Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Tuohon Venäjän sabotaasiin liittyen anekdoottina semmosta kun asuin Vietnamissa pitempään niin Vietnamilla ja Kiinalla on jo pitempään ollut kiistaa merialueista ja siellähän tietoliikennekaapeleita meni rikki useamman kerran vuodessa eli ei olisi ainakaan minulle yllätys jos kinkit olisivat noiden toistuvien kaapeliongelmien takana.

2 tykkäystä

Hauska seurata miten Mandatum -ketjun keskustelu on muuttunut ensimmäisten päivien kultaryntäyksestä koko ajan negatiivisemmaksi. Piensijoittajan kärsivällisyys loppuu, kun luvatut pikavoitot eivät realisoituneetkaan viikon sisällä sijoituksesta. Moni lähti varmasti ihan pelkästä Fomosta mukaan.

35 tykkäystä

Ihan näin kahden kesken:
Joskus, kun ostan jotain halpaa tai “halpaa” yhtiötä, niin jo muutaman viikon päästä kärsivällisyyteni on koetuksella, kun se ei ole vieläkään noussut. :frowning:
Waiting GIF - WAITING - Discover & Share GIFs

12 tykkäystä

Aivan näin. Osta ja unohda toimii yleensä itsellä ainakin jonkin aikaa

@Sijoittaja-alokas Tämä viesti on myös private: Voin kuvitella jo sen tilaisuuden missä paljastat todelliset kasvosi. Siinä jää Dream kakkoseksi.

image

3 tykkäystä

Vuosikymmenien kokemus ja muistikuva (myös asiakkaana) on, että Mandatum lausutaan “Mandaatum”. Oma lapseni on ollut siellä töissä nyt muutaman vuoden eikä käytäntö/kokemus ole asiasta muuttunut.

2 tykkäystä

Ihan vaan sivukommenttina: Olen pintapuolisesti tutustunut Coca Cola Femsaan (KOF), joka pullottelee etelä-Amerikassa mm. kokista. KO omistaa tästä reilun neljänneksen. KO kehitys vaikuttaa paljon myös tämän liikkeisiin mutta arvostuskertoimet ei KOFfissa ole ihan yhtä venytetyt.

Ei mulla muuta. Vinkkinä vaan jos kolan lipittäjät haluaa lähestyä KO:ta vähän eri kantilta

3 tykkäystä

Eräs ystäväni toimii opettajana ja joudun jatkuvasti kuuntelemaan miten suomalainen koulu byrokratisoituu ja kaikki järki katoaa laitoksen kafkamaisiin rattaisiin.

Ensimmäinen asia ihmetyttää, että miksi koulu lähettää jatkuvasti spämmiä vanhemmille Wilma-viesteillä asioita, joista keskustelut selvästi kuuluvat vanhempaintapaamiseen. Sieltä lähtee vanhemmille isossa kuvassa täysin hyödytöntä viestiä luokkaa “Oli huono päivä eikä halunnut viitata tunnilla”. Reissuvihkoaikoina näitä turhia viestejä ei juurikaan lähetelty, vaan kokeista sitten nähtiin riittävän säännöllisin väliajoin, että miten opinnot sujuvat.

Sitten kuulemma alaikäisiä häiriköiviä oppilaita ei saa poistaa luokasta käytävälle, koska “oppilas on koulun vastuulla ja koulu voidaan haastaa oikeuteen jos oppilaalle käy jotain”. Amerikan kulttuurista pöllitty oikeushaasteiden väitetty pelko tuntuu levinneen hyvinkin laajasti meidänkin virkamiehille tekosyyksi olla tekemättä järkeviä ja toimivia ratkaisuja. Se on virkarikos muita opiskelijoita kohtaan, jos opettaja estää heidän oppivelvollisuuden toteutumisen hyysäämällä häirikköjä luokassa.

