Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Myymisen vaikeus kun osake on noussut paljon:

Omassa salkussa vielä tänään aamulla Incap oli salkun suurin positio n. 10 % osuudella. Ostin osakkeet joskus pari vuotta sitten 3,534 euron osakekohtaisella hinnalla. Sen jälkeen kurssi on vain noussut ja noussut. Arvostus on välillä hirvittänyt, mutta vielä enemmän on hirvittänyt myyntivoittoverot, kun salkussa ei ole ollut juurikaan tappiollisia sijoituksia hyödynnettäväksi tai sen joutuisi tekemään epälikvideillä lapuilla, joita olisi tuskallista ostaa takaisin.

Incapin kurssi ennen romahdusta oli n. 19 euroa eli 438 % yli ostohinnan. Hankintameno-olettamaa käyttäen ostohinnaksi voi katsoa 20 %, eli 3,80 euroa osakkeelta. Jos nämä olisi myynyt aamulla tietämättä edessä olevasta romahduksesta, olisi verojen jälkeen ”päässyt omilleen” vasta osakkeen laskettua 14,44 euroon eli -24 % alle aamun tason.

Vaikka pidin Incapia turhan kalliina lisäostoille, en myöskään lähtenyt myymään, sillä pidin epätodennäköisenä, että osake nyt niin paljoa laskisi ja sen jälkenkin oltaisiin vasta ±0. Aamupäivällä tapahtuneen romahduksen jälkeen Incapin paino salkussa pieneni sitten ihan itsestään.

Kempoweria tietenkin kevensin raskaalla kädellä 20 euron kohdalla kun arvostus tuntui liian kalliilta ja oli luovutustappioitakin hyödynnettäväksi. No tietenkin Kempower on sen jälkeen noussut 50 %, kuinkas muuten.

Jännää olla mukana osakkeiden vuoristoradassa. Revenionkin kyydissä olen ollut 1,5 eurosta alkaen ilman myyntejä.

Ajoittaminen on vaikeaa. En oikein tiedä, että mikä olisi järkevin tapa toimia. Reveniokin on moneen otteeseen tuntunut kalliilta, mutta mieluusti silti omistan laadukasta liiketoimintaa vaikka arvostus kiristyisikin. Kuplaantuneesta arvostuksesta on myös vaikea irtautua etenkin AOT:n puolella.

Toisaalta, ei se verojen välttelykään ikuisesti onnistu. Vai miten olette päätyneet tekemään ”rajusti nousseiden, ehkä vähän kuplaantuneidenkin, mutta silti hyvien liiketoimintojen” omistajina?

32 tykkäystä

Aikamoista on kyllä Couesin träkki viime aikoina näissä suomalaisissa osakkeissa. Nyt oli Incapin vuoro vetää matto jalkojen alta.

22 tykkäystä

Pitää perustaa Anti-Coeus portfolio. Aivan mieletön vuosituotto :smiley:

17 tykkäystä

Kuulun myös tähän verojen välttelijöiden ryhmään, niin hyvässä kuin pahassa. Tapaus Harvian jälkeen opin, että ihan sama mitkä verot tai kuinka hyvä yritys on, niin liian suuri ei yhdenkään yrityksen paino salkussa saa olla. Ei omistuksesta ole pakko luopua kokonaan, mutta tasapainon on säilyttävä siitä huolimatta. Toisaalta sitkeys ja yritysten pitkäaikainen omistaminen silloin kun liiketoiminnalla menee hyvin voi olla kaikin puolin järkevää, joten jotain hyvää se verojen välttelykin tuo. Harviassa olisin varmaan keventänyt siinä 12 euron paikkeilla ensimmäisen kerran, kun tuntui että nyt mennään liian lujaa, mutta en halunnut maksaa veroja :smiley:

