Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Jostain se on ilo revittävä jos ei Hesulista… taas mennään :fire:

3 tykkäystä

Joo, mun käppyrästä poistettu vuokrainflaatio, koska CPI-raportin vuokraluku on ihan huuhata eikä kuvaa millään tavalla miten hinnat ovat kehittyneet viimeisen 12 kk aikana. Kun tarkastellaan kaikkia muita inflaatiokorin kategorioita, niin vuositason inflaatio on tuon 1,5 %.

Ei ole mitään yleistä inflaatio-ongelmaa. Toki löytyy kategorioita, joissa hinnat nousevat keskimääräistä nopeammin. Ja sitten löytyy niitä, joissa hinnat jopa laskevat. Eli täysin normaalia inflaatiokehitystä.

Tässä tuo sama inflaation kontribuutiograafi, jonka Verneri postasi, mutta tässä on erikseen eriteltynä shelter. Sen kontribuutio on peräti 2,0 %… eli se on ainoa asia, joka saa inflaatioluvun näyttämään korkealta.

Jotta osakkeen tekninen kuva kääntyisi vahvaan nousutrendiin, täytyisi hinnan olla kaikkien liukuvien keskiarvojen päällä. 200 liukuva on nyt hinnassa $37, kun osake on hinnassa $24. Osakkeen pitäisi siis nousta yli 50 %, ennen kuin voin ostaa, jos odotan teknisen kuvan kääntymistä.

Nyt jos oletan ja toivon, että osake moninkertaistuisi sanotaan vaikka 150 dollariin, niin menetän satojen prosenttien arvonnousun, jos ostan osaketta vasta ylempää.

Oma näkemys on, että osake on nyt väärinhinnoiteltu, joten mieluiten ostan halvemmalla kun kalliimmalla. Tässä sijoitushorisontti on vähintään 3-5 vuotta, joten silläkään ei niin merkitystä, jos osake kulkisi vielä hetken aikaa väärään suuntaan.

30 tykkäystä

Veroilla rakennettu palkkakone kertoo seuraavaa :point_up_2:

3 tykkäystä

Alkas olee aika härski meno sijoitusmeemiketjussa :joy::joy:

10 tykkäystä

Nvidia ilmoitti jokunen päivä sitten vähemmistöosuuksista eri yhtiöissä ja ihan uteliaisuudestani kiinnostuin tutkimaan yhtiöitä, millaisissa yhtiöissä Nvidia näkee potentiaalia. Yksi yhtiö salkussa on Nano -X imaging, jonka liiketoiminta on yllättävän samankaltainen kuin meidän kotopörssin Aiforialla. Nanolla on ehkäpä hieman laajempi tarjooma kokonaisuudessaan lääketieteen alalla, mutta viime kädessä se tarjoaa myös röntgenkuvien tekoälyavusteista skannausta, vähän samoin kuin Aiforian ohjelmisto skannaa kudosnäytteitä mm. syöpien varalta. Pitäisikö koittaa vinkata Nvidialle Aiforiasta että vaikka tämä hesuli nyt on mitä on, niin ehkä täältä yksi potentiaalinen tulevaisuuden voittaja löytyisi heidän makuunsa :smiley: Nanolla toki markkina-arvoa jo se reilu 500 miljoonaa kun meidän Aiforialla sitä löytyy vähän alle 100 miljoonaa. Mutta kuitenkin hyvin samankaltaisia yhtiöitä, vähän liikevaihtoa suhteessa vielä mutta molemmissa on merkittävää potentiaalia tulevaisuutta ajatellen.

6 tykkäystä

Kyllähän tästä melkoiset uhkakuvat nousee mieleen.
→ Kiina päättää kokeilla onneaan Taiwanin suhteen.
→ Jenkit sanoo Kiinalle “soosoo”.
→ Kiina sanoo “soosoo itelles” ja sammuttaa nosturit.
→ Siinä on jenkit huuli pyöreänä, kun ei tavara pahemmin liiku. :thinking:

Ja tuokin mokoma meni kiinalaisille (RIC). :no_mouth:

“80% of US ports use chinese cranes.”
“They’re collecting data. What they’re using that data for is the question”.

