Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Ei markkinoiden arvo perustu kuitenkaan mihinkään fyysiseen juttuun, edes ihmismäärään, niin ei tuosta kannata olla huolissaan sen puolesta. Asiantuntijatkin väittelee sen vuoksi voiko markkinat kasvaa “loputtomasti” periaatetasolla.

Turhahkoa edes arvailla mitä tapahtuu “yli sukupolvien” aikana. Vallataanko avaruutta jo jossain kohtaa, tavataanko arvaruusolioita.

Onko joku universaali laki, ettei syntyvyys kasva nykyisestä vaikka jonkin keksinnön seurauksena voisiko vaikutusta olla? Kloonaus? Muuttuuko länsimaissakin jonkin teknologian kehittymisen seurauksena ajatus, että ihmisen tärkein rooli on lisääntyä ja oppia hallitsemaan robotteja ja valloittamaan galakseja?

Näissä voi mennä juuri niin villiksi kuin vain haluaa. Mielenkiintoista viihdettä toki.

1 tykkäys

Menemättä polittiikkaan niin kyllä keskusteluissa on mahdollista päästä monestakin asiasta yhteisymmärrykseen. Jos vain yrittää ymmärtää keskustelukumppania ja ei tahallaan väärin tulkitse hänen sanomaa, tarkoitusta tai motiiveja. Hyvin harva asia kuitenkin on puhdas mielipide asia joista ei tietenkään voi päästä yhteisymmärrykseen.

12 tykkäystä

Perinteisesti on kyllä ajateltu, että kansantalous josta yritykset saavat voittonsa perustuu kyllä osittain työpanokseen, jonka määrittää mm. työtä tekevien ihmisten määrä:

Tuohon voisi lisätä vielä yhtenä potentiaalisena rajoittavana tekijänä luonnonvarat, mutta toistaiseksi ne eivät ole olleet merkittävä ongelma talouskasvun osalta.Tällä hetkellä olemme jo tilanteessa missä eläkeläisyys ja alhainen syntyvyys rajoittavat merkittävästi talouskasvua ja ennen pitkää estää sen kokonaan. Esimerkiksi Japanissa oli paljon suurempi bruttokansantuote vuonna 1995, kuin vuonna 2023.

Teknologisia ratkaisuja elämän lyhentämiseksi loppupäästä on jo olemassa, mutta ratkaisua syntyvyyden kasvattamiseksi ei ole vielä keksitty. Sellaisen teknologian saaminen laajamittaiseen käyttöön, minkä avulla miljoonat ihmiset voisivat syntyä vuosittain täysin keinotekoisesti, on hyvin kaukana ja tarvittavan infrastruktuurin rakentaminen vieläkin kauempana. Demografiat muuttuvat hitaasti, mutta niillä on valtava momentumi ja tällä hetkellä koko länsimainen yhteiskunta elää pitkälti maahanmuuton varassa yrittäen viivyttää horisontissa siintävää väestöromahdusta.

15 tykkäystä

Yksittäisistä asioista kyllä, mutta mikäli laajempi yhteisymmärrys olisi realistista niin politiikassahan meille riittäisi yksi puolue.

1 tykkäys

Olin tuossa pariin otteeseen töissä yhden ukrainalaisen miehen kanssa ja keskustelut käytiin lähinnä viittomalla ja google translatorin avulla,olihan siinä vähän kommervenkkejä mutta hoidettua tuli.Myös serbiasta ja virosta ollut työparina joskus joku.Tuli vain mieleen että ei se kielitaito tarvi olla mikään häävi sellaisiin perushommiin jotka on kohtuu fyysisiä ja nykyinen tekniikka apuna.Ajattelin lähinnä tuota työvoimapulaa niin kohtuu helposti pääsee ulkomaalainen työn syrjään kiinni jos ei vaadita erityisosaamista ja ei hirveästi erikoissanastoa.Joku hoitoala kyllä eri juttu kun pelataan ihmishengillä ja lääkkeitten kanssa.Omalle kohdalle sattuneet ulkomaalaiset olleet hyvinkin ahkeria ja innokkaita,melkein voisin väittää että ennemmin minut kannattaisi potkia pihalle kuin nuo muualta tulleet.Noita marjan poimijoita joita tullut esim.thaimaasta tänne täytyy kyllä myös yrityksestä kiittää,silti noistakin jaksetaan kitistä että vievät meidän marjat,suuri osa mätänee kuitenkin metsiin.

