Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Tuntuu, että Mäkisen viesti hiljensi Foorumin. :smiley:

Tässä on privana useamman kans ihmetelty hänen tuottojaan ja sit sen jälkeen ollaan juteltu omista turskista… :frowning:

Vaihdan ehkä harrastusta esim. alan keräämään käpyjä.

P.S. Harrastin käpyjen keräämistä 80-luvun lopulla.

38 tykkäystä

Tässä sinulle varakkaana miehenä oiva harrastus: Taloudellinen domina Nasty saa kiitosta lompakon tyhjentämisestä miehiltä ympäri maailmaa | Yle Uutiset

Hyvää viikonloppua kaikille Finsubeille ja miksei muillekin :heart:

11 tykkäystä

Tykkään tästä Analyytikon roast -konseptista mitä Nokian kanssa nyt tehtiin. Analyysi saa tällaisessa vertaisarvioinnissa vielä jämäkämmän pohjan, kun joku toinen haastaa että paska firma ja väärä suositus. Toimareita ei ymmärrettävästi kehtaa joka kvartaalilla grillata, mutta analyytikon näkemystä olisi mukava nähdä toverillisesti haastettavan enemmänkin analyytikkohaastiksissa :slightly_smiling_face: @Verneri_Pulkkinen

26 tykkäystä

Its My Thing GIFs | Tenor

Mut hyvää viikonloppua sulle ja muille! :sunglasses:
Stocks GIFs | Tenor

7 tykkäystä

Tämä oli omasta mielestä myös hyvä. Harmi, kun Suomessa ei pääse yksityissijoittaja sijoittamaan suoraan valtion velkakirjoihin. Ne pankin myymät korkorahastot ja strukturoidut sijoituslainat on pirun kalliita otuksia, joista eroon pääseminen on hankalaa.

Ne sit ei enää taida olla niitä riskittömiä sijoitusinstrumenttejä.

6 tykkäystä

Viime kuussa päivittelin Mitä sinulla on salkussa -ketjuun omistuksiani.

Olen tuon jälkeen vähän järjestellyt salkkuani uuteen uskoon ja se näyttää nyt tältä - ei nyt kovinkaan paljon muutoksia, joten en jaksanut tehdä kunnollista salkkukatsausta:

Boreo
Biohit
Cloudflare
Gofore
Kamux
Konecranes
Leaddesk
Marimekko
Nordea
Optomed
Qt
Scanfil
Sievi
Siili
Stockmann
Valmet

Sieltä voi lähteä tässä kuukausien sisään muutama vielä pois, sitten vastaavasti ehkä lisäilisin muita omistuksia jonkin verran ja ehkä voisin ottaa jotain uuttakin salkkuuni. Käteistä alkaa olemaan päälle 10 prosenttia.

Sijoitusvarallisuuteni kuuluu myös PYN Elite ja todella vähän krytpoja… yhden nimeä en ees muista. :smiley:

26 tykkäystä

Laitetaanpas viikonlopuksi tälläinen kysely. Pointtina on saada kyselytulosta hajautuksen arvostuksesta Ukrainan tilanteen takia. Kansainvälisessä mediassakin korostettiin maariskiä siinä missä kaikille lienee tuttua hajauttaa globaalisti. Suomiriskiä korostaa (omistusasunto, loma-asunto, sijoitusasunto, suomalaiset osakkeet ymsyms)

Suomen Nato jäsenyyden jälkeen en pelkää niin paljoa maariskiä Suomen osalta
  • Samaa mieltä
  • Osittain samaa mieltä
  • Osittain erimieltä
  • Erimieltä

0 äänestäjää

Eduskuntavaaliketjussa on ruodittu paljon tulevan hallituksen säästökohteita, mukaan lukien Yleisradio. Tämä on kuitenkin saanut voimakkaan puolestapuhujan ja mielestäni tämä argumentointi on vahvaa. Siksi tuon tämän kahvihuoneeseen. Yleisradion rahoitus on turvattava.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova hyökkäsi Pohjoismaisia yleisradioyhtiöitä vastaan koskien niiden laajaa selvitystä venäläisaluksien liikkeisiin. Asiasta kertoo Expressen-lehti.

