Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Kovat pakkaset iski sikäli hyvään kohtaan, että uudenvuodenaattona napsahti pari viikkoa vanhasta monosta nauhojen ylin lenkki poikki kiristettäessä, niin ettei sitä saanut tietenkään enää napakasti kiristettyä, vaan nilkka antoi joka potkulla periksi. Tasatönää sai lykittyä sentään, ettei tarvinnut hiihtämättä kotiin lähteä. Nyt on sitten kohta viikko venailtu vastausta reklamaatioon ja hiihtokelit ensi viikon lopulla paranemaan päin. 300€ Rossignolin monot ja hädin tuskin 50km hiihdetty, ranskalaiseen ei pidä näemmä luottaa hiihtovermeissäkään.

16 tykkäystä

Negatiivinen on positiivista.

2 tykkäystä

Iltalehden mukaan:

"Päivi tienaa lähes 7 000 euroa kuussa, nostaa myös Kelan asumistukea – Someraivo ei haittaa

Instagramissa budjetointivinkkejä jakava Päivi Rantanen joutui kohun keskelle asumistuestaan."

“Sosiaalipummeja!” kommentoi Juurikin yrittäjäystävä, kun kuuli että yrittäjien eläkealivakuutus maksaa yhteiskunnalle 300 M€ vuodessa. Täytyypä kysyä, mitä mieltä hän on, kun kuulee tästä yrittäjien asumistukivekslauksesta.

Miksi niin moni yrittäjä on sosiaalipummi? Yksi heistä tässä syyttää järjestelmää tyyliin “pakko oli ottaa se, mikä ei itselle varsinaisesti kuulu, kun oli niin hyvä tilaisuus”. Missä moraali? Missä peili?

Nyt Juurikki muistaa, miksi ei oman yrittäjyyden aikana viihtynyt yhtään muiden yrittäjien pippaloissa.

Päivi Rantasen kunniaksi voi sanoa asian julkituomisen ja toiveen, että järjestelmää muutettaisiin siten, ettei tämä olisi mahdollista. Suomen Yrittäjät, mitä mieltä olette? Onko syytä laittaa kilpailua vääristävät yrittäjät ruotuun?

13 tykkäystä

Aki ja Alan vievät Suomen kulttuurielämää eteenpäin. Ei maksumuuria :slight_smile:

YHDYSVALTALAISTEN elokuvakriitikoiden yhdistys National Society of Film Critics on valinnut Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet viime vuoden parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi.

8 tykkäystä

Se vain on niin että suomalainen jäyhyys/ vähäpuheisuus/ nurkkaan tuijottelu- näkemättä mitään- on niin kummallista maailmalla, että se kääntyy taiteeksi. Me emme vain sitä tajua, kun se on meidän normaalitila. Tavallaan hassua.

22 tykkäystä

Valmet-ketjusta:

Näinhän se on. Tähän liittyen kuitenkin vielä pari varmistuskysymystä, johin ystävällisesti pyydän vastausta:

Isoista yhtöistä laaja raportti julkistettiin kesällä Nordeasta (12.6.2023) ja Sammosta (14.6.2023).

Molempien kohdalla yhtiösivulla on vakiomaininta “Inderesin laaja raportti on syvällisin asiakasyhtiöstämme tehty tutkimus.” Nordean osalta kyse on seurannan aloituksesta. Onko Nordea siis yhtiöasiakas, josta laajoja raportteja tulee vastedeskin noin 1-1,5 vuoden välein?

Sammon laajan raportin etusivulla sen sijaan lukee "Tämä raportti on Sampo Oyj:n maksamaa korvausta vastaan tuotettu yksittäinen
analyysiraportti. Inderesin ja Sampo Oyj:n välillä ei ole sopimusta jatkuvan
osaketutkimuksen tuottamisesta" Tämä varmaankin tarkoittaa, ettei Sampo ole yhtiöasiakas, joka maksaisi Inderesille jatkuvasta seurannasta?