Pahin mitä kuulin, oli että opiskelija oli omatoimisesti opettajalle ilmoittaen lähtenyt luokkaretken päättyessä kotiin sen sijaan, että olisi palannut koululle, koska asui poikkeuksellisen kaukana koulusta. Tästä kannustettavasta ja järkevästä toiminnasta järjestettiin kuulemma moitetapaaminen koulun ja vanhemman kesken. Koulu vetosi matkavakuutuksiin tjsp. Itse en vanhempana olisi edes kyseiseen turhaan tapaamiseen tullut.

Tuli tosiaan itsekkin oltua peruskoulussa se 5 ylimääräistä päivää joka vuosi ylimääräisellä lomalla, eikä siitä mitään ongelmia aiheutunut. Lukiossa meitä yritettiin kanssa hyysätä poissaolojen suhteen, mutta silloin onneksi pystyi jo väärentämään vanhempien allekirjoitukset poissaololappuihin ja rehtori oli ymmärtäväinen. Tämän ansiosta jäi lisää henkistä energiaa ja aikaa ottaa illaksi lukion ohelle osa-aikainen työ ja pystyin valmistumaan 2,5 vuoteen, mikä olikin hyvä kun alkoi pänniä se turha pulpetissa istuminen.

Nykyään ei varmaan pääsisi edes peruskoulusta ulos, kun siellä on kaikenlaiset Stasi-ohjelmat mistä saisi jatkuvasti systeemin tyrmäyksen omatoimisuudelle :smiley:

31 tykkäystä

Ajatus, mikä aina herää, kun kuulee opettajien valittavan byrokratian lisääntymisestä: älkää tehkö. Suomalaisuuteen kai kuuluu ääretön tunnollisuus, mutta kuinka parempi kaikilla olisikaan, jos opettaja omaa järkeä käyttäen jättäisi noudattamatta kaikkia asetettuja sääntöjä. Tuolla ylhäällä oli joku esimerkki, että pitää soittaa vanhemmille sairaspoissaoloon liittyen, vaikka vanhemmat ovat jo selvittäneet asian. Laittaa vaan raksin ruutuun, että soitettu on.

18 tykkäystä

Eilen illalla kun kömmin sänkyyn täysin valmiina sukeltamaan ihaniin uniin pois tästä maailman pahuudesta, rupesin vain hetkeksi aikaa taistelemaan unta vastaan ja kelamaan kaikenlaista syntyjä syviä, aivan liian suuria asioita. Esim se, että on sekin yleensäkin ihme, miten (siis miten, minkä tekijöiden johdosta) koko elämä tänne maapallolle onkaan muodostunut. Pelkästään se, että kotiplaneettamme on täsmälleen sopivalla etäisyydellä Auringosta (elämänvyöhyke vai mikä lie), jotta täällä voi edes jonkinasteista älyllistä elämää muodostua, on sekin sinällään aika uniikki kuvio kyllä, vaikkei tosin varmastikaan ainoa koko universumissa.

Mutta sitten meillä on Kuu. Kuu! Sehän saa aikaan vuoroveden. Vain, tai ilmeisesti, vuoroveden ansiosta aluksi vain merenpohjassa esiintynyt elämä on päässyt, tai pakotettu pääsemään, kuivalle maalle, jossa sitten evoluutio on jatkanut kehitystään. Jos ei olisi Kuuta, emme olisi tässä, olisimme kaikki tukevasti merenpohjassa elelemässä. Tai sitten möyrisimme vielä matosina maan päällä, saahan Aurinkokin pienehkön vuoroveden aikaiseksi. Mutta, Kuu! Onko sekään oikeasti vain huvikseen ilmestynyt tuonne taivaalle, kaikesta maapallon romusta? Epäilen.

