Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Jep jep.

Unkarin Orban ilmeisesti jenkkilässä sabotoimassa USA:n tukea Ukrainalle.
USA:n valtasuhteet ovat sen verran tiukat, että hämmentämällä muutamiakin republikaaneja tuki voi vaarantua.

Eipä voi kuin hämmästellä herran meininkiä, ja mikähän motivaatio tällä kaikella oikeasti on.
Sentään sai hyväksyttyä Suomen Natojäsenyyden, siitä krediitit kuitenkin.

12 tykkäystä

Valta ja raha. Rahaa on tullut Venäjältä jo pitkän aikaa ja valtaa eri muodoissaan on esim. “En vielä hyväksy Ruotsia, koska jokin :poop: syy” ja se Putinin lupaama alueosuus Länsi-Ukrainan alueista. Jotain tällaista luokkaa:

8 tykkäystä

Zelenskyi tapaamaan Bidenia.

https://x.com/KyivIndependent/status/1733963994350621093?s=20 :ukraine: :us:

Pakettiauto paranee reaktiivipanssarilla :exploding_head:

Ensimmäinen tuhottu BTR-90?

Venäjällä pulaa elintarvikkeista? Kielletty yrityksiä nostamasta hintoja yli 30% 60vrk sisällä. Toisaalta tulevien vaalien takia lienee myös oleellista pyrkiä suitsimaan inflaatiota. Luin viikonloppuna muistaakseni samaisen Geraschenkon twiitin siitä, että kananmunia on alettu tuomaan Turkista, koska se on nykyhinnoilla halvempaa vs Venäjällä tuottaminen.

Löysinpäs tämänkin:

Micael Bydén vieraillut Ukrainassa rintamalla (Ruotsin PV:n komentaja).

Ukraina saanut ensimmäiset M120-Rak KRH-ajoneuvot Puolasta. :poland:

Saksa kykenee toimittamaan Ukrainalle ~200k tykistöammusta ensi vuonna. :de:

Mobikin juttuja Avdiivkasta.

Venäjä menettänyt yli prikaatin taisteluvoiman Avdiivkan valtausyrityksissä ja edennyt 1-2km per hyökkäyssuunta tähän mennessä.

Syrskyin mietteitä (UKR maavoimien komentaja), RUS maahyökkäykset jatkuvat.

Venäjä yrittää rekrytoida sotaan Suomen rajoille masinoituja TP-hakijoita.

Tulipas pitkä postaus, hyvää yötä kaikille! :new_moon_with_face:

41 tykkäystä

Russia faces shortage of HIV/AIDS drugs – DW – 12/10/2023

Venäjällä puutetta HIV/AIDS lääkkeistä. Venäjällä yli miljoona rekisteröityä HIV positiivista ja kaikki eivät hae diagnoosia koska saurautta pidetään edelleen homojen ja prostituutioiden ongelmana. Ilman diagnosia ei saa lääkkeitä ja HIV onkin laajentunut jo epidemiaksi 27 alueella. Tarkoittaa sitä että yli prosentti raskaaksi tulleista naisista kantaa virusta.

Tilannetta pahentaa Venäjän virallinen tilastointi väestön kasvusta kun Venäjään laittomasti liitetyt Ukrainan alueet ovat nyt mukana tilastoissa ja näiden alueiden HIV-positiiviset pitäisi myös kyetä lääkitsemään.

Ihan lonkalta suomensin, korjatkaa jos tuli asiavirheitä.

15 tykkäystä

Charly Salonius-pasternak - Ulkopoliittisen instituutin tutkija - ehdotti ylen aamussa tänään. Tässä kannattaa ottaa huomioon pari seikkaa:

  1. Charly Salonius-pasternak ei ole Mr. Nobody. Hän on UPI:n tutkija.

  2. Aiemmat kotivara -kehotukset ovat johtuneet varautumisesta mm. sään aiheuttamiin sähkökatkoihin tai pandemian aiheuttamiin tavarapuutteisiin tai kauppojen kiinni olemisiin. Nyt on kyseessä varautumisesta sotatilaan (vaikkei sitä ääneen sanokaan).