Nordean seurannan aloitus: https://www.inderes.fi/files/48b5aacf-d517-4b5a-b779-e6d8d6c1bf51
Sammon laaja raportti: https://www.inderes.fi/files/bd0819e8-cbca-4411-8710-91c2d8949ccc

(Voi siirtää parempaan ketjuun, jos tarpeen.)

2 tykkäystä

Pahoittelen, jos vastaan jotenkin väärin ja/tai epäselvästi. :slight_smile:

NORDEA

Eli Nordeasta tulee jatkossa yhtiörapsat, mutta ei laajaa rapsaa:

SAMPO

Ei maksa analyyseistä. Sammosta tulee jatkossa yhtiörapsat, mutta ei laajaa rapsaa. :slight_smile:

15 tykkäystä

Isot kiitokset Sijoittaja-alokas! Oli mennyt nuo vastaukset ohi tai olin jo unohtanut. Pahoittelen turhaa kysymystä. :blush:

EDIT: Toimitusjohtajan @Mikael_Rautanen vastaus on joka tapauksessa varsin oleellinen ja selventää pidemmän aikavälin kehitystä, vaikka asiaa onkin jo strategiassa käsitelty. Kertaus on meille kaikille - tai ainakin minulle - tarpeen.

6 tykkäystä

Ei mitään, ilo on olla avuksi. :slight_smile:

Ei tarvitse pahoitella ollenkaan, vaikka käytän valtavasti Inderesin palveluita ja pyörin Foorumilla niin piti itse varmistaa sekä tarkistaa.

Väitän, että harvempi foorumilainen olisi tähän osannut suorilta käsin vastata. En ainakaan minä olisi osannut. :slight_smile:

8 tykkäystä

Toiveena isoille lehtitaloille ja eritoten Suomen suurimmaksi päivälehdeksi itseään kutsuvalle lehdelle. Tarkistakaa valuuttakurssit ennen julkaisua… iloisesti taas kruunut käännetty euroiksi lähes 1/1 kurssilla vaikka lähempänä 1/12 kurssien suhde… Tätä ei pitäisi päästä tapahtumaan… monenko ihmisen läpi artikkelit menevät ennen julkaisua? Kyseinen artikkelissa kerrottiin mm. Ruotsin puolustusmäärärahojen budjetin nostosta tuleville vuosille… Edit: ja artikkeliin korjattu oikeat luvut vajaa puoli tuntia alkuperäisen julkaisun jälkeen… kuinka paljon aikaa säästyisi kun asia oltaisiin tehty jo ennen julkaisua… tämä on turhaa ja maksaa aikaa ja rahaa: mittaa kaksi kertaa ja sahaa kerran, opetettiin ennen, samaan pitäisi päästä media-alallakin…

6 tykkäystä

Tämä kuuluisi ehkä sijoitusstrategia ketjuun, mutta minulla on 100 välilehteä auki, olen lukenut kymmeniä tunteja foorumeita ja lomani aikana yhteensä varmaan toista sataa tuntia, olen lukenut yhtiöiden sivuja ja raportteja sekä katsonut youtube-videoita.

– > Huomenna markkina aukeaa ja teen jonkun impulsiivisen ostopäätöksen, jolla ei ole mitään tekemistä tämän “tutkimustyön” kanssa. Suljen auki olevat selaimet vähin äänin, vaivihkaa, ikään kuin salaa itseltäni. Yskäisen kerran, katson ikkunasta että onpas kaunis sää, laitan koiralle kaulapannan ja lähden ulkoilemaan. Alan odotella ensi kuun palkkaa.

98 tykkäystä

Aikanaan yliopistolla oli luennoitsimassa suurehkon suomalaisen konepajan uuden tehtaan investointipäätöksessä mukana ollut työntekijä. Kertoi kuinka sijaintia harkitessa eri sijaintivaihtoehtojen ominaisuuksia pyrittiin määrittelemään erilaisilla kvalitatiivisilla ja kvantitatiivisilla harjoituksilla. Ja lopulta investoinnin sijainti päätettiin fiilispohjalta.

