Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Sannikin kysellyt täällä milloin Padma ostaa?
image

Huomaa kyllä miten sijoitusasunnot huomattavan yleisempiä kuin osakesijoittaminen. Häkkäsen salkku ehkä surullisin, jos ei lasketa niitä joilla ei ole salkkua lainkaan.
image

38 tykkäystä

Todella outoja noi muutamat kappaleet. Mikä mahtaa olla tausta? Ihmeen yleisiä vielä. Ei taida ministerit ehtiä hoitamaan salkkujaan…

Tuosta tulee mieleen lähinnä yhtiökokouksissa käynti-harrastus. Jota en ymmärrä. Kävin Sammon kokouksessa lähinnä Nallen lähdön takia mutta se oli eka 25 vuoden harrastuksen aikana ja varmaan myös viimeinen jos ei ole draamaa luvassa jossain. Ei-listattuja en laske koska niitten yhtiökokoukset ovat hyvin erilaisia.

4 tykkäystä

Eipä tossa mainita mitään kappalemääriä. Valtosen salkun kohalla luki ihan kpl perässä. Ja kun googletti, niin iltapäivälehdessä oli maininta:

”Häkkänen omistaa Elisan, Keskon, Koneen, Nesteen, Nokian, Nordean, Sammon ja UPM Kymmenen osakkeita. Hän ei ole määritellyt niiden arvoa.”

Selasin tuota itekki ja pisti silmää Orpon omistukset:

Kolme vuotta sitte Orpo rummutti osakesäästötiliä: ”Petteri Orpo myi 30 000 eurolla osakkeita, jotta voisi sijoittaa rahat osake­säästö­tilille”
Oottaako orpo hyviä ostopaikkoja vielä?

14 tykkäystä

Kun laittaa pankin asetuksista että kortin luotto maksetaan aina kokonaan kerralla pois jotta ei mene korkoa, niin vähintään kerran vuodessa se on ilman lupaani muutettu minimilyhennykseksi eli menee joku pieni summa ja pääoma jää juoksemaan korkoa, korko noin 8%.

1 tykkäys

Mielenkiintoista selailla ministereiden osakesalkkuja. Osui silmään tuo Ville Tavion salkku. Tämä herra on selkeästi sisäistänyt ohjeen “hajauta ja hallitse”.

Löytyy muun muassa OP-rohkea, OP-varovainen sekä OP-maltillinen. Tästä on hieman hankala päätellä onko mies enemmän tuottohakuinen riskisijoittaja vai varman päälle pelaava defensiivinen boomeri :thinking:

Ja onhan siellä myös Puuilo ja Investor AB, jotka löytyvät itseltänikin. Eli pisteet tälle ministerille, vaikkei ihan samaa puoluetta edusta, jota äänestin viime vaaleissa.

61 tykkäystä


Taisin vetää ”peesamisen” uudelle levelille. @KuHa:n perässä tuottoja hakemassa. Tuli muuten hyvät vinkkisi käyttöön. Kiitos niistä!

E: ei toiminut. Salkku -3.5% tänään. Perk…

46 tykkäystä

Ai että, tuttuja maisemia muutaman viikon takaa. Taitaa olla nenän edessä Hop On Hop Off -bussilinjan ensimmäinen pysäkki ja selän takaa löytyy mm. Monacon F1-kisoista tuttu tunneli.

Onpa kiva kuulla, että KuHa Recommends -vinkkilista on päässyt hyötykäyttöön. Onnittelut hienosta matkakohdevalinnasta ja mukavaa lomaa!

Tulipa hyvä mieli viestistäsi. :slightly_smiling_face:

Toim. Huom. Monaco saattaa aiheuttaa mittavissa määrin negatiivisia tuottomerkintöjä myös luottokorttilaskulle.

29 tykkäystä

Coca Colaa sen verran miehekkästi ja vielä Pepsiä kyljessä, joten taitaa olla kola-Olli. :grin: Berkshireä löytyy kanssa, lieneekö käynyt Omahassa juomassa Pepsiä? Mutta taitaa olla aika varovainen, jos oikein tulkitsin niin 44 tonttua siinä kiinni. Mutta sai kyllä lisäpisteitä allekirjoittaneelta, varmasti tuolla sijoituksilla jo sijoittajan puolella.

