Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Erikoinen sattuma että tuulettomilla paukkupakkasilla aina lahoaa vähintään pari voimalaa. Joku mutteri murtunut Olkiluodossa tai joku kaapeli on just sillon pakko vaihtaa uuteen. Kuinka voi olla :face_with_peeking_eye:

Jos huoltovarmuus on oikeasti sähkön osalta tätä luokkaa Suomessa niin tarttis varmaan alkaa tekemään jotain ettei sähkönhinta heittele kuin kryptojen kurssit.

18 tykkäystä

Kaikissa sijoitusoppaissa opetetaan jakamaan velka hyvään ja huonoon. Hyvä velka tuo tuloja ja huono velka syö niitä. Hyvää velkaa ovat asunto- ja sijoituslainat, huonoa luottokortti-, osamaksu- ja kulutusluottovelka.

Mielestäni silti olennaista on velan hallittu käyttö sijoituksissa (myös turvallisina pidetyissä asuntosijoituksissa) ja sitten tuo mainittu riskinsietokyky on jokaisella yksilöllinen. Joillekin ei vain velka ollenkaan sovi, vaan ahdistaa koko ajan ja se tulee uniin. Jotkut kykenevät huoletta ottamaan suuria summia velkaa omiin tuloihinsa nähden. Esimerkiksi vuositulojen verran tai yli. Varallisuudellakin on aika iso merkitys yhtälössä.

Maltillinen velkavipu kyllä auttaa suuresti vaurastumisessa yli ajan. Oikein käytettynä velkavipu on hyvä työkalu. Harva esimerkiksi sijoittaa asuntoihin ilman velkavipua.

14 tykkäystä

Aivan ensiksi, anteeksi että tuon tämän kysymyksen kahvihuoneeseen, kuuluisi oikeasti historia-ketjuun, mutta kysyn nyt kuitenkin. Muistaako kukaan miten tämä alunperin toteutettiin? Olisin voinut vannoa, että avoir fiscal tuli siinä samassa yhteydessä kun pääoma- ja ansiotuloverotus eriytettiin 1993. Minulla oli tuohon aikaan sen verran vaatimaton salkku, etteivät osingot yltäneet verotettavaan rajaan asti, joten oma kokemus on tainnut jäädä saamatta. (foorumin nuorisolle kerrotakoon, että kauan sitten osinkoja verotettiin normaalin tuloverotuksen yhteydessä, mutta siinä oli vähennys, eli aivan vähäisistä osingoista ei joutunut verolle pannuksi)

6 tykkäystä

Jaa-a. En epäile, etteikö Pohjoismaissa olisi erinomaisia pankkeja, mutta kuten viime keväänä päästiin todistamaan, niin yksi ikävä seikka tuolla sektorilla on - yhden ongelmat heijastuvat äkkiä muihinkin. Epäluottamus on myrkkyä liiketoiminnan perustuessa vipuun, ja jos tuota pakettia vivuttaa vielä itse sijoittaessa lisää, niin siinä voidaan olla turvallisuudesta kaukana. Vakuutusyhtiöidenkin kohdalla on vähän siinä ja tässä, että lähtisinkö vivuttamaan.

4 tykkäystä

Puhut näköjään markkinariskistä. Kyllähän ne Nordeat ja muut paremmat pankit lyhyellä tähtäimellä seilaa markkinasentimentin mukana, mutta mikäli salkku ei ole vakuutena niin hyviä ostopaikkojahan nuo vain ovat

Liekö mitään sen tylsempää ja vakaampaa kuin jokin vahinkovakuuttaja ihan näin esimerkkinä

Eilisen iltapäivän jälkeen on hyvin huomannut keillä tuttavapiirissä on pörssisähkö, kaikki presidentistä naapurin mummoon ovat syyllisiä tämän päivän hintapiikkiin eikä pörssisähkön ottajan riskienhallinnassa ole mitään vikaa, eikö ihmiset oikeasti tajua että pörssisähkö ei ole aina halpaa ja heitot voi olla suuriakin?