Ja sitten Jupiter tuolla taivalla kirkkaana, miksi sekin on siellä? Jostain luin joskus, että Jupiter on jotenkin osasyy siihen, miksi esim hyvin vesipitoisia komeettoja on iskeytynyt aikojen alussa Maahan, josta olemme osin saaneet juomavetemme ja merialtaat täyteen vettä. Kun sen Jupiterin vetovoima on niin voimakas, se keräilee kaikenlaisia komeettoja tuolta kiertoradoiltaan ja sinkoilee niitä toisiin suuntiin, ja tänne meillekin ohjaillut niitä sitten. Tosiaalta, ehkä vähän paradoksisen teorian mukaan, Jupiter on tehokas blokkaamaan potentiaalisesti meille vaarallisia asteroideja kauas avaruuteen ja ottamaan vastaan niitä. Luin Wikipediasta nyt aamusella, että arvioiden mukaan ilman Jupiteria Maahan iskeytyisi kilometrin läpimittainen asteroidi keskimäärin 50 vuoden välein. Samaa mietin Jupiterista kuin Kuusta, silläkin jokin rooli. Se on sattuman kautta tai jonkin asian määräyksestä vain syntynyt tuonne kauemmaksi aurinkokuntaan ja se vaikuttaa meidän elämään enemmän kuin arvaammekaan. Kun näette Jupiterin taivaalla, olkaa joskus kiitollisia sille.

Ja se, että meidän tellus on juuri oikean kokoinen ja ilmakehä sisältää oikean määrän kaikkea kaasuja. Jos esim Maa olisi vähän isompi, silloinhan se imisi kaikenlaisia meteroriitteja enemmän itseensä jne. Samoten jos ilmakehä olisi jotenkin erilainen, vaikka paljon tiheämpi jolloin ääni ei kulje niin hyvin, meidän korvamme pitäisi olla sitä mukaan paljon isommat, kuin Dumbolla. Ja niin edelleen.

Kaikin puolin, vaikeaa kuvitella että tämä kaikki on vain sattumaa. Miksi näin on päässyt käymään, kaikki nämä meihin vaikuttavat asiat ovat vain olemassa. Monien lukuisten tapausten kautta lopulta ihminen tullut maan päälle eikä ole vieläkään tuhonnut itseään Kuuban kriisin tms seurauksena. Aikajana vain kulkee eteenpäin ja atomit törmäilevät sattumalta toisiinsa yli aikojen, ja sitten vain syntyy tällaista. Asioille ei voi laskea todennäköisyyttä. Ajat sunnuntaina klo 09:15 suojatien yli ja juuri samalla hetkellä joku ihminen Tokiossa painaa hissinappia. Tätäkään tilannetta ei olisi tapahtunut ilman Jupiteria tai sitä, että joku vain keksi sen auton millä ajoit ja senkin ihmisen piti syntyä ennen sitä jne. Pelkkää kaaosmaista aikajanaa, mutta onko joillakin asioilla silti jokin syvällinen tarkoitus?

Ja jossain tässä kohtaa alkoi ajatus mennä yli äyriäiden ja hötöksi, ja luovutin sitten unelle.

29 tykkäystä

Ei onnistu, koska opettajaksi ajautuvat koulussa hyvin pärjänneet ja suomalainen koulu taas kannustaa muurahaismaiseen toimintaan ja ohjeiden tunnolliseen noudattamiseen siellä pärjätäkseen. Oon aina miettinyt että tehtäväkierto esimerkiksi myyntityöhön muutamaksi viikoksi tekisi terää, kun opettajat huomaisivat että jos täytät Salesforcen tai Microsoft Dynamicsin rehellisesti, niin aikaa ei jää viikossa yhtään itse myyntityölle. Kun kollegat saisivat kaikki provikat, niin oppisivat luonnostaan jättämään työnantajat hölmöt ohjeistukset noudattamatta ja keskittyisivät itse asiaan työnteossa.

16 tykkäystä

Aina kun käyn kotona, tulee käytyä tuolla :slight_smile: Se on ihan hervoton mesta. Ja Ruotsissa on muutenkin paljon halvempaa eli kaupassakin tulee usein käytyä läheisessä Ica Maxissa :wink:

6 tykkäystä

Okei. :slight_smile:

Mitä sä ostat sieltä? Ja pystykö laittaa jotain hintavertailua Suomi vs Ruotsi?

