Inderesin kahvihuone (Osa 8)

UMPin kymppi tapahtuu käsittääkseni silloin, kun kryptot ovat kaikki nollassa ja indekseissäkin saattaa olla ostopaikka. Eli ehkä on parempi vielä ainakin tämän vuoden lomarahat käyttää vaikka kaljaan. Suositus saattaa koskea jopa ensi vuoden lomarahojakin :smiley:

14 tykkäystä

Sori pakko kysyä, kun en ole kavereiden puuhastelua jaksanut seurata. Siis tekeekö nämä kaverit jotain oikeitakin töitä, vai muodostuuko liikevaihto vain youtuben yms mainostuloista? Mikä on STNX? Joku Uusi termi stonkseille, häh?

Hah. Siinä meni vähän Puuilo ja Manta sekaisin. Ei ollut myöskään ilmainen osinko, vaan dippasi alta osingon tuossa kohtaa.

3 tykkäystä

Videoilla on alhaiset näyttökerrat, mutta raha tulee yhteistyökumppanuuksista. He opiskelevat kauppiksessa molemmat.

Voisitko aivan aluksi määrittellä, että mitä tarkoittaa termi oikea työ?

1 tykkäys

Inderesin Kirjakerho on mielenkiintoinen konsepti ja jopa silloin, vaikka kirjatkaan ei kiinnostaisi, koska tuossa on jutustelua muutenkin sijoittamisesta… luonnollisesti, kun puhutaan sijoituskirjoista.

Suosittelen ehdottomasti tietenkin kuuntelen kokonaan alusta loppuun, mutta erityisen hyvin mieleeni jäi tämä osuus 34:48 Top 3 mieleenpainuneinta oppia kirjasta ja tässä osuudessa jo minuuutissa tuli hyvää ajateltavaa, vaikka sitä silmällä pitäen, kun lukee yhtiöketjussa bulleroisia viestejä.

Kiitos @Sara_Antonacci ja @Olli_Koponen loistavasta jaksosta! :slight_smile:

6 tykkäystä

Otin eilen käyttöön uuden puhelimen järjestyksessään 25th, Samsungin Galaxy S24 Ultran. Kyllä Samsungin lippulaivamallit vain on Android-maailman vastine Applen iPhonelle, ei siitä mihinkään pääse, laadukas laitos ollut siitä lähtien, kun luopuivat muovista lippulaivapuhelimissaan, joten Samsungissa pysyn jatkossakin. Ja hyvä asia on, että näitä saa nopeasti järkevään hintaan, tämänkin sain yli 800 euroa halvemmalla, kuin alkuvuonna julkaisupäivän jälkeen.

Pidän myös tarkkaa listaa kaikista omistamistani puhelimista, tykkään pitää kaikenlaista dataa jemmassa omasta elämästäni sijoitusseurannan lisäksi. :smile: Alla tarkka listaus meikäläisen luureista tähän mennessä:

1998: Nokia 5110 (Sininen)
2000: Nokia 3310 (Sininen)
2002: Nokia 3510i (Sininen/Valkoinen)
2004: Nokia 3100 (Sininen)
2005: Nokia 6020 (Musta/Harmaa)
2006: Nokia N73 (Musta/Harmaa)
2008: LG KU990 Viewty (Musta)
2009: Samsung Omnia HD i8910 (Musta)
2010: Samsung Galaxy S (Musta)
2011: Samsung Galaxy S II (Musta)
2012: Samsung Galaxy S III (Sininen)
2013: HTC One M7 32GB (Hopea)
2014: Nokia Lumia 1020 32GB (Musta)
2014: Oneplus One 64GB (Musta)
2015: Apple iPhone 5S 64GB (Hopea)
2015: Samsung Galaxy S6 64GB (Kulta)
2016: Samsung Galaxy S7 edge 32GB (Musta)
2017: Samsung Galaxy S8 64GB (Harmaa)
2018: LG V30 64GB (Sininen)
2018: Samsung Galaxy S9+ 64GB (Kulta)
2019: Samsung Galaxy S10 128GB (Valkoinen)
2020: Samsung Note20 Ultra 256GB (Pronssi)
2021: Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB (Musta)
2023: Samsung Galaxy S23 256GB (Vihreä)
2024: Samsung Galaxy S24 Ultra 1TB (Oranssi)

En oikein osaa pitää yhtä puhelinta kuin 2 vuotta korkeintaan, sitten tykkään jo vaihtaa uudempaan, mutta tuskin olen tämän tavan kanssa yksin. Pitäisi pyristellä irti tästä tavasta ja tähdätä edes 3 vuoteen.