  3. Kehotus reserviläisten kunnon kohotukseen. Tällaista ei liene kehotettu sitten lapin sodan päättymisen jälkeen?

  4. Nyt ei ole kyse “5 vuoden kuluttua”, vaan hetki tulee ~18kk kuluttua.

Sanotaan, että Venäjä ei uskalla uhata Natoa. Charly on työnsä puolesta varmasti asiaan perehtynyt. Missä tilanteessa Venäjä voisi uskaltaa hyökätä Suomea (Nato maa) vastaan? Donald Trumpin ennustetaan vetävän Yhdysvallat Natosta toisen presidenttikautensa aikana. Tämä voisi tapahtua jo Tammi- Helmikuussa 2025 heti Trumpin kauden alkajaisiksi. Muutama kuukausi joukkojen vetämiseen Euroopasta ja sitten ollaan Toukokuussa 2025, 18kk tästä hetkestä. Uskoisitteko Trumpin lähettävän joukkoja Suomea puolustamaan huolimatta DCA-sopimuksesta, kun hän on vannonut vetävänsä Yhdysvaltojen joukot pois Euroopasta eikä halua sotkeutua “niiden omiin kriiseihin”?

Laittaa miettimään.

33 tykkäystä

Kiitos pohdiskelevista kirjoituksista Martingale ja @sebeteus. Ne sopivat hyvin tähän ketjuun, missä säkähämpi päivittäisten ilmiöiden ja uutisten rooli on valmiiksi melko korostunut.

Jep, mielialat vaihtuvat nopeasti.

Suosittelen ketjulaisille vilpittömästi vanhojen sotien uutisten lukemista hetken. Tai seuraamista “reaaliajassa”. Esimerkiksi X:ssä pyörii toinen maailmansota “reaaliaikaisena”. Esim. tämä pilakuva kuvaa aikalaisten odotuksia tulevasta kehityksestä, joka miettien toukokuuta 1940 näyttäytyy nykylukijalle eri valossa.

Niiden lukeminen on antanut minulle muutavia oivalluksia:

a) päivän uutiset osoittautuvat usein myöhemmin virheellisiksi tai liioitelluiksi. Propaganda, vääristely ja sodan sumu peittää alleen paljon.
b) sentimentti tosiaan heiluu rajusti ja sodan pituus aliarvioidaan jatkuvasti.
c) päivät täyttyy spekuloinnista ja villeistä tulkinnoista jotka myöhemmin luettuna ovat suorastaan naurettavia mutta sillä hetkellä relevantin tuntuisia.


Kirjoitin viikko sitten näin ja tämä on edelleen ajankohtainen muistutus:

Toistaiseksi tilanne näyttää ainakin ulkopuolisen silmin pattitilanteelta tai asemasodalta. Kenties jokin teknologia muuttaa tilannetta, kuten Ukrainan asevoimien komentaja uumoili pari viikkoa sitten. Tai muutos politiikassa: Trumpin voitto, Bidenin (tai jonkun muun) voitto, Euroopan herääminen tai Venäjä-mielisen äärioikeiston voitto, Putinin aseman muutos… Aika näyttää. Molemmilla osapuolilla on tiettyä aihetta toivekkuuteen: Venäjällä lännen tuen loppuminen Ukrainalle, Ukrainalle sisäiset levottomuudet Venäjällä.

40 tykkäystä

Laitan tähän yhden narratiivin. Alla olevassa kuvassa on Venäläisten syntyvyys vuodesta 2000 alkaen. Valitettavasti en löytänyt 90-luuvn tilastoja, mutta oletetaan että ovat tuossa 1-1,5 miljoonan haarukassa. Rintamalle laitetaan lähes yksinomaan miehiä. tai arvioisin hihasta että 90+% Venäjän rintaman sotilaista on miehiä.

