Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Ajattelin selvittää, että kuinka suuri osa ketjuja seuraavista on omistajia, ja kuinka suuri osa vain muuten seuraa. Tein kyselyn kolmeen eri ketjuun, jotta saisin vertailudataa. Kaikki yhtiöt ovat mallisalkusta.

Olisi kyllä mukava, jos näistä tutkimuksista saisi sitten edes ne tilastollisten menetelmien perusteet eli käytetyn luottamusvälin, virhemarginaalit etc. sekä lisäksi myös jotain johtopäätöksiä, aikasarjoja tai muuta tietoa. Pelkällä datalla, datapisteestä puhumattakaan, kun ei tee yhtään mitään.

En oikein näe mitä arvoa on selvittää pelkästään, että 75% kyselyyn vastanneista omistaa Valmetia, koska noin perstuntumalla ja ihan ihmisluonteesta johtuen voisi olettaa A) Omistajien olevan yliedustettuina ketjussa suhteessa populaatioon B) Omistajien myös vastaavan keskivertoa hanakammin.

Vähän kuin mittaisi kuluttajien lempikauppaa kyselemällä paikallisen K-Citymarketin tuulikaapissa.

Esim Valmetia seuraa Inderesin palvelussa 12880 tiliä ja kyselyyn on vastauksia tällä hetkellä 300 kappaletta. 95% luottamusvälillä se tekee virhemarginaaliksi 6%.

Ei näistä kyselyistä kyllä pääasiassa mitään oikeaa hyötyä ole, joten ehkä ne joutavat kakkaemojien kaveriksi Foorumin hautausmaalle.

7 tykkäystä

Isot pojat sanovat, että on helpompi tehdä ensin ja pyytää lupa myöhemmin. Eihän allekirjoittaneella ole kuin noin kymmenen vuotta takana tuon eukon kanssa, mutta aina olen totaalisen rehellinen ollut kaikesta. Kaikki tätä lukevat eivät kuollaakseenkaan ole samaa mieltä tästä, mutta tietyt asiat pukkaavat kumuloitumaan ajan kanssa. Parempi pyrkiä olemaan vain rehellinen asioista

Silti olen pohdiskellut välillä mikä on kunkin ihmisen historia ihmissuhteissa ja miten ne vaikuttavat sosiaaliseen elämään ja parisuhteisiin. Jos olen tuntenut tuon emännän kymmenisen vuotta niin onko se juuri mitään verrattuna siihen, että pari lapsuudenkaveria on ollut hommassa mukana kolmisen vuosikymmentä alkaen ennen peruskoulua. Heille ja osittain itsellekin ainakin aikanaan emännät ovat edustaneet epävarmuutta ja vanhat ystävät pysyvyyttä, joka ei katoa missään tilanteessa. Olenpa joskus kysellyt mielipidettä tietyistä vaimokkeista ja saanut totaalirehellisen mielipiteen, joka ei välttämättä ole ainakaan heti näkynyt omien ruusunpunaisten linssien läpi

Kylläpäs on pohdintaa, mutta kello on ehtinyt liikaa. Ei suomalaiset miehet tai suomalaiset ylipäänsä näistä asioista liikaa puhu, joten hyvä että tuli puheenaiheeksi

14 tykkäystä

Eikös bonus ole 0.25 %, eli miljoonan asuntolainalla tulisi mun matikkapäällä jo 2500€? Ihan tavallisen pulliaisen asioinnillakin tulee äkkiä satoja euroja bonuksina vuodessa. Kyllä tuo oikeasti hankaloittaa kilpailuasetelmia, mutta toisaalta, niinhän sen kuuluukin kun tuollainen toimintamuoto on käyttöön otettu.

Edit: yllä olikin näköjään puhuttu kuukausista

1 tykkäys

Eli osakkeenomistaja on sitä “laadukkaampi”, mitä kalliimpia osakkeita hänellä on? Nyt vaatii kyllä hieman perusteluita. Mitä tarkoitat osakkeenomistajan “laadulla”?

2 tykkäystä

Ei kai kovin moni osta osakkeita 100 - 200 euron erissä, ainakaan vakituisesti (joidenkin pankkien kiinteällä 1 % välityskululla se toki on varteenotettavaa)? Mutta tuskinpa se yhden osakkeen hinta on merkittävä tekijä splitin suhteen alle 200 tasolla? :slight_smile:

1 tykkäys

Itse olin Sammon yhtiökokouksessa epälaadukkaana osakkeenomistajana. Kaikki asiakohdat oli ennakkoäänestetty siten, että mitään varsinaisia päätöksiä kokouksessa ei tehty. Lisäksi pelättiin lappuäänestyksen monimutkaisuutta ja ajankulua. Muutama osakkeenomistaja vastusti etäyhtiökokousten järjestämisen mahdollistamista, mutteivat vaatineet äänestystä. Nalle kuitenkin vakuutti, että yhtiökokoukset jatkuvat fyysisenä.

