Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Tässä on kyllä totuuden siemen. Kohtuus kaikessa on hyvä ohjenuora.

3 tykkäystä

Vinkkinä Damodaraniin ensimmäistä kertaa törmääville, että kaveri on laittanut maailman parhaat valuoinnin luennot nettiin ilmaiseksi kaikkien katseltavaksi :muscle:

29 tykkäystä

Tämä on vain ja ainoastaan kohteliaisuus, mutta huomaa noista Damodaranin videoista, keneltä olet retoriikkaa ja tietynlaista kärkkäyttä oppinut ;). Love it!

3 tykkäystä

Nuukana miehenä olemisen hyvä puoli on siinä, kun kerran viet kumppanin viettämään treffipäivää elokuviin (lahjaksi saaduilla lipuilla) ja syömään (buffettiin, jokainen maksaa itsensä.) sekä tuot kaupasta lounastarpeet töitä varten (asioita joita tämä olisi itsekin ostanut, mutta et kitise hinnasta kuten normaalisti.) niin nyt ollaan varsin tyytyväisiä taas pitkään ja pärjätään varmaan puolisen vuotta, jos en väärin veikkaa.

Vähän se kyselee, että kuka olen ja mitä olen tehnyt Agentti_Omenalle. Tokkopa tuota tarvitsee kertoa, että osingothan ne on miehen näin joviaalille ja suorastaan avokätiselle tuulelle saaneet.

#Osinkopuolue_Mainos

Why I Love Dividends (And Why You Should Too) — DIYwealth

34 tykkäystä

Joo täytyy myöntää että Damodaran on mulle sijoittamisen oppi-isistä ehdottomasti tärkein ja kuuntelemalla jo pari luentoa pääsee Excel-hinkkaamisen taakse ymmärtämään mistä yhtiöiden arvostamisessa ja fundasijoittamisessa oikeasti on kyse.

Nyt kun päästiin puhumaan vaikuttajista, niin Trade the Matrix on opettanut myös paljon asioita sijoittamiseen liittyen niihin juttuihin mihin Damodaran ei kykene, eli hinnoitteluun, treidaukseen ja sijoittajien käyttäytymiseen. Kunhan muistaa vain ohittaa noi 4th turning höpinät ja makrohöpinät, joissa ei ole päätä eikä häntää. Treidaajat valitettavan usein haksahtavat makron väärinymmärtämiseen.

(Jos englanti ei taivu, niin myös Tontsan treidinurkka on mahtava paikka opetella miten treidaus toimii https://www.youtube.com/@Tontsantreidinurkka)

Paras sijoituskirja mitä on tullut luettua ja eniten vaikuttanut myös omiin ajatuksiin on kuitenkin ollut Sinuhe egyptiläinen, mikä opettaa jo yhdellä lukemalla kaiken tarpeellisen sijoittamisesta pidemmällä aikavälillä eri syklien ylitse. Sinuhe meinaa kirjan aikana useasti kuolla sattuman takia ja myös huonoihin päätöksiin. Hän tekee valtavia omaisuuksia ja häviää ne sitten taas muutamassa hetkessä. Maailma muuttuu hänen ympärillään, mutta ihmisluonto säilyy samanlaisena läpi aikakausien.

Näitä kolmea mä suosittelen kenelle tahansa sijoittajalle lähtökohdaksi sijoittamiseen. Sitten kun nuo kolme on hallussa, niin pitäis kyllä olla reilusti voitollinen missä tahansa markkinatilanteessa :cowboy_hat_face:

55 tykkäystä

Veikkauksia siitä missä liikkuu Mandatumin kurssi päivää ennen osinkoa eli 15.5?

  • 4.00-4.20
  • 4.20-4.40
  • 4.40-4.60
  • 4.60-5.00
0 äänestäjää

Näitä ei ainakaan kannata tarjota oikeasti hyviä tuotteita-ketjuun. Kaikki alle 20 vuotta kestävä on roskaa.

Ei enää. Kyllä ne ennen kesti, mutta kun matopeli ei kaikille riittänyt :slightly_frowning_face:

3 tykkäystä

Puhelimissa 20 vuotta kestäviä ei ole olemassakaan. Tai no, rauta voi kestää, mutta kukaan ei tue ohjelmistoa noin pitkään ja valitettavasti laitteet jotka ovat netissä tarvitsevat tietoturvapäivityksiä tai ennen pitkää kolisee nilkkaan.

Mutta tämä softatuen lyhyys on oikeasti iso ongelma varsinkin Android-puolella. Itsellä juuri tuo tilanne että muuten hyvin toimiva Oneplus 7 Pro on kohta pakko vaihtaa koska päivitykset ovat päättyneet. Viisi vuotta palvellut, eli ihan hyvin puhelimeksi.

2 tykkäystä

Tuttua asiaa, jota puhutaan erityisesti Seitsikon yhteydessä. :slight_smile:

https://twitter.com/MFHoz/status/1777034042031923243

8 tykkäystä

Näissä USAn osakemarkkinan keskittymisissä kannattaa muistaa, että muualla maailmassa raju keskittyminen on enemmän sääntö, kuin poikkeus.

Nokia pitkään Suomessa. Nyt isoimmat 15 firmaa Nordeasta Elisaan on ~75 % koko Hesulin markkina-arvosta.

Italiassa Unicredit, Stellantis ja Ferrari ovat yli 30 % pörssistä.

Samsung E-Koreassa… Olisiko ollut Kospista suunnilleen kolmanneksen?

Tanskassa on tietysti Novo Nordisk 2/3-osan painolla koko indeksistä (!!!). :smiley:

Jne. jne.

