Sijoituskirjallisuus

Tuostakin julkaistaan kuun lopussa päivitetty versio:

6 tykkäystä

Kiitos! Kiva kuulla, että videosarja on mieleinen ja uusille jaksoillekin löytyy katsojia! :blush:

Tuo Smithin kirjoitus- ja esiintymistyyli on kyllä mahtava! Siteeramasi ”oppi” jäi itsellekin vahvasti mieleen ja vahvisti itsellä ajatusta siitä, minkä tyyppisiä yhtiöitä omaan salkkuun haluan löytää, vaikka helppoa se ei ole, kuten kirjassa ja kommentissasi todetaan! Tuo historiallinen vertailu ”hyväksyttävistä” P/E-luvuista oli kyllä myös herättelevä ja esimerkiksi tuo Lórealin 281 sai haukkomaan henkeä. :smiley:

Kiitos myös toiveesta! Valehtelisin, jos väittäisin etten ole itsekin jo tuumaillut, että @Verneri_Pulkkinen kanssa olisi nimenomaan hauska puhua kirjasta, joka pyörii osinkojen ympärillä! :moneybag::smiley:

8 tykkäystä

Sellainenkin video olisi ihan hauska missä perataan läpi Miten Sijoitan Pörssiosakkeisiin? ja ansaitseeko se pörssiraamatun titteliä enää? Olen joskus k.o. kirjan lukenut, mutta en kyllä itse oikein pidä siitä :grinning:

9 tykkäystä

Minusta olisi kiinnostava käydä läpi joku “indeksiraamattu” - Sattuman kauppaa wall streetillä, tai Boglen the little book of common sense investing.

Aktiivisellekin sijoittajalle minusta hyvä tietää se “toinen vaihtoehto” ja sen perustelut.

Saattaisi kyllä olla katsojamäärien kannalta huono idea :sweat_smile:

10 tykkäystä

Kiitos paljon palautteesta ja hienoa kuulla, että sarja on peukun arvoinen! :pray:

Kiva kuulla, että iso kuva kunnossa, sekä saada kehitysehdotuksia! Hyvä tietää, että pidemmällekin setille löytyisi katsojia ja aiheissa voidaan mennä vielä syvemmälle! Pelkäsin jo tuon 54 min osalta riittääkö ihmisten keskittymiskyky, mutta toki noita voi myös katsoa/kuunnella osissa tai jonkun muun aktiviteetin yhteydessä ja on totta, että myös meidän paljon pidempikin sisältö on kerännyt kiitettävästi yleisöä! :smiley:

Hyvä pointti sijoitetun pääoman tuotosta! Itsellä jäi kirjan sekä Aten kanssa käydyn keskustelun osalta ajatus, että se on nimenomaan tärkeä mittari mutta huomiota tulee kiinnittää myös muuhunkin, vaikka sitä toki paljon sekä Smithin toimesta että meidän keskustelussa korostettiinkin. :blush:

Kiitos myös toiveesta! Kyseinen Damodaranin kirja odottaakin vuoroaan kotona kirjahyllyssä! :smiley: :books:

3 tykkäystä

Kiitos toiveesta! :books: Ko. kirja oli yksi ensimmäisiä lukemiani sijoituskirjoja ja löytyy kotoa kirjahyllystä! Siihen olisi kyllä hauskaa palata nyt, kun sijoituskokemusta, sekä luettuja sijoituskirjoja on karttunut enemmän! :smiley:

4 tykkäystä

Kiitos toiveesta! :pray: Tämä on hauska idea ja olisi itsellekin mielenkiintoinen lukukokemus. Itse, kun olen toistaiseksi pysytellyt osakesijoittamisessa, mutta olen harkinnut, että jossain vaiheessa panostaisi myös indeksisijoittamiseen osakepoiminnan vastapainona. Eiköhän passiivinenkin sijoittaminen ansaitse oman hetkensä parrasvaloissa. :smiley:

5 tykkäystä

Hieno uusi sarja, kiitos! Sauli Vilen ja William N. Thorndike - The Outsiders odotellessa!

10 tykkäystä

Mahtava kuulla, kiitos! :blush: Olen saanut ko. kirjasta paljon suosituksia ja se tuli joulupukilta sopivasti lahjaksi eli odottelee vuoroaan! :smiley: :+1:

6 tykkäystä

Kirja olikin oikeastaan enemmän elämänkerta kuin sijoituskirja. Paljon oppia sekä kirja vei mennessään, sillä eilen luin tuon melkein kokonaan ja tänään viimeiset kaksi kappaletta. Kirja jakaa varmasti mielipiteitä, mutta antaisin itse ehkä 4/5.