11 tykkäystä

Tämä riippuu tosi paljon siitä, keitä seuraa. Jos seuraa vain omia työkavereita niin onhan se näin mutta jos ottaa seurantaan aktiivisia vaikuttajia niin kriittinen äänenpaino lisääntyy. Linkkarissa kun vaikuttajat luovat omaa brändiään tuomalla esiin asioita, joita voisi parantaa.

Yksi omista suosikeistani on Jori Eskolin, joka väsymättä puhuu agilen ja leanin yleistyneitä väärinkäsityksiä vastaan. Pidemmän päälle jutut toistavat itseään mutta sitä ennen kaverilta kerkeää oppimaan paljon.

Toinen arvokas seurattava on häiriökysyntämies Hermanni Hyytiälä.

5 tykkäystä

Ihan vaan uteliaisuudesta kysyn, että kun hajautusta näkyy salkusta löytyvän yhtöiden lukumäärän ja toimialojen näkökulmasta, eli selvästi olet riskejä pyrkinyt hallitsemaan - niin miksi melkein kaikki on suomalaista?

1 tykkäys

Laitan kaffelle, ettei yhtiöketju puuroudu kohinasta.

Tämä voisi viitata ihan yhteiskunnan rakenteiden pohdintaan filosofisesti antiikin Kreikan kontekstissa. Siellähän oli kaupunkivaltioissa Spartan oligarkia vs Ateenan demokratia.

Aristoteleen ajatus oli että hallintomalleista on hyvä tai huono versio, eikä mikään hallintomalli tee siitä itseisarvoisesti hyvää.

Monarkia v Tyrannia
Aristokratia v Oligarkia
Politeia v Demokratia

(politeia siis ajoi kaikkien etua eikä enemmistön etua vs demokratia)

Tykkäystehokkaan “demokratian vihollisen” löytämisen/jahtaamisen sijasta kyseessä saattoi olla joku joka vain ajatteli, miten yhteiskunta toimii hyvin.

Jos netistä irrotetaan Padman tyttären kaltainen lausunto, voisi olla kiva saada vähän kontekstia enemmän, ennenkö leimataan liikaa.
En siis ole puolustelemassa enempää henkilöä mistä en mitään tiedä ja filosofia ei ole vahvin laji niin omat asiavirheet saa korjata. :smiley:

Edit. Trumpin ja Buffettin sisällytys viesteihin kyllä loi vahvan retorisen impulssin, ja teiniminä olisi varmasti jo niillä tuominnut Padman tyttären pahikseksi. Toivotaan ettei ole.

7 tykkäystä

Erinomainen kysymys, kiitos siitä! :slight_smile:

Et saa kovin hyviä selityksiä, mutta vähän huonoja saat:

En osaa kovin hyvin englantia, mutta pyrin Googlen kääntäjän ja ChatGPT:n kanssa lukemaan uutisia sekä muita juttuja. Tosin Itseäni helpottaisi, jos olisi saatavilla suomenkielistä analyysia ulkomaalaisista firmoista enemmän, toki sitä jo nyt löytyy jonkin verran, mutta hieman tuo heikko kielitaitoni kuitenkin rajaa innostusta ulkomaalaisiin yhtiöihin.

Vastaavasti suomeksi löytyy suomalaisista yhtiöistä paljon tietoa näin lyhyesti sanoen ja siksikin olen panostanut niihin, mutta Suomeksikin lukeminen on jo tosi haastavaa. :smiley:

PYN Elite on Vietnamista ja sitten monet suomalaisfirmat toimii myös ulkomailla, mikä tavallaan tuo hajautusta ulkomaillekin.

Tässä yksi päivä toisaalta sanoinkin jollekin mielestäni, että voisin ostaa jotain ulkomaalaista salkkuuni, mutta PYN Elite saa olla ainoa rahastoni, vaikka indeksirahastojen ja ETF:ien kautta pääsisi kivasti sekä helposti sijoittamaan ulkomaille.