Tässä vielä lainaus mitä tarkoitin ennakkoäänestyksenä tässä tekstissä.

Itse olen ostanut Sammon osakkeet 1-3 kpl erissä. Sammon yksikköhinta on sen verran korkea, etten ole voinnut kuukausisäästää siihen. Yhtiökokouksessa Sammon yksikköhintaa verrattiin muihin Helsingin pörssin suuryhtiöihin mm Nokiaan ja Nordeaan, kun splittiä käsiteltiin.

12 tykkäystä

Helsinkin pörssin alakulo noussut peräti Iltalehden luetuimmaksi, ainakin hetkeksi.

26 tykkäystä

Mitä, mitä, eikö kaikki riidat ratkea sillä että kerran imuroi huushollin ja laittaa vessanpöntön kannen kiinni viikon ajan. :face_in_clouds:

Herkkää tasapainottelua tuo parisuhteilu tuntuu olevan, hyvä olisi olla vaan rehellisesti oma itsensä ensimmäistä treffeistä asti niin säästyy paljolta.

Eihän se voi olla näyttäytymättä toki parisuhteissakaan yleisesllä tasolla, että mielenterveysongelmat on yleistyny ja enemmän on “minä” ajattelu mallillaan ehkä muutoinkin. Pakollahan se näyttäytyy. Mutta kyllä niitä omanlaisia tyyppejä siellä on kuitenkin jossain piilossa.

Narsismista puhuttaessa, se on kyllä selkeästi havaittavissa jos oikeasti kyse on sellaisesta. Vähän liikaakin se kortti tunnutaan vedettävän hatusta (varsinkin jos on exä kyseessä) ja tulkitaan tarkoituksella väärin vain että pääsee jauhamaan paskaa.

4 tykkäystä

Ihmisten välinen normaali sosiaalidynamiikka sivuaa rakenteeltaan narsistista dynamiikkaa. Otetaan vaikka henkilöt a,b ja c. Kun c ei ole paikalla, on luontevaa että a ja b toteavat tästä jotain mikä kuvaa a ja b samankaltaisuutta jossain asiassa. Se on harmitonta luontaista bondausta ja sosiaalisuutta.

Narsistit näkevät tämän (lainataan pikkurilliviittaus) “tikkaina kaaoksessa”, missä äkkiä mennään manipulaation puolelle. Tällöin minäkeskeisyys naamioituu meihin. Pitemmän päälle tämä voi vaurioittaa käsitystä siitä mikä on itselle hyvä ja mikä on yleisesti hyvä. Yhtä lailla siihen voi päätyä narsistisen persoonallisuushäiriön piirteillä kuin käsistä lähteneillä tikapuuviritelmillä ympäröivän maailman erilaisuudesta keskustellessa.

Hyvä nyrkkisääntö itsereflektointiin on katsoa sanoja ja etsiä onko siinä me/ne jaottelu. Sekä mihin puolelle asetelman jako heittää asian sanojan ja asian kuulijan. Joskus siinä jopa näkee välähdykseltä itsensä ulkopuolisen silmin.

Ei mennä pidemmälle lauantaiaamusta. :sweat_smile:

4 tykkäystä

Iso joukko WSB:läisiä tullut ihmettelemään pölhölän kohtaloa. Ei me raukat tajuttu mennä all in Gamestoppiin.

1 tykkäys

Ehkä tuo oli kieli poskessa kirjoitettu. Kommentoin silti. Mä vähän vierastan mitään sijoittamiselitismiä. Musta on mahtavaa, että sijoittamisen suosio Suomessa on erityisesti OST:n ansiosta kasvanut. Ja vaikka kannatan rahastosijoittamista, niin pidän tärkeänä että myös suorat osakeostot on saavutettavat kaikenlaisille omistajille eri tulotasoilla. Se nimenomaan tarkoittaa että yksikköhinta ei saa olla kohtuuttoman korkea. Eikä välityspalkkioiden kiinteä osuus. Musta ei saa karsia sijoittajia, joilla ei ole isoja tuloja käytettävissä sijoittamiseen. Kovan inflaation aikana tämä korostuu.

Pieni yksikköhintä helpottaa myös ns. omien osinkojen tekemistä. Eli kun yritys ostaa omia osakkeitaan, voi sijoittaja tehdä omat osingot myymällä vastaavan erän osakkeita. Mitä pienempi yksikköhintä, sitä tarkemmin myytävän summan valinta onnistuu. Jos omistat kaksi kymppitonnin osaketta, se on aika vaikeaa vs. että omistaisit tuhat 20e osaketta.

Enkä missään nimessä usko, että tämä ainakaan laskisi yhtiökokouksen osallistujien laatua. Pieni yksikköhinta kiinnostaa luultavasti ennen kaikkea nuoria aloittelevia sijoittajia, joilla ei ole vielä tulotaso ns. maksimit ja on lainaa ja lapsia. Yhtiökokouksessa on omien kokemuksieni mukaan aika paljon vanhoja partoja, joiden pääasiallinen kiinnostus on kinuta puheenvuoroissaan hallitukselta lisää osinkoa. Ei olisi huono, jos yhtiökokouksessa kuuluisi myös eri tavalla ajattelevien omistajien ääniä - esim. nuorten piensijoittajien. (Kaikki kunnia vanhoille parroille ja parrattomille omistajille sinänsä.)