Jos vuodessa syntyy keskimäärin 1,5 miljoonaa lasta, näistä puolet poikia. Hyökkäyssotaa on käyty lähes 1v 10kk. Tänä aikana on Ukrainan mukaan kuollut n. 330 000 sotilasta ja arvioiden mukaan haavoittuneita on tuplaten. Eli sanotaan että yhteensä n. 1 miljoona henkeä. Samaan aikaan on Venäjällä syntynyt n. 2 750 000 henkeä. 1 miljoona/2,75 miljoonaa = n. 36%, joka on rintamalla kuolleiden suhde vs. samana ajanjaksona syntyneet.

Tästä voidaan karkeasti laskea, että nykyvauhdilla jokaista sodan aikana kolmea syntyvää lasta kohden on yksi kuollut tai haavoittunut. Koska rintamalla on pääosin miehiä, voidaan laskea, että jokaista kolmea syntyvää poikavauvaa kohden on kaksi haavoittunutta tai kuollutta rintamalla.

Koska Venäjä ei lähetä vain yhtä ikäluokkaa rintamalle, ongelma ei ilmene kovin nopeasti, mutta nyt jo Venäjällä on täystyöllisyys ja olen lukenut paljon juttuja työvoimapulasta. Miehiä ei riitä tarpeeksi sekä rintamalle että kotimaan työvoimaksi. Tämä on pidemmän päälle kestämätön yhtälö mille tahansa yhteiskunnalle.

En ota kantaa Ukrainan tilanteeseen, joskin luultavasti samanmoinen asia. Tappiot luultavasti paljon pienempiä kuin Venäjällä, mutta perusongelma on sama. Nykyisenlainan kulutussota, jossa Venäläisiä kuolee n. 1000 henkeä päivässä ei voi jatkua kovin kauan.

Lähde: Number of live births in Russia 2022 | Statista

13 tykkäystä

Valitettavasti realistina on huomautettava, että sotaan on työnnetty tähän mennessä aika isolta osin mm. syrjäkylien työttömiä reppanoita, vankeja (ja sitä kautta työttömäksi jääneitä vanginvartijoita), valloitetun alueen Ukrainalaisia, Tsetseenejä, ihan “virallisia” ulkomaalaisia jne.

Lisäksi, valloitetuilta alueilta on saatu “lisätyövoimaa” vieläpä orjapalkalla, orjatyöoloilla. Ja valloitettujen alueiden lapset on viety Venäjälle aivopesuun ja nostamaan Venäjän kansalaisten määrää.

Uskoisin siis, että sotaan riittää vielä jonkin aikaa työnnettäväksi kaiken maailman luusereita ja reppanoita pitkin Venäjää ja vähän myös Venäjän ulkopuolelta…toki se kipuraja tulee jossain vastaan, mutten usko sen rajan vielä olevan Putlerille lähelläkään.:disappointed_relieved:

15 tykkäystä

Youtubessa on myös käynnissä laadukas “Toinen maailmansota viikko viikolta,” mikä mahdollistaa toisen maailmansodan seuraaminen reaaliaikaisesti:

Tuo laittamasi kuva Maginot-linjasta on hyvä vastaesimerkki sille mitä argumentoit. Ei toinen maailmansota olisi välttämättä koskaan alkanut ilman Ranskan puolustuksen tekemää mittavaa virhettä. Saksan sotajohto odotti aivan mielipuolisia tappioita Fall Gelb:istä ja koska Saksa oli saarron alaisena ja riippuvainen Neuvostoliiton kauppayhteistyöstä sodan jatkamisen osalta, niin odotusarvoisesti tuolla oltaisiin lyöty päätä seinään korkeintaan muutama vuosi kunnes solmitaan rauha ja ehkäpä Elsass-Lothringen siirtyy takaisin Saksalle tai Saksa romahtaa raaka-aineiden ja elintarvikkeiden puutteeseen. Jos katsoo historiaa niin että lopputulos on tiedossa, niin on hyvin helppo keksiä oikeutuksia miksi asioiden piti tapahtua juuri kuten ne tapahtuivat. Tätä esiintyy myös paljon osakesijoittamisessa kun jälkikäteen perustellaan, että miksi kurssit ja talous ovat liikkuneet tiettyyn suuntaan.

