Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Golfin ystäville LIViä ilmaiseksi LIV Golf MAYAKOBA Round 2 Feb 03, 2024 (youtube.com)

Eilen Niemann pisteli kierroksen 59. Tourille liittyi tällä kaudella Jon Rahm.

VPN? Samoojaa näytettiin heti puttaamassa…

6 tykkäystä

Ei perkele näy Espanjassa, pitää vielä yrittää jos saisi näkymään jollain kikalla…

1 tykkäys

Kävin ihan samanlaisia tunteita läpi, kun “investoin” (=tuhlasin) ison kasan euroja autoon. Tämä päätös kuitenkin perustui aika pitkään harkintaan. Tein laskelmia siitä, että jos laittaisin jonkun “rupu-auton” vs. tämän nykyisen, niin miten tämä näkyisi varallisuuden kehittymisessäni ja kuinka paljon se haittaisi minua matkalla kohti taloudellisia tavotteitani?

Totesin, että ei juuri mitenkään. Onni on, että olen aloittanut nuorena, omaa jo kohtalaisen kokoisen salkun ja ansiotulot ovat melko turvattuja. Lisäksi äidin kuolema nuorena opetti jo sen, että kaikkea ei kannata vain säästää ja varailla sinne +50v ikäluokkiin kun voi alkaa höllätä. Et välttämättä elä sinne asti :man_shrugging:

45 tykkäystä

Täytyykö sijoittaa yrityksen kautta, jotta voi saada ammattisijoittajan statuksen vai onnistuuko yksityishenkilönä? Onko näissä yleensä millaiset pääomavaatimukset?
Voitteko “suositella” jotain PE-rahastoja?

Only for you: “Varma tuotto, 20 % vuodessa ja ihan jokaisena vuonna” :grinning:

19 tykkäystä

Joukko-opista on luovuttu, mutta nykykouluissa ei ilmeisesti enää edes opeteta matematiikan perusteita. Internetissä velloo poskettoman valtava väittely oheisesta Reddit-meemistä:

Vaikka oikea vastaus on tietysti ja ilmiselvästi 2, niin valtava määrä matematiikkaa opiskelleita ihmisiä luulee virheellisesti sen olevan ±2 ja kivenkovaan huutaa olevansa oikeassa. Ihmisten kanssa argumentointi on siitä mälsää, että vakuuttava valhe toimii aina paremmin kuin sellainen totuus jota ei haluta uskoa :frowning:

16 tykkäystä

Epäilemättä :grin: Kävin heti tuoreeltaan kuuntelemassa Ben Felixin turinat aiheesta, ettei tarvi suotta innostua.

7 tykkäystä

Matikassakin on aika paljon kyse sopimisesta. Tuon kaltaisten meemien tarkoitus on saada vain ihmiset tappelemaan oikeasta vastauksesta.

Jos on matikan tunnilla käsiteltävä lasku kaava,
5-√4 = 5-2 = 3

Ei ole tarvetta tutkia mahdollisuutta

5-√4 = 5-(-2) = 7

koska niin on vain sovittu ja kyse on periaatteellisesta laskemisesta.

Kuitenkin…

Jos lasketaan yhtälö,

4-x^2 = 0
X^2 = 4
x = ±2

Koska halutaan selvittää, mitkä itsellään kerrotut x:n arvot saavat aikaiseksi numeron neljä.

Jos kuitenkin tiedetään, että x on omenien lukumäärä korissa eikä saldo pankkitilillä. Voidaan katsoa tilanne riippuvaisesti ja määritellä, ettei omenien lukumäärä voi mennä miinukselle vaan sen on oltava vähintään nolla.

Silloin myös voi jättää huomioimatta sen miinuksen.

Matikka, kun on vain työkalu ja sisältää lukemattoman määrän sopimukseen perustuvia periaatteita jokainen voi itse päättää, onko oikein sanoa.

