Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Tuli näin maanantaina mielee sellanen tyhmä ajatus että ootteko ikinä miettiny mitä tapahtuisi jos Warren Buffet ostaisi jonkun suomalaisen yrityksen osakkeita monella miljoonalla Helsingin pörssistä :smiley: ? Buffet tosin yleensä ostaa miljardeilla eikä karkkirahoilla…Mutta olis mielenkiintosta nähä minkälainen FOMO ralli alkais sen jälkee kyseisen yrityksen osakkeilla. Tälläsiä ajatuksia maanantaihin.

17 tykkäystä

Siinäpä haaste Buffetin seuraajille (@Verneri_Pulkkinen, @Heikki_Keskivali, @Hanna ?). Saisitteko markkinoitua jokin hyvän suomalaisen yhtiön Berkshire Hathawaylle. Wärtsiläkin on sallittu :wink:

12 tykkäystä

Onko tuo Buffetin seuraajien nimitys jo varmistunut? Verneri, Heikki ja Hanna muodostaisivat varmaankin jonkinlaisen Johto-trion, jossa päällikköjohtajan vuoro vaihtuisi vuosittain kuten muistaakseni Jugoslaviassa Titon jälkeen. Siellä järjestely ei tainnut oikein onnistua. Toivotaan tälle kolmikolle parempaa. Muuttavatko he Omahaan vai jäävätkö Suomeen. Eikös Verneri keväällä käynytkin jo Omahassa, varmaankin sopivat käytännön järjestelyistä silloin; hyvin on pysynyt salassa mutta nyt paljastui.

9 tykkäystä

Muuttavat Suomen Omahaan eli Kouvolaan.

Vuositapaamiset Tykkimäellä :man_dancing:

14 tykkäystä

Pikkaisen alkaa tuntua siltä, että Mallisalkkukatsaus Q3-2023 otsikoidaan:
Tarjolla oli vaikka mitä, oli kymmenien prosenttien turvamarginaalia ja tuotto-odotusta… mutta istuimme käteisessä kuin tatit konsanaan. :smiley:

Tämän ei ole tarkoitus olla millään lailla loukkaus mallisalkun hienoa trackia kohtaan. Minulla ei ole samanlaista trackia esittää. Mutta hieman ihmettelen, mitä täällä tapahtuu (eli ei tapahdu).

t. timontti, luotettava pelinrakentajanne

81 tykkäystä

Oletteko huomanneet tuon oivallisen uuden keskustelunavauksen @Marianne_Palmu:lta. Keskustelussa siirrytään vielä makrokatsausta korkeammille abstraktiotasoille inspiroivalla ja mukaansatempaavalla tavalla. :slight_smile:

Kulutan siis olen? Taloustieteen filosofiaa

Mikäli aiheet liittyen onnellisuuteen, hyvinvointiin, arvoihin tai taloustieteen filosofisiin perusteihin kiinnostavat, niin kannattaa tsekata tuo keskusteluketju ja osallistua mukaan keskusteluun. :slight_smile:

Kiitos lämpimästi Mariannelle uudesta hienosta keskustelunavauksesta. Merkityksellisiä ja tärkeitä aihealueita tuossa ketjussa. Loistava ketju! :slight_smile:

9 tykkäystä

Yleensä nuo mainosteippaukset ovat tylsiä…

77 tykkäystä

No joo, kun tuo p/e:n earnings-puoli laskee tässä varmaan kaikilla niin lukukin nousee kuin itsestään :grimacing:

1 tykkäys

Uuuuhh…
@Pohjolan_Eka …kyllä sentimentti on tosiaan hapan! :face_with_hand_over_mouth:

4 tykkäystä

Nordean P/E-luku oli 6.3.2009 kurssilla 3.

@Masse ja @timontti odottaa, että se tällä kertaa valuu kahteen. Luulisin.

5 tykkäystä

Voin vahvistaa tämän.
Uni on heinäkuulta -19.

