ostamaan hetkellisesti ”väärin” hinnoiteltuja lappuja.

Jos x tapahtuu, niin pääset ostamaan kokonaan pelon valtaamasta markkinasta vaikka ja mitä.

Where is the problem?

4 tykkäystä

640000 työikäistä ihmistä työvoiman ulkopuolella koto-Suomessa. Tässä Nobelistin hyvää pohdiskelua aiheesta;

”Olemme liian riippuvaisia yhteiskunnasta”

Holmström hakee syitä syvemmältä ja puhuu siitä, mihin Suomella on henkisesti varaa. Valtion rooli kaiken hyvän äitinä on syytä pohtia uusiksi: hänen mukaansa yksilöt pitäisi saada kantamaan vastuuta omista tekemisistään ja tekemättä jättämisistään.

”Olemme liian riippuvaisia yhteiskunnasta, joka on tunkeutunut liian syvälle ihmisten elämään. Tällainen ei tuo ihmisten elämään merkitystä, vaan kasvavaa tarvetta ulkoistettuun huolenpitoon”, hän sanoo.

”Suomalaisten riippuvuus valtion tuutista arveluttaa minua eniten, koska ihmisiltä on varastettu osa vastuuntunnosta. Olemme riippuvaisempia valtiosta kuin kanssaihmisistä, vaikkei valtion pitäisi aina orkestroida ja häärätä pomona joka paikassa.”

Valitun linjan seuraukset ovat ilmeisiä, sillä valtion tulojen ja menojen epäsuhta ei ole ohimenevä ilmiö. Koska korot ovat rajusti nousseet, velan korkomenot kasvavat, kun velkakanta paisuu.

”Numerot ovat vain sairauden oire, sillä Suomen sairauden nimi on valtioriippuvuus”, Holmström analysoi.

Hän arvioi, ettei valtion lisävelka auttaisi kestävää kasvua. Se rohto ei tähänkään mennessä ole toiminut, vaan taloudenpitoon yhdistyy vieläpä työllistämistä ja työllistymistä jarruttava kireä verotus

39 tykkäystä

No varmasti, reilua, sano…

kuva

8 tykkäystä

Totta. Simpanssikaan ei älyä hävitessään ihmiselle shakissa. Kenties tekoäly on hallinnut jo tovin :space_invader:

Mutta älyääkö simpanssi pelaavansa shakkia?