18 tykkäystä

Pyysing puhuu mm. Inderes-efektistä. Täytyy sanoa että joskus nuo Pyysingin rehevän hauskoiksi tarkoitetut ilmaisut eivät ihan uppoa minuun, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia.

24 tykkäystä

Mitä, eikö Tinderin bioon päässytkään tämä?

“Osake nousi pörssiaamunavaukseen kuin Pekka Lundmarkilla nuorempana.”

11 tykkäystä

Kuuntelin juuri tänään, kun kolumnissa esillä ollut Puttonen oli Karon Grillissä vieraana. Oli muuten hyvää asiaa mainituista tehokkaista markkinoista. Kannattaisi Pyysinginkin kuunnella. :wink:

Tekee mieli julistautua Pyysingin mainitsemaksi indeksisijoittajaksi, joka ei ole ainakaan olennaisesti polttanut näppejään osakemarkkinalla. Olen vain todennut sen asian, että minulla on korkeintaan pari tuntia päivässä aikaa tutkia fundamentteja ja osakemarkkinalla kisaan käytännössä pelkästään täysipäiväisiä sijoittajia vastaan. Indeksin voi piestä ottamalla olennaisesti indeksiä korkeampaa riskiä, mutta onko se vielä taitoa… Puttonen tosin sanoo alla olevalla videolla, että useimmat sijoittajat päihittää jo sillä, että ei ole “tyhmä”.

14 tykkäystä

Oi niitä aikoja… :saluting_face:

Sitten muisteloa pidemmältä ajalta. :slight_smile:

8 tykkäystä

:smiley:

Minullakin on vastaavanlainen kokemus.

Kauan sitten silloisessa melko suuressa yhtiössä päätettiin uusia laskutusjärjestelmä. Tätä varten perustettiin parinkymmenen huippuasiantuntijan työryhmä määrittelemään laadulliset kriteerit järjestelmävaatimuksista.

Työtä tämän toimittajan valitsemiseksi tehtiin paljon. Kun oli sitten saatu haastattelut päätökseen ja valittu (ei edes kallein) toimittaja, tämä ilmoitettiin johtoryhmälle.

Johtoryhmä käsitteli ehdotuksen ja veti punakynällä kaikki yli ja valitsi mitään mistään ymmärtämättä halvimman. Osaatte varmaan arvata täyttikö järjestelmä vuosien jälkeen odotukset (käyttäjien ja asiakkaiden) :joy: Ja kyse ei ollut mistään valtion tai julkkarin IT-hankkeista, jotka kaikki menevät pieleen.

23 tykkäystä

Tuli sitten Kauppalehteenkin tämä kai alun perin Talouselämässä julkaistu juttu foorumilaisesta @Aili :sta, lienee maksumuurin takana, voi olla, että on jo aiemmin jaettu: Aili Järvinen sijoittaa satoja euroja joka kuukausi: Paljastaa nyt salkkunsa sisällön ja häpeäpilkun | Kauppalehti

Paljastetaan kuitenkin otsikon häpeäpilkku :slight_smile:

”Iso osa salkustani on plussan puolella, osa ihan komeastikin. Spinnova on miinuksella ja saa olla salkussa, mutta onhan se minun häpeäpilkkuni.”

@Aili :n ajatuksia voi joka tapauksessa lukea ihan ilmaiseksi @Sijoittaja-alokas haastatteluketjusta, jollei satu olemaan Kauppalehden tai Talouselämän lukuoikeuksia.

23 tykkäystä

Vaikka tavallaan toivoisinkin, että pohjia ei olisi vielä nähty, niin täytyy myöntää, että olisi kyllä kunnon jännäkakat lahkeessa, mikäli salkun arvo laskisi esim -10% päivässä. Saisiko sitä kuitenkaan mitään ostettua vai olisiko vain “peurana ajovaloissa”? :thinking::man_shrugging:

4 tykkäystä

Oli nuo aikoja, kärvistelin Saigonin helteessä ja salkku suli garseaa vauhtia ja noihin aikoihin osui myös salkun oma ATL yhdelle päivälle (2020-03-12) :see_no_evil:

38 tykkäystä