29 tykkäystä

Toinen mielessä pidettävä seikka on että 30 vuoden päästä pörssi on edelleen aika keskittynyt, mutta huipulla on todennäköisesti jotakin uusia tulokkaita, ja osa nykyisistä huippufirmoista on pahasti taantunut. Meistä aina tuntuu että nykyinen tilanne on pysyvä ellei ikuinen. Ainakin Apple ja Microsoft jyräävät edelleen vuonna 2050? No, Charlie Munger päivitteli joskus että jos joku olisi 80-luvulla spekuloinut että Kodak disruptoidaan täysin, sitä olisi pidetty absurdina.

Todennäköisesti this time is not different. Myöskään Microsoftin ja Applen markkina-arvoissa ei ole mitään ihmeellistä, arvokkaampiakin on nähty. Viime viikon Phoebus-blogissa oli mielenkiintoista historiaa arvokkaista yhtiöistä: Vko 14/24: ”Superyhtiöt”/rahaston arvo – Seligson

30 tykkäystä

Pakko arvostaa, miten ranskalainen käsiä heilutteleva romantiikan henkeä huokuva sielunmaisena on saatu printattua myös maan ydinasedoktriiniin. :smiley:

16 tykkäystä

Mun mielestä ei ole ollenkaan vaikea mielikuvituksen tasolla nähdä noita kaikkia disruptoitavan. Ei ne nyt varmaan kokonaan yrityksinä katoa, mutta mikäli Applen iPhonet ja iPadit korvataan täysin uudella laittetuotteella mihin he eivät kykene vastaamaan, vaikkapa Tehdas Oy:n valmistama ranteeseen puettava OmniDevice, niin ei tuokaan firma enää ole S&P:n huippua. OmniDevice kykenee tietysti myös tarjoamaan parempia hakutuloksia kuin Google ja kertomaan uusimmat juorut kavereista tehokkaammin kuin Facebook tai Linkedin ja arvokkaammilla täsmäkohdistetuilla mainoksilla. Jatkossa toimistotyöntekijät eivät muutenkaan istu avokonttoreissa näpyttelemässä Windows-läppäreitä vaan kaikki komennot annetaan OmniDevicelle, joka sitten toteuttaa tekoälypohjaisesti halutut komennot LibreOfficessa, ohittaen kokonaan Windows-ekosysteemin. Edes Microsoftin tietoturvapalveluita ei tarvita samalla tavalla, kun OmniDevice on ARM-pohjainen eikä siinä ole sisäänrakennettuna valtavaa määrää aukkoja, kuten GDPR 2.0-vastaisessa Windows-käyttöjärjestelmässä.

Harmi ettei Tehdas Oy ole vielä pörssissä… vai onko se kenties ovelasti piilotettu jollain toisella peitenimellä ja menee täysin megateknosijoittajien tutkan alla? :cowboy_hat_face:

41 tykkäystä

Tuli mieleen tuosta Kiinan patenttien lukumäärän noususta, että aiotaanko länsimaissa kunnioittaa Kiinalaisia patentteja kun sielläkään ei ikinä ole kunnioitettu muiden patentteja?

Vai ajatteleeko Kiina että nyt kun on ottanut länsimaat kiinni patenttivarkaudella, vakoilulla, protektionismilla, yms, että heidän toimintaa pitäisi kohdella meidän järjestelmissä yhtä reilusti kuin muitakin nyt tästä eteenpäin?

Kiina saa aina poimia rusinat simapullosta, kun pieni joukko omistavan luokan eliittiä haluaa tehdä bisnestä siellä. Olisi aika poistaa Kiinan etuudet erityisesti kehitysmaana ja alkaa vaatia vastuullisuutta.

12 tykkäystä

Tuli jatkettua vanhemman Sampan elinkaarta useammalla vuodella Lineage OS:n kanssa. Viimein joutui jättämään luurin eläkkeelle kun muisti vaan yksinkertaisesti loppui kesken, muutoin toimi varsin kelvollisesti ja ymmärtääkseni kohtuullisen tietoturvallisesti.

Tämä on ihan OK tapa, mutta en tiedä jaksanko säätää, muutenkin alkaa olla aika uusia :slight_smile:

Mutta jos on budjetti tiukka ja rauta edelleen ehjää, custom ROM tähän tapaan on todellakin vaihtoehto, tosin toisinaan vaatii askartelua että kaikki toimii.

1 tykkäys

@Juha_Kinnunen on tullut jyrätyksi härkälauman alle tavoitehinnallaan (5EUR)…kevätlaidun ja härkälauma on vaarallinen yhdistelmä…jaksamista vaan Juhalle :ox: :woozy_face:

1 tykkäys

@Warren_Fyffet

Olin juuri viime viikolla aloittanut ilmaisen kokeilujakson ko. Sijoittaja-palveluun.
Nyt tippui heti hanskat lattialle. Irtisanoin tilauksen ja ilmoitin syyn sitä pyydettäessä:

”Luin teidän arvot ja kuinka olette ”aina sijoittajan puolella ja riippumattomia”.
Sen jälkeen luin artikkelinne ”Synteettinen vai Fyysinen ETF”
Näissä edellämainituissa on keskenään niin ruma ristiriita, että pidän sitä henkilökohtaisesti törkeänä.
En aio olla osana mitään, joka esittää jotain ja käyttäytyy toisin.
En nyt, enkä tulevaisuudessa.
Kiitos ja hyvästi.”

Ei ainakaan omalle kohdalle sattunut mitään säätämistä tuon Lineagen kanssa…oli kaikkiaan melko kivuton prosessi :wink:

Omnihan käyttää tietenkin Jurvan Hakukone OY:n kehittämää mullistavaa AI+ algoritmiä johon Google ei enää ylikasvaneena ja rappeutuneena konglomeraattina kykene vastaamaan.

5 tykkäystä