Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Suomi tarvitsee vielä kaksi vähän OL3 pienempää ydinvoimalaa. Nyt nähdään, että tuulivoimalat ei riitä vaikka niitä tehtäisiin 5000 MW:n edestä lisää koska nyt ei tuule riittävästi.

Edit. Tai nyt kun Suomessa on nähdäkseni jonkunlainen vetybuumi menossa, ainakin sellaisen käsityksen saa jos seuraa erilaisia teollisuuden suunnittelua tekeviä yrityksiä, niin sitten Wärtsilän voimalaitoksia ympäri Suomea. Vetyä tuotekkaisiin tuulisina aikoina ja sitten kovilla pakkasilla tuotetaan sähkö Wärtsilän koneilla.

8 tykkäystä

Eiköhän se ole jo huomattu että tässä Nordpoolin hinnoittelussa on puolin ja toisin vikaa…silti sitä ei vaan saada kuntoon tai ei vaan haluta saada kuntoon vaikka se vaikuttaa valtavan monen ihmisen elämään. Edelleen se kallein tuotantotapa määrää hinnan kaikelle tuotannolle mikä on vaan outo tapa tämmöisessä systeemissä.

8 tykkäystä

On myös pörssi+kiinnitys vaihtoehto. Mulla on koko talvi 8cnt kiinnityksellä kulutusvaikutuksella ja esim. tänään tulee reilusti alle 8 keskihinta, koska en sauno/käytä koneita ja laitoin lattialämmityksen pienemmälle ja oli yön kovemmalla. Syksykin oli kiinnitetty ja toimi erittäin hyvin ja saa mielenrauhaa erittäin korkean hinnan ajanjaksoista, eikä häviä paljoa tarkalle kikkailulle pelkän pörssisähkön kanssa.

Esimerkki: Mulla kiinnitetty koko syksy23 hintaan 5.904 snt/kWh ja laskussa oli marraskuun hintakeskiarvo 3.11 snt/kWh (spot KA 6.96 snt/kWh) joten myös kaukolämmöllä voi saada kulutusvaikutuksen negatiiviseksi.

https://live.pks.fi/ tuolla voi demota demotunnuksella.

Omat kiinnitykset:

4 tykkäystä

Pienydinvoima on oikea polku. Nythän oli jotain sellaisia 5MW kontteja suunnitteilla mitä ei tarvii ees ladata kovin usein. Eli lähes täysin kiinteä “ei liikkuvia osia” mööpeli sähköverkkoon kiinni vaan :slight_smile:

(voit hankkia vaikka oman mökin takapihalle :wink: )

1 tykkäys

Kyllästyin pörssisähkön kanssa kikkailuun ja otin 6kk määräaikaisen sopimuksen. Jotenkin veikkaan, että tämä ennätyspäivä ei jää ainoaksi tässä lopputalven ja kevään aikana.
Riippuen tilanteesta vaihdan takaisin pörssiin tai lyhyeen kiinteään taas kesällä.

Olkiluotohan on kuitenkin keväällä taas vuosihuollon takia osittain kuukauden alhaalla ja uskon, että tämä tulee näkymään myös hinnoissa merkittävästi.

Hehkulta sai eilen 6kk, 10,60snt/kwh, kk-maksu 3,50e. Nyt hinta näyttäisi nousseen 10,99snt.

4 tykkäystä

Sähköö kuluu mut ei lopu

Miten tämä on mahdollista että Suomessa on sähkö loppu vuonna 2024? Näin paskaa ei ollut edes ysärillä. En ole seurannut näitä sähkösotkuja kun kerrostalossa asuvana sähkölaskut ollut n. 25€/kk luokkaa.

Saisiko aiheesta jonkun bullets points tiivistyksen.

11 tykkäystä

Venäjä, Venäjä, Venäjä.