38 tykkäystä

image
Optomed…

6 tykkäystä

Olen pariiin otteeseen kirjoittanut merten muovipyörteistä. Minulla on monta ystävää, jotka ovat asuneet pitkiä aikoja Afrikan maissa ja Kauko-Idässä. He kertoivat minulle, että jätehuolto noissa maissa toimii niin, että jätteet kipataan lähimpään jokeen, mikä kuljettaa ne merelle. No moderaattorit tietysti poistivat viestini loukkaavina, varsinkin kun epäilin, että tällainen jätehuolto vaikuttaa merien jätepyörteisiin enemmän kuin EU:n kieltämät muovipillit. Nyt voi jokainen uutisia katsova/kuunteleva todeta, että tämä on totisinta totta. Hienoa, että suomalainen yritys on kehittänyt laitteita, joilla saadaan kerättyä tätä moskaa pois. Lopullinen ratkaisu on tietenkin se, ettei niitä kipata sinne ollenkaan, vaan pyritään kierrättämään ne jollakin tavalla.

47 tykkäystä

Tuo ilme pitäisi olla vasta kohdassa “Optolow” :face_with_hand_over_mouth:

5 tykkäystä

Uutisissa kerrottiin juuri, että 62 % eli 2/3 suomalaisista selviää edelleen hyvin nousseista menoista.

Kotitaloudet eivät ehkä ole aivan niin lirissä kuin pelättiin, vaikka lehdistä saa lukea karuja esimerkkitarinoita. Pankkien stressitestit ovat olleet tärkeitä.

6 tykkäystä

Olisiko tässä kuitenkin elintason downgrade kyseessä? Olen meinaan itsekin kiinnittänyt huomiota sanomiseesi. Katsoi tuota menoa 2019-2022, niin tuntui, että kaikki tutut elivät “yllättävän leveästi”. Autot ja kämpät ei ole vaihtunut, mutta ravintolatottumukset, matkailu yms vähentynyt.

Edit… golfaajatkin on kummasti vähentyneet.

5 tykkäystä

Mennee aika käsi kädessä työttömyysasteen kanssa. Sillä saralla käyrät on tosin alaviistoon menossa joten tuo prosenttiluku saattaapi vielä pienentyä

Varmasti ensimmäisenä on vähennetty juuri matkailua ja muita huvituksia, viihteellä käymistä, ravintolaruokailua, omia harrastuksia ym. Asuminen ja lasten harrastukset tulevat karsintalistalla viimeisenä.

Tietysti jos tilanne pitkittyy eli korot pysyvät korkealla vuosikausia, inflaatio jatkaa yli 2 % tasolla ja palkat matelevat perässä, niin tilanne pahenee.

On totta, että 2019-2022 pystyi elämään aika huoletta ja silti säästämään varsin helposti suuria summia. Nyt tavallinen keskituloinen palkansaaja joutuu pohtimaan, onko varaa käydä baarissa lainkaan tai syödä ulkona ravintoloissa. Joku voi tietysti todeta, että on siinäkin murheet. :slight_smile:

1 tykkäys

Tartun tähän, koska allekirjoitan ylemmät.

Vähiin rupeavat kuitenkin käymään “nautinnot”. On se terassia, ravintolaa tai esim elokuvissakäyntiä. En tiedä on koko muualla sama, mutta omassa kotikaupungissa on asiakkaiden puutteen takia ruvettu lyömään yökerhoistakin ovia kiinni jo ennen puolta yötä… nämä on aikaisemmin ollut auki lainmukaiseen “pilkkuun” asti…eikä ole yksittäistapauksia.

Ravintoloista on helppoa saada pöytiä ilman varauksia.

Mielestäni tämä kaikki näkyy “ylimääräisten” kulujen karsimisessa ihan selvästi.

2 tykkäystä

Toisessa ketjussa nostettiin esiin se, että rakennusala on 15 % Suomen BKT:sta. Nyt siellä vedetään hätäjarrusta. Seuraavaksi osuma tulee viihdebisnekseen sekä matkailu- ja ravintola-alaan.

Korkojen nostamisen tarkoituksena on tietysti juuri se, että hillitään kulutuskysyntää. Samoin työttömyyden kääntyminen nousuun on “positiivista” kehitystä.

Nautintoa voi tietysti saada monenlaisista asioista. Itse olen nyt jättänyt baarit ja ravintolat oikeastaan kokonaan pois sekä vaihtanut työpaikkalounaat eväisiin (pääsääntöisesti). Ruokakauppalaskun olen jälleen hilannut sinne 50 € / viikko -tasolle. Yksi keino on ollut juomien jättäminen pois. Sen sijaan olen treenannut paljon, istunut puistossa piknikillä, nähnyt kavereita ym. Ihan hyvää elämää on sekin, vaikka rahaa ei paljoa käytetä.

12 tykkäystä