Näistä syistä mä kannatan yksikköhinnan pitämistä alle 200 eurossa. Ja niin Sampon kohdalla onkin - vaikkei splittaisi.

7 tykkäystä

Tästähän se vasta alkaa. Osakemarkkinat kiinni viikonlopun niin viimeinkin on aikaa tunteille! :sweat_smile:

Ei vaan, kyllä täällä jo muhiskellaan pitäisikö vivuttaa Nordnetin salkku tappiin Suomi-pörssin osakkeilla. Turvallisempaa pohtia näitäkin viikonloppuisin niin ei mene ostamaan.

4 tykkäystä

2500 euroa vuodessa, joka on noin 208 euroa kuukaudessa.

Ja jottei menisi ihan onelineriksi, niin onhan tämä kuluttajan kannalta erinomainen asia, jos saadaan todelliset hinnat pöydälle. Nythän tämä tilanne on ollut kuin eri kauppiailta erikokoisten juustopakettien ostamista ilman indikaattoria kilohinnasta. Joo, Excelillä voit laskea todellisen kustannukset, mutta suoraan vertaaminen on hyvin hankalaa.

Eiku 2500e vuodessa tulee miltsin lainalla, eli kuukaudessa bonuksia tulee rapiat pari hunttia.

Meillä töissä narsisti. Tuli vajaa kaksi kk sitten ja nyt on tivoli täysin sekaisin. Tukihaaremi- jolle syötetään omaa kaikkivoipaisuutta ja erinomaisuutta - on luotu. Muiden vähättely ja nega on vauhdissa. Kaikkeen puututaan, räikeästi oman kentän ulkopuolella. Annetaan ohjeita ohitse muiden. Kun ohjeet osoittautuvat- ne osoittautuvat aina johtuen osaamisen puutteesta- virheellisiksi, niiden anto kiistetään.
Osa vanhasta jengistä on täysin kypsiä.

Melkein, mutta vain melkein, pakko ihailla narsistin taitoja…

9 tykkäystä

Taidan päätyä lenovon koneeseen kun oli tarjouksessa verkkiksellä ja näistä aiempaa hyvää kokemusta. Koulun vaatimukset ovat vähintään 16gt keskusmuistia, intel i5 tai amd vastaava ja erillinen vähintään 4gt muistilla varustettu näytönohjain.

Meillä loppui vaimon kanssa riitely melkein kokonaan, kun muutimme asuntoon, jossa oli tiskikone. Nyt on yhteistä taivalta takana 15 vuotta.

Oma life hack elämään ja parisuhteeseen on seuraava: tunnista tunteesi ja reagoi sen mukaan.

Liian helposti ihminen reagoi vihastumalla, koska se on yleisesti hyväksytty tunnetila (etenkin miehillä). Todellisuudessa vihan suhteen ihminen tuntee usein jotain ihan muuta: epävarmuutta, nolostumista, surua, pelkoa tai ahdistusta. Sitten kun reagoi oikean tunteen mukaan tai jopa sanoo siitä ääneen, helpottaa kummasti.

Kliseinen esimerkki: puoliso unohti vuosipäivän. Nostattaako se todella vihaa vai ennemminkin surua? Suruun ei kiukuttelu tai huutaminen auta, kun oikea tunne jää käsittelemättä.

Tämmöistä kahden markan psykologiaa tällä kertaa!:see_no_evil:

53 tykkäystä

Ei teillä vielä ole riitaa tullut siitä miten se pitää täyttää? Tuo on lähes kaikille nuoremmille naisille hyvin vaikea keissi ja vaatii vuosikymmenien harjoittelun

Näen punaista mikäli astiat laitetaan vääriin paikkoihin sinne tiskikoneeseen. Parempi puolisko ei tietenkään ollut samaa mieltä allekirjoittaneen proseduureista, joten lopulta annoin hänen täyttää koneen ja sitten kun se oli hänen mielestään valmis niin otin kaikki astiat pois, järjestelin uudelleen ja siellä oli puolet tilaa vielä jäljellä. Tätä kun toistettu tarpeeksi monta kertaa mäkätys on tältä osin vähentynyt

Joo tiedän suuret ja perustavanlaatuiset parisuhdeongelmat :smile:

24 tykkäystä

Tiskikone parantaa elämänlaatua huomattavasti kustannuksiaan enemmän.

6 tykkäystä

Kun tiskikoneentäytöstä tuli olympialaji. Nuorimmat foorumilla ei ehkä nähneet. Edit: Eivätkä ehkä tiedä, että äänessä siis 2007 menehtynyt Voitto Liukkonen, joka selosti mm. Uusipaavalniemenkin otteita Torinossa.

5 tykkäystä