4 tykkäystä

Aamulla katsoin salkkuun. Hesuli oli muistaakseni plussalla, minun salkkuni miinuksella.
Illalla katsoin salkkuun. Hesuli oli miinuksella, minun salkkuni raketoi SMCI:n (vain keskisuuri positio jäljellä) +30% myötä.

Miksei kukaan kertonut, että tuo kuplan puhkeaminen kestäisi vain kolme (pörssi) päivää, olisin tankannut lisää :smiling_face_with_tear:

8 tykkäystä

Inflaatiokeskustelussa on tänä päivänä hauskaa, että käytännössä riippuen mitä dataa katsoo voi kaivaa hyvin erilaisia näkökulmia.

CPI (sis. energian ja ruoan) ilman shelteriä putoaa. Toisaalta sitä painaa aika paljon tavarat, joissa on tällä hetkellä suoranaista deflaatiota. Kauan näin tulee jatkumaan, vaikea sanoa.

Kuten yllä mainitsin, core services ilman shelteriä pysyy sitkeästi 4 % tuntumassa viestien hintapaineista palvelualoilla. Se on ongelma, koska työvoimaintensiiviset palvelualat ovat iso osa taloutta.

Tässä on vielä supercore uudelleen ilman shelteriä ja shelter. Vaikka shelterin vauhti hyytyy, muut palvelut ovat lähteneet takaisin nousuun:

Myös “trimmattu” inflaatio, mistä putsataan % eniten muuttuvat erät pois ja on eräänlainen tapa hahmottaa mihin inflaatio on menossa, on kääntynyt väärään suuntaan:

Myös palkat kasvavat aika nopeasti. Tämä on ihan jees, koska ne kasvavat inflaatiota nopeammin eli reaalitulot kasvavat. Toisaalta palkoista onkin varaa maksaa sitten korkeampia hintoja…

Konsensus odottaa inflaation nopeahkoa laskua keskuspankkien 2 % tavoitteeseen. En sano etteikö se sinne olisi menossa, mutta tie tulee jatkumaan pomppuisena. Pörssille tämä luonnollisesti ei ole ongelma, ellei inflaatio lähde pysyvästi väärälle uralle.

Maailmantalous on kiihdyttämässä myös hissukseen (jos katsoo esim. ostopäällikköindeksejä ympäri maailmaa), mikä on hyvä mutta sekin toisaalta tukee inflaatiopaineita kysynnän kiihtyessä.

21 tykkäystä


IMG_3948
Free my man, he ain’t do nun wrong

28 tykkäystä

Harmi, että @Hieroja unohti laittaa mustan laatikon siihen Nvidia-härän kikkelin eteen. Karhusta ei mielestäni strategisia paikkoja näkynyt.

7 tykkäystä

Poimimalla niitä kategorioita, joissa hinnat nousee voi kyllä näyttää inflaation olevan jonkinlainen ongelma. Tai sitten voi tehdä deflaatiocasen näyttämällä esim. pelkkää goods-inflaatiota.

Mun mielestä CPI less shelter on aika oiva tapa katsoa koko inflaatiokuvaa, kun siinä on kaikki muut kategoriat mukana, paitsi vuokrat, joiden luku ei kerro mitään hintojen kehityksestä viimeisen 12 kk aikana. Sen takia se on pakko ottaa pois. Tai voi sen korvata myös reaaliaikaisesti vuokrien muutoksista kertovalla datalla. Lopputulos on sama, inflaatio on alle Fedin 2 % tavoitteen.

Edellinen pätee viimeisen 12 kk hintakehitykseen. Voiko inflaatio kiihtyä uudestaan nykytasolta, kun/jos taloudet piristyy? Kyllä, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole kiihtynyt yli 2 % vuositahdin.

