Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Hitaasti, mutta varmasti etenee meidän Tylypahkan linna :grin: Helmikuussa tämän ostin, ja olisiko meillä ollut tunnin rakentelusessio kerran kuukauteen. Kyllä on omat haasteet saada yhteistä aikaa niin että kummatkin on riittävän virkeitä rakentamaan. Nyt on lapsi yökylässä mummolassa, joten Euro2024 pelin pauhatessa taustalla päästiin taas vähän eteenpäin :sweat_smile: On kyllä rahalle vastinetta kun koko vuoden projekti näyttää olevan.


Hieno tästä kyllä tulee ja nätisti menee kasaan.

50 tykkäystä

Ilkka Sinervä on kirjoittanut jutun Helsingin pörssistä, jossa hän on lainannut paljon Hannu Angervuota. :slight_smile:

Varman toimitusjohtaja Risto Murto totesi Helsingin Sanomissa (26.5), että eläkeyhtiö ei voi katsoa Helsingin pörssin heikkoa menoa muutamaa vuotta pidempään.

”Varman Murto dramatisoi suuren ankkurisijoittajan profiililla liikaa alakanttiin Helsingin pörssiä ja liian lyhyen aikavälin heikoilla tuotoilla”, Angervuo lisää.

”On hyvä muistaa, että Helsingin pörssin alamäkeä on kestänyt muutama kuukausi vaille kolme vuotta. Joka voi pitää normaalina jaksona”, Angervuo jatkaa.

Alaotsikot:

  1. Jää jälkeen Euroopasta
  2. Pääosin syklisiä yhtiöitä
  3. Kymmenen arvokkainta
  4. Ulkomaiset ostavat
  5. Luoko valtion omistusriskejä?
  6. Helsinki löi jopa Wall Streetin
5 tykkäystä

TraderLion-podcastissa vieraana Leos Mikulka, joka johtaa 2024 US investing championshipiä 300%:n tuotolla 6kk:n jälkeen. Hän käyttää stop-lossina 3%, ja ottaa voitot 9-10% paikkeilla, eli 1:3 risk reward. Keskimääräinen holdausaika n. 20 päivää. Hän tekee hommaa osa-aikaisena treidaajana ja käy päivätöissä. Hieno esimerkki ainakin minulle seurattavaksi.

13 tykkäystä

Sokkotestaustakin on tutkittu paljon, tuloksiin vaikuttaa mm. kumpi vaihtoehto on oikealla, kumpi vasemmalla sekä kumpaa vaihtoehtoa maistetaan ensin,

2 tykkäystä

OP on arvioinnut Kalmarin hinnaksi noin 30,50 euroa osaketta kohden. Arvioajan kohdalla Cargotecin kurssi oli hieman matalampi kuin perjantain päätöskurssi.

1 tykkäys

Meinaatko, ettei tämä olekaan pysyvä olotila :face_with_peeking_eye:

4 tykkäystä

Päättyykö punaisten otsanauhojen aikakausi…

18 tykkäystä

Ylärivi kasvaa ennusteessa yli 50% 23->26, EBIT-%:n yhdellä yksiköllä, kuitenkin eps vain 25%.
Anteja, osakepalkkioita? :thinking:

1 tykkäys

Viestini ei liity tarpeeksi ketjun aiheeseen, joten puran ajatuksiani tänne. Juuri kyseinen lainattu viesti ei ole se pointti, vaan se mistä se on hyvä esimerkki.
On selvää, että kun sijoittajapalstalla ollaan, rahalliset intressit ovat vahvoja vaikuttimia, niin kuin pitääkin. Ja sitten taas, kun itsellä ei ole asuntosijoittaminen (en laske aso-asumista sellaiseksi) ajankohtaista, katsoo tilannetta eri tavoin. Nuo boldatut kohdat on niitä kommentteja, joita aiheesta vilisee.
Mutta mikä nyt siis on rikki? Onko se huono juttu, että ihmiset löytävät kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja? Onko se huono asia, kun niistä ei ole pulaa? Onko jotain rikki, kun myytävien asuntojen hinnat ainakin hieman kohtuullistuvat…?
Toki, kaikki tämä tietysti linkittyy isoon toimialaan eli rakentamiseen, jonka alakulo ja edellä mainitut seikat liittyvät toisiinsa. Eli myöskään rakentaminen ei voi merkittävästi piristyä mikäli mikään ei muutu.
Mutta siltikin, vaikka omakin leipä on nimenomaan kiinni rakentamisessa, en näe suuntausta pelkästään huonona asiana. Eli suuntausta, jossa rakentamisen määrät tasaantuisivat, kuplat eivät olisi enää säännöllisin väliajoin toistuva ilmiö, asuminen olisi kohtuuhintaisempaa… Ehkä siitä seuraa sitten se, että asuntosijoittaminen ei enää olisi yhtä laaja sijoitusmuoto kuin mitä se on ollut.

Ehkä tämä kaikki voisi muuttua paljon isomman keikauksen seurauksena, kuplia ei enää luotaisi työntämällä markkinoille olematonta rahaa ja jossa pankit siirtyvät (pakotetaan) täysvarantojärjestelmään ja muuta mukavaa… (Eli loppuun pienellä aasinsillalla kirjavinkki, vaikka palstalaisille siinä tuskin on mitään uutta. Omille vanhemmille oli :smiley: “miten niin luovat tyhjästä, nehän lainaavat omia rahojaan…!” )

Sokala

edit.