3 tykkäystä

Kyselen nyt täällä, koska olen lakiasioissa täysi uuno. Eli tässä nyt vähän huolta aiheuttaa yksityisen firman pysäköintimaksu. Unohdin parkeeratessa joskus yli vuosi sitten kiekon ja sain firmalta maksuvaatimuksen. No meillä oli sellainen tilanne, että olen autossa haltijana ja sen omistaa toinen henkilö. No olisin mielummin vain maksanut tuon maksun kun kyseessä ei ollut kuin 60e. Auton omistaja halusi kuitenkin kiistää koko maksun, koska todistustaakka auton parkeeraajasta on yrityksellä. Näin hän siis teki reklamaation. Yli vuoteen ei kuulunut mitään. Nyt perintäyritys kuitenkin lähetti jonkinlaisen uhkaukaasin, että maksua voidaan yrittää periä oikeusteitse, mutta ei mitään haastetta kuitenkaan. Vähän pelottaa, että mitä tästä nyt seuraa. Kuinka todennäköistä on, että vievät asian oikeuteen? Maksaisin mieluiten vain koko 60e pois, mutta maksu on jo siirtynyt perintätoimistolle ja pelkään että jos otan yhteyttä toimistoon laskun maksaakseni, sitä käytetään minua vastaan. Mitenhän tässä kannattaisi toimia?

2 tykkäystä

Musk/Tesla alkoi ylistää sosialistista [kommunisti] -Kiinaa!

Months af­ter it started a price war that dis­rupted Chi­na’s elec­tric-ve­hi­cle in­dus­try, Tesla joined 15 Chi­nese au­tomak­ers in a pledge to avoid ab­nor­mal pric­ing and pro­mote “core so­cial­ist val­ues.

  • At an in­dus­try con­fer­ence in Shang­hai on Thurs­day, ex­ec­u­tives from Tesla and the Chi­nese car­mak­ers also pledged to help con­tribute to Chi­na’s eco­nomic growth. They vowed to “take on the heavy re­spon­si­bil­ity of main­tain­ing steady growth, strength­en­ing con­fi­dence and pre­vent­ing risks,” ac­cord­ing to a four-point pledge they signed, pub-lished on the web­site of the event, China Auto Fo­rum.

  • China, grap­pling with a flag­ging econ­omy, has been count­ing on its auto sec­tor to help re­vive con­sump­tion. China, grap­pling with a flag­ging econ­omy, has been count­ing on its auto sec­tor to help re­vive con­sump­tion. But the price com­pe­ti­tion has been dis­turb­ing sup­ply chains and threat­en­ing the sur­vival of Tes­la’s smaller ri­vals, such as U.S.-listed EV mak­ers NIO and XPeng, prompt­ing reg­u­la­tors to at­tempt to curb the price bat­tle. the price com­pe­ti­tion has been dis­turb­ing sup­ply chains and threat­en­ing the sur­vival of Tes­la’s smaller ri­vals, such as U.S.-listed EV mak­ers NIO and XPeng, prompt­ing reg­u­la­tors to at­tempt to curb the price bat­tle.

Tesla was the only for­eign car­maker to sign the pledge, and its vow to ad­vance val­ues linked to the Com­munist Party was no­table at a time of chilly U.S.-China re­la­tions.

2 tykkäystä

Uhkailuja lähetetään kaikille reklamoijille ja murto-osaa vastaan kohdistuu mitään oikeustoimia. Jos laskuja on vain tämä 1, niin nukkuisin yöni ihan rauhassa.

7 tykkäystä

Ootte väärin parkkeeraanneet niin maksakaa sakkonne pois. Ei se sen kummempaa. Turhaa 60€ takia kiukutella ja jännitellä oikeustoimia…

17 tykkäystä

En ole asiantuntija, mutta jos tuo olisi peruste jättää maksamatta, niin jokaisen parkkisakon voisi kyseenalaistaa. En usko että oikeudessa hyvin kävisi. Onko hyvä lopputulos jos omistaja ja haltija määrätään maksamaan puoliksi ja kulut päälle ? :smile:

Kyseessähän ei ole sakko vaan valvontamaksu koska kyseessä on yksityinen pysäköinninvalvonta firma.