16 tykkäystä

Niin nyt on pörssisähkö niin kallista, että aggrekaatin käyttö löisi leiville ?
Saa nähdä onko tämään Fortum pörssissä voimissaan…

Mä onnistuin ottamaan kiinnitykset lähes pohjilta ja otinkin esim. talven kahtena 50% kiinnityksenä joista ekan varmanpäälle ja toista tähyilin optimoinnin kautta. PKS:n sivulla on graafi jossa näkee miten kiinnityshinnat on muuttuneet ja sieltä voi katsoa suuntaa ja vertailla pomppuja vähän TA mielessäkin.

Esim tilanne nyt ensi kesän suhteen ja pompula on mun 50% kiinnitys ens kesälle.

1 tykkäys

Jatkan kyselyä, että eikös näin ollen sähköyhtiöiden kannata pitää sähköntuotanto sellaisissa määrissä että sitä joudutaan tuomaan/tuottamaan kalliilla jonkinlainen siivu jolloin hintakin määräytyy korkeammaksi? En tiedä liittyykö tähän ajankohtaan, mutta aina sellaiset sanat kun Fortum ja lauhdevoima tulee jotenkin mieleen.

3 tykkäystä

Miten tuo osittainen kiinnitys toimii? Maksat tunnilta 50% toisen kiinnityksen mukaisesti ja loput toisen? Tai spotin, jos loppua ei olisi kiinnitetty?

1 tykkäys

Jep, 50% kiinnitettynä ja loput spottina. Nää tosiaa voi siirtää parempaan ketjuun josta löytyy paremmin

2 tykkäystä

Pörssisähkömiehen viikonloppu menee nyt pimiässä mökissä täydessä arktisen ilmaston varustuksessa nauttien taskulämmintä stroh 80 rommia.

20 tykkäystä

Suomen energiapolitiikka on pitkään ollut politisoitunut, kuten monessa muussakin maassa;
-kompleksinen suhtautuminen ydinvoimaan, mm Fortumin Loviisa 3:n torppaus ja lupien myöntäminen reaktoreittain (turhan iso kokeelliseksikin kutsuttu yksikkökoko /OL3) ja aluepolitiikka (Hanhikivi). Poliittinen kaupankäynti ja hallituksien muodostaminen
-periaatteellinen ehdottomuus, jossa olemassa olevaa kapasiteettia ajetaan alas ennen kuin on robusti ja tuotantokykyinen järjestelmä. Vain hätäpäivinä käytettävä järjestelmä ei paljon saastuta eikä ylläpito paljon maksa, ja purkaa olisi ehtinyt
-kuitenkin tuontiriippuvuus 10% Venäjän sähköstä ihan jees, vielä isompi osuus suht vakaasta tuotannosta

Twitteristä vastaantullutta:

16 tykkäystä

Se on juurikin näin kuten Opa totesi, että päätöksiä on tehty ideologisesti, eikä järjellä :frowning:
@enska tuossa lisää vielä, että Venäjä on kussut tässä asiassa meidän kaikkien muroihin; Suomeen, Saksaan ja muualle Eurooppaan ei enää virtaa kaasua, öljyä ja hiiltä entiseen malliin ja se aiheuttaa energiapulaa. Suomi osti ennen suoraan Venäjältä merkittäviä määriä sähköä ja tämäkin puuttuu nykyään.

Tähän päälle erityisen kylmä ilma nostaa sähkönkulutusta ja vastaavasti tuulivoima ei tuota juurikaan tällä hetkellä.

Osa näistä asioista on huonoa tuuria, mutta osa on myös aivan naurettavaa hölmöilyä!

Noista varavoimaloiden purkamisista: "Kara ja Vehviläinen laskivat raportissa, että 30 miljoonan euron vuosihinnalla voitaisiin pitkäaikaissäilöön laittaa 1 400 megawattia hiilivoimaa. "
Siis erittäin merkittävä määrä tuotantoa olisi pystytty säilyttämään aivan naurettavan pienin kustannuksin!