Kuri ja kunnioitus mennyt ihan onnettomaksi koulussa. Meidän lapsuudessa/ nuoruudessa opettajilla oli vapaat kädet. Ala-asteella oli vanhanliiton opettajia ja jotkut heistä sen verran omasi auktoriteettia että ei montaa kertaa tarvinnut miettiä että häiriköikö siellä. Muutaman kerran riiputtiin takeista ulkonaulakossa ja kun supistiin tunnilla niin tuli karttakepillä sormille. Ja välillä maikka löi jollain isolla kirjalla pulpettiin niin että heikompia hirvitti.

En nyt sano että on oikea tapa ottaa homma haltuun, mutta oikeampi kuin nykypelleily missä keskenkasvuiset saa puuhata ihan mitä lystää.

Silloin nuoruudessa naapurin ukot ja akatkin ripitti meitä eikä siitä pahastuttu eikä pahastunut kenenkään muunkaan vanhemmat. Se oli ajan henki että lapsia kasvatettiin yhteisöllisesti ja typeryyksiin puututtiin eikä katsottu “ohi”. Jokaista naapuria tervehdittiin ja vanhempia kunnioitettiin… Ainakin kun oltiin kasvokkain jossakin.

Myöskään päätä ei auottu montaa luokka-astetta ylemmille kun tiedettiin että siitä voi tulla nenä kipeäksi.

38 tykkäystä

Ihan normit mitä Suomestakin. Lihaa, kalaa, kanaa, salaatteja, vaatteita, leluja, mausteita, maitotuotteita, jne. Just nyt ei ole tarkkaa hintavertailua laittaa, mutta perjantaina ollaan paikan päällä niin pistän tuoretta vertailua :slight_smile: Yleensä ero on karkeasti 20 % luokkaa kasseissa. Suomessa 80 €, Ruotsissa ~640 kr (ennen nykykursseja eli 1 € = 10 kr). Saa nähdä miten nyt, kun en ole vielä inflaatio+valuuttakurssimarkkinoiden aikaan käynyt siellä :wink:

3 tykkäystä

Nämä “turhat viestit” johtuu jatkuvan arvioinnin periaatteesta. Opettajilla pitää olla näyttöä (=Mustaa valkoisella) siitä, että arviointi on ollut monipuolista ja jatkuvaa. Huoltajilla on jatkuva oikeus saada tietoa oppilaan opinnoista, jolloin typerienkin Wilma merkintöjen tekeminen kuuluu osaksi töitä. Jos et kirjaa, huoltaja voi alkaa riitelemään siitä, että arviointi ei ole ollut jatkuvaa tai ettei koulu ole toimittanut riittävästi tietoa huoltajalle oppilaan opinnoista/käytöksestä. Koulun silmissä jatkuvan wilma spämmin viestiminen, niin typerää kuin se onkin, on pienempi paha.

Luokkaretkistä on säädetty, että koulupäivä päättyy koululle ilman huoltajien kanssa tehtyä erillistä sopimusta. Tätä sopimusta ei voi lennossa sopia lasten kanssa, vaan idioottimaisesti kävelemme koululle, vaikka kävelisimme lapsen kodin ohi. Kukaan ei halua oikeuteen sen takia, että lapsi kompastui kengännauhoihinsa eikä saanut apua, koska toimit maalaisjärjen mukaan.

Oppilasta ei tosiaan voi laittaa käytävälle ilman valvontaa, sillä oppilas voi olla riski itselleen tai toisilleen. Opettajan pää on pölkyllä, jos oppilas satuttaa itseään tai muita “valvomatta”. Yleensä käytävään ei ole syytä laittaa kuin sellaisia oppilaita, jotka aidosti ovat riskejä itselleen tai muille. Se sitten riippuu ihan tilanteesta kuinka kauan oppilaan rauhoittamiseen ja selvittelyyn menee. Joskus 5 minuuttia, toisinaan 90 minuuttia. Tämä on kaikki toisilta pois.