11 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta täytyi käydä lukemassa uusien ministerien “taloudelliset sidonnaisuudet”. Muutama havainto:

  1. Melkoinen, jollei valtaosa heistä on sijoittajia.
  2. Mutta etenkin katsoessa sijoitettua rahamäärää tämä tarkoittaa sijoitusasuntoja. Huippuna Arto Satonen 2-numeroisella kiinteistömäärällä Espanjaan asti.
  3. Ne kenellä oli osakepoimintaa, kiinni pistetyt rahasummat yleensä aika rajallisia. Edellisen hallituksen Timo Harakan kaltaista reipasta osakepoimijaa ei joukossa. Toki indeksi- ja etf-omistusta oli jonkin verran uusilla.
  4. Silti osakeomistukset oli usein isosti hajautettuja ääritapauksenaan juuri Ville Tavion “joka suuntaan kaikkea mahdollista”-salkulla.
  5. Esim. Anna-Maija Henriksonin muutama harva kymmenen kpl kutakin osaketta-salkkua katsellessa tuli mieleen, että mitenköhän isoksi kulujen osuus nousee tällaisella? Toki jos ei käy kauppaa kuin harvoin tai ei ollenkaan ja hyödyntää välityspalkkioiden ale-päiviä, niin sitten.
  6. Kaiken kaikkiaan uudesta hallituksesta näkyy, miten iso sukupolvikysymys osakesijoittaminen on? Pörssirintamalla toimiminen varttunutta sukupolvea edustavilla uusilla ministereillä on pääsääntöisesti aika rajallista (tai sitä ei ole ollenkaan), kun samaan aikaan sijoitusasuntoihin pistetty todella muhevia summia.
8 tykkäystä

Sidonnaisuuksia katsellessa itselläni pistää silmään, kuinka monella on asuntolainaa. Eiköhän kohta ole taas asuntolainan korkovähennykset käytössä :smiley:

Mitenkäs se näillä kulukorvausloisihmisillä menee noiden sijoitusasuntojen kanssa. Saavatko ns. omaan sijoitusasuntoon, jos se on omassa käytössä, valtiolta kulukorvauksen menetetystä vuokrasta vai vuokrailevatko vain puolueen tai eduskunnan sisällä ristiin sulle-mulle ja sitten hakevat kulukorvaukset valtiolta?

3 tykkäystä

Kirjoittelenpa nyt lämpimikseni vähän omia ajatuksiani toimeksiantojen toteuttamisesta, kun “Ostin/Myin” ketjussa aina välillä silmiin pistää noita pohjaonkijoita, jotka lähes yllättyneinä huomaavat jonkun osakkeen tulleen salkkuun. Se itseäni aina hieman huvittaa.

Myönnän, että itsekin nuorempana asetin toimeksiantoni aina hieman ostolaidan alapuolelle ja koitin “osua pohjiin” ja saada ne viimeisetkin sentit karistettua maksamastani hankintahinnasta. Todella usein kuitenkin kävi niin, että jäin laiturille ruikuttamaan ja joko missasin hyvän osakeidean tuomia tuottoja, tai päädyin lopulta ostamaan kuitenkin muutaman päivän päästä 5-10% kalliimmalla, tosin silloin onnistuen mahdollisesti onkimaan “päivän pohjat”. Mutta menetetty tuotto oli silti menetetty.

En oikein muista, mikä toimi kimmokkeena oman käyttäytymisen muuttamiselle, mutta uskoisin sen olevan ihan puhdas matematiikka. Taisin kerran laskea, että mitä tuosta pohjaonginnasta lopulta hyötyy.

Jos osakkeen fair value mielestäni on 55€ ja nyt myyntilaita on 40,85€, niin paljonko odotettu tuottoni paranee, jos onnistun onkimaan pikkuisesta dipistä sen vaikka 40,50€ hintaan salkkuun. Tuotto-odotus myyntilaidan hinnalla on 34,6 %, kun taas pohjaonginnalla onnistuessaan 35,8 %. Jos tonnin kaupasta maksaa lähes prosentin kuluja ja myydessä melkein samat, hukkuu tuo 1,2 % ero tuotossa jo lähes kohinaan, varsinkin kun laskee mukaan mahdollisuuden ostaa lainkaan osaketta ko. päivänä, kun olet tunnistanut hyvän sijoitusmahdollisuuden (osake on halpa ja lisäksi ko. ajankohtana ylimyyty tai muuten teknisesti selkeä ostopaikka).

