Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Mulla on ollu pitkään ihan tatuointi-ideakin, jossa pääosassa Suomen leijona ja japanilainen lohikäärme taistelee siluettina jotenkin komiasti keskenään ihan friendly matchiä, kuvastaen pitkälti meikäläisen suomalaisuutta ja rakkautta Japania kohtaan, ei olisi mikään extempore-tatuointi siispä. :lion: :dragon_face:

Kaikesta huolimatta, vaikka olisinkin 99,99% varma, että haluaisin sen, niin se epäilevä 0,01% estää. On helpompi olla ottamatta, kuin katua myöhemmin millään tasolla. Tällaiset videot vain vahvistaa sitä, etten ota. Hetkenhän se tatuointi on hieno, sitten oma kroppa hyökkää vastaan ja käy “syömään” sitä, jättäen jälkeensä jotain, joka viimeistään kaduttaisi itseäni ainakin.

Eli, koko elämäni elelen ilman tatuointeja, eipä tule ongelmia Japanissakaan missään vaiheessa, kun siellä aktiivisesti vierailen, vaikka sielläkin päin tatuointeihin aletaan jo suhtautumaan myönteisemmin. :slight_smile: Tatuointirahat pörssiin!

3 tykkäystä


Ja ei kun kauppaan!

4 tykkäystä

Joo tiedän lupus on susi. Mutta minulle riittävän lähellä varmuuden vuoksi nauttia yksi tai kaksi

Mallisalkun hoitajat käyvät tekemisiään kattavasti läpi videoilla ja raporteilla, joten he varmasti ottavat kantaa Harvian ostoihin ja myynteihin ennen pitkää. On kuitenkin meille itsestään selvää, että mallisalkun liikkeet on alisteisia analyysille, eikä toisinpäin. Analyytikolla on kannustimet olla oikeassa ja se ohjaa suosituksia ja näkemyksiä.

Analyysissä, kun puhuttiin väliaikaisesta heikkoudesta, kirjoitettiin samalla, että odotetaan tuloksen kääntyvän kasvuun jälleen ensi vuonna ja tätä myös ennusteissa odotetaan. Siten näen ihan luonnollisena, että tässä kohtaa konkreettisia näyttöjä ei vielä ole.

Mihin ajankohtaan tässä viittaat? Nähdäkseni kurssi ei ole käynyt hiljattain tavoitehinnan yläpuolella, enkä tämmöistä kysymystä nyt löytänyt tuoreeltaan Qt:n ketjusta. Yleisellä tasolla sanottakoon, että näkemyksiä ei päivitetä jatkuvasti eli jos on tuore päivitys ja tavoitehinta/suositus on ristiriidassa tai kurssi käväisee tavoitehinnan yläpuolella niin se ei välttämättä johda välittömään päivitykseen. Tätä on kommentoitu mm. täällä Q&A:ssa

Tätä olen kyllä pyrkinyt tekemään kirjallisesti täällä foorumilla ja videoilla. Miten näet, että tästä voisi ottaa enemmän vastuuta?

Nesteen suositus oli alkuvuodesta vähennä, jonka jälkeen käänsin sen lisää-puolelle osakkeen oltua mielestäni houkuttelevasti hinnoiteltu kurssilaskun jälkeen. Tämä tapahtui liian aikaisin, sillä jouduin sen jälkeen vielä laskemaan ennusteitani. Toisaalta sen jälkeen osake on ollut entistäkin edullisempi kurssilaskun jatkuttua, joten pidän “näkemyksestä kiinni pitämistä” varsin loogisena. Ennusteet ei liiku kurssin myötä, mutta suositukset kylläkin, mikä on mielestäni loogista.

Moderaattorit voivat ottaa kantaa ketjuihin liittyviin keskusteluihin ja mahdollisiin viestien poistamisiin.

51 tykkäystä

Tällainen vastaava viesti putkahtaa jonnekin päin foorumia muutaman kuukauden välein, joten mennään aika vakiovastauksilla:

Minulla ei ole pääsyä uusimpiin raportteihin, mutta viimeinen Laaja raportti näyttää, että tähän asti Mallisalkku olisi voinut myydä Harviaa 10.2 - 29.5.23 kolmen vuoden ajanjaksolla. Voisiko kuitenkin olla, että ensin Rauli päätyi negatiiviseen suositukseen, ja vasta sen jälkeen Mallisalkkutiimi keventämään? Lisäksi kannattaa katsoa mallisalkkukatsaus, tai ainakin linkkaamastani kohdasta sellainen 2,5minuuttia eteenpäin, jossa aika suoraan sanotaan, että halutaan lisätä käteistä.

