Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Ollos hyvä!

5 tykkäystä

Kiitos paljon!

Ja kiitetään vielä vähän lisää niin saadaan merkit täyteen.

Voisi ja varmaan niin tehtäisiinkin jos verotus liittyisi mitenkään ihmisten terveyteen. Kun on tarkoitus kartuttaa verokirstua ei mitään veroa lähtökohtaisesti lasketa. Ei valtio yritä verotuksella ohjata ihmisiä terveellisempään kulutukseen sen enempää kun pankitkaan ajattelee asiakkaiden vaurauden kasvattamista. Alkoholin alvia nostetaan siinä toivossa että ihmiset kuluttaa silti saman määrän kun ennenkin ja saadaan lisää massia verokirstuun. Sitä on vaan hyväksyttävämpää nostaa kuin porkkanan.

1 tykkäys

Kaupparekisteristä voi ostaa kopion lakisääteisestä tilinpäätöksestä (joka ei välttämättä ole täysin sama kuin sijoittajille tarjoiltu vuosikertomus). Metsosta näyttää löytyvän vuodesta 1999 alkaen, en ostanut katsoakseni mitä sisältää.

No sas se.

Mää olen kokeillu molempia. Yhdessä välissä oli salkku täynnä pelkkää Nokiaa. No sepä olisi ollut aivan loistava idea, jos Nokiat olisi ostettu vuonna 1995. Mutkunei. Suurin piirtein kuiville jaloille siitä selvisin. Mutta yhdessä välissä oli tilanne sen verran huono, että en kerta kaikkiaan kärsinyt edes katsoa arvo-osuustilin saldoa. Sitten julkaistiin matkapuhelintoimintojen myynti. Ei sattunut olemaan pankkitunnukset mukana töissä, niin ei muuta kun auto alle ja kiireesti kotiin myymään. Olisi pitänyt myydä vähän myöhemmin.

Sitten aloin hajauttamaan. Enimmillään oli jotain 70 lajia sijoituksia tasapaksusti jaettuna. Uneni olivat kyllä paljonkin paremmat kuin all in -tilanteessa. Mutta eipä nuo tuotot mitenkään erityisesti häikäisseet. No kuitenkin sentään tuli tuottoja.

Nyt olen säätänyt vähän takaisin päin. On noin 60 eri firman osaketta ja ETF:ää ja pari rahastoa, mutta kolmella osakkeella on rankka ylipaino. Muiden painot ovat jakautuneet silleen, että melkein sama, vaikka myisi 20-30 firmaa kokonaan pois salkusta. Unen laatu tuntuu tällä hetkellä riippuvan lähinnä siitä, mitä työpaikalla harmittaa.

Siinä omakohtaiset unitarinani. Mitenkäs muilla?

13 tykkäystä

Sen lisäksi että @SijoitusSeppo tekee hyvää musaa, hän myös ylläpitää tuota sivustoa:

9 tykkäystä

Randomia ihan kiinnostavaa dataa Ranskasta.

Piti googletella, yli puolet yhtiöistä oli vieraita nimien perusteella.

https://twitter.com/long_equity/status/1779277435655111060

image

1 tykkäys

@Loyly heitti hauskan kyselyn :+1: Käykäähän vastaamassa.

3 tykkäystä

Tuli tosta Siksuksen kappelista mieleen että on kyllä rehellisesti sanoen käsittämätöntä, kun tuo äijä maalasi tuota kattofreskoa neljä vuotta jokseenkin huonossa asennossa, jonka johdosta mm fyysinen terveys meni käytännössä pilalle. Huhhuh. Ja silti tuli ihan kunnioitettavaa maalausjälkeä.

Tässä hyvä juttu Michelangelosta.

10 tykkäystä

Joitakin satoja tunteja Fallout III, new Vegas ja IV pelejä pelanneena voin todeta että nautin. Loistava Walton Goggins oli ilahduttava plussa.

image

11 tykkäystä

Lukelle :+1: meni mestaruus oikeaan osoitteeseen

69 tykkäystä

Oli huikea ottelu :smiling_face_with_three_hearts: Nyt jännittämään montaako kannua saavat tällä kaudella nostaa :beers:

4 tykkäystä

Eipä näissä varmaan foorumilaisille sen suurempia yllätyksiä. :slight_smile:

https://twitter.com/zijoittaja/status/1779554503294890428

9 tykkäystä

Noi kolme highlightattua on tämän vuoden alusta mitattuna pilipalifirmoja Nokian Renkaisiin verrattuna kun niiden kehityksiä vertaillaan 3 vuoden kuluttua.
Tyres nousee pitkälle toistasataa prosenttia vuoden 2027 tammikuuhun.

Tyreksen kurssi 1.1 2024 oli 8.2 euroa.

1 tykkäys

Hyzonin kurssi 12.4.2024:

image

7 tykkäystä

Mietin, että olisi kiva käydä kesällä Tampereella useamman yön verran ja katselin erilaisia hotelleja sekä erityisesti niiden hintoja.

Mitkä Tampereen keskustan puistoista ovat mukavimpia paikkoja yöpyä? Tai vinkkejä sopivista rappukäytävistä?

45 tykkäystä

Hatanpäälle Hotelli Villeen. Ainakin joskus oli edullinen. Ja hyvä bistro alakerrassa.

3 tykkäystä

Useissa yhtiöketjuissa nostetaan ahkerasti eri analyysitalojen (ml. Inderesin) näkemyksiä yhtiöistä.

Usein vain nosto jää pelkäksi kuvakaappaukseksi uudesta tavoitehinnasta ja suosituksesta.

Voisiko näihin nostoihin saada lyhyen referaatin analyysistä, tai jokin keskeinen oivallus sieltä parilla lauseella?

Esimerkki ihan hatusta: “tuoreessa päivityksessä analyytikko argumentoi, että markkina aliarvioi yhtiön tulevat käyttäjähankintakustannukset, minkä vuoksi analyysi argumentoi kannattavuuden olevan heikompi” tai jotain sinne päin. :smiley:

Eri analyysitalot antavat yleensä 12kk suosituksia. Väitän, että ainakin mentaalisella tasolla useampi sijoittaja täällä itseasiassa omistaa osakkeita pidemmällä, kuin 12kk aikavälin sihdillä.

Toisekseen, jos tavoitehintaan on päädytty jollan “verrokkiryhmän EV/EBITDA-multippelin keskiarvolla” ja “hyväksyttävällä P/E-multippelilla vuonna XXXX” voi koko tavoitehinnan jättää omaan arvoonsa. :smiley: Sillä ei ole mitään tekemistä arvonmäärityksen kanssa, vaan se on pelkästään tälle alalle valitettavan yleistä hinnoittelua.

44 tykkäystä

Ilmiselvänä haasteena tässä on että tavoitehinta ja suositus julkaistaan usein ennen kuin analyysi on saatavilla :smiley:

5 tykkäystä

Ei kait siinä mitään menetä, jos odottaa hetken sitä analyysiä? :smiley:

Noh, en ole turhan optimistinen tämän palautteen käytännön vaikutuksiin. Tavoitehinnat ja suositukset ovat liian helppoa huumetta kansalle. :smiley:

2 tykkäystä