Toinen riski toimeksiannon jättämisessä pitkäksi aikaa roikkumaan laidan alapuolelle on negatiivisen uutisen julkituleminen. Kuvitellaan, että myyntilaita on 40,85€ ja laitan onkeni oleilemaan 40,50 €:oon. Parhaimmillaan lähden vieläpä lenkille, eikä ole mitään kommunikaatiovälinettä mukana tuntiin. Eipä sillä, omat sormet eivät ole riittävän nopeat vaikka istuisin ruudun ääressä, mikäli eetteriin pamahtaa negari taikka muu yhtiön kannalta negatiivinen uutinen ja kurssi luistaa sekunneissa -8% aina 37,60 €:oon saakka. Koska pörssi toimii kuten toimii, olen osakkeiden onnellinen omistaja hintaan 40,50€ ja salkussa on välitön eksistentiaalinen turska.

Nykyään saan (lähes) aina ostettua mielestäni edullisia osakkeita, poikkeuksena osakkeen heikko likviditeetti ja äärimmäisen ohkainen myyntilaita pienissä yhtiöissä. Silloin saattaa joutua kärkkymään, josko myyntilaitaan tulisi sopivaa pottia tarjolle tai jätettyä laitojen väliin oman toimeksiannon riittävällä määrällä osakkeita, usein joku tarttuu. Olen lisäksi huomannut, että osun lähelle päivän pohjia täsmälleen yhtä usein kuin silloin, kun harrastin vielä pohjaongintaa. Myöskään yllättävät uutiset eivät enää aiheuta huonoja sijoituksia, kuten ennen oli riskinä käydä. Toki uutisia saattaa tulla heti kun olen osaketta ostanut (ja usein tuntuu, että niin käy joka kerta?!), mutta ainakaan informaatio ei ollut silloin vielä markkinalla, joten olen tehnyt sen hetken tiedoilla mielestäni edelleen hyvän sijoituspäätöksen. Toki uutisen jälkeen tulee arvioida tilanne uudelleen ja tehdä toimenpiteet.

Voisin harkita rajahintatoimeksiantamisen jättämistä, mikäli minulla olisi käytössä toimeksiantotyyppi, joka pistää toimeksiannon halttiin mikäli tulee uutinen/tiedote/muu informaatio yhtiöön liittyen. Sellaista vain ei vielä taida olla?

Arvon foorumisti, oletko pohjaonkija vai laitataklaaja?
  • Pohjaonkija (pyrin asettamaan toimeksiannon myyntilaidan alapuolelle ja toivon osuvani lokaaliin pohjaan)
  • Laitataklaaja (ostan osakkeeni suoraan myyntilaidasta silloin, kun osakkeen arvostus on mielestäni kohdillaan)

0 äänestäjää

21 tykkäystä

Yleensä laitataklaaja, mutta jos aktiivisesti seuraan jotain voimakasta dippiä, saatan joskus asettaa etukäteen arvioituun pohjapomppukohtaan ongenvavan parkkiin. Jos dippi osuu tuohon tasoon, tulee salkkuun, jos pomppasi ennen sitä, ei sitten tullut kauppoja tällä kertaa. Ja nämä siis tilanteita joissa käppyrää seurataan aktiivisesti, ja mikäli tilanne menee ohi, onkivapa haetaan pois eikä sitä jätetä roikkumaan tuntikausiksi.

Mutta nämä ovat erikoistilanteita, muutoin aika lailla ostetaan kun on sen aika eikä lähdetä jyystämään viimeisiä senttejä.

7 tykkäystä

Joskus kun on päättänyt että tietty osake on ostopaperi vaikkapa hintaan 40 euroa. Silloin voit joko:

  1. Kytätä kurssia raivokkaasti ja fomottaa kalliimmalla ja tässä voi helposti menettää vaikkapa vuoden tuotto-odotuksen.
  2. Laittaa kurssihälytyksiä ja toivoa että olet hereillä ja tavoitettavissa.
  3. Laittaa toimeksiannon rajahintaan ja tarkistaa uutiset/tiedotteet joka aamu ennen pörssin aukeamista jotta voit reagoida useimmiten. Sitten on nämä Kamuxit mitkä tiedottaa kesken pörssipäivän mutta eihän näitä kannata ostaa edes puoleen hintaan.
10 tykkäystä