Samaa itkua järjestelmän vioista ei jostais syystä ollut kun hinta oli puoli euroa negatiivinen… :thinking:

6 tykkäystä

Miksi muiden pitäisi maksaa sinun sähkölaskusi? Kiinteää sopparia käyttöön jos korkeat hinnat pelottaa. :wink:

17 tykkäystä

Hauskaahan tämä nihilisteily sähkön suhteen on välillä. Olisipa vain emäntäkin samaa mieltä… :rofl:

13 tykkäystä

Moi!

Olo on tosi kipeä. Kävin siks jo nyt nopeasti julkaisemassa päivän haastatteluun ketjuuni.

Mä en välttämättä vastaile tänään viesteihin ja tägäyksiin, kun olo on niin huono.

yt. Alokas

88 tykkäystä

Unohtakaa sähkön hinta! Inflaatio on takaisin!

Otsikko:

“Totuus” - pienen pieni nousu Y/Y muutoksessa

Oikea totuus - kuluttajahinnat ovat hivenen laskeneet keväästä, erityisesti elintarvikkeet.

16 tykkäystä

Sitten jos nostetaan ruuan ALVia niin inflaatio kiihtyy edelleen.

No, ehkä isoin uhka inflaatiolle on tuo lähi-idän tilanne, täytynee ostaa öljyfutuja varoiksi kohta.

1 tykkäys

Forttumin kiinnityshinnat oli syksyllä aivan järjettömät…todennäköisesti jää vieläkin plussalle vaikka hinnat on hetkellisesti mitä on :smile:

2 tykkäystä

Ja sieltähän se Qt negari napsahti. Onneks on johdon palkitsemiseen vaadittuja tavotteita laskettu, niin saavat nostettua silti maksimipalkkiot. :+1:

E:Toki voittoprosentit taitavat ylittää ennusteet(?), mutta liikevaihdon avullahan se johto taitaa ne palkkiot saada.

34 tykkäystä

Myönnä vaan suoraan ettet raski avata tietokonetta tänään :grin:

Vai onko sähkö niin kallista, että se aiheuttaa pahimmille nuukailijoille jo ihan fyysisiäkin oireita?

50 tykkäystä

Sinällään asia ei minua yhtään haittaa ja kahvihuoneessa sana on vapaa, mutta löytyy kyllä ihan oma ketjukin näille sähkösopimuksille: Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat - #1757 käyttäjältä Kunhalvallasaa

13 tykkäystä

Hei Quutti mutta sehän oli negari


images (3)

43 tykkäystä

image

20 tykkäystä

Oikea päätös! Mikään työ ei ole sen arvoista, että mielenterveytensä menettää. Raha kadottaa siinä vaiheessa arvonsa. Työtä löytää aina kun ei rajoita sitä ”oman alan töihin” sekä vit… välittää mitä muut ajattelee sinusta. Tuo myös avaa uusia mahdollisuuksia. Nm. kokemusasiantuntija

33 tykkäystä

Itse kans menettänyt henkisen kestävyyden ja sietokyvyn entisessä työpaikassa. Paljon korjaantunut nyt mutta jätti todnäk ikuiset jäljet tietyllä tasolla ja toipuminen on kestänyt vuosia, aina on valoa tunnelin päässä kun sinne tarkkaan kiikaroi.

30 tykkäystä

Hyvä kysymys, johon itse rutkasti vipua käyttävänä sanoisin, että tämä riippuu ihan persoonastasi. Ihmisten suhde velkaan on aina aika yksilöllinen. Ensimmäinen asia sinuna mitä miettisin on se, että miten sinun yöunesi voivat jos sitä vipua reilummin on? Toki tätä voi aina kokeilla ja esimerkiksi Nordnetin luottoportaat lähtevät hyvin matalalta ja velkaa voi kerryttää hiljalleen samalla itseään ja omaa hyvinvointiaan tunnustellen. 1: Pesoonallisuus

Toinen persoonakysymys on oma tapa sijoittaa ja sijoittamisen mielenkiinnon kohteet. Hölmönä esimerkkinä en lähtisi treidaamaan isolla vivulla, mutta sitten fundamenttien ollessa kunnossa tietyt yritykset houkuttavat erityisesti.