Harvian suosituksiin ja suositusmuutoksiin en osaa ottaa sen enempää kantaa, koska en itse yhtiötä seuraa, mutta tuon 38 euron oston jälkeen on nähtävästi lisätty myös huomattavasti alemmilta tasoilta. Tuosta 38€:n kurssin jälkeen ovat myös sentimentti ja maailmantilanne muuttuneet aika rajusti. Jopa yhtiöt muuttuvat tuollaisen hieman vajaa parin vuoden stintin aikana

En ainakaan löytänyt yhtiön materiaaleista mitään viitteitä pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Nordnet ja erityisesti Martin Paasi tuota mantraa hokevat.

Tämän onnistumisesta ei oikein kukaan osaa sanoa vielä mitään, mutta harvemmin niitä hyviä sijoituksia enää tehdään silloin kun kaikki muutkin näkevät yhtiön erinomaisuuden. Lisäksi ajoittaminen tuppaa olemaan pirun vaikeaa, vaikka me sijoittajat muuta kuvittelemmekin etenkin omalle kohdalle.

Käsittääkseni suosituksia ei muuteta tavoitehinnan muuttuessa ellei samalla tehdä myös analyysiä eli osareiden yhteydessä tai joskus erikoistilanteissa.

En nyt tiedä tarvitseeko tuossa välttämättä ottaa vastuuta, kun suositushistoria ja kurssi ovat molemmat julkisia. Ei se ainakaan minulle mitään lisäarvoa tuo. Toisaalta Harvian tapauksessahan näin kävi ja analyytikko vaihtui, joten siellä ainakin Thomas nosti käpälää ilmaan. Toisaalta jossain ketjussa todettiin analyysin tuottaneen alfaa pitkällä aikavälillä vaikka ero on toki kaventunut parin viime vuoden aikana.

Mallisalkulla taitaa olla muitakin sijoitusperusteita kuin ero tavoitehintaan. Muuten, 1,5 vuotta on aivan liian lyhyt aikaväli arvioida analyytikon onnistumista yhden yhtiön kohdalla. Sattuman merkitys on vielä aivan liian suuri. Tämän todistaa mm. meikäläisen osakepoiminta, joka tuotti 2020 satumaisesti, mutta sen jälkeen tullut tukkaan indekseiltä ihan säännönmukaisesti.

Miksi itsevarmuus tai päänsä pitäminen olisi pelkästään hyvä asia? Taitava sijoittaja osaa myös pyörtää aiemmat johtopäätöksensä, mikäli data osoittaa muuta. Itse en ole tässä kovinkaan hyvä. Omasta salkusta esimerkkinä Talenom, joka tuli salkkuun vitosella, mutta olisihan sitä siellä 15+ hinnoissa voinut kevennellä.

Ensiksi ihmettelet miksei QT:n suositusta muuteta kurssimuutoksen mukana ja nyt kritisoit ennusteiden muutoksia. Haluatko siis analyytikon reagoivan vai et?

Avaatko hieman tätä ajatusta? Vai saako sieltä omaplussaeduista osakkeitakin -30%? Jotenkin uskoisin väitteen “omaplussaeduista, joista jokaisen K-plussakortin haltijan tulisi olla tietoinen” Tuohan sijoittamisen kannalta yhtä relevanttia kuin peurakolareiden raportointi Sammon ketjussa.

Itseasiassa tässä ei ollut mitään rakentavaa, sillä rakentavan palautteen tulisi syyllistämisen ja salaliitoilla spekuloinnin sijaan etsiä epäkohtia ja parhaimmillaan tarjota niihin ratkaisuja. En osaa rehellisyyttäsi muuten arvioida, mutta ainakin itselleen sitä kannattaisi olla. Helpottaa sijoittajana kehittymistä

Tässä ollaan ensin asian ytimessä, mutta sitten takerrutaan lillukanvarsiin. Peesaaminen on jokaisen oma häpeä. Kaiken lisäksi Indereshän antaa vielä sijoittajille etumatkaa, koska analyysin julkaisun heillä on karessit sekä yksilöinä että mallisalkkuna. Kun lasketaan mukaan vielä kaupankäyntirajoitus suosituksia vastaan, niin mikään ei estä sinua ja minua poimimasta rusinoita pullasta.

