Inderesin kahvihuone (Osa 8)

“kiusallinen näkymä naapurin juuresmaalle” olisi kyllä top seller Etuovessa :thinking:

11 tykkäystä

Koko huojennusjärjestelmän tarkoituksena on ollut motivoida yrityksiä keräämään ja jättään pääomia yhtiöihinsä pahan päivän varalle. Ja tämä on toteutunut, suomalaiset yritykset ovat valtaosin taseiltaan terveitä. Tähän ei missään nimessä saa koskea.

Yrittäjiä jo muutenkin kuritetaan YEL-uudistuksella, jolla käytännössä pakotetaan kantamaan vain isommalla saavilla enemmän rahaa kuivaan kaivoon, kun kaikki YEL-maksut käytännössä menevät nykyisten eläkkeiden maksuun.

7 tykkäystä

Sustahan tuli menestynyt artisti kertaheitolla :sweat_smile: mahtavaa! on toi koukuttava. Aika nopeesti tuli kulutettua subscriptionin mahdollistamat 500 laulua. Vaimo on tyytyväisenä tokaissut, että kaikkeen sinäki käytät aikaa.

Chatgpt ei kyllä oikein osaa muodostaa suomenkielisiä biisejä, mut jollain tavalla voi käyttää runkona.

2 tykkäystä

Omaisuudensuoja, mihin valtio verotuksella puuttuu on tosiaan ihmisoikeusasia. Liian korkea verotus on käsittääkseni meidänkin perustuslakivaliokunnan osalta ollut pohdinnassa omaisuudensuojan kannalta ja taisivat todeta, että liian korkea verotus voi rikkoa omaisuudensuojaa. Toki artikkelissa pohdittiin asiaa ihan väärin, mutta periaatteessa ovat oikeassa.

Varmaan kelpaisi. Tosin kelpaisi, jos nykyiset porsaanreiättömätkin verotulot saataisiin kerättyä, jotka ylittävät miljardin heittämällä ja monta kertaa. Ei ole vain niin helppoa ja yksinkertaista sellainen. Meillä on tukittu loputtomasti porsaanreikiä, mutta niitä vain löydetään uusia. Enkä myöskään tajua, että miten verotusta lykkäämällä varsinaisesti menetetään verotuloja. Yrityksille pakko maksaa tulos kokonaan ulos, koska muuten osinkoverot lykkääntyy?

Listaamattomien osinkoverotusta pitäisi uudistaa, mutta se on aika vaikeaa, kun iso osa ihmisistä elää illuusiossa, että se on jotenkin erityisen kevyttä nykyään kokonaisuutena arvioiden. Järjestelmä on huono, muttei kokonaisuutena erityisen kevyt. Vähän sama kuin sanoisi, että Suomessa on kevyt valtion ansiotuloverotus, kun sitäkään ei tarvitse maksaa ollenkaan tietyissä olosuhteissa, vaikka saisi ansiotuloa.

5 tykkäystä

Mun nyrkkisääntö sille, onko jokin juttu politiikkaa vai ei:

Kuvittele joku, jolla on eri poliittinen vakaumus kuin sinulla. Jos arvelet tämän tyypin olevan eri mieltä kirjoituksesi sisällöstä poliittisen näkemyksensä vuoksi, niin kirjoituksesi todennäköisesti sisältää politiikkaa.

Esimerkkinä verotus. Verotuksen vaikutus sijoitustoimintaan ei ole poliittinen kysymys. Tämä fakta kun ei riipu poliittisesta vakaumuksesta. Politiikkaa siitä tulee, kun aletaan esittämään arvoväittämiä: nykyinen järjestelmä on hyvä tai huono syystä tai toisesta.

Toisena esimerkkinä yrittäjien eläkemaksu. Siitä keskusteleminen, miten järjestelmä toimii ja kuinka yrittäjän kannattaa sen suhteen toimia, ei ole politiikkaa. Politiikkaa siitä tulee, kun järjestelmän oikeudenmukaisuus tulee keskusteluun mukaan, tai esitetään ajatuksia sen muuttamiseksi.

Kolmantena esimerkkinä maahanmuutto. Periaatteessa siitäkin voisi keskustella ilman politiikkaa (näin nykyjärjestelmä toimii) mutta ihmisten on todella vaikea puhua siitä ottamatta esiin poliittisia kysymyksiä (onko järjestelmä hyvä, pitäisikö sitä muuttaa).

Nimimerkillä entinen vihreä kuntapoliitikko, joka ei ole tällä foorumilla politiikan puhumista varten.

Asiasta amppeliin: olen lueskellut verojuridiikkaa viime aikoina. Kiinnostaa erityisesti verotusmenettelyn kysymykset eli mitä tapahtuu kun verottaja on eri mieltä kuin veronmaksaja. Erityisesti olen lueskellut osakeyhtiöiden ympärillä pyöriviä kysymyksiä. On muuten jännää. Tässäkin asiassa toistuu vanha viisaus: lue alkuperäislähteitä.