Harviassa ostojen keskihinta oli (on) 6 euron luokkaa ja osuus salkusta oli ulkomuistista heitettynä pahimmillaan lähemmäs 30 % ja alkoi olemaan absoluuttisestikin omaan varallisuuteen ja tuloihin nähden jo aika paljon. Yksinkertaisten laskutoimitusten jälkeen päädyin keventämään 1/8 omistuksesta 57,00 euron hintaan. Oma laskelma näytti, että jos homma hyytyy niin kurssi voi tippua sinne 20 euron pintaan “helposti”. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään odotukseni, vaan ennemmin sellainen “jos kaikki menee pieleen” laskelma. Veroja tuli maksettavaksi ja eipä se paino siitä paljoa laskenut. Enempää en kuitenkaan halunnut myydä, koska kaikki näytti hyvältä. Aika karulta näytti salkun kehitys sitten kun lähdettiin laskemaan.

Toinen asia, mitä katson nyt ja jatkossa toivottavasti vielä enemmän on se, että mitä nykykurssiin on leivottu sisään. Paljonko kasvua pitää tulla, onko historiaan nähden realistista odottaa niin suurta kasvua, onko jokin tekijä muuttunut? Pienistä ylilyönneistä en varmasti jatkossakaan ala myymään, mutta jos näyttää siltä että seuraavana 10 vuotena kasvun pitäisi olla 40% vuodessa, kun historiassa on kasvettu 5% vuodessa niin tarkkana saa olla.

10 tykkäystä

Heitetääs nyt tällainen kysymys ilmoille kuin: mitä puhelinta arvon kanssafoorumistit suosittelevat päivittäiseen käyttöön nimenomaan sijoittajan näkökulmasta. Turvallisuus, hyvä näyttö, käyttöliittymä jne. Muutenkin kiinnostaisi mitä ihmiset ajattelee asiasta.

Olen huomannut tässä ruuhkavuosien keskellä, että päivittäinen aika tietokoneen parissa kotona on jäännyt aika pieneksi, perhearki syö ison osan kotonaoloajasta. Aikaisemmin käytin paljon iPadia sijoitusten, uutisten, foorumin, yms selaamiseen…
Tuli välillä pidettyä mukanakin, kun on siihen tullut näppäimistö ja hiiri hankittua. Nyt tulee oikeastaan sitä lähinnä mökillä käytettyä, kun poika nukkuu ja ei ole ominut sitä itselleen.

Kaiken kaikkiaan ruutuaika puhelimella on noussut huomattavasti. Olen myös nyt palanut opintovapaalta töihin, joten myös tauoilla tulee selattua pörssijuttuja puhelimella. Nyt mulla on jo vuosien ajan ollut halvalla ostettuja Samsung Galaxyja. Ihan senkin puolesta on tullut näitä suosittua, ettei tarvitse ottaa stressiä jos menee mäsäksi…

2 tykkäystä

Tämähän alkaa kuulostaa vuodelta 2021, jossa 15% tuotto osakkeelle lasketaan “vain”-kategoriaan ;).

@SijoitusSeppo :heart:

Vastaus @SijoitusSeppo : Tiedän kyllä mitä tarkoitit, kunhan poimin rusinan pullasta kiusallani! :wink: Kiitos muuten loistavista näkemyksistä TT ketjussa, ilo lukea! :+1:

12 tykkäystä

Aika hyvin jos tv vie perheen sähkökulutuksesta huomattavan siivun👍

2 tykkäystä

Yhdellä toisella saitilla oli vääntöä siitä kuinka nämä jäbät biittaa indeksin ja omaavat niin rautaisen ammattitaidon. Miljonääritaustaa ja ammattipokerinpelaajaa jne. Voi olla että kääntyy vielä laiva, mutta nykyinen träkki ei kyllä mairittele…
Vaikka olisi kuinka ammattilainen niin sijoittaminen ei ole helppoa ja mitä korkeamman riskin lappuja ottaa kyytiin niin kun shaiba lentää tuulettimeen niin voi käydä ohraiset. No kyllä se ainakin nöyryyttä varmaan opettaa kun vetää kunnon punaisen vuoden plakkariin.