Tässä sinulle muutama ratkaisu murheitasi helpottamaan:

  1. Analyytikko päivittää näkemystään liian usein: Katso vain joka toinen päivitys.
  2. Analyytikko on väärässä näkemyksensä kanssa: Seuraa omaa näkemystäsi
  3. Analyytikko on oikeassa näkemyksensä kanssa: Seuraa omaa näkemystäsi
  4. Unohda ne suositukset ja tavoitehinnat ja lue analyysi :slight_smile:
  5. Suomi on vapaa markkinatalous, joten olet vallan vapaa valitsemaan kenen analyyseja luet ja seuraat. Mikäli Inderesin toiminta tökkii, niin siitä vaan vaihtamaan palveluntarjoajaa ja isossa kuvassa markkinat kyllä karsivat heikoimmat toimijat pois.
  6. Välillä kannattaa löysätä foliohattua ja lähteä vaikka rauhoittavalle metsäkävelylle pörssien seuraamisen sijaan
23 tykkäystä

Divinensia sen sanoo:

Tässä on suurin osa poistetuista viesteistä. :slight_smile:











Sitten Verneri ohjeistaa asiallisesti keskustelemaan toisessa ketjussa. :slight_smile:

Eli voi mennä tuonne jatkamaan keskustelua em. aiheesta, jos haluaa. :slight_smile:

Rentoa illan jatkoa! :slight_smile:

10 tykkäystä

Kiitos vastauksista, Petri Gostowski. En kohdistanut kritiikkiä yksittäisiä analyytikkoja kohtaan, vaan yleisesti siihen, miten suositukset ja tavoitehinnat ovat muuttuneet melko spontaanistikin. Qt:n kurssi kävi hetkellisesti 65€:n yläpuolella, kun suositus oli edelleen osta ja tavoitehinta 65€ (korjaus, kurssi kävi hyvin lähellä tavoitehintaa, ei sen yläpuolella). Eräs käyttäjä tiedusteli, olisiko nyt syytä vähentää Qt:tä. Viestejä foorumille tulee paljon päivittäin, enkä nyt ehdi enkä pysty puhelimella sitä etsimään. Harvian kurssi kävi täpärästi tavoitehinnan yläpuolella, jolloin suositusta muutettiin heti. No nyt näemme, millä tasolla kurssi on tänään. Inderes-efetki verrattain pienivaihtoisten yhtiöiden osakekursseissa on todellinen.
Arvostan Inderesin analyytikoiden työtä ja luotan heidän analyyseihin yleisesti ottaen enemmän kuin muihin analyytikoihin. Mielestäni palautteeni oli silti aiheellinen ja pääosin faktoihin ja omiin havaintoihini muutaman vuoden aikavälillä perustuvaa. Enkä ole näkemysteni kanssa yksin.

2 tykkäystä

Meinaan aina itse unohtaa, joten ajattelin muutkin saattavat helposti unohtaa, eli Pörssien suunta -ketjussa alkaa kello 21.00 “korkoseuranta”:

@Marianne_Palmu
image
Holding What Must Be Held

15 tykkäystä

Alustatalous on aihe, josta ei ole omaa keskusteluketjua Inderesin foorumilla, kuten ei myöskään ole ketjua alustatyölle. Pitää siis kertoa ilouutiset täällä.

EU laittaa kuriin kevytyrittäjyyden ottamalla aina oletusarvoksi työsuhteen, jos ei tosiasiallista yrittäjyyttä todisteta.

Käytäntöön asia voi tulla, kunhan ensin EU:n ministerineuvosto (Suomen työministeri yksi päättäjistä) määräenemmistöllä ja Euroopan Parlamentti yksinkertaisella enemmistöllä päättävät ensin asiasta. Ministerineuvostossa Suomella on siis pian mahdollista leimautua Unkarin änkyräkööriin.

Sitten on vielä pari vuotta aikaa siirtää asia kansalliseen lainsäädäntöön eli näyttää menevän Suomen seuraavan hallituksen ensimmäisten asioiden joukkoon.

Wolttaajat, yyperöijät yms. pääsevät minimipalkan piiriin, jolloin räikein working poor -ilmiö laimenee. Samalla vähenee tarve täydentää alhaisia tuloja toimeentulotuella. Nehän maksetaan verovaroista.

Lisäksi jatkossa AI-jai tekoäly ei voi antaa potkuja eli tässä laaditaan pelisäännöt AI:n käytölle työelämässä työsuhteiden näkökulmasta. Laajempi erillinen tekoälydirektiivi kuulemma myös etenee hyvin, mutta siihen Juurikki tutustuu vasta joululoman jälkeen. Kauaskantoisia asioita, eivätkä etene hopulla.

Lisätietoja (julkaistu tänään):

6 tykkäystä

Tuo nyt pitäisi olla mahdottoman helppo kiertää. Tekemällä töitä useammalle kuin yhdelle, harrastaa jotain muuta sivussa, esimerksi sijoittamista jne. Jarruttaa varmasti jonkun verran toiminimellä töitä tekevien osuutta ja siten varmaan ainakin osa palveluista kallistuu : Parturi, kosmetologi, ruokalähetykset, kalusteasennukset, taksi ja siivous tulee ihan ensimmäisinä mieleen. Paljon muitakin varmasti on.

