Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Kiitos, mielenkiintoinen käyrä. Kaupankäyntiaktiviteetissa näkyy tulleen iso pudotus vuoden 2015 alussa, lieneekö ollut tietoinen muutos filosofiassa? Sitä ennen jatkuvasti kauppaa, sen jälkeen nykyisen kaltainen linja.

Toinen periaatteellinen muutos näkyy tulleen keväällä 2016. Sitä ennen käteinen oli usein painunut nollan tuntumaan, sen jälkeen uudeksi pyhäksi sakramentiksi tuli että käteistä ei voi koskaan olla alle 20k.

Vuoden 2017 alkupuolelta alkoi neljän vuoden ajanjakso, jolloin käteinen sahasi suunnilleen 30-60k haarukassa, keskimäärin ehkä hieman yli 40k. Vuoden 2017 alussa salkun arvo oli noin 225k euroa, neljä vuotta myöhemmin puolisen miljoonaa. Ehkä siis sellainen 15 prosentin käteispaino oli tyypillinen tuolla välillä.

Maaliskuun 2020 koronarommissa salkun arvo käväisi alle 300 tuhannessa. Käteinen ei mennyt alle 40 tuhannen, joten käteispaino oli koko ajan selvästi kymmenen päällä. Toki siinä tuli täysosumana Qt ja hyvinä poimintoina Sampo ja Fortum (josta irtaannuttiin myöhemmin taitavasti), mutta aika paljon jäi käteistä homehtumaan kun nähtiin sietämättömänä se ajatus, että mentäisiin alle 10% käteisellä mahdollisesti kohti syksyn 2008 kaltaista finaalia. Ilmeisesti vain tällaisessa harvoin toteutuvassa eeppisessä romahduksessa käteinen painuisi kymmenen alapuolelle, ja voitaisiin todeta että onneksi oli pelimerkkejä varastossa?

Ehkä maaliskuun 2020 toimet symboloivat mallisalkkua; poiminnat ovat osuneet keskimäärin loistavasti, mutta kieltämättä kummallisen vahvaa käteissuojausta on pidetty jo vuosia ja sen myötä pitkällä aikavälillä rahaa jätetään pöydälle. Tämä kuitenkin simuloi sijoitussalkkua, jonka ulkopuolelle jää turvapuskurit ynnä muut.

24 tykkäystä

Haha totta kai sen uskalsi mainita, ja olen tavallaan vähän otettukin, että olen itsekin saavuttanut jonkinlaisen merkkipaalun. :smile: Ilman muuta jatkan kirjoittelua, joskus enemmän joskus vähemmän, ja kiitos palautteesta. :heart:

Masse oli ehkä foorumin legendaarisin ilmiö. Mihin hän ikinä katosikaan, sitä tuskin saamme koskaan tietää.

Oli tuon presidentillisen puheen lisäksi tarkoitus vähän tarkemmin avata tätä aihetta tulevassa vuosikirjoituksessa. Stay tuned…

18 tykkäystä

Jos sinusta tulee presidentti, uudenvuodenpuheesi voisi päättyä ”Jumala meitä auttakoon”, silmäniskuna foorumille.

30 tykkäystä

Loppuun voisi lausua myös sanat “In cod we trust”
image

Tai vähemmän uskonnollisen ja lähes foorumin motoksi nousseen lausahduksen “Aivan sama mitä ostaa, niin paskaa se näyttää aina olevan”

20 tykkäystä

Oikeastaan kaikki Kimin kampanjassa voisi olla täältä peräisin.

”Lukekaa vaaliesitteitä ja tehkää hyviä äänestyspäätöksiä.”

”Presidenttiehdokkuuteni on harrastus josta voi vähän maksaakin.”

Jos vaali-iltana jää alle viiden prosentin: ”No myöhäistä tässä nyt enää on kampanjoida kun on kriisit ja kusetusvaalit päällä.”

Jos pääsee vaali-iltana yli kymmenen prosentin: ”Ronttu spurttaa.”

28 tykkäystä

Huipulla kerrottiin kuinka sijoittaminen tekee autuaaksi ja miten naapurin Perttikin jäi päivän sijoittamisen jälkeen eläkkeellä yolotettuaan kaiken omaisuutensa tappiolliseen Urposoftiin.