Nyt jo jätetään noudattamatta kaikkein hölmöimpiä ohjeistuksia:

95% huoltajista on fiksuja ja heidän lapsensa ovat fiksuja. Valtaosa uskoo puhetta ja ymmärtää, että olemme säännösten orjia. En minä ole huolissani 95%:sta huoltajia ja lapsia. Minä olen huolissani siitä 5%:sta jolla on täydet mahdollisuudet laittaa elämäni sekaisin jos en tanssi prikulleen byrokratian mukaan. Oikeasti haastavien huoltajien määrä on vähäinen, mutta he saavat paljon aikaiseksi.

Noh. Tunnolliset opettajat kyllä loppuu tästä maasta ajan saatossa. Riippuu keneltä kysytään 2000-luvun alussa alkoi kuulemma koulumme alamäki. Tuon ajan tunnolliset lapset vielä valmistuivat opettajiksi, mutta ei nykyään hyvällä omallatunnolla voi sanoa fiksuille ja ahkerille oppilaille: “Alkakaa opettajiksi!”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009906918.html (@Suomenbuffet olikin tämän jo linkannut, mutta artikkeli on erinomainen.)

20 tykkäystä

Sallaista ehdin aamutuimaan miettimään, että sijoittaminen on kyllä kiva harrastus.

Jotkut väittävät, että sijoittaminen stressaa, seurattavia asioita on liikaa ja etenkin laskusuhdanteissa sijoittajien pinna on kuin viulun kieli – ja taantumissa sijoittajien ei kuulemma pitäisi poistua foorumeiltaan tavallisten ihmisten keskuuteen lainkaan. Liioiteltua, sanon minä.

Vuosikausia sijoittamista jatkaneet tietävät, että sijoittaminen on pohjimmiltaan mukava harrastus leppoisille sieluille – se pitää terävänä ja nuorekkaana pidempään – ilman lisäravinteita.

57 tykkäystä

Batteryä kannattaa tosisijoittajan ostaa vaikka ei itse käyttäisikään. Siellä 10-11€ lava, kun vastaava kaupan hyllyllä Suomessa taitaa olla 50-60€. Somessa noita myydään 25-30€ per lava, joten helppo >100% tuotto. Jos ei autoa kattoon asti halua lastata, niin muutama lava passeli matkakuluja vähentämään

8 tykkäystä

Joo, toki riippuu tietysti vahvasti kanssa omasta riskitoleranssista, että kuinka tarkkaan menee ohjeistusten mukaan saadakseen parhaan hyötysuhteen omasta toiminnastaan. Mikäli toimii maksimaalisen tunnollisesti, niin alistuu muiden kontrolliin ja samalla toiminnasta tulee hyvin tehotonta ja joustamatonta mikäli byrokratia on laadittu huonosti. Usein ne käskyjen antajat eivät oikeasti ymmärrä käytännöstä mitään, joten eipä ole tullut sellaista työpaikkaa vastaan, missä touhussa olisi mitään järkeä jos kaikki tehtäisiin kirjaimellisesti.

Itse rikon eräitä Suomen lakeja varmaankin keskimäärin kerran viikossa ja työantajien ohjesääntöjä useaan kertaan päivässä. Katsos homma menee oikean maailman jutuissa niin, että ohjesääntö on ohje fiksuille ja sääntö hölmöille :wink:

16 tykkäystä

Nyt on suuri vaara, että @Sijoittaja-alokas alkaa kävelemään Haaparantaan ja takaisin Lokakuun pimeillä loskakeleillä.

Suosittelisin, että @Torniojaws etsit täysin Prismaa vastaavan hintaiset tuotteet vertailukoriin, ihan vaan Alokkaan suojelemiseksi itseltään.

15 tykkäystä

Maalaat hienoa esimerkkiä siitä miten vahva ja velvoittava auktoriteetti kasvuiässä on hyödyksi auktoriteettiuskovaiselle että -ongelmaiselle lapselle. Molemmat saavat eväät menestyä yhteiskunnassa. Varsinkin auktoriteettiongelmaiselle tämä on suuri palvelus, he oppivat uskomaan huijaavansa järjestelmää mutta maksavat kiltisti veronsa. :sweat_smile: Toivottavasti koulu onnistuu tässä tulevaisuudessakin.

2 tykkäystä