" – Me kävimme ihan aidosti keskusteluja hallituksen ja ministeriön kanssa siitä, pitäisikö Suomessa olla tällainen huoltovarmuusreservi. Ja olisiko Inkoo tarkoitukseen sopiva voimalaitos. Saimme vastauksen, että ei nähty tarvetta tämänkaltaiselle reserville, Fortumin sähköntuotannosta vastaava johtaja Simon-Erik Ollus sanoo." :man_facepalming: :man_facepalming:

Ei tämä kehitys todellakaan jää yhteen epäonnistumiseen.

" Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on päättänyt sulkea Hanasaaren hiilivoimalaitoksen lähes kaksi vuotta suunniteltua aikaisemmin." :man_facepalming:

“Keskustelua ydinvoimaloiden toiminnan jatkamisesta käytiinkin viime vuoden lopulla. Päätöstä laitosten purkamisesta ei kuitenkaan päädytty pyörtämään.” :man_facepalming:

“Dagens Industri (DI) -lehden näkemien, Vattenfallin omien asiakirjojen mukaan tekniset mahdollisuudet jatkoon olisivat olemassa ainakin ykkösyksiköllä.
Lehden mukaan se ei myöskään olisi niin kallista kuin on annettu ymmärtää. Isoja investointeja ei tarvittaisi ennen vuotta 2026.”

Ylempänä olevasta helsingin sanomien jutusta: “voimalaitoksissa Meri-Porissa, Äänekoskella ja Helsingin Vuosaaressa on ilmennyt korjausta vaativia vikoja, joiden takia sähköverkosta uupuu noin 1 000 megawattia.”


Eli Suomen sähköntuotannosta nyt vain sattuu puuttumaan ~9…10 % kapasiteetista :man_shrugging:
Suomessa on sähkö kalleinta historiassa ja historiallisen kylmää. Mielestäni olisi ihan paikka tutkivalle journalismille, että vähän kyselisivät perään unohtiko joku käynnistää Meri-Porin, Äänekosken ja Vuosaaren voimalaitokset tai jotain vai ihanko oikeasti sattumalta sähköyhtiöt eivät voi tuottaa sähköä normaaleita määriä ja JOUTUVAT myymään sitä muuta kapasiteettiaan ~20 kertaisella spot-hinnalla normaaliin verrattuna :man_shrugging:

28 tykkäystä

Eikö tuossa pitäisi verrata kiinteisiin sopimuksiin mitä seurantajakson alkuvaiheessa oli tarjolla? Nythän tuossa on verrattu lokakuun kiinteää tammikuun pörssisähkön hintaan?

3 tykkäystä

“Jossain tuulee aina.”. Paitsi silloin kun pitäisi ja investointicaset säätövoimaan heikkenee, koska tuulisähkö tekee sähköstä liian halpaa suuren osan ajasta. Säätövoimaan sopivaa puhdasta energiantuotantoa ei taida olla enää kuin vesivoima ja ydinvoima, joita vasta onkin vaikeaa rakentaa lisää. Sopivia jokia ei ole ja ydinvoiman rakentamisessa menee vuosikausia + maksaa ihan …sti.

Hankalaa tuntuu olevan. Mahdolliset hiili"vara"voimalatkin on ajettu ideologisista syistä alas.

5 tykkäystä

Itse olen ajatellut pörssisähköä niin että siinä voi voittaa muutaman sentin/kwh kun oikein ajoittaa ja kikkailee, mutta hävitä voi käytännössä rajattomasti kuten tämä päivä on osoittanut. Riski ja tuotto eivät mielestäni kohtaa.

23 tykkäystä

Mitä arvioitte, onko ainoa ulospääsytie tästä energiapulasta on saada kantaverkko kaatumaan?

Tällöin poliittisten selitysten antajilla ja konsulttien käsien heiluttelulla saataisiin aikaan tuulivoimaa riittävästi lähiviikoiksi.

Väistämättä taustalla kummittelee ajatus että tämä tilanne on tarkoituksellista, on tiedetty ettei olla omavaraisia ja myöskään ei ole haluttu sitä kun bisnekset kärsivät.

4 tykkäystä

Olipa kerran myös… turve.

17 tykkäystä