7 tykkäystä

Heh, näinpä. Median rummuttama sentimentti kuvaa yleensä vahvasti peruutuspeleihin talouden ja markkinoiden (ison rahan) todelliseen sentimenttiin. Teollisuuden tilauskirjojen tilanne varmaan kertoo loppuvuoden aikana, mikä se suunta nyt ihan oikeasti on. Jos kuitenkin sieltä nyt mm. ulkomainen raha tekee paluutaan Suomen pörssiin, niin ehkä käänne on alkamassa jopa pölhölässä? Kaksi päivää on toki lyhyt otanta, mutta hetkeen ei olla tähän malliin kiihdytelty.

6 tykkäystä

Ei hyvänen aika, kohta on salkun YTD plussalla!! Mitä täällä oikeen tapahtuu, eikö sijoittaminen enää maksakaan mitään?? :thinking::thinking:

11 tykkäystä

Ja jos ei Presidentinlinnan ovet tällä kampanjalla aukea, niin sitten syytetään salaliittoteorioita ja kusetusvaaleja saatana.

3 tykkäystä

Ensi kuussa on kusetuskuukausi saatana ja aivan sama mitä syyskuussa ostaa niin paskaa se näyttää aina olevan.

19 tykkäystä

Toisin sanoen tee veromyyntisi nyt ja osta syyskuun lopulla halvemmalla takaisin. Win-Win.

12 tykkäystä

Itse osaisin ennustaa valuuttakurssimuutoksia osakekurssejakin huonommin, joten minun päätöksiin ei juurikaan vaikuta.

Mutta ehkä tuosta voisi jotain vipua saada jos vaikka kalastelisi indeksipohjia ja olettaisi kruunun vahvistuvan sekä kurssien nousevan talouden mukana.

1 tykkäys

Alkaa jo hieman ahdistamaan tämä 3,6 % nousumarkkina Helsingin pörssissä. Voiko nousu olla kestävällä pohjalla? Talous heikkenee? Väärin noustu!? :hot_face:

Ehkä syyskuu korjaa tilanteen.

52 tykkäystä

Toivottavasti, koska ei tällaisessa tilanteessa ole tottunut olemaan. Periaattessa kaikki hyvin, mutta joku häiritsee. Sama kun Thaimaassa seuraat vierestä kuinka umpikänninen kaverisi lähtee saatille naaraamansa ”naisen” kanssa…

7 tykkäystä

Viime vuoden pohjat oli syyskuun 30. pvä. Lasku oli silloin alkusyksystä omassa salkussani rajumpaa kuin koronapaniikissa. Samalla kun sattui muitakin vastoinkäymisiä, jouduin parin viikon sairaslomalle jonkinlaisen hermoromahduksen takia. (Vuoden 2021 nousumarkkinassakin syyskuu oli heikko, kun markkinat hermoili “jonkun laivan ollessa jumissa jossain kanavassa” ja “Evergrande-paniikin” takia tjsp).
Epätoivoisena tein aika isojakin osakeostoja (ja myyntejä) syyskuussa -22, vaikka ahdistikin. Lopulta ne ostot osoittautuivat vuoden parhaiksi.

En ole viime viikkoina koskenut salkkuuni, koska olen tällä kertaa varautunut syyskuiseen markkinahermoiluun, mutta kukapa sitä tietäisi miten käy tällä kertaa. Kesä on ollut salkussani plusmerkkinen, kiitos Kempowerin.
Pitää harkita, jos malttaisi odotella syyskuun lopulle ennen seuraavia ostoja…

6 tykkäystä

Tällaisten manailujen jälkeen jos huominen on laskupäivä niin tiedänpähän syylliset🤨

1 tykkäys

Ns. “Kaverin puolesta huolissaan”
tilanne …

1 tykkäys

Näen kyllä tässä viestissä takana olevan pointin, mutta ehkä se jatkuva tavoitehintojen ja suositusten pällistely ei olekaan mallisalkkua pyörittävä voima.

1 tykkäys

En sanois, että niitä tarvitsee jatkuvasti pällistellä huomatakseen, että ne on ollu kuukausitolkulla houkuttelevia kohteita. Ja käsittääkseni juuri noiden pällistely on ollutkin mallisalkun voima, koska ostoksiin halutaan hyvä tuotto-odotus ja turvamarginaalia. Mistäpä sitä muualta tulisi kuin Osta- suosituksen kohteista, joissa on jatkuvasti paljon matkaa Inderesin omiin tavoitehintoihin ja firmojen laadukkuus on vielä puheissakin huippuluokkaa.

1 tykkäys

Kyllä näitä välillä tulee kaupassa pohdittua, kun katsoo jotain toiselta puolelta maapalloa roudattua ruokaa. Tulisiko ihmiset toimeen vähemmälläkin…

31 tykkäystä