Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Ranskassa arvioitiin väärin Saksan hyökkäyksen suunta ja maa keskitetti valtavaosa taistelukelpoisista joukoista Belgiaan ilman reservejä. Kun Saksan päähyökkäys tulikin odottamattomasti vaikeakulkuisesta maastosta, niin sotavoimien taistelukelpoisin osa jäi mottiin ja vuosien jauhaminen muuttuikin täydelliseksi ylikävelyksi. Ihan itse aiheutettu tappio:

9 tykkäystä

Olen samaa mieltä Ranskan virheestä, mutta mielestäni se ei epävalidoi pointtiani. Se kuului, että aikalaisilla ei ole hajuakaan seuraavista kehitysaskelista. :smiley: Ja nostin tuon esimerkin Ukraina-ketjuun siksi, että todennäköisesti meillä ei nytkään ole kykyä ennustaa tulevaa kehitystä: voi vain spekuloida mitä tulevan pitää vajaisin tiedoin.

“Toinen maailmansota” oli itsessään melko odotettu, mikä näkyy hyvin esimerkiksi finanssimarkkinan reaktioina ja uutisoinnissa jo 1938 alkaen. Ja kun se alkoi, odotettiin ensimmäisen toisintoa.

Todennäköisintä olisikin ollut Saksalta edellistä surkeampi esitys, ellei tosiaan olisi käynyt tuota valtavaa munkkia Ardennien reissussa, mikä yllätti käytännössä kaikki onnistumisellaan saksalaisia myöten. :smiley: Ja sen ansiosta konfliktista tuli niin pitkä ja kivulias, mitä siitä lopulta tuli Euroopassa.

Ja miksi tuohonkin hyökkäyssuuntaan lopuksi päädyttiin, oli lukuisten sattumien summa.

7 tykkäystä

@Mikael_Rautanen Upeasti selitetty ja avattu toiminnan alkuajat. Tälläiseen toimariin voi luottaa hyvillä mielin.

18 tykkäystä

En itse nähnyt edes kirjoitusta mutta ei vissiin sulla perusteluja löytynyt. Onhan indeksien puolittuminen mahdollista toki, varsinkin kun ne on aikalailla seitsemän yhtiön varassa. Mutta mitä syitä tippumiselta voisi olla? Ehkäpä suumpia uhkia nykyisellä vuosikymmenellä ovat:

  • siirtymisvaihe USA vetoisesta turvallisesta unipolaarisesta maailmasta multipolaariseen maailman järjestykseen
    -konfliktien, kapinoiden ja sotien määrät kasvaa
    (Erityisesti lähi-idässä israel,USA vs Iran, Syyria, venäjä) jne.
    -taloudet kutistuu globaalisti (väen määrä laskemassa melkein kaikkialla), velkojen määrät räjähtänyt ja jännitteet kasvaa.
    -poliittiset ja geopoliittiset isot ongelmat
    -sota raaka-aineista
    -Ukraina häviää Venäjälle ellei länsi suostu jonkinlaiseen sopimukseen Venäjän kanssa.
    -korkojen ja inflaation räjähtäminen nousuun
    -Kiinalaisten kiinteistö kriisi, laskeva väestönmäärä, pankkikriisi, ei enään talouden veturi joka vaikuttaa globaalisti
    -USAn velkakirja ongelmat = korkojen nousu= verojen nostot jne, maan kahtijakoisuus sisäisesti
    -Euroopan riippuvuus kiinasta, energia kriisi, maahanmuutto

Onhan noita mahdollisia syitä osake pommille vaikka ja kuinka, luultavasti tässä nähdään isoja laskuja ja nousuja markkinoilla. Nyt ei mielestäni ole paras hetki vain istua ja pitää osakkeita, pitää toivoa että ajoitukset osuu myynneissä ja ostoissa kohdilleen. :smiley:

5 tykkäystä

Ehkä sitten luin rivien välistä tuohon tekstiin jonkin muunkin oivalluksen kuin että tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, koska tämänhän me kaikki jo tiesimme :slight_smile:

1 tykkäys

Rakkaat käteni, älkää painako Nokian kohdalla ostonappia, älkää painako…

12 tykkäystä

Lokakuun lopussa uusien asuntolainojen laskennallinen marginaali oli Suomen Pankin tilastojen mukaan keskimäärin 0,73 prosenttia.