3 tykkäystä

Lisätään aikaisemman viestin jatkoksi vielä pari hyvää kirjaa:

The Little Book of Behavioral Investing: How not to be your own worst enemy (Little Books. Big Profits)
by James Montier (Hardcover)

The Little Book of Market Wizards: Lessons from the Greatest Traders (Little Books. Big Profits)
by Jack D. Schwager (Hardcover)

A Random Walk Down Wall Street: The Best Investment Guide That Money Can Buy
by Burton G. Malkiel (Hardcover)

Narrative and Numbers: The Value of Stories in Business (Columbia Business School Publishing)
by Aswath Damodaran (Hardcover)

The Warren Buffett Way (Wiley Investment Classics)
by Robert G. Hagstrom (Hardcover)

The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life
by Alice Schroeder (Hardcover)

The Education of a Value Investor: My Transformative Quest for Wealth, Wisdom, and Enlightenment
by Guy Spier (Hardcover)

The Dhandho Investor: The Low - Risk Value Method to High Returns
by Mohnish Pabrai (Hardcover)

Reminiscences of a Stock Operator: Annotated Edition
by Edwin Lefèvre, Jon D. Markman (Hardcover)

Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings (Wiley Investment Classic Series)
by Philip A. Fisher, Kenneth L. Fisher (Paperback)

What I Learned about Investing from Darwin
by Pulak Prasad (Hardcover)

Influence, New and Expanded: The Psychology of Persuasion
by Robert B Cialdini PhD (Hardcover)

Economics
by N. Mankiw, Mark Taylor (Paperback)

10 tykkäystä

Kiitos kirjavinkistä, oli mielenkiintoinen kokemus ja omaperäinen kirja.

Täytyy “varoittaa” (ei liian tosissaan, koska lukeminen kannattaa aina), että kirjoittaja hakee analogioita melko kaukaa. Saattaa luennoida sivukaupalla RNA:sta, nukleoideista tai DNA:sta ennen kuin palaa huojuvalla aasinsillalla sijoitusmaailmaan. Jos biologia kiinnostaa niin on hyvä, mutta jos ei, niin konsepti saattaa tuntua väkinäiseltä. Ohjaa miettimään luonnonlakeja ja asioita jotka ei muutu liike-elämässäkään.

Mainio kirja! Pulak-setä vääntää rautalangasta lukijalle, minkä tyyppisiin yhtiöihin ei kannata sijoittaa hakien vertauksia evoluutiobiologiasta. Omalla kohdallani kirja auttoi tunnistamaan sokeita pisteitä sijoituspäätöksissä. Lukuprosessin rinnalla laadin myös heuristisen listan sijoituspäätösten perkaamiseen tästä edespäin. Alla kirjasta sieltä täältä poimittuja ajatuksia sekä pohdintojani niihin liittyen.

1. Tärkeysjärjestys: 1.Vältä isoja riskejä 2. Valitse laatua 3. Osta kohtuuhintaan 4. Pidä

Karsitaan aluksi kaikki epäilyttävä pois, mennään laatu edellä ja vasta viimeisenä mietitään hintaa. Eikä lähdetä korjaamaan sitä mikä ei ole rikki. Menetelmä toimii sijoittamisen lisäksi varmaan monessa muussakin. Ruokakaupasta lähtee tällä menetelmällä mukaan suomalaisia pakastemarjoja ja autokaupasta käytetty Corolla.

2. Vältä maantieteellisiä alueita ja toimialoja, joita et ymmärrä

Yhtiötä ostaessaan sijoittaja sitoo samalla itsensä tiettyyn maahan ja toimialaan. Maantieteellisen alueen osalta on ymmärrettävä maan kulttuuria edes vähän. Korruption ja totalitarismin vaivaamassa maassa yritysten kirjanpito voi olla väärennettyä ja valtio voi puuttua mielivaltaisesti yritysten toimintaan. Tarkoitan nyt esimerkiksi Kiinaa, Venäjän osalta riskit jo realisoituivatkin.

Toimialan osalta on ymmärrettävä toimialan historiaa. Millainen on historiallinen kannattavuus? Millainen sykli markkinalla on?