17 tykkäystä

Se oli Dow Jones Industrial Average härkä. Työ keskityitte ihan väärään seikkaan siinä :point_up:

14 tykkäystä

Kysyikö joku torstai-illan kunniaksi sijoitusviisautta? Eikö? Kas tässä silti yksi, tarjoajana RCI Hospitality Groupin toimari Eric Langan. Jos Hesulin börden mörnintä ottaa päähän, ehkä tämä seuraava lainaus saa paremmalle tuulelle. Alla myös linkki haastatteluun, josta tämä on otettu.

Pääoman allokointia yltiöpäisesti korostavalta Langanilta kysyttiin siis videolla, että “haluaisitko mielummin, että osakkeesi treidaisi 4 % vai 25 % vapaan kassavirran yieldillä?” Vastaus on suoraan sanottuna legendaarinen.

This is a great question. […] In that scenario, I win either way. And our long-term shareholders win either way. If it’s 25 % yield, we’re gonna buy back stock. So, anybody who’s holding long term is going to get that gain, right, the free cash flow per share yield is gonna start growing 25 percent, because we’re just using the free cash flow and investing at a 25 % yield, because we know what our existing assets are. If it’s a 4% yield, now, we’re going to buy stuff at 5 times where we’re trading at, 25 times, so we’re going to be able to go in there and really make unbelievable deals which will be great for our long-term shareholders. So, I always say… I win, I win, I win, that’s why we’re playing. We win, the long-term shareholder wins."

“The only time it hurts us to be a publicly-traded company is when we are 100% fairly valued, or not “off enough” that we can take advantage one way or another. But if we can take advantage of both of those yields, both those yields are great opportunities to take advantage of.”

Yli- tai alihinnoitteluista voi siis hyötyä, kun sen a) tunnistaa, ja b) hyödyntää oikein. Langanin bisnes ei ehkä ole kaikkein ihailtavin, mutta hän on etenkin viime vuosina elänyt niin kuin opettaa ja hyödyntänyt sekä alihinnoitteluja ostamalla osakkeitaan takaisin, että printannut osaketta huipuilla yritysostoja varten (ja ostanut sittemmin osakkeita takaisin halvemmalla). Osake on noin viisinkertaistanut viimeiseen 10 vuoteen, eli pääomaa on selvästi allokoitu fiksusti.

Helsingissä tupataan hinnoittelemaan yhtiöt enimmäkseen alakanttiin, mikä on ainakin Langanin mukaan verrattavissa jouluaattoaamuun. Se on yhtiölle huikea tilaisuus tuottoisaan pääoman käyttöön - tätä voi muistella lämmöllä seuraavalla kerralla, kun P/E 6:lla treidaava kasvuyhtiösi päättää jakaa lisäosinkoa tilikaudelta. :wink:

13 tykkäystä

Ainakin Aiforialle Nvidia on jo tuttu :smile::+1:t2:

21 tykkäystä

Mistä lyödään vetoa, että tämä ei tule salkussa näin pitkään pysymään

14 tykkäystä

Näyttää siltä, että meidänkin taloutemme mörni lamakuopasta nousun jälkeen jonnekin 2002 paikkeille ja lähti sitten hurjaan nousuun. Ihan näinhän ei reaalitaloudessa käynyt, mutta kun dollari ensin vahvistui ja sitten heikkeni, niin siltä näyttää. (tai euroissa ilmaistuna päinvastoin)

2 tykkäystä

Ei ole minulle tuttua alaa mutta huomasin että nimimerkki Jackfin kirjoitti juuri eilen parista muusta kulta-streamingyhtiöstä arvosijoitusketjuun: Arvosijoittaja - mitä osaketta tähyät? - #190 käyttäjältä Jackfin

1 tykkäys

Hesulissa on vähän erilainen Magnificent seven…

39 tykkäystä

Ei viestiä ilman hassunhauskaa lempinimeä Helsingin pörssistä. :man_facepalming:

3 tykkäystä

Tuo Hesuli sopii hyvin tuolle kyntävälle reunapörssille🤣

16 tykkäystä