17 tykkäystä

Tossa on noin 16 vuoden ajalta 19 puhelinta.

Itse käytän vain työantajan maksamia iPhoneja ja koskaan ei ole tullut tarvetta vaihtaa tiuhempaan kun joka toinen vuosi vaikka tämä on ollutkin mahdollista. Eikö Samsungit kestä aikaa vai haluatko vain muuten vain vaihtaa?

18 tykkäystä

Joo, vaihtotahti on ollut tiuhaa, mutta ei tuo ole edes pahimmasta päästä, mitä matkapuhelinfoorumilla olen lueskellut. Siellä moni vaihtaa muutaman kuukauden välein, sille tielle ei ole tarvinnut onneksi lähteä. :sweat_smile:

Samsungit kestää kyllä aikaa ja nykyäänhän niille on kaiketi mukavan pitkät käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksetkin, jolla varmasti saadaan hillittyä jonkin verran vaihtotarvetta yleisesti. iPhonea en voi koskaan hankkia, kun vierastan sitä paljon, iPhone 5S:ää testasin kyllä 9 vuotta sitten, pidin sitä vajaa puoli vuotta, iOS suurin inhotus. Muuten kaikki olisi kondiksessa, mutta käyttöjärjestelmä on itselleni väärä.

Itseäni kiinnostaa tekniikka aina autoista älypuhelimiin ja onhan tämä autottomana elävälle ihan siedettävä vaihtotahti. Se on kiva fiilis, kun taskussa on kunnon kamerat ja pitkälti tietokoneen korvaava laite, joka ei kerkeä pitkään vanheta.

7 tykkäystä

Molemmilla omat tilit, joihin perheen tulot tulevat. Molemmat jättävät tileilleen joka kuukausi saman summan x, loppu menee lainanhoitotilille, josta maksetaan kaikki laskut +ohjataan rahaa ruokatilille, säästötilille yms.

Omalla rahalla x saa tehdä mitä huvittaa, isommat hankinnat katsotaan aina yhdessä. Tällä menty nyt ainakin 5 vuotta, eikä ole tarvinnut rahasta vääntää kertaakaan. Samoihin aikoihin loin excelin, jonka pohjalta on nykyään helppo määritellä vuosi -ja kuukausitasolla menot.

5 tykkäystä

Tuo on ymmärrettävää, jos uusi tekniikka houkuttelee ja ainahan tulee uutta pientä kivaa.

Erikoista huomata itsessäni näin 50 vuoden iän lähestyessä, että alkaa jarrutella näissä. Kun sain käteeni syksyllä 2021 parhaan Iphone Pro Max luurin, ei ole tarvinnut vaihtaa :sweat_smile: Ja käyttö on järjettömän kovaa.

4 tykkäystä

2000-2011 joku Nokia
2011 Iphone 4S
2013 iphone 5
2015 iphone 6 plus
2018 iphone 8 (ainoa iphone joka mennyt rikki puolen vuoden jälkeen - sain takuussa uuden takuukorjatun, jonka myin suoria housuja käyttäneelle henkilölle)
2018 iphone x
2021 iphone 12

Läppärinä vuodesta 2014 Macbook air. Nyt on alkanut vähän hidastelemaan ja akku kestää enää pari tuntia. Office setit ja netflixin ja futiksen katselut onnistuneet hyvin tähän asti.

Parasta applen käytössä on se, että se jostain syystä ärsyttää monia.

17 tykkäystä

Meillä on samansuuntainen järjestely tai pikemmin järjestelemättömyys. Molemmilla omat tilit, joihin palkat tulevat ja näiden lisäksi yhteinen tili, jolle siirretään rahaa saman verran kummaltakin satunnaisesti, kun saldo alkaa laskemaan.

Yhteiseltä tililtä maksetaan asumiskulut, kuten sähköt, jätteet, lasten harrastukset ja muut maksut sekä vakuutukset ja osa tankkauksista. Asuntolaina jo maksettu, mutta aiemmin lainat menivät kummankin omalta tililtä erikseen.

Maksan itse omalta tililtäni autoilun kustannukset, mutta auto ja aiemmat autot on ostettu puoliksi käteisellä. Ostan myös lasten harrastuskamat suoraan omalta tililtä. Puoliso taas siirtää S-pankin tilille katetta, jolla maksellaan ruokakaupan ostokset. Molemmilta lähtee kummallekin lapselle 135e/kk, joka edelleen menee World indeksiin.

Joskus muinoin laskin, miten tämä sekasotku kääntyi euroiksi ja kyllähän puoliso oli suurempi nettomaksaja vuotuisella tasolla. Toisaalta puolisolla jonkinverran paremmat vuositulot. En näe vaivan arvoisena alkaa seuraamaan ja tasaamaan menoja ja puolisokin on ihan tyytyväinen sujuvuuteen.

