Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Vievätkö nuo yhdessä sitten sen sektorin, jossa Nokian on hehkutettu olevan edelläkävijä ja josta tulevaisuuden tulos tehdään? Jos, niin Nokia vaikuttaa kyllä monissa uudistuksissa ja muutostilanteissa hitaalta köntykseltä, joka aina myöhästyy todellisessa ratkaisuvaiheessa, kaupanteossa. Muuten satsataan kyllä tutkimukseen huimat määrät tuloksesta ja tehdään ratkaisevia läpimurtoja, mutta lopulta syötetään vain kilpailijan lapaan, joka vie asiat maaliin. Useat Nokian myymät pienet yksiköt näyttävät aina pärjäävän sen jälkeen hyvin itsenäisinä, mutta eivät ole olleet Nokialla tuottoisia. Jotkut taas puolestaan verkkoratkaisujen ulkopuolella olevat ovat saattaneet ostaa pienellä rahalla jonkin pienen putiikin, jonka sanotaan myöskin nousevan Nokian kilpailijaksi ikään kuin tyhjästä. Missähän kohtaa Nokialla mättää kaupanteko?

4 tykkäystä

Hold 3,50 € ennallaan. Jotenkin kuvaavaa toteamus - osakekurssi pysynee pienen vaihteluvälin sisällä mikäli kysyntä ei parane merkittävästi. Miksi kysynnän parantuminen, jonkin verran, ei heijastuisi myös osakekurssiin?

13 tykkäystä

Tottakai on juuri noin. Mutta miksi Nokia itse ei pysty siihen? Useimmissa caseissa Nokia on tehnyt isot pohjatyöt tutkimus- ja kehityspanoksillaan ja eikä saa asiaa lentoon. Sitten se arvioidaan epäoleelliseksi ja myydään pois. Jokin mättää suurten tutkimus- ja kehityspanosten sekä saavutettujen kaupallisten tulosten välisessä suhteessa. On toki mahdollista, että jotakin tutkimusta tarvitaan jonkin toisen ja tärkeämmän asian saavuttamiseksi ja kun se on tehty, niin myydään rönsy pois - mutta kauan on taas odotettu niitä viivan alle jääviä tuloksia niistä suurista innovaatioista.

3 tykkäystä

Syitähän voi olla monia. Ehkä markkina on alunperin arvioitu liian suureksi tai synergiaedut muun Nokian toiminnan kanssa väärin, jolloin liiketoiminnalle asetettuja tavoitteita ei ole saavutettu ja se pannaan myyntiin. Ostajalla voi sitten olla erikoisosaamista ja / tai synergiaetuja tms. (esim valmis asiakaskunta jolle myydä tuotetta omien vanhojen tuotteiden ohella) joiden ansiosta se saa liiketoiminnan paremmin lentoon. Lisäksi kaupoissa myytävän liiketoiminnan toimiva johto voi saada enemmän vapauksia toteuttaa näkemyksiään verrattuna Nokian kaltaiseen suureen korporaatioon, jolloin tuloksetkin paranevat - varsinkin jos toimiva johto on kaupan ostavana osapuolena.

4 tykkäystä

Morgan Kane eikun Stanley arvioi, että Ciscon markkinanäkymät ovat paranemassa, mikä voisi hivenen tukea Nokiaakin (osin kilpailijoita, pääosin ei). Mutta artikkelin mukaan MS viittaisi nimenomaan networking-markkinaan, jossa se näkee erityisesti Ciscolle positiivisia tekijöitä:

Morgan Stanley concludes Cisco is probably one or two quarters away from positive estimate revisions.

“However, while the environment remains muted on inventory digestion/macro, our Q1’24 CIO survey published today was increasingly positive on networking growth potential altogether, and particularly for Cisco, making us weary to sit on the sidelines for too long,” Marshall notes.

13 tykkäystä

Lisäyksenä taannoin tekemääni taulukkoon, vaikka toki tiedän, että MN on monellakin tapaa kiinteä osa Nokian nykystrategiaa:

Nokian vuoden 2023 liikevoittomarginaali ilman MN:ää olisi ollut 16,6% ja se olisi 18,7% tänä vuonna keskipisteisiin perustuvassa myynti- ja marginaaliskenaariossa.

Itse asiassa marginaali olisi tänä vuonna vielä huomattavasti korkeampi kuin 18,7%, koska laskin Techin liikevoitoksi 1,1 miljardia euroa (perustuen vuoden 2026 tavoitteeseen yli 1,1 miljardia) 75 prosentin liikevoittomarginaalilla enkä huomioinut Techin tämän vuoden poikkeuksellisen korkeaa liikevoittoa, jonka ohjeistetaan olevan yli 1,4 miljardia euroa takautuvien maksujen ansiosta.