Joo muotoilin huonosti. Nimenomaan nykyisellä menolla ei siihen olla menossakaan, ellei asumiseen kohdistuva sijoittaminen oleellisesti jostain syystä vähene. Siitähän ne kuplat syntyvät, kun systeemissä on velkarahaa (jonkun tuloa).

3 tykkäystä

Mikä nykytilanteessa viittaa siihen että kuplat ei olisi enää säännöllisin väliajoin toistuva ilmiö? Niitä taitaa tulla väistämättä aina jatkossakin, koska ihmisten käyttäytyminen ei kai ole muuttunut siitä että lauman mukana mennään ja silloin menee aina lopulta johonkin suuntaan yli. Aikaa siihen toki saattaa mennä taas kymmeniä vuosia.

1 tykkäys

Sanoisin että mikää en ole rikki, mutta markkinoilla on epätasapaino kun tällä hetkellä pk-seudulla on edullisempaa asua vuokralla kuin ostaa oma. Olen ehkä salaa sitä mieltä että hintojen pitää tulla alas vielä 10-20%, mutta ei sellaista ääneen uskalla sanoa. Helpottaisi myös ensiasunnon ostajia.

Yleisesti on todella positiivinen asia että vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla. Kuten jo tuolla aikaisemmin sanoinkin niin fiksu asuisi nyt vuokralla ja yrittäisi pistää ylijäävät rahat indeksirahastoon.

Olen muutaman vuoden ajan ajatellut alkaa asuntosijoittajaksi ja seurannut tilannetta ja koko ajan tuntuu että ajankohta ei ole oikea. Nyt se on huonoin mahdollinen.

Onneksi sentään oma asumiskuvio on selvä, paritalonpuolikas kehyskunnasta. Tässä on asuttu jo 11v ja asutaan jatkossakin.

2 tykkäystä

Helpompaa sijoittajalle, kun ei sekoile kynäniskojen mielikuvituslukujen kanssa ja keskittyy vaan kassavirtoihin :smiley:

Mikäli käyttöpääoman muutoksen oikaisee pois, niin Biohitin vapaa kassavirta näyttää oikein mainiota noususuuntaista kehitystä, vaikka Siltanen karhuileekin ja ennustaa kasvun jäävät yhtiön omista tavoitteista ja hidastuvan lähitulevaisuudessa.

Tuo DCF-mallin +30% nousuvara nykykurssiin on aidosti konservatiivinen. Mikäli yhtiön julkilausuttuisiin tavoitteisiin päästään, niin +50 - +100% nousuvaran saa mahtumaan malliin varsin vaivattomasti. Ja väittävät ettei kotipörssissä muka ole hyviä kasvuyhtiöitä tarjolla. Nämä eivät edes maksa yhtään osinkoa, kun kaikki rahat investoidaan kasvuun :cowboy_hat_face:

13 tykkäystä

Mällisalkkutiimii on tuottanut 15,32 % ensimmäisellä puolivuotisjaksolla:

Jäsenten välinen vaihtelu tuotoissa on suurta. Rontin salkku on muistaakseni kokonaan sijoitettu Optomediin. Lähtisiltä löytynee OmaSp:

Oman Mällisalkun tuottokäyrä:


Salkku sisältää seuraavat osakkeet:

Tietysti Biohit ja Faron.

Jotain avainlukuja:

Tapahtumat


Kohokohta oli Rauten myynti juuri ennen posaria

Viimekertainen Mällisalkkukatsaus

8 tykkäystä

15 tykkäystä

Sulla on todella hajautettu leikkirahasalkku :clap: Mä päätin lähteä tähän omaan tyyliin keskitetyllä strategialla poimimalla neljä hyvää arvonluojaa, kotimaisesta pörssistä, mutta toistaiseksi vaan yksi niistä on lähtenyt keulimaan :cowboy_hat_face:

6 tykkäystä

Salkkuni seuraa passiivisesti Inderesin suosituksia ja tavoitehintoja.

Käytän Inderes Screeneriä seuraavin asetuksin:

3 tykkäystä

Jaa, no vaikka otoskoko on pieni, niin kyllähän tuossa näkyy hyvin analyytikkojen voima. Mulla ja Ronttilla on paremmat tuotot, mutta molempien tuottoja selittää käytännössä yhden osakkeen onnistunut poimiminen ja kaikki muut liigalaiset ovat tuotoissa analyytikoihin nähden tappiolla. Vaikka analyytikkoja kovasti julkisesti höykytetään, niin ehkä ne sittenkin kuitenkin tietää mitä ovat tekemässä :smiley:

4 tykkäystä

Kivahan se on, että salkun suurin omistus raketoi ja on edelleen absoluuttisesti halpa, mutta voisiko muutkin omistukset nousta, sillä Nordnetin 20% painon luottokorkoraja alkaa lähestyä kun Verve vetää sellaista ylösryntäystä taas ja on jo tuplasti suurempi kuin salkkuni toiseksi suurin omistus. Joudunkohan keventämään kohta :smiling_face_with_tear:. No toisaalta Nordnetin paras korkotaso ei enää hirveästi eroa muista korkotasoista, joten menkööt :face_with_peeking_eye:

2 tykkäystä

Biohit, pitäisikö sun piristykseksi palauttaa salkkuun? :smiley:

1 tykkäys

Kaikki Biohittiä omistavat Inden foorumilaiset:

image

2 tykkäystä