Säästämiseen suhteen on sovittu, että mikäli vaimon yilin kate nousee yli 30 kilon, niin saan rokottaa sieltä sijoituksiin. Itse pidän 5 kilon puskuria omalla tililläni.

Edit: Elämäntapa on säännöllinen, muttei mikään sadistinen pihistelymentaliteetti. Kampetta pikemmin vähennetään kuin lisätään ja kumpikaan ei erityisesti ostele itselleen mitään. Ravintoloissa käytäisiin syömässä yhdessä, jos olisi enemmän aikaa

2 tykkäystä

Puhelinta en vaihda kuten paitaa vaan puhelin ostetaan, käytetään loppuun ja sitten ostetaan uusi tai mieluiten käytetty kustannukset minimoiden. Tästä säästyneet rahat käytetään sijoituksiin. Oma puhelinhistoria viimeisiltä vuosilta (tuon kauemmas ei muistini riitä):

2005 - 2012 Nokia 9300i
2012 - 2017 Nokia N97 mini (käytettynä hankittu)
2017 - 2022 Samsung S5 (käytettynä hankittu)
2022 - jatkuu OnePlus Nord N10 5G

18 tykkäystä

Kainalniemen puhelimet:
199?- 2024 Nokia 1620-> :heart_eyes:

Kainalniemen osakkeet:
1985?-2024 Nokia :cold_face:

62 tykkäystä

Itsellä luurit vaihtuu tosiaankin juuri näin. Nyt käytössä S10e vuodelta 2019, mutta alkanut tässä harkitsemaan seuraavan ostamista “ennen aikojaan”. Yhtään vanhaa puhelinta ei ole oikeastaan jäänyt toimivana kaapin pohjalle, eli olisi ensimmäinen. Edellinen taittui 90-asteen kulmaan keskeltä näyttöä urheillessa :smiley:

Harmi kun nykyään on niin vähän vaihtoehtoja kompaktista puhelimesta vaan suurin osa on mielettömiä jättejä. Kriteerinä on, että mahtuu helposti minkä vaan housun taskuun ja on suhteellisen käytettävä yhdellä kädellä. Suojia en ole koskaan puhelimissa käyttänyt, koska ne lisäävät mm. kokoa ja ne saa puhelimen näyttämään tiiliskiveltä. Valmistajat voisivat tehdä sellaisia puhelimia, jotka kestää sellaisenaan. Mitä järkeä on edes ostaa kauniita puhelimia jos ne vuorataan sentin suojakerroksen alle piiloon.

Se onkin niitä harvoja hyviä syitä hankkia iphone. :laughing:

Itse en siedä iphonen käyttöjärjestelmää ja sen puutteita ja rajoitteita. Silti 2/3 jälkikasvusta on applen käyttäjiä, että siinä mielessä olen kasvatuksessa epäonnistunut.

3 tykkäystä

Toinen hyvä syy ostaa omppu onkin se, että maksat puolet hinnasta brändistä - arvonlisää luonnonvaroja tuhlaamatta. Kapitalismi <3

10 tykkäystä

Minua harmittaa edelleen kun salkussani ollut lannoitevalmistaja Potash Corporation of Saskatchewan (“Saskatchewanin potaskayhtiö”) fuusioitui Agriumin kanssa ja muutti nimensä Nutrieniksi 2018. On se kyllä edelleenkin salkussa vaikkakin tylsemmällä nimellä. :neutral_face:

4 tykkäystä

Jaaha kauppalehti on tehnyt maksumuurin taakse ostolistat mitä osakkeita pitäisi ostaa :roll_eyes:

Nanoformia seuraavat yksi analyytikko antavat keskimäärin 109,4 % nousuvaran :rofl:

klikinsäästäjä; kannattaisi ostaa kuulemma myös Modulightiä. Arvoyhtiöistä Finnair tai ehkä Nordea, paitsi että Nordeaa ei kuulemma kannatakaan ostaa :man_shrugging: (siis tällä hintaa)

KÄÄNNEyhtiöistä mukana on mm Qt group :man_facepalming:

7 tykkäystä

On niin epäselvä tämä rajansiirto asia, että ollaankohan tässä saamassa vai menettämässä alueita. ;D

Ja Kiljunen jo lähti pohtimaan, että voidaan katsoa jos luonnonolosuhteet ovat muuttuneet. Ainoa ongelma Kiljusen osalta näytti olevan, kun ei ollut tullut tietoa etukäteen.