Vivun tärkein positiivinen asia on ajoittaa ostot oikein. Ajattelisin niin, että kun omat sijoitus tavoitteet ovat maalissa niin vivut on maksettu pois ja nautiskellaan passiivisesta tulosta. Tämä tietysti toimii molempiin suuntiin, eli vahvasti arvostettujen lappujen ostaminen vivulla tuo sen riskin, että arvo alenee joka taas tuo omat haasteensa. 2. Momentum

Mikäli käytät Nordnetin vipua, sinun lainamäärääsi verrataan 3. Lainoitusarvo. Eli jokainen osake saa yksilöllisen vakuusarvon (lainoitusarvo), koko salkun yhteenlaskettu lainoitusarvo pitää olla suurempi kuin käyttämäsi luotto. Vivulla sijoittavana tästä tulee se isoin stressi. Hyväkin osake käy joskus alhaisissa arvostuksissa ja tällöin pitää olla valmis tasapainottamaan omaa lainoitusarvoa joko käteistalletuksilla tai myynneillä. Eli jonkinlainen hätävara ja hätävaran hätävara pitää olla mietittynä vaikka se salkku olisikin pitkällä tähtäimellä hyvin rakennettu - aina on myös se lyhyt perspektiivi.

Pääoman tuotto tulee käytännössä arvonnoususta ja osingoista. Arvonnousu kasvattaa sinun omaa pääomaa joka taas mahdollisesti parantaa sinun rahoituspositiota ja esimerkiksi alentaa korkoprosenttia. Itse taas haluan pitää huolen siitä, että varovaistenkin ennusteiden mukaan osingot riittävät pitämään 4. Kassavirta positiivisena. Samaan tapaan kun arvioimme velkaantuneita yhtiöitä ja näemme riskiä lisäävänä tekijänä heikon kassavirran, sama se on myös omalla kohdalla. Eli millä maksetaan ne luoton korot? Onko se omalla palkalla vai osingoilla? Itse ajattelen, että osinkojen pitää maksaa korot, verot ja jättää minulle vielä vähän lisää. Salkun osingonmaksua tulisi arvioida hyvin pitkällä aikavälillä, eli vaikka jotkin yritykset eivät maksaisi mitään - salkku sentään pysyisi kassavirta positiivisena.

Mitä isompaa vipua käyttää, sen suuremmalle markkinariskille altistuu. Mieti valmiiksi mitä sitten jos ne operatiiviset 5. Riskienhallinta toimenpiteet ei riitä lainoitusarvon saamiseksi positiiviseksi? Itse olen esimerkiksi hyväksynyt sen, että sijoitan vain ne rahat joihin minulla on varaa ja jos riskit vievät säästöni - kykenen elämään asian kanssa. Minulla on myös suhteellisen hyvät tulot ja kykenen pidempiäkin aikoja elämään hyvin niukilla. Teoreettisesti on mahdollista myös se, että kaikki menee ja lainanmaksu jää. Miten silloin toimitaan?

Tässä nyt omaan silmään muutama asia joita olen oppinut korostamaan runsaan vivun kanssa eläessä. Lopulta kuitenkin se oma hyvinvointi on kaikista isoin menestyksen mittari ja sen pitää prioriteeteissa ajaa kaiken yli. Nämä listaamani asiat ei tietenkään ole mitään oikoteitä onneen tai muutenkaan mitään spesiaali asioita. Ne vain korostavat sitä, että mitä enemmän vivuttaa, sitä enemmän sijoittaminen on 6. Eri laji kuin tavanomainen sijoitustoiminta. Volyymin kasvaessa kaikki kasvaa, ja silloin tulee olla valmis havannoimaan ympäristöä hieman eri vinkkelistä ja tekemään erilaisia päätöksiä kuin mitä tekisi jos toimisi eri tavalla.

29 tykkäystä