√4 = 2
Vai pitääkö huomioida
√4 = ±2

Koulussa matikan tunnilla ensimmäinen on oikein, mutta koulu antaakin meille vain työkaluja, joita me sitten myöhemmin päätetään, miten käytämme.

Noiden twiittien tarkoitus on vain saada ihmiset tappelemaan keskenän. On luontaista haluta varma vastaus varsinkin matematiikan yhtälöön.

20 tykkäystä

Mutta kun tässä ei ole kyse sopimusasiasta vaan funktiolla voi määritelmän mukaisesti olla yhteen argumenttiin vain yksi vastaus. ±2 voidaan siis automaattisesti hylätä tuohon neliöjuurilaskutoimitukseen liittyen, koska se sisältää kaksi vastausta :smiley:

Tästä jää ne kriittisimmät pari vaihetta välistä

4-X^2 = 0
X^2 = 4
√(X^2) = √4
|X| = 2
X = ±2

Nyt jos mietit että √4 on vain nopeampi merkintätapa tarkoittamaan 4^0,5 niin eihän positiivisen kantaluvun korottamisesta potenssiin voi tulla vastaukseksi miinusta mitenkään.

4^0 = 1
4^1 = 4
4^0,5 on positiivinen luku näiden välillä eli 2.

Tähän on vielä erikseen kerrottu oikea vastaus Wikipedian neliöjuurta käsittelevän artikkelin etusivun alussa. Sehän vasta hulluksi menisi jos jokaisella ihmisellä olisi omanlaisensa matemaattinen notaatio, joka pitäisi vain hyväksyä :cowboy_hat_face:

22 tykkäystä

Tässä ihmisillä sekoittuu ilmeisesti mistä se negatiivinen ratkaisu mahdollisuus oikein tulee ja jotenkin assosisoi sen nelijuureen vaikka pitäisi katsoa luvun kertomista itsellään joka hävittää sen mahdollisen miinusmerkin.

4 tykkäystä

Täällä keskustelua siitä kannattaako ostaa asioita vai säästää. Hyvä aihe. Nimittäin nyt kun olen tukvasti keski-ikäinen niin olen ehdottomasti sitä mieltä että nuorena kannattaa ostaa jos vain on mahdollisuus. Jos käykin niin kuin itselleni, että ajatusmaailma kääntyy niin, että ei se hieno auto ehkä teekään elämästäni yhtään sen parempaa. Se elämän hyvyys tuleekin ennemmin sisältä kuin ulkoa. Kyllä se hieno auto voi lämmittää vähän aikaa mutta sitten huomaa ettei mikään muuttunut. Nuorena siis kannattaa kokeilla, jos siihen on mahdollisuus.

2 tykkäystä

Tällä opilla voi sitten seuraavassa elämässä säästää tuhlatut autorahat ja laittaa ne suoraan nasdaqiin kasvamaan korkoa korolle jo nuorena.

Tarkennetaan nyt sitä, että ei kaikkea kannata laittaa menemään. Kirjoitinkin tuossa, että jos on mahdollisuus. Elämä ei ole mustavalkoista. Väliin mahtuu iso määrä harmaan sävyjä.

4 tykkäystä

Tämä Seppo Saarion vihje on niin perustavalla tavalla väärin. :joy:

Nyt en kritisoi sinua, vaan tätä lainaamasi teosta jota ”Pörssiraamatuksi” kutsutaan. (En ole vieläkään lukenut tuota teosta, mutta lainaukset siitä eivät kannusta siihen ryhtymäänkään vaikka kirjalla on omat ansionsa suomalaisten sijoitusinnokkuuden ruokkimisessa.)

(LISÄHUOMIO: myöskään Pörssiturska ei niele tuota Saarion kommenttia ja tämä kirjoitus kritisoi Saarion vihjettä, ei Turskan kommenttia :warning:)

Yhtiön arvo kasvaa sen tuloksen mukana, kun tulosta voidaan kasvattaa kannattavasti.

Sijoittajat voivat laittaa rahansa minne tahansa muualle, siksi rahalla on kustannus.