Tämä tilasto pysäytti. Luulin että kaikilla on asuntolainoissa 0,4-0,5% marginaalit, mutta ilmeisesti olen tässä pahasti kuplassa. Aika siis pistää kyselyä pystyyn:

  • Marginaali <0,3 %
  • Marginaali 0,3-0,4 %
  • Marginaali 0,4-0,5 %
  • Marginaali 0,5-0,6 %
  • Marginaali 0,6-0,7 %
  • Marginaali 0,7-0,8 %
  • Marginaali 0,8-0,9 %
  • Marginaali >0,9 %
0 äänestäjää
1 tykkäys

Onpas muuten erinomainen uudistus. En muista nähneeni keskustelua tästä aiheesta. Tuossa on kyseessä siis politiikkanurkkaus. Ihan varteenotettava idea tarvittaessa muuallekin jos meininki uhkaa mennä chattailyksi tai tunteet kiihtyy muuten vaan. Joutuu aivan eri tavalla harkitsemaan sanojaan, kun ei voi kommentoida parilla sanalla joka asiaa. Harmittavaa huomata, että tuo ei ole käytössä Tesla- ketjussa. :slight_smile:

34 tykkäystä

Luulen, että jossain muulla foorumilla tulisi hieman erilaiset tulokset. Täällä on oletettavasti kuitenkin keskimäärin vähän varakkaampaa ja taloustietoisempaa porukkaa kuin vaikka Vauva-foorumilla.

4 tykkäystä

36 tykkäystä

Johtuuko tämä korkea marginaali kenties korkosuojista? Itsellä on korkokatto 2%:ssa ja marginaali on korkosuoja huomioiden 1% (0,5+0,5%) laina otettu 2019.

” Kolmannes suomalaisista on suojannut lainansa korkokaton avulla ja yli 40 prosenttia lainanottoa suunnittelevista aikoo ottaa korkokaton, ilmenee pankkien edunvalvontajärjestön Finanssialan teettämästä tutkimuksesta. ” Juttu on vuodelta 2019.

Tämähän nostaisi merkittävästi keskiarvoa jos korkokatto otetaan huomioon.

Edit. Jään siis odottamaan jonkun fiksumman vastausta otetaanko korkokattoa huomioon, että vastaanko (>0,9%) vai (0,5%) :sweat_smile:

6 tykkäystä

Varovasti sitten firman pikkujouluissa, ettei se toimiston työmyyrä satu kilahtamaan :cold_sweat:

12 tykkäystä

Itseltäni jää Pariisin kisojen sohvatuomarointi väliin.

Kuinka moni aikoo katsoa Pariisin olympialaiset?

  • En katso kisoja
  • Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumisella ei vaikutusta, katson kisat
  • Katson kisat, mutta en hyväksy venäläisten ja valko-venäläisten urheilijoiden osallistumista
0 äänestäjää

Takaisin töihin siitä, työmyyrä!

12 tykkäystä

Ja sitten se laajenee Ostin/Myin -ketjuun, ettei tule hätiköityä kaupankäynnissä :wink:

7 tykkäystä

UPI:n Salonius-Parternakin sanoissa on ideaa moneltakin kantilta. Maa täynnä rautakuntoisia miehiä ja naisia on jo itsessään kannanotto. Hyvästä kunnosta sitä paitsi kiittää kaikki puolisosta lähtien. Omalla kohdalla kuntokuuri kestänyt alkuvuodesta, ja olo on mahtava. Ongelmat ja vaivat ovat kaikonneet. Olo on pikemminkin sellainen, että sitä aivan kuin kaipaisi ongelmia, että voi selättää ne.

15 tykkäystä

Tarjouksia kysellessä euriborin valinnallakin oli merkitystä marginaaliin. Esim. Nordealla 3kk olisi 0,12 enemmän kuin 12kk valitsemalla.

2 tykkäystä

Tämä johtuu siitä että Euribor 12kk on historiallisesti ollut suntaa-antavasti noin 0,14% kalliimpi koko asuntolainan juoksuajalla kuin Euribor 3kk. Tuossa pankit huijaavat asiakasta antamalla mukamas vaihtoehtoja, vaikka se loppuhinta on asiakkaalle aivan sama riippumatta siitä, että ottaako 3kk isommalla marginaalilla vai 12kk pienemmällä marginaalilla :smiley:

3 tykkäystä

Ostin ja myin juuri äsken, Buffett-edition olisi sellainen ketju, että kaikilla olisi mahdollisuus ilmoittaa sinne maksimissaan 20 kauppaa elinaikanaan.

38 tykkäystä

Ei niitä osakkeita ole koko ajan pakko tuijottaa salkussa. Eivät ne häviä sieltä vaikka hetkeksi piipahtaa muualla.

34 tykkäystä