Esimerkiksi vuoden 2023 Yhdysvallat ilmoitti että maa tulee lähettämään panssarivaunuja Ukrainaan. Oli aivan perusteltua olettaa, että varastossa olevia panssarivaunuja lähetetään ripeällä vauhdilla ja säännöllisesti, sekä että Yhdysvallat perustaa koulutuskeskuksen Saksaan tai Puolaan jolloin näiden satojen panssarivaunukuljettajien koulutus voidaan hoitaa organisoidusti. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut ja koko homma kaatui Washingtonin sisäiseen politikointiin. Ukraina sai kolme tusinaa tankkeja eikä näillä näkymin tule saamaan niitä lisää, samalla kun Yhdysvaltojen valtavat panssarivaunuvarastot seisovat käyttämättöminä Kaliforniassa. Ei näin järjetöntä tilannetta olisi voinut oikein mitenkään ennustaa vuosi sitten. Kun tilanne muuttuu niin ennusteidenkin on muuttutava ja välillä hyvinkin rajulla tavalla.

Ei tämä sodan ennustaminen juuri eroa millään tavalla sijoittamisesta ja molemmissa on ihan samantyyliset funda-analyysin ja teknisen analyysin metodit käytössä. Se on tietty totta että foorumilla käytetään suhteettoman paljon aikaa tarinan ja sentimentin fiilistelyyn, sekä päivän pörssikurssin (Venäjän tappiot) seurantaan, mutta niinhän se on joka ketjussa :smiley:

25 tykkäystä

Jep. Ja nuo Ukrainan luvut taitavat sisältää jo arviot haavoittuneista, vaikka nuo propagandassa ilmoitetaan tapettuina.

Esim. Iso-Britannian tiedusteluarvio on Venäjälle noin 70 000 kuollutta eli yhteensä tappiot 290-350 000.

Toinen maailmansotahan jätti maan demografiaan oikeasti järkyttävän jäljen. Maantieteellisesti imperiumi laajentui, henkisesti se tuntuu jääneen 40-luvulle.

17 tykkäystä

Ukrainan arviot venäläisten henkilötappioista ovat koko sodan ajan olleet noin kolme kertaa suurempia kuin esimerkiksi Naton arviot. Jens Stoltenberg puhui marraskuun lopussa 300 tuhannesta haavoittuneesta tai kaatuneesta (casualty). Paljon siis riippuu siitä, että kumpi arvio on oikea.

4 tykkäystä

Sotaa käyvien osapuolten ilmoituksista ei varmasti täysi totuus paista. Mahdollisesti jotain suuntaa antaa menetetyn kaluston määrä joka voisi olla samassa suhteessa menetettyihin sotilaisiin. Mikä sitten on oikea määrä, on mahdoton tietää, mutta taitaa Venäjä menettää ainakin puolet enemmän kalustoa kuin Ukraina.

where a dozen eggs could be bought for 78 rubles ($0,9).

Nyt on kyllä rajut hinnat :wink:


Tilastoja:

Ja tuolileikkejä:

Hätä keinot keksii, jos tarve on? Outoa hommaa

37 tykkäystä

Hyvä artikkeli (jos saa auki) Euroopan varusteluista.

Rahaa aletaan lappaamaan, mutta vaikutukset näkyvät vasta vuosien päästä…

"The British military—the leading U.S. military ally and Europe’s biggest defense spender—has only around 150 deployable tanks and perhaps a dozen serviceable long-range artillery pieces. So bare was the cupboard that last year the British military considered sourcing multiple rocket launchers from museums to upgrade and donate to Ukraine, an idea that was dropped.