Hyvä kysymys ja sait aika huonoja vastauksia - pahoittelut siitä! Meni (taas) vähän selittelyn puolelle, mutta olen vähän tähillyt nyt ulkomaillekin tosiaan, että katsotaan nyt ja viestisi taas muistutti asiasta. :slight_smile:

9 tykkäystä

@Antti_Jarvenpaa:lta kiinnostava ketju halpakauppajutuista mm. Puuilo ja Tokmanni mainittu. :point_down:

8 tykkäystä

Edit. Trumpin ja Buffettin sisällytys viesteihin kyllä loi vahvan retorisen impulssin, ja teiniminä olisi varmasti jo niillä tuominnut Padman tyttären pahikseksi. Toivotaan ettei ole.

Tuskin on ja kontekstiksi ois tieten voinut vielä mainita myös että seurattuja on 372, joista tuo Trump löytyy. 99% strictly business. Oisin mielellään penkonu muidenkin sielujen tuntoja, mutta kovin vaikea löytää ihmisten ruokapöytäkeskusteluita netistä. Jostain tämä hähmäisyys kai kuitenkin johtuu ja oma katse osuu ensimmäisenä imperiumin rakentajaan + mahdolliseen kytkennäiseen ‘perinnölliseen oligarkiaan’ tms.

Mitä tuohon Aristoteleen pohdintaan tulee, niin voi olla että mutkin on modernimmat filosofit pilanneet. :face_with_hand_over_mouth:

1 tykkäys

Sanakirja meille bulleroille jolla pärjää amerikan analyysien kanssa.

Target price = Tavoite hinta
Buy/Over weight = Osta/Ylipainota.
Sell = Hyzonin suositus.

34 tykkäystä

No mut hei, toihan on helppo fiksata. En minäkään osaa kunnolla ruotsia, mutta lueskelen silti säännöllisesti ruotsinkielisiä radiolehtiä. Kas kun aihepiiri sattuu kiinnostamaan, niin kyllä siitä sitten ajan myötä riittävästi selvää ottaa. Että ei muuta kun interwebi laulamaan. Vartti päivässä englanninkielisiä yhtiöanalyysejä, niin muutaman vuoden päästä luet aihepiiristä sujuvammin kuin useimmat alkuperäiskieliset.

4 tykkäystä

Joo, onneksi koulussa on 12 vuotta opetellut englantia ja joka päivä tulee luettua uutisia sekä sijoitusjuttuja englanniksi, mutta usein tosiaan myös ChatGTP:n ja Googlen kääntäjän avulla. :slight_smile: Se on toki vähän hidasta ja tulee joskus väärinymmärryksiä, kun suomeksikin sijoitusjutut ovat vähän hankalia.

Ehkä sitä pitäisi tunti tai pari joka päivässä lukea, nykyinen taso ei oikein riitä oppimiseen. :slight_smile:

Eli käännösohjelmat vähemmälle ja sitten enemmän englanninkielisiä juttuja. :muscle:

1 tykkäys

Sarjakuvat on kuulemma helppo tapa oppia kieltä, yksinkertaista “asiaa” osin kuvin selitettynä.

1 tykkäys

Kannattaa vaihtaa kaiken median tekstitys englanniksi. Usein viihde on sen verran yksinkertaista ja hidas tempoista että ymmärtää kaiken pelkän kontekstin avullakin. Tekstit sitten tukevat oppimista ja varmistavat että kuulee kaiken oikein.

13 tykkäystä

Tämäkin on hyvä idea siitäkin syystä, kun tietysti sijoitusjutuissa on se ongelma, kun suomeksikaan ei usein tajua, niin puhumattakaan englanniksi.

Pitäis lukea uutisia enemmän englanniksi. Toki enkkua nyt tulee monella tavalla, mutta liian vähän.

Puhun tosi huonosti enkkua ja lähipiirissä on yks enkunkielinen, niin aina tarvittiin enemmän vähemmän kolmatta avuksi, mutta hän on oppinut suomea hienosti, joten nyt menee enkkua ja suomea sekaisin, kun kirjoitellaan ja puhutaan. :smiley:

Kirjoitan aina väärin enkkua, mutta koetan sitten tarkistuttaa tekstin, jotta se olisi enemmän oikein. :slight_smile:

2 tykkäystä