Sijoittajan on osattava laittaa asiat arvojärjestykseen. Keskimääräistä kehnompikin yritys kannattavalla toimialalla demokraattisessa maassa on todennäköisesti parempi sijoitus kuin keskimääräistä parempi yritys omistaja-arvoa tuhoavalla toimialalla tai totalitaristisessa maassa. Yritykset eivät toimi tyhjiössä.

3. Vältä omistaja-arvoa tuhoavia toimialoja

Esimerkiksi lentoyhtiöt ovat pitkittäistutkimusten mukaan järjestelmällisiä arvontuhoajia pitkäjänteiselle omistajalle. Saman voi toki todeta myös vilkaisemalla muutamien pitkään toimineiden lentoyhtiöiden osakkeiden kurssikäyriä.

4. Vältä nopeasti muuttuvia toimialoja

Triljoonittain sijoittajien rahaa hävittäneessä It-kuplassahan oli kyse ennen kaikkea spekulatiivisista startupeista, joilla ei ollut mitään näyttöjä arvonluonnista. Muutama vuosi sitten oli samankaltainen kupla liikenteen sähköistymisen ympärillä, josta kirjassa käytettiin esimerkkinä Nikolaa.

Pidän haasteellisena sen ajankohdan tunnistamista, milloin spekulatiivinen toimiala muuttuu ihan tavalliseksi toimialaksi. Missä vaiheessa laatuyhtiösijoittajan olisi ollut turvallista sijoittaa esimerkiksi Microsoftiin? 80-luvulla, 90-luvulla, 2000-luvulla vai vasta 2010-luvulla? Asiaa olisi mielenkiintoista tutkia. En tosin tiedä, mistä lähtisin kaivelemaan yhtiöiden historiallisia fundamentteja kymmenien vuosien takaa. Toisinaan yli viiden vuoden takaisiakin tietoja on hankala löytää.

5. Vältä toimialoja, jotka eivät ole tulevaisuudenkestäviä

Tulevaisuus on epävarma, mutta sijoitusten tulevaisuuskestävyyttä on silti mahdollista miettiä ennalta. Onko toimialalla hyvät mahdollisuudet selviytyä tekoälyn laajamittaisesta käyttöönotosta? Entä lisääntyvästä kilpailusta verkossa? Entä ilmastonmuutoksesta tai vihreästä siirtymästä? Onko toimialalla hyvät mahdollisuudet kestää vuosisadan suurin lama, rajuin pandemia tai kolmas maailmansota?

Historiaa tutkimalla voi varautua tulevaisuuteen. Miten eri toimialat pärjäsivät esimerkiksi toisessa maailmansodassa, finanssikriisissä 2008 tai koronapandemiassa 2020?

6. Vältä yrityksiä, jotka menettävät markkinaa

Miten yrityksen markkinaosuudet, tulos ja voitto kehittyvät suhteessa kilpailijoihin? Ei muuta kuin osavuosikatsaukset auki rinnakkain ja vertailua tekemään.

Prasad neuvoo sijoittajaa myös pohtimaan esimerkiksi tavarantoimittajien ja asiakaskunnan keskittyneisyyttä. Näiden pohjalta saattaa tunnistaa markkinaosuuksien menettämiseen liittyviä riskejä jo ennakkoon.

7. Vältä yrityksiä, joiden johdossa tai toimintakulttuurissa on selvästi jotain vialla

Ihmiset eivät yleensä muutu ja epärehellisyyttä voi olla vaikea tunnistaa päälle päin ennen kuin on liian myöhäistä. Siksi kannattaa luottaa merkkeihin, joita on vaikea väärentää. Prasadin mukaan hyvästä yrityksen tilasta kertovat taloustilanteen lisäksi epäsuorasti mm. tyytyväisyys asiakkaiden, tavarantoimittajien ja entisten työntekijöiden parissa, kilpailijoiden antama arvostus sekä myönteiset signaalit toimiala-asiantuntijoilta. Johdon vaihtuvuus on varmaan myös hyvä lisämittari yrityskulttuurin arvioimiseksi.

Itse selaan yhtiöketjuja täällä foorumilla tai teen google-hakuja löytääkseni yhtiöistä punaisia lippuja. Sijoittajalla on niin paljon valinnanvaraa, että mikään ei pakota sijoittamaan sellaisiin yhtiöihin, joista punaisia lippuja löytyy.