France, the next biggest spender, has fewer than 90 heavy artillery pieces, equivalent to what Russia loses roughly every month on the Ukraine battlefield. Denmark has no heavy artillery, submarines or air-defense systems. Germany’s army has enough ammunition for two days of battle.

In the decades since the end of the Cold War, weakened European armies were tolerated by governments across the West because an engaged America, with its vast military muscle, underpinned the North Atlantic Treaty Organization and defense policy in Europe. The U.S. accounted for nearly 70% of NATO’s defense spending last year."

25 tykkäystä

Kävin kesällä keskusteluja Ruotsin upseerikunnan kanssa. Siellä alasajettiin armeijaa, kun luultiin Venäjän uhan hävinneen.

Nyt luullaan sen uudelleenrakentamisen hoituvan muutaman budjettimomentin kasvatuksella. Tosiasiassa vuosikausien työ, keskimääräiset arviot heillä oli 10-20 vuotta.

Tässä muuten kotimaista tän maanantain varautumiskeskustelua. Syytä ottaa vakavasti!

11 tykkäystä

Suomessakin olisi syytä varautua siihen, että sota loppuu nopeastikin tilanteeseen, jossa Venäjän aseteollisuus on sotatilassa, mutta Euroopan aseteollisuus puolestaan on rauhan tilassa, sanoi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ylen aamussa maanantaina.

Tutkija Ylellä: Suomalaisten pitää varautua Venäjän uhkaan - MTVuutiset.fi

17 tykkäystä

Joskus oli puhetta, että Suomeen otettaisiin Sveitsin malli, jossa jokaisessa asunnossa olisi rynnäkkökivääri ja pieni määrä ammuksia valmiina. Onkohan ajankohtaista :smiley:

14 tykkäystä

Veikkaan että todella harva länsi-johtaja on perehtynyt WW1 ja WW2 sota-dynamiikkaan ja mitä kaikkea siitä voidaan oppia Ukrainan osalta. Miten käydään ja voitetaan sotia, sitä hahmotustaitoa on kohta enää vanhainkodeissa jos edes siellä.

“Even though the majority of Ukrainian society - they probably still believe that everything will be solved and it’s just like a bargaining game, internal political game, happening in the U.S.,” she said. “But I really fear the situation will get out of control. And there is no plan B. . . . If Congress fails to pass the funding, then I don’t know - it will be very, very negative for Ukraine.”

Ukrainassa voidaan vain nostella käsiä, kun tukirahat ovat riippuvaisia USA:n Meksikon rajan tapahtumista.

12 tykkäystä
14 tykkäystä

Mutta mikä tässä tilanteessa on niin vaarallista? Venäjä on toki vuonna 2025 maailman johtava toimija sotilasdroonien tuotannossa, mitä ei pidä mitenkään väheksyä ja tykistön ammustuotanto on todella vakuuttava. Tykeistä ja muusta sotakalustosta sekä osaavasta miehistöstä tulee kuitenkin olemaan valtava pula vuonna 2025, koska tuotanto ja koulutus ei riitä millään tasolla korvaamaan maan päivittäin kärsimiä tappioita. Venäjän ilmavoimat ovat romahtamistilassa koneiden tippuessa taivaalta ihan jo liiallisten lentotuntien aiheuttaman runkometallin väsymisen vuoksi.

Lisäksi meiltä löytyy ässä hihasta. Täysin ylivoimainen ase, jolle Venäjällä ei ole vastinetta ja mihin se ei pysty millään tasolla vastaamaan muuten kuin siirtämällä ilmavoimat pois rintaman läheisyydestä. MBDA Meteor on täysin liioittelematta ilmasodan “paina nappia ja voita taistelu” -asejärjestelmä:

Jos nyt jo on suuria haasteita Ukrainan pikkukylien valtauksessa, niin mitenköhän onnistuu T-72 panssarivaunuilla possujunassa rynnäköinti länsimaista ilmaherruuden omaavaa ammattiarmeijaa vastaan :disguised_face:

46 tykkäystä