Yleensä osakkeilta vaaditaan 8-10 % tuottoa.

Täten, keskimäärin, liiketoiminta mikä pystyy investoimaan yli 10 % tuotolla pääomiaan luo arvoa ja kasvattaa osakkeen arvoa.

Osinko on seuraus kannattavasta liiketoiminnasta mistä jää yli jakokelpoisia varoja.

Ennen osingoksi muuttumista se on rahaa firman tilillä, jonka omistajat tietenkin jo omistavat.

Tietysti tuon lausahduksen voi ymmärtää anteliaasti niin, että vapaan kassavirran kasvu (mistä osingot maksetaan) on osakkeen arvonnousun peruste.

Mutta kaikin puolin typerä muotoilu. Miksi Berkshire Hathaway on tuottanut +20 % per annum viimeiset 65 vuotta tai miksi Monster Bewerage on noussut satoja tuhansia prosentteja ilman merkittävää osingonmaksua? :joy:

Osinko on vai rahan siirtoa taskusta toiseen minkä omistaja jo omistaa. Kivalta se tuntuu mutta osakkeen arvoa se EI aja. Ei vaikka osinkopuolueen jäsenenä haluaisi toisin ajatella.

82 tykkäystä

Tiedän nuo laskukaavat ja onhan se siis juuri näin, kun jäädään lukiomatikkaan kiinni.

Koitin nostaa esille sitä, että matikassa, kun sovelletaan tai mennään syvemmälle matematiikkaan säännöt alkavat muuttumaan ja monimutkaistumaan.

Esimerkiksi eihän meidän todellisuus ole kolmiuloitteinen, eikä ajan tarvitse olla se neljäs.

Esimerkiksi voit mallintaa kulhon korkeampiin ulottuvuuksiin ja määrittää siinä sijaitsevan hiukkasen sen mukaisesti.

Usein insinöörimatikassa kolmiulotteinen maailma riittää, koska niin on sovittu ja se on monelle helpompi assosioida. Kun mennään korkeampiin ulottuvuuksiin, intuitiivisuus alkaa katoamaan.

Itse näen asian niin, koska meidät on koulutettu kolmeen ulottuvuuteen. Ei ajattelemaan maailmaa esimerkiksi viidelläkymmenellä eri ulottuvuudella.

Matikka on työkalu ja sen lainalaisuuksiin pitää tietenkin luottaa.

On hyvä ymmärtää myös, että lukiomatikka tosiaan jää hurjasti kesken. Eikä pitkämatikka ole mitään ylätason. Toisin kuin aina välillä näkee vaitettävän.

Se on hankalaa ihmisille, jotka ovat tottuneet ajattelemaan, että aina löytyy vain yksi vastaus.

Pitää myös muistaa, mitä lasketaan ja mitä varten.

14 tykkäystä

Tosiaan juurimerkkiä taidetaan yleensä käyttää vain ns. päähaaralle. Uskoisin sekaannusta aiheutuvan siitä, että “n. juuri” taas voi olla mikä tahansa ao. ratkaisuista. Sivuhuomiona, että laskuissasi |x|=2 taitaa olettaa kyseessä olevan reaaliluku…

1 tykkäys

(Asia aukeaa viimeistään sitten kesällä)

10 tykkäystä

Eli voidaan tulla tulokseen, että oikea vastaus on Schrödinger-2 ?:smile:

1 tykkäys
3 tykkäystä

Jos BHssa päätettäisiin ettei yhtiö tule koskaan jakamaan osinkoa tai muutenkaan siirtåmään rahaa omistajien taskuun, eroaisiko se enään oleellisesti vaikka dogecoinista?

DDM arvo on 0 ja kun yhtiö 2000 vuoden päästä menee konkurssiin ei se ole tietenkään tuottanut omistajan taskuun mitään, ellei sitten joku spekuloija ole mennyt maksamaan itse osakkeesta enemmän.

5 tykkäystä