8. Vältä yhtiöitä, joissa pääomistajan edut ovat ristiriidassa vähemmistöomistajien kanssa

Erityisesti valtionyhtiöt ovat ristiriitainen asia. Ei liene vaikeaa löytää esimerkkejä, joissa valtio pääomistajana on toiminut vähemmistöomistajien edun vastaisesti. Esimerkiksi norjalainen Kongsberg Gruppen taas ei näytä taipuvan heuristiikkoihin, joiden mukaan valtio-omistaja olisi riskitekijä. Yhtiö on puolustusalan toiminnassaan jopa kannattavampi kuin sen ruotsalainen verrokki Saab, jonka suurin omistaja on Investor AB. Sääntöihin on olemassa myös poikkeuksia.

9. Vältä käänneyhtiöitä. Miksi tämä kerta olisi erilainen?

Kun aloin lukemaan tätä osiota kirjasta, olin hiljattain ostanut Sotkamo Silverin osakkeita pienen position. Tunsin kognitiivista dissonanssia enkä tainnut täysin sisäistää sanomaa. Luin kuitenkin kappaleen uudelleen myöhemmin.

Myin osakkeet. Lyhyellä tähtäimellä tämä näyttää olleen virhe hopean hinnan jatkaessa nousuaan. Käänneyhtiöiltä puuttuvat kuitenkin näytöt pitkältä aikaväliltä. Mitä jos hetkellistä menestystä kannatteleekin onni tai erityisen suotuisa markkinatilanne?

En yllättyisi, jos Sotkamo Silver tekee hyvää tulosta lähivuosina. Mutta meneekö yhtiöllä hyvin vielä nykyisen kaivoksen ehtyessä tai kun hopean hinta kääntyy laskuun? En pistäisi päätäni pantiksi.

10. Vältä velkaisia yhtiöitä. Suuresti vivutettu yhtiö ei voi olla strategisesti joustava samalla tavalla kuin velaton yhtiö. Velattomat yhtiöt harvemmin myöskään menevät konkurssiin

Sananen pankeista, sillä pankit eivät mielestäni ansaitse erityiskohtelua velkavipunsa suhteen. Fundsmithin perustanut Terry Smith välttelee pankkisijoituksia toimittuaan itse pitkään pankkimaailman sisällä. Smithin näkemykseen luottaen olen luopunut pankkiosakkeista tänä keväänä todeten, että omissa lainoissani on riittävästi pankkiriskiä minulle.

Pankithan toimivat monesti noin 20x vivulla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kaatunut yli 500 pankkia vuodesta 2000 lähtien. Suomessa hävisi pankkeja 90-luvun lamassa ja Islannin valtio kansallisti omansa 2008 finanssikriisissä. Laadukaskin pankki on riskisijoitus systeemisen riskin vuoksi. Mitä jos jossain päin maailmaa iskee konkurssien ja luottotappioiden aalto?

Velkaisuuden lisäksi pankkisektorin historialliset tuotot suhteessa käytettyyn velkavipuun ovat heikot. On olemassa monia vähäriskisempiä toimialoja, kuten kulutustuotteet ja lääkkeet, joissa 10 % vuosituotto-odotusta ei tarvitse tehostaa 20x-velkavivulla.

11. Vältä sarjaostelijoita. Tilastojen mukaan 60–90 % fuusioista ja yrityskaupoista epäonnistuu

Prasad arvioi suurimman ongelman osteluissa olevan vaihtoehtoiskustannuksessa käyttäen esimerkkinä Bayerin tapausta. Ostelijan huomio karkaa helposti pois oman ydinliiketoiminnan kehittämisestä. Ehkä on syytä välttää etenkin niitä yhtiöitä, jotka yrittävät niellä kokoonsa nähden liian suuria paloja?

Toisenlaisena esimerkkinä käynee Lagercranzt, joka on menestynyt erittäin hyvin sarjaostelijana. Olisiko syynä menestykseen se, että yhtiö toimii ydinosaamisensa alueella, kertahankinnat ovat riittävän pieniä ja tytäryhtiöiden johto toimii pääosin itsenäisesti?

