Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Jaajuu, onhan se hienoa.

Mutta maksaako ne ruotsalaiset osinkkoa?

Häh!

1 tykkäys

Tämä on ehkä vähän friikkiä, mutta silloin joskus kauan sitten menin suosiolla kesäyliopiston virkamiesruotsin luonnontieteellisen alan opiskelijoille räätälöidylle kurssille, ja oli - siis ihan oikeasti - kivaa.

Höpötettiin kaikenlaista skeidaa muutaman viikon iltoina töiden jälkeen. En muista, että olisi edes ollut mitään koetta. Kaikki, jotka jaksoivat loppuun asti, merkittiin kaikki tentit läpäisseiksi.

1 tykkäys

Hyviä laskelmia, mutta tästä pelistä unohtuu se kaikkein tärkein juttu. Nimittäin vastapuoliriski. Jos otat miljoonan nyt, niin sinulla on miljoona, ja voit itse päättää, että millaisiin asioihin ja millaisella riskillä sen sijoitat. Ja voit jopa muuttaa allokaatiotasi. Itse asiassa voit myös muuttaa riskiprofiiliasi muutenkin. Voit esimerkiksi muuttaa vallan muualle.

Jos päätät ottaa 5000 euroa kuukaudessa, niin ei ole mitään takeita, että maksajaa on edes olemassa esimerkiksi 10 vuoden päästä. Ja tämä lausuma pätee erityisesti tilanteeseen, jossa lupauksen antaja on valtio. Ei nimittäin ole ollenkaan ensimmäinen kerta, kun valtio muuttaa pelisääntöjä kesken pelin.

7 tykkäystä

Muistuu mieleen kun luin vuosia sitten japanilaisen tarkkuussähkömoottorivalmistaja Nidecin (tuotteita käytetään mm. tietokoneiden kovalevyissä) perustaja Shigenobu Nagamorin haastattelun Bloombergista.

Haastattelussa (2016?) hän oli harmissaan siitä kuinka japanilaiset eivät enää ole tarpeeksi omistautuneita työnteolle ja tuhlaavat aikaa perheen parissa. Firmassa kokouksia ei muuten laskettu työajaksi ja ne piti pitää virka-ajan jälkeen tai viikonloppuna. :ok_hand:

Nagamori jäi sittemmin jo kertaalleen eläkkeelle toimarin hommista mutta antoi alle vuoden kuluttua seuraajalleen potkut ja hyppäsi takaisin rattiin. Tulokset jäävät nähtäväksi.

3 tykkäystä

Pahalta näyttää😂

1 tykkäys

En ole omistaja mutta selkeästi Musti on tarttunut nyt järeämpiin bulleroiden kyydistäravistelukeinoihin! :smiley:

9 tykkäystä

Jaahas. Vai on paskalaitos saamassa uuden johtajan. Tapauksen tuntien tämä ei varmaan kirvoita yhtään meemiä…eihän?

42 tykkäystä

Ihan huomiona, hassua ettei @Verneri_Pulkkinen tarjoama Roast ole saanut lisää osanottajia pitkiin aikoihin. Taitaa mahtua vain kolme grillikuumottelua viimeisen 12 kuukauden sisään. Nyt yritykset hoi, olisi aika erottua joukosta positiivisesti ja uskaltautua penkkiin. :hot_face:

Sillä vain huomautus, että kyseessä kuitenkin kenties Inderesin (omaan makuuni) laadukkain tuotanto!

36 tykkäystä

Joskus vuosia sitten vertailin tuota (kun puolet suvusta asuu Ruotsissa, osa syntyjään), niin on siellä kyllä vielä huomattava ero perusjamppojakin verrattaessa. Ylivoimaisesti suurin tekijä on edelleen ne kuuluisat 100 vuoden lainat. Toki niitä on vähän rajoitettu joitain vuosia(ko) sitten, mutta ei mitenkään merkittävästi :slight_smile: Ruotsalaisilla ei asumiskustannuksiin mene lähellekään 40 - 50 % nettopalkasta, kuten Suomessa hyvin usein. Jotain 5 - 10 % on hyvinkin mahdollista. Siinä jää sitten rahaa tehdä kaikkea ylellisyyttä, joihin suomalaisilla perusjampoilla ei ole rahkeita.

5 tykkäystä

Kyllähän siinä jotain outoa tuntuu olevan kun Suomessa menee useimmilla nimenomaan asumiseen suurin osa rahoista vaikka maa on maailman harvimpaan asuttujen joukossa ja tilaa on vaikka muille jakaa. Kaupungistuminen luonnollisesti vaikuttaa koska useimmat ei oikeasti halua asua maalla tai pikkupaikkakunnilla (toki myös monet ilman muuta haluaa ja hyvä niin!) mutta kun meidän isoimmat kaupungitkin on hyvin harvaan asuttuja. :smiley:

9 tykkäystä

Asunnon hinnasta kait Suomessa 70% on erilaisia suoria tai välillisiä veroja ja veroluonteisia maksuja, myös monet kunnan maksut sisältää ylihintaa eli veroa. Täällä se vero maksetaan kerralla, Ruotsissa kait se on sitten vaan 10% vero, eli siirtävät verot melkein kokonaan sadan vuoden kuluttua maksettavaksi eli ei tarvi maksaa asunnosta veroa lainkaan. Eli Suomessa perus asunnonostaja samalla systeemillä voisi laittaa 100 000 sijoituksiin, nyt se mene asunnon veroihin.(Luvut suuntaa antavia vain)

6 tykkäystä

Helvetti! Tuli käytyä paskalaitoksen toimipisteessä. Hinnat pelletasoa?

18 tykkäystä

Paskalaitos ja pelletaso olivat ihan hauskoja sanoja yhdistettynä Nesteeseen, mutta vitsi alkaa nyt vähän kulumaan.

34 tykkäystä

Kannattaa laskea lukuja vähän auki.
Vaikka pitäisit asuntolainaasi lyhennysvapaalla niin ei ne kulut tipu 75-90%.
Minä olen maksanut asunnostani jo noin 30% mutta kulut jakautuvat suurinpiirtein näin 1000e korot, 550e lyhennys ja 450e vastike/vesi/sähkö/vakuutus. Jos minulla olisi ikuinen lyhennysvapaa niin asumisen kuukausikulut tippuisivat 2000 eurosta vain 1450 euroon eli 27.5%.

8 tykkäystä

Btw. Neste on havaintojeni mukaan nyt ihmeen lailla ollut ihan halvimpien joukossa viime aikoina, halpahan se onkin toki ja halpenee vaan :face_with_peeking_eye:

2 tykkäystä

Ihan noin alas Neste ei tule menemään, mutta eiköhän alta kympin hintoja vielä nähdä kuitenkin.

5 tykkäystä

Jos on sadan vuoden laina niin kyllä ne kulut on vaan murto-osan näistä suomilainoista

Tämä on sijoitusfoorumi ei mikään ala-aste. Sinun täytyy perustella väitteesi.
Esitin luvut juuri äärettömän pituiselle lainalle. Tulos oli -27.5%.
100 vuotta on alle ääretön.

18 tykkäystä

3 esimerkkiä: 100 vuoden asuntolainat Suomeen? Näin paljon vähemmän rahaa menisi joka kuukausi lyhennyksiin

Aika paljon vähemmän🙂 riippuu tietenkin luototusasteesta sekä vallalla olevasta korosta.

Täytyy todeta, että Mestari Kalle H on onnistunut valitsemaan erittäin osuvan profiilikuvan. Kuvastaa erinomaisesti tyyliä kirjoituksissaan.

14 tykkäystä