Tsemppiä vaan kavereille ja toivotaan vastatuulen sijaan välillä myötäistä.

4 tykkäystä

No lähinnä tässä oli pointti että ei kannata Tecnotreen kaltaiseen korkean riskin osakkeeseen sijoittaa jos tuottotavoite on joku indeksin 7%. Ja se, että tuolla 15%lla warranteista tulisi jo messevät tuotot, pienemmilläkin kasvuprosenteilla (esim 10%) ne tultaisiin lunastamaan täysimääräisesti.

10 tykkäystä

Saako kysellä että mistä tämä kaupunki löytyy? Vaikeaa kuvitella että mitään tasokasta lounasta saa alle 11€.

4 tykkäystä

Kaupunki on Jyväskylä ja ravintola Tiede. Opiskelijahenkinen ravintola, muttei minua haittaa kun on vanha opinahjo. Kelpaa vaikka perjantaina klo 17:30 viedä rouva illalliselle.

65" ja kaverina isot studiokaiuttimet :smiley:

Mutta ei oikeastaan muuta ole ns. sähkösyöppöä. Kotisaunassakin jotain kerran 2 kk ja uuniruokia harvemmin.

1 tykkäys

Mikä on suhteesi pörssiyhtiöiden vuosikatsauksiin?

  • En ole edes vilkaissut
  • Olen silmäillyt
  • Olen perehtynyt syvemminkin
  • Olen lukenut sellaisen kokonaan

0 äänestäjää

3 tykkäystä

Tästähän saadaan vielä mielenkiintoinen harjoitus. Täytynee palata asiaan kun kuluvan vuoden luvut on tiedossa. Olisi varsin mielenkiintoista mikäli jatkossa luvut alkaisi tuolle mallille kelpaamaan. :thinking:

6 tykkäystä

Tähän kyselyyn osallistuminen pitäisi olla indeläisille pakollista :wink: . Muistan vieläkin kuinka nihkeää oli tehdä omaan päättötyöhön liittyviä kyselyitä aikanaan kun ketään ei huvittanut vastata. Ko kyselyyn vastaaminen kesti ehkä 30 sekuntia. Saisi sijoittaja kunnon otoksen eikä mitään parinkymmennen tyypin mielipidettä jota pitää sitten yrittää perustella riittäväksi otokseksi.

10 tykkäystä

Niin opiskelijoilta tuo vajaa 6€ muut n. 10€

Huomaan ainakin itsessäni pahan käytöstavan: jos firmalla menee hyvin, menee osarien ja muun materiaalin seuranta pintapuoliseksi.

Kun menee huonosti tai osake laskee ilman että keksin laskulle hyvää syytä, otan suurennuslasin ja perkaan osareita kannesta kanteen. :joy:

41 tykkäystä

Ei kai nyt kukaan kunniallinen mies vie emäntäänsä perusopiskelijaravintolaan illalliselle saati perjantai-iltana. Opiskelijahinta täällä Kelan tukema 2,95€.

1 tykkäys

Minusta tuo on paljon parempi käytöstapa kuin omani, joka on että kun firmalla menee hyvin niin mehustelen tyytyväisenä selailemalla IR- ja muuta promomateriaalia ja jos menee huonosti niin firma ei enää kiinnosta enkä seuraa sitä ja se vajoaa kirjaimellisesti salkun pohjalle pölyyntymään. Sehän on jo oikeaoppinen merkki myydä firma jos se ei enää kiinnosta, mutta kun ei tappiolla olevaa raaski myydä…

9 tykkäystä

Jos nyt ei kuitenkaan aleta vetämään kissanhäntää. Meiltä muilta vajaa 6€ on halvin lounas :smiley:

Huumoriahan tässä, mutta ei ole paha. Ja oikein viimeksi kysyin kassaneidiltä, että onko se tosiaan kaikilta tämä hinta - kyllä on :pinched_fingers: Ylijääneet rahat sitten laitetaan negariosakkeisiin, mihis muuallekaan.

6 tykkäystä