10 tykkäystä

Kyllä edelleen hämmästelen. :smiley:

Tosin olen jo pitkään hämästellyt mm. Warren Buffetin toimintaa ja muidenkin “tuottoisten” sijoittajien toimintaa, niin mun hämmästelyt kannattaa ottaa imarteluna. :wink:

4 tykkäystä

@Heikki_Keskivali:llä on mielestäni Twitterin parhaat tviittiketjut.

Tässä on taas häneltä erinomainen tviittiketju, johon tulen palaamaan vielä muutamia kertoja. :slight_smile:

20 tykkäystä

On kyllä aivan kauhea seurata tällästä tunarointia. Tavoite vähentää rikkipäästäjä. Toteuma laivat käyttävätkin likaisinta mahdollista polttoainetta ja pesurilla ulostavat päästöt ilman sijasta veteen.

17 tykkäystä

Olipa kova sijoitusviikko :smiley: Vielä pari kvartaalirapsaa tulossa, mutta sitten taidan laittaa sijoitus-atk:t kiinni ja tehdä pihahommia ja urheilla. Näin tänään untakin Spinnovasta :grinning:

8 tykkäystä

Innostuin ketjun aiheesta niin, että tein tuosta jatkoketjun :cowboy_hat_face:

17 tykkäystä

@Antti_Luiro lla oli aikoinaan SaaS-yhtiöillassa hyvä taulukko miltä tuloslaskelman kautta investointi vaikka asiakashankintaan näyttää yksinkertaistettuna näiden yhtiöiden kannalta, kun jaetaan tulot ja menot vanhoihin ja uusiin asiakkaisiin:

image

14 tykkäystä

Hei

Löytyykö ketjua jenkkifirmoihin sijoittamisesta, vai onko kaikki firmat omana ketjunaan? Haulla ei löydy.

2 tykkäystä

Moikka! :slight_smile:

Muutkin saavat kommentoida, jos jotain tulee mieleen. Ei ole muistaakseni aktiivista ketjua, jossa puhutaan jenkkifirmoihin sijoittamisesta.

On olemassa Magma-ketju:

  1. MAGMA ja muut megacap-teknot

Sitten Pörssien suunta-ketjussa keskustellaan aika usein yleisellä tasolla jenkkimarkkinoista

  1. Pörssien suunta (Osa 2)

Ei tosiaan tule mieleen yleistä ketjua tuosta teemasta yleisesti ottaen, sitten on tosiaan firmoista omia ketjuja. :slight_smile:

4 tykkäystä

Herra Suppilovahvero pääsi harrastamaan mielipuuhaansa🙂

57 tykkäystä

Ei ole lähivuosiin ollut aikaa etsiä sieniä kuin omien varpaiden välistä.

Ihan A-luokkasia kanttarelleja :muscle:

6 tykkäystä

Mä en noista kanttiksista enää niin välitä. Kyllä ne menee, mutta täysin yliarvostettu sieni. Metät väärällään noita keltaisia. Ei jaksa edes kerätä kaikkia. Herkkutatti on the sieni😋 Heti korvasienen jälkeen kakkosena.

7 tykkäystä

Varhaisperunoita, jauhelihapihviä ja kanttarellikastiketta…

En edes oikeestaan keksi parempaa ruokaa.

7 tykkäystä

Mä keksin. Loimulohi ja kermaviili-tilli-sitruunakastike.

Makuasioista VOI väitellä ja mä voitin😄

17 tykkäystä

Lohi oli yksi vaihtoehdoista. Sitä vaan tuppaa olemeaan saatavilla ulkomaillakin. Graavilohivoileivät maistui ravintolassa eilenkin näin ulkomailla.

Loimu- ja savulohi on erinomaisia… en vaan ymmärrä sen pilaamista kastikkeilla :wink:

4 tykkäystä

Saako kysyä, mistä päin Suomea tämä saalis tuli? En siis kysele tarkkaa paikkaa, vaan vain suuntaa, koska toisin kuin osakepoiminnassa, ei sienten kanssa saalis kasva sitä isommaksi, mitä useampi poimii samasta paikasta.

Milloin muuten tapahtuu Inderesin sieniretki?

3 tykkäystä