12. Vältä myymistä

Viimeisenä oma Akilleen kantapääni. Pitkäjänteisen sijoittajan ei kannata myydä laatuyhtiöitä. Tästä pitävät huolen korkoa korolle -ilmiö, veroseuraamukset, myynnin ajoitusriski ja kaikki se ylimääräinen ajankäyttö ja riskinotto mitä paremman kohteen löytäminen vaatii. Tiheämpi kaupankäynti korreloi heikompien tuottojen kanssa. Ja jos tämä ei vielä vakuuta, niin ehkä lista maailman rikkaimmista ihmisistä tekee sen. Prasadin mukaan Forbes 2022 top 50 listalta 96 % on ikiholdaajia.

Loppuun

Kirjan ydinsanoma tiivistyy hyvin tähän Nassim Talebin lainaukseen:

Via Negativa “The principle that we know what is wrong with more clarity than what is right, and that knowledge grows by subtraction. Also, it is easier to know that something is wrong than to find the fix. Actions that remove are more robust than those that add because addition may have unseen, complicated feedback loops.” – Nassim Taleb

33 tykkäystä

Luin juuri The Little Book of Market Wizards: Lessons from the Greatest Traders -kirjan ja tämä on mainio tiivistelmä Market Wizards -kirjasarjan neljän ensimmäisen teoksen opeista. 200 sivua helposti luettavassa paketissa, joka tulee varmasti luettua myöhemmin uudelleen. Mikäli Market Wizards -kirjat on lukematta, niin tälle kyllä vahva lukusuositus.

11 tykkäystä

private equity

Pari hyvää ja kattavaa kirjaa aiheesta. Kirjassa käydään aluksi kattavasti läpi erilaiset mallit yleisellä tasolla. Tämän jälkeen keskitytään itse kauppojen tekoon sourcingista dokumentointiin. Sitten PE-sijoitusten hallinnointiin liittyvää juttuja fundin muodostamisesta raportointiin. Lopussa käydään sitten ns. uusia trendejä läpi sekä markkinan kehityssuuntia. Toinen kirja täynnä erilaisia caseja. Suosittelen pääomasijoittamisesta kiinnostuneille

10 tykkäystä

Julkaisin juuri Inderesin Kirjakerhon historian toisen jakson, jossa käymme läpi Edwin Lefèvren Reminiscences of a Stock Operator-teosta yhdessä analyytikko @Olli_Koponen kanssa! Tätä yli sata vuotta sitten ensimmäisen kerran julkaistua teosta on tituleerattu maailman parhaaksi sijoitus-/treidauskirjaksi ja pitihän siitä ottaa selvää! :wink:

Liikaa paljastamatta tiivistäisin fiilikseni niin, että lukukokemus oli loistava mielenkiintoisen aiheen ja erinomaisen kirjoitustyylin ansiosta. Kirjasta huokui 1900-luvun Wall Streetin tunnelma ja todella toivoisin, että siitä tehtäisiin elokuva tai sarja! :star:

Vaikka kirjan päähahmo Larry Livingston - joka perustuu oletetusti Jesse Livermoreen - olikin treidaaja, sanoisin, että kirjasta on ammennettavissa myös muihin sijoitustyyleihin sopivia oppeja. Kuuntele/katso lisää jaksossa! :books:

28 tykkäystä

Kuvassa tämän vuoden kirjaostokset. Lähti hieman lapasesta sijoituskirjallisuuden hankinnat, sillä vasta viidesosa luettuna. Ainakin tekemistä kesälomalle.

Nostetaan nyt vaikka uudeksi vinkiksi: Where the Money Is: Value Investing in the Digital Age.

20 tykkäystä

Sara Antonacci voisi tietysti esitellä Gary Antonaccin kirjaa Dual momentum investing :wink: Kyseinen stategiahan voisi jopa sopia sijoitusvakuutuksenne sisään.

(Hups meni Inderes ja Nordnet sekaisin. Inderes ei tietenkään tarjoa sijoitusvakuutuksia.)

2 tykkäystä

Kuulin Garysta ensimmäisen kerran jokunen viikko sitten. Ei taida olla kuitenkaan sukua, mutta kirjaan voisin silti tutustua! :smile:

1 tykkäys

En ole itse lukenut kyseistä kirjaa, joten en voi antaa suositusta. Huomasin vain nimiyhteyden. Herran strategia on jäänyt mieleen jostain katsomastani videosta. Se vaikutti yksinkertaisuudessaan nerokkaalta. (Jos on käytössä järjestely, jossa verot eivät realisoidu sijoituskohteen vaihdon yhteydessä.)

1 tykkäys