21 tykkäystä

Ihan vaan huomautan että Nokia EI OLE SIJOITUSKOHDE !
Itsellä pitkä kokemus ja on vaan liian vaikea toimiala suomalaisille…
Eikä verkkoraudan tekemisestä ole isot kiinnostuneita lainkaan, unohtakaa…

Nokia sijoituskohteena (Osa 3) - Osakkeet - Osakesijoittaminen (inderes.fi)

2 tykkäystä

Jos otsikossa lukee “sijoituskohteena”, se on ironisesti otsikoitu.

2 tykkäystä

Pieni tutkimus Kauppalehden otsikoinnista. Älä äänestä lukematta koko juttua. Juttu on ilmainen, mutta taitaa vaatia kirjautumisen.

Kumpi olisi parempi otsikko?

  • “Oura jatkoi rujoa tappioputkeaan”
  • “Ouran liikevaihto kasvoi ja kannattavuus parani”
0 äänestäjää

Tämä on todella iso ja harmillinen epäkohta Suomen kannalta. Siis se, että pääomat kiertävät yhä kauempaa ja isommassa mittakaavassa meidän maan ja seurauksena on surkeat pääomamarkkinat. Ei olisi niin suuri merkitys valtion velan suuruudellakaan, jos olisi sitä yksityistä pääomaa tukemassa palettia. Tätä(kään) tuskin Suomessa päättäjät ymmärtävät, vaan lyhytnäköisesti keskittyvät verottamaan pääomia rankasti.

Fink näkee, että valtioiden taloudet eivät kestä näin suurta velkataakka, ja uskoo, että yksi tapa ratkaista asia on yhdistää julkinen ja yksityinen rahoitus. Siinä on sauma sijoittajille. Erityisesti energia-alan investoinneissa on nyt suuri puute pääomista.

5 tykkäystä

Indereksen Riskimatriisi ruotsalaisille:

image

Indereksen Riskimatriisi suomalaisille:

image

Tätä täytyy nyt pohtia alitajunnassa, että mikä meissä eroaa ruotsalaisista :smiley:

49 tykkäystä

Yksinkertainen kansa vaatii hieman yksinkertaisemman riskimatriisin :smiley:

Meillä tuli mallin kehitys hieman web-puolen kehitystä nopeammin valmiiksi. Päätettiin laittaa mallissa uusi riskimatriisi jo tuotantoon ja näin luoda vähän aikataulupainetta web-tiimille. Kyllä ne pian on samanlaisia.

49 tykkäystä

Onpas veemäinen nimi kaverilla, toivottavasti ei luonteen takia joutunut lähtemään: Wittusen ulos – Inkoon terästehdashankkeen johtaja vaihtuu | Kauppalehti

10 tykkäystä

Wittusen vaihtui Bulaan. Onkohan vielä rahabula?
1705997179960

12 tykkäystä

Minusta erittäin Weemäinen. :slightly_smiling_face: Mutta lensihän nykänenkin samalla tyylillä (ainakin musiikillisesti) … Mutta ei sentään ulos kesken kisan.

2 tykkäystä

Olisiko mahdollista saada koko kansaa hyödyttävä osinkomatriisi. Pystyakselilla osingon euromäärä ja vaaka-akselilla osakkeen yksikköhinta.
Viereen voisi laittaa @Verneri_Pulkkinen suosittelee leiman. Ei tarvisi oikeastaan muuta lukea kun kaikki tarvittava olisi yhdessä paikassa.

30 tykkäystä

Entä käyttääkö hän Bula vaatteita? :thinking:

5 tykkäystä

Aina kun irtautuu osakkeesta, on salkussa

10 tykkäystä

Tällaiset pilliinviheltelijät kohtaa tyypillisesti avustetun itsemurhan tai onnettomuuden.

Vapaamuurarien salaisuuksia TV-haastattelussa paljastanut suomalaismies kuoli ”mönkijäonnettomuudessa” mökillään kun kukaan ei ollut näkemässä. Mies oli rauhallinen ja tottunut mönkijän käyttäjä.

Jenkeissä oikeuteen todistamaan päätyviä kuolee onnettomuuksissa ja itsemurhissa toistuvasti kun kyse on kriittisten asioiden vääjäämättömästä paljastumisuhasta.

4 tykkäystä

Riskit kasvaa aivot nyrjäyttävästi kyseisissä matriiseissa juuri päinvastaisiin suuntiin keskenään. Varsin hämäävää.

Inflaatio uhkaa, korot kahdeksaan prosenttiin, kauhukuvia joka puolella.

Kansa tarvitsee kirpputorihuumoria

35 tykkäystä