Lisäksi tuossa tulee mukaan tulkinta ja perinteisesti verottaja on ollut tulkinnoissaan ankara.

Esimerkiksi: Perustat konehuoltopalvelun ja saat aluksi vain yhden asiakkaan. Milloin katsotaan, että sinun pitäisi olla palkkasuhteessa tämän ostavan yrityksen kanssa. Kuinka paljon tämä tulee jarruttamaan yritysten perustamista yleensä. Kuinka moni yritys on aloittanut toiminimenä ja vain yhdellä asiakkaalla. Ihan sellaisella yhdellä, joka olisi voinut hyvin palkata yrittäjän työsuhteeseen.

4 tykkäystä

Ei riitä tuo 4,1%.

1 tykkäys

Riittää

Ymmärrätkö millaiseksi keskustelu menee foorumilla jos näin syvälliset perustelut otetaan käyttöön ?

58 tykkäystä

Ymmärrän.

Vielä tähän joku lol loppuun.

10 tykkäystä

Lukeminen on vain vähän turhan riskialtista esim autolla ajaessa. :slightly_smiling_face:

Edit. Jatkan hieman lisää ja vakavammin tätä näkemystä.

Itse näen podcastit tuottavuutta tai ainakin ihmisen kognitiivisia kykyjä edistävänä asiana.

Ihminen on tehnyt kognitiivisia loikkia, kun se on oppinut käyttämään aikaa tehokkaammin. Tuli toi valon pitentäen päivää sekä kypsentäen ruokaa, joka nopeutti syömistä, jolloin energia saatiin nopeammin siirrettyä kehon käyttöön. Vastaavia ajan tehokkaampaa käyttöä edistäviä tapahtumia ovat kirjoitustaito sekä kirjapaino.

Haluaisin rinnastaa podcastit näihin. Niiden myötä ihmisillä on esimerkiksi mahdollisuus kuunnella maailman viisaimpien ihmisten luentoja vaikkapa siivotessaan tai autolla ajaessaan.

11 tykkäystä

Sehän on ihan sama mitä minä perustelen. Ne havainnot kyllä nollataan kun kurssit vielä nousee. Niin se menee.

1 tykkäys

Et kai ole luovuttamassa :roll_eyes: Karhua ihmeessä perusteluiden kera. Minä ainakin haluan nähdä myös karhuja.

6 tykkäystä

Fed samalla kannalla kuin mitä eilen laitoin LAUSEITA pyynnöstä. Fed vaan vielä kyyhkynä. Työttömyys työttömyys työttömyys ja lol loppuun @Divinesia pyynnöstä. @JHeiskanen

Tuottavuus saattaa myös kasvaa, koska podcastit ja äänikirjat mahdollistavat multitaskaamisen. Olen kuunnellut satoja tunteja podcasteja ja äänikirjoja esim. ajaessani tai lenkkeillessäni.

6 tykkäystä

Hyvä kun olet löytänyt feminiinisen puolen itsestäsi :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

Kyllähän nuo podcastit ym. sopivat asioiden poimimiseen sieltä täällä sillai vähän puolivillaisesti. Oikeasti jos pitää sisäistää niin välillä pitää palata hieman takaisin ja painettu kirja on tähän pettämätön väline

8 tykkäystä

Aikankin tällein lukihäiriöisenä pakko liputtaa vaihtoehtoisten opiskelutapojen puolesta. Yliopistoon asti en juuri opiskellut ja yliopisto kahlattiin läpi Wikipedian tiivistelmä artikkeleilla ja Youtube videoilla.

Lukunopeus minulla on noin 10 sivua tuntiin tällaisessa saariomaisessa mukavan lennokkaassa asiasisällössä. Lukemisen laatu taas on vähän niin ja näin ja melkeinpä sen kappaleen saa kahteen kertaan lukea.

Toki edelleen lukeminen on ehkä laadukkaampi tapa oppia, mutta vaatii melkoisesti aikaa ja energiaa. Podcastit ja äänikirjat eivät varmasti jää yhtä paljon päähän, mutta niitä on helppo opiskella passiivisesti ja samalla määrä on vain niin paljon suurempia, että ainakin uskon myös opin olevan suurempi. Samalla kun määrät on niin paljon suurempia, on se yhdistyvien langanpäiden määrä huomattavasti suurempi ja tämän myötä ahaa-elämyksiä huomattavasti enemmän vaikka nyanssioppimminen varmasti vähäisempää onkin.

17 tykkäystä