7 tykkäystä

Mitä MN:stä luopuminen merkitsisi

Jos Nokia päättäisi luopua MN:stä niin luultavasti ei juuri uusia langattoman teknologian patentteja syntyisi Nokialle. Mutta jos MN:stä luovuttaisiin tänä vuonna, patentit jauhaisivat Nokialle yli miljardin liikevoittoa useamman vuoden kunnes patentteja alkaa raueta merkittävästi. Uudella Nokialla olisi siis vuosien etsikkoaika vahva kassavirran turvin kehittää jäljelle jäänyttä liiketoimintaansa. Onko sitten MN:stä luopuminen järkevää se onkin sitten kaikkea muuta kuin yksioikoinen asia. Olettaen että markkinat antava MN:lle nolla-arvon nykytilanteessa ja voivat jopa vähentää muidenkin osien arvoa MN:n vanavedessä (konglomeraattialennus), ainakin lyhyellä tähtäimellä MN:stä luopuminen hyvin mahdollisesti olisi omistaja-arvoa lisäävä teko. Pitkän tähtäimen vaikutus riippuisi sitten siitä, miten Nokia kehittää jäljelle jäävää varsinaista liiketoimintaa huomioiden myös patenttitulojen todennäköinen pieneneminen joidenkin vuosien kuluttua.

MN:stä luopuminen tekisi Nokiasta pienemmän, kannattavamman, luultavasti arvokkaamman mutta myös tylsemmän kun arvatenkin luovuttaisiin monista mielenkiintoisista hankkeista: langattomat yksityisiverkot, lennokkitoiminta, esineiden internet ja puolustukseen liittyvät laajennussuunnitelmat. Mikä onkaan sitten pelkkien NI:n ja CNS:n pitkän tähtäimen kasvupotentiaali sitä en osaa itse arvioida. Summa summarum, MN:stä luopumista tulee tarkoin analysoida Nokiassa, mutta sen luopumisen järkevyys ei ole kirkossa kuulutettu.

Jos täydellistä luopumista ei nähdä viisaana, status quon lisäksi ehkä harkitsemisen arvoinen vaihtoehto olisi perustaa langattoman teknologian yhteisyritys esim. Samsungin kanssa. Tällöin saataisiin lisäpaukkuja MN:n kehitämiseen ja luultavasti jonkin verran täydentävää teknologista osaamista. MN olisi entistä enemmän erillään muusta Nokiasta ja toivottavasti se ei siinä tapauksessa ainakaan laskisi Nokian arvostusta kuten nykytilanteessa voi olla.

4 tykkäystä




Nokia for industries


@nokiaindustries

·

3h

Nokia and Flying Lion Inc. have signed a strategic agreement to accelerate Drones-as-a-Service business for public safety & industries in North America. This will focus on broadening the deployments of the Nokia Drone Networks solution and collaboration with selected partners.


Bild

13 tykkäystä

Ehkäpä osa Teknologian t&k-panostuksesta, joka oli 224 miljoonaa viime vuonna (ks. Form 20-F 2023 s. 80), menee Bell Labsille, vai mitäköhän Techissä tutkitaan?

Miksiköhän Nokia ei avoimemmin kerro näitä asioita, vai pelätäänkö kilpailijoiden hyötyvän tiedosta?

@MyrtsiZzz Avoimuudella tarkoitin tässä tapauksessa rahoitusta eli Nokia ei kerro mikä on Bell Labsin budjetin koko. Toiseksi NBL:n budjetti on se miksi Nokian johto on sen päättänyt asettaa eli toivomuksesi budjetin tuplaamisesta on esitettävä Nokian johdolle. Itselläni ei ole mielipidettä siihen, mikä on NBL:n budjetin paras mahdollinen taso, mutta haluaisin edes tietää, miten paljon NBL:n pyörittäminen maksaa. Toiseksi en olisi itse lakkauttamassa omien osakkeiden ostoja vaan olen todennut, että nykytaso on menetetty tilaisuus ostaa halpuutettuja osakkeita mitätöitäviksi samalla implisiittisesti viestittäen, että Nokian johto uskoo osakkeen olevan aliarvostettu.

Tässä nimimerkki oldtoolfoolin kriittinen mielipide Nokia Bell Labsista:

Bell Labs is a shadow of its former self, principally due to lack of funding. In the 1960s, perhaps the golden age of BL, ATT spent 2.8% of its total revenue on BL research. Applying this to NOK revenue of $22B, this works out to over $600M. $150M is a joke. Ever notice that all the Nobel prizes won by BL were based on work prior to the breakup of ATT? That’s when the bean counters started cutting budgets.

The “global” reach of NOK’s so called BL is just designating all R&D sites as part of BL, principally for the sake of optics. Nothing extraordinary has been produced by BL in decades. https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1byb7ec/should_nokia_become_american/

1 tykkäys

Kyllä Nokia avoimesti kertoo mitä NBL tekee.

Tulokset tulevat esim patenttien ja teknologia johtajuuden muodossa. RF puolella 6G focus.

MN tuoteprojekteissa ei ole aikaa keskittyä perustutkimukseen.

Edit: Rahoitus, no kaikki rahat mitkä tuhlataan mitättömiin takaisinostoihin, pitäisi panostaa tutkimukseen. Jos NBL budjetti pystyttäisiin tuplaamaan niin eikös se olisi loistavaa?

8 tykkäystä

En kyllä ole löytänyt mitään tietoja niistä asioista/kohteista, joita NBL työstää tarkkaan ottaen ja millaisiin mahdollisiin innovaatioihin keskitytään. Tulee dataa joistakin yksittäisistä saavutuksista, mutta kokonaisuus taitaa olla hajallaan kuten itse nuo NBL-lokaatiotkin maailmalla. Kukahan näitä koordinoi tai katsotaanko se edes tarpeelliseksi, jos luotetaan perustutkimuksen itsenäisyyteen, ja vain odotetaan, että tulisiko sieltä jossakin vaiheessa jotakin odotusten mukaisesti mullistavaa?

1 tykkäys

Full-year revenues still accelerated around 40 percent in 2023, propelling private wireless to comprise around 2 percent of the overall RAN market.

Top 3 Private Wireless RAN suppliers in 2023 excluding China include Nokia, Ericsson, and Samsung.

Total Private Wireless RAN revenues are projected to grow at a 21 percent CAGR over the next five years, while public RAN revenues are set to decline at a 2 percent CAGR over the same time period.

5G is dominating in China, while LTE is currently dominating outside of China

17 tykkäystä

Quad Investors Network nimittää Nokian Nishant Batran uudeksi neuvoa-antavaksi hallituksen jäseneksi.

https://www.businesswire.com/news/home/20240411358120/en

3 tykkäystä

NOKIA : UBS remains Neutral

April 11, 2024 at 09:46 am EDT

Share

Initially Neutral on the company, UBS’s analyst Francois-Xavier Bouvignies maintained his recommendation. The target price is unchanged at EUR 3.60.

12 tykkäystä

Nokia Oyj: Changes in Nokia Corporation’s own shares

Nokia Corporation
Stock Exchange Release
11 April 2024 at 18:00 EEST

Changes in Nokia Corporation’s own shares

Espoo, Finland - A total of 687 144 Nokia shares (NOKIA) held by the company were transferred today without consideration to participants of Nokia’s equity-based incentive plans in accordance with the rules of the plans. The transfer is based on the resolution of the Board of Directors to issue shares held by the company to settle its commitments to participants of the plans as announced on 4 October 2023.

The number of own shares held by Nokia Corporation following the transfer is 82 077 676.

1 tykkäys

Apaattista on… Miten tuo Nokian AI-osaaminen, löytyykö mitään… Voisiko edes vanavedessä päästä osaksi AI-huumaa jollain tasolla? Löytyisikö joku AI-kani hatusta? Nokialla taidettiin hommailla metaversumeita, ja se taisi olla se Pekan piilaakson tuliainen, vaikka olisi pitänyt haistella muita tuulia.

Mutta kyllä se äkkiä sitten kääntyy tuuli suotuisaksikin…

3 tykkäystä

Best Artificial Intelligence Stocks Under $20 According To Hedge Funds

9. Nokia Oyj (NYSE:NOK)

11 tykkäystä

Voi olla, että olen missanut osan Dell uutisista…mutta jos olen ymmärtänyt oikein Nokia ja Dell ovat sopineet, että Dell toimittaa Nokian CloudRAN saiteille vDU/vCU rautaa. Toinen toimittaja on HP. Tämä ilmeisesti liittyy osaltaan tuohon nykyiseen kustannussäästöohjelmaan. Eli käytännössä perinteisellä Nokian tukiasemasaitilla tänä päivänä on Nokian AirScale baseband HW + Nokian radiot. Cloud RAN saitilla Dellin tai HP vDU/vCU korvaa Nokia AirScalen ja vDU ssa on korttipaikka Nokian Smart NIC kortille. Miksi tämän pitäisi nostaa Nokian osakekurssia?

edit. Ymmärtääkseni Dell myy vDU/vCU raudan suoraan operaattorille.

3 tykkäystä

Niin, firmoilla on loistokautensa ja sitten se jää taakse, kovin harvat kykenevät luomaan nahkansa kokonaan uudelleen ja nousemaan uuteen kukoistukseen. Ne jotka ei kykene häipyvät kokoaan pois ajan hämärään, onko sen Nokiankin kohtalo. Ainakin melko pahalta näyttää kun yhtään mitään todellista konkreettista uutta ei ole tullut koko Lundmarkin aikana, Pekka ollut nyt vetovastuussa noin 1330päivää, melko pitkä tj:n 100 